Dodaj do ulubionych

Imię dla córeczki

06.09.21, 17:24
Spełniło się moje marzenie i zostanę mamą, najprawdopodobniej dziewczynki, ale przede mną jeszcze wybór imienia, z którym może być trudno, ze względu na to, że mamy kompletnie różne typy i na razie nie możemy znaleźć kompromisu.
Moje typy: Idalia, Liliana, Jaśmina, Hiacynta (Kocham kwiatowe imiona)
Typy męża: Małgorzata, Zofia, Hanna, Wanda
Oprócz tego mój ojciec naciska na Zuzannę, ale ona odpada ze względu na swoją popularność. Chętnie dowiem się co sądzicie o naszych typach i czy macie jakieś propozycje. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 17:58
      Wybrałabym Idalię, Lilianę lub Zofię.

Sugestie: Matylda, Melania, Łucja, Weronika, Alicja, Kornelia, Milena, Helena, Janina, Ludwika, Stefania, Estera, Teresa, Antonina, Antonia, Aurelia, Amelia, Adela, Michalina, Julian(n)a, Irena.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 18:48
        Bardzo dziękuje za odpowiedź i propozycje. Zdecydowanie odpadają Janina, Ludwika, Teresa i Irena, mimo że pewnie mężowi się podobały. Antoninę i Weronikę mam w bliskim otoczeniu. Zastanowię się nad Łucją, do której mam neutralne odczucia, ale może byłaby dobra jako kompromis, jeśli nie uda się nic innego i na pewno rozważę Aurelię, Matyldę i Melanię. O Stefanii sama nie wiem co myśleć, ale jeszcze nie skreślam. Późniejszym wieczorem zobaczę co mąż myśli o propozycjach smile
        • ilia.1 Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 21:56
          Inne sugestie:

Emma, Stella, Bogna, Agata, Marta, Daria, Konstancja, Laura, Bianka, Blanka, Paulina, Celina, Marcelina, Julita, Jowita, Alina, Diana, Liwia, Oliwia, Natalia, Estera, Letycja, Emilia, Klara.
          • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:34
            Emma i Stella mi się nie podobają, mają jakieś za bardzo zagraniczne brzmienie.
            Bogny i Agaty kompletnie nie czuję dla swojego dziecka.
            Zamiast Marty, wzięłabym Martynę i ją dopisuje na swoją listę, bo podoba mi się dużo bardziej.
            Daria odpada.
            Za to Konstancja jest pięknym i eleganckim imieniem, ale nie mam pomysłu jak zdrabniać, a "Kostka" mi się nie podoba.
            Laura zbyt popularna.
            Bianka/Blanka bardzo ładnie, na pewno rozważę.
            Paulina, Celina, Marcelina, Julita i Jowita nie są dla mnie.
            Alinę doceniłabym u kogoś.
            Diana jest idealna, bardzo mi się podoba i dziekuję za jej podsunięcie!
            Liwia ładnie, ale Oliwii za to nie lubię i się boje, że w razie czego byłyby ze sobą mylone.
            Natalię mam w otoczeniu.
            Estera, Letycja i Emilia obecnie na nie.
            Klarę kocham, ale mam wrażenie, że jej popularność coraz bardziej rośnie.
            Bardzo dziękuje za wszystkie sugestie, a w szczególności za Dianę smile
            • sulika Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 23:34
              panna.joannaaa napisał(a):
              > Za to Konstancja jest pięknym i eleganckim imieniem, ale nie mam pomysłu jak zd
              > rabniać, a "Kostka" mi się nie podoba.

Może Kosia, Konsti, Nastka, Tancja, Tasia?
              • katarzynkaa Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 15:54
                Nastka ♥️ Uwielbiam Konstancję jako pełne imię.
              • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:04
                Nastka ładnie. Trochę kojarzy mi się z Anstazją, bo znam dwie dziewczynki o tym imieniu właśnie do "Nastki" zdrobniane. Tasia też ślicznie. Dziękuje za zdrobnienia smile
    • sulika Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 19:27
      Wybrałabym Hiacyntę, bardzo lubię to imię. Na kolejnych miejscach są Jaśmina, Wanda i Idalia.
      • carolinams Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 19:50
        Wybrałabym Hannę
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:05
        Kocham Hiacyntę, ale na razie nie potrafię namówić męża. Uważa je za pretensjonalne i wymyślne, ale jest nadzieja, że jak się osłucha z imieniem to trochę zmieni zdanie
        • kocynder Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 07:17
          Hiacynta jest ładna, ale... Troszeczkę rozumiem stanowisko męża. Może nie jest pretensjonalne, ale jest imieniem rzadko spotykanym a przez to może być odbierane jako wymyślne. Dodatkowo wiele osób oglądało stary serial komediowy "Co ludzie powiedzą" i ci będą mieć skojarzenia (nawet podświadomie) z Hiacyntą Bukiet... smile
          Pamiętaj, że to imię nie tylko TWOJEJ córeczki, ale też i JEGO córki. Konieczne jest znalezienie imienia, które dla was obojga będzie piękne. smile
          • decadent46 Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 09:10
            Dzięki za przypomnienie mi tego serialu. Lubiłam go 🤭
          • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:07
            Tak, oczywiście! Nie zamierzam podejmować tak ważnej decyzji jak nazwanie dziecka sama, już udało się nam znaleźć kilka kompromisów, więc mam nadzieje, że uda się zadowolić obie strony. Rzeczywiście to imię jest rzadkie, choć ja myślałam o nim już przed ciążą, więc się przyzwyczaiłam smile
            Dziękuje za opinię smile
    • katarzynkaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 19:57
      Jaśmina to moje ukochane imię, więc głosuję na nią 🙂 Na drugim miejscu Idalia (choć ja wolę Idę).
      Zosia i Hania - mam wrażenie, że co druga dziewczynka nosi jedno z tych imion.
      Małgorzata ciotkowata i "nieporęczna" tak jak moje imię Katarzyna. Większość Kaś, Aś i Goś, które znam nie lubi formy z ś. Sama nie cierpię Kaśki, ale sporo ludzi mnie tak nazywało - chyba nie da się tego uniknąć.
      Wanda - nie mój gust.

Propozycje: Kornelia, Łucja, Noemi, Matylda.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:20
        Małgorzata wynika z ogromnej miłości męża do „Mistrza i Małgorzaty”, ale wiem, że obecnie to takie średnie imię dla małej dziewczynki. Z Zosią i Hanią jest dużo racji, nie chciałabym, aby moja córka co krok spotykała swoje imienniczki. Dziękuje za Twoją opinię, jest dla mnie bardzo przydatna smile
        Kornelia źle mi się kojarzy. Znam jedną, bardzo rozpuszczoną siedmiolatkę o tym imieniu, którą kojarzę głównie z jej histerii o nawet najmniejszą rzecz.
        Łucja bardzo ładnie, rozważam to imię. To obecnie jedno z niewielu, które podobają się nam obojgu.
        Matylda jest okej, ale coś mam wrażenie, że jednak nie do tego dzieciątka.
        Noemi nie w moim stylu.
        • katarzynkaa Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 15:51
          Jaśmina to prześliczne, kobiece imię, rzadkie, ale raczej nikt nie będzie pytał i upewniał się przy przedstawianiu "jak masz na imię?". Rzadkie, ale znane, "oswojone".
          Jaśmina Małgorzata
          Jaśmina Łucja
          Oba zestawy brzmią super 🌼
          • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:10
            Zgadzam się z tymi słowami i myślę, że cudownie by było mieć w domu Jaśminkę. Może jeśli nie za tym razem, to za kolejnym, bo mąż już coraz przychylniej patrzy na to imię smile
    • paula.anna Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 21:54
      Idalia i/lub Wanda.

Reszta mniej lub bardziej nie w moim stylu.

Byw, Zośka czy Hanka też baaardzo popularne, jak Zuza.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:10
        Wiem właśnie, że Zosia bardzo popularna, ale to imię nosiła babcia męża, która z tego co słyszałam była bardzo miłą, optymistyczną i ciepłą osobą, więc najpewniej damy chociaż na drugie. A Hania po ostatniej rozmowie odpada; tym dłużej myślimy, tym mniej to imię "czujemy" i ta popularność też jest przeszkodą. Dziękuje za opinie smile
    • juliseid Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:09
      Wszystkie twoje propozycje mi się podobają 😊
      W domu mam Lilianę i Idalkę 😊 Oba polecam serdecznie
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 22:12
        Bardzo dziękuje smile)
        Twoje córeczki noszą śliczne imiona, będę próbowała przekonać męża. Może jak mu udowodnię, że Idalia nie jest tylko moim wymysłem, a niektórzy naprawdę jej używają, to spojrzy na to imię jakoś przychylniej
        • juliseid Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 23:14
          Dziękuję 😊
          Jeśli chodzi o imię Idalia, to brzmieniowo podobna jest do Natalii. To też jest jakiś argument 😉 Idalia- Natalia, Idalka- Natalka...
          2 argument to imię znane z literatury
          Imię Idalia nosi jedna z postaci Fantazego Juliusza Słowackiego, hrabina. Znana z tego imienia jest również baronowa Idalia Elzonowska z powieści Trędowata Heleny Mniszek. Imię Idalia nosi również bohaterka z serii powieści „Magiczne Drzewo”.
          A więc powodzenia w wyborze 😊
          • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:16
            Bardzo dziękuje, na pewno użyję tych argumentów smile
            Jakoś nie skojarzyłam jej jeszcze z Natalką, ale teraz jak patrzę to rzeczywiście są w zdrobnieniach podobne. Nawet nie wiedziałam, że w literaturze tyle Idalii. Może jak Twoje słowa powtórzę to opinia męża się zmieni smile)
    • sulimira Re: Imię dla córeczki 06.09.21, 23:05
      Idalia, Liliana, Hiacynta i Wanda bardzo mi sie podobaja.
      Zofia i Hanna sa niesamowicie popularne rowniez i doganiaja Zuze.
      Wydaje mi sie, z wystarczy, ze rodzice maja inne gusty bez dodawania jeszcze zdania dziadkow.
      Jest jeszcze Dalia. Proponuje Leokadie
      Uwielbiam rowniez Nawoje, ktora z jakiegos powodu kojarzy mi sie z konwaliami.

• panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:18
        Dalia śliczna i uwielbiam to imię, ale mam problem ze zdrobnieniami. Wiem, że niekażde imię musi je posiadać, ale ja jednak lubię ich używać.
        Nawoja nie dla mnie.
        A Leokadia ładna i wzięłabym, gdybym nie znalazła lepszego kompromisu, ale na razie nadal szukamy.
        Dziękuje smile
    • nadeeka Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 10:13
      A może Florianna, Floriana, Florentyna, Rozalia lub Róża?
      Są kwiatowe, takie jak ty lubisz, a jednocześnie mają retro urok, tak lubi Twój mąż.
      • sulika Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 14:00
        Popieram
      • muezza Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 17:45
        Florki są mega sympatyczne i dobrze się noszą - w pewnych środowiskach jestem znana jako Flora i uważam to za mega zgrabne imię, nawet Florentyna była rozważana, ale ten retro urok nie podobał się mojemu mężowi wink
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:34
        Florentyna to genialny pomysł! Na razie jeden z naszych wspólnych faworytów smile
        Róża mi się trochę "przejadła" i poznałam kilka małych Różyczek, ale do Rozalii oboje jesteśmy na tak (z tym, że ja bardzo pewnie, a mąż z zawahaniem) smile
        • juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:48
          Florentyna brzmi bardzo szlachecko i romantycznie. Bardzo mi się podoba
    • sajant Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 14:06
      Najbardziej podoba mi się Wanda. Jaśmina i Zofia też są ok. Małgorzata jest ładna w pełnej formie, ale będzie dla wszystkich Gosią, a to zdrobnienie jest dla mnie okropne. Zuzanna jest już żadna z powodu popularności. Idalia i Liliana zdecydowanie na nie, Hiacynta definitywnie nie.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:49
        Dziękuje za Twoją opinię smile
    • dalenia Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 17:32
      Twoje typy podobają mi się bardziej, nie ma co ukrywać wink szczególnie lubię Idalię i Hiacyntę. Jaśmina w porządku, ale u kogoś, nie u mojego dziecka. Lilianna śliczna, ale Lilki są teraz bardzo popularne.

Z typów męża podoba mi się Wanda, Tobie nie pasuje? Zośka jak Lilianna - podoba mi się, ale wyskakuje z lodówki. Hania i Gosia to nie mój klimat, a ta pierwsza dodatkowo szalenie popularna.

Sporo typów już padło, więc chyba ciężko będzie zaproponować coś innego. Moja pierwsza myśl to Róża lub Rozalia.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:02
        To w takim razie mamy podobny gust wink
        Rzeczywiście, jak spojrzałam w rankingi na popularność Liliany to trochę się przeraziłam i myślę, że jednak to za dużo i nie ryzykowałabym. A szkoda, bo śliczne imię i wszystkie zdrobnienia (Lila, Lilka, Lilusia itd.) uwielbiam.
        Wandę odbieram neutralnie. Ani nie kocham, ani nie nienawidzę. Ładne imię, ale bez szału, choć w ostateczności może być.
        Róża raczej nie, ale Rozalia bardzo ładnie smile
        Dziękuje!
    • muezza Re: Imię dla córeczki 07.09.21, 17:48
      Jaśmina, Hiacynta i ew. Idalia - dla mnie mega! Liliana niestety to mam wrażenie co druga dziewczynka, ale nie tak bardzo jak propozycje męża - z jego tylko Wanda i Małgorzata (chociaż taka na zasadzie jak musi być...) jest ok, Zosie i Hanie to jak mrówków teraz. Wyżej w komentarzach padła propozycja Florentyny - kwiatowa i retro, może to wam przypadnie do gustu faktycznie?
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:04
        Florentyna została odebrana z entuzjazmem, więc może ona. Zgadzam się co do Liliany i bardzo dziękuje za Twoją pomoc smile
    • juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 20:19
      Mam nadzieję, że nie ulegniesz presji ojca i nie będzie kolejnej dziewczynki dzielącej imię z 7000 osób z rocznika.

Twoje typy bardzo mi się podobają, aż ciężko byłoby mi wybrać faworyt. Pomyślałabym jeszcze nad Rozalią, Flawią, Florą (również kwiatowe imiona). Chociaż sama nazwałabym córkę Liliana jeszcze dwa/trzy lata temu, teraz zastanowiłabym się gdyż córeczka dzieliłaby imię z 3000 osobami.

Z typów męża podoba mi się Hanna ale dziewczynka by dzieliła imię z 6000 osób - zawsze będzie inna Hania w klasie, więc pewnie będzie posługiwać się nazwiskiem. Zofia również taka sama sytuacja. Małgorzata i Wanda o wiele lepiej (mniej niż 1000 osób), Małgorzata ładne imię ale Wanda jakoś bardziej mi się podoba.

Zauważyłam, że tobie podobają się imiona z literkami "i" , a mężowi raczej "starsze" imiona. Może zamiast Hanny Halina? (W zeszłym roku tylko 27 nadań). Nie powtarzając imion z innych komentarzy, pomyślałabym również nad Walerią (może zamiast Wandy?) Aurelią, Leokadią, Malwiną, Pelagią, Otylią, Oktawią, Sylwią.
      • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:12
        Myślę, że nie ulegnę, bo z nas dwóch to ja jestem bardziej uparta wink
        Z Lilianą racja, ze względu na popularność raczej odpada.
        Rozalia, Flawia, Flora - wszystkie przepiękne i kompletnie w moim typie smile
        A co do Twojej opinii na temat typów męża jestem podobnego zdania. Coraz bardziej się utwierdzam, że Hani i Zosi teraz zdecydowanie za dużo. Również najbardziej z jego propozycji lubię Wandę.
        Mam ciotkę Halinę w dalekiej rodzinie. Nie maju kontaktu, ale i tak nie chcę, aby ktoś z bliskich pomyślał, że to na jej cześć.
        Do Walerii nie jestem przekonana i mąż też na nie, więc niestety odpada.
        Aurelia przepięknie smile Bardzo mi się to imię podobna, biorę je za takie "eleganckie".
        Do Leokadii neutralnie, ale mężowi się podoba, więc rozważam.
        Malwina, Oktawia i Pelagia ładnie, ale raczej nie przejdą.
        Dorosłych Sylwii mam trochę w otoczeniu, więc raczej na nie.
        Bardzo dziękuje za wszystkie propozycje i opinie smile

• juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:19
          Daj znać jak padnie jakiś wybór. Tak podobają mi się Twoje typy, aż umieram z ciekawości co wybierzecie!
          • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:31
            Na pewno dam znać smile
            A Jaśmina i Idalia idą w dobrą stronę. Są na razie na "bez pewności", ale na początku (zwłaszcza ta druga) były na nie, więc jest jeszcze szansa
    • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:30
      Dzisiaj z mężem ustaliliśmy kilka rzeczy smile

Odpadają:
      Hanna (za popularne)
      Hiacynta (zbyt wydumane dla męża)
      Liliana (za popularne)
      Małgorzata (nie na te czasy)

Zofia na 99% będzie drugim imieniem

Kompromisy:
      Diana
      Florentyna
      Konstancja
      Leokadia
      Łucja
      Rozalia
      Wanda

Nadal na liście, ale bez pewności jednej ze stron:
      Aurelia
      Idalia
      Jaśmina
      Matylda
      Stefania

Co myślicie o naszych kompromisach? Macie jakieś faworytki? smile

• juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:34
        Florentyna, Leokadia i Rozalia bardzo mi się podobają. Leokadia chyba najbardziej smile
        • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:49
          Znasz może jakieś zdrobnienia od Leokadii poza Leosią? smile
          Ja coraz bardziej ją lubię
          • juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:57
            Chociaż Leosia najbardziej mi się podoba, można również wołać Leonka, Lotka, Lea, Locia i Lodzia (chociaż Lodzia mi się już nie podoba).
            • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 12.09.21, 20:38
              Dziękuje smile
              Lotka i Leonka bardzo ładne, choć po ostatnich rozmowach raczej odrzucamy Leokadię
          • emnilda.wolna Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 23:29
            Leokadia jednak z automatu przywodzi na myśl Lodzię, skoro nie jest to najukochańsze imię żadnego z Was, to bym odpuściła.
      • decadent46 Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 21:55
        Najbardziej podobają mi się Florentyna, Idalia, Matylda i Stefania, wszystkie są w moim "top". Nieco dalej Rozalia. Też bardzo ją lubię, ale ostatnio powoli spada w moim rankingu. Najmniej lubię Dianę - bardzo ładna, ale jednak nie do końca mój gust. Pozostałe dla mnie zupełnie neutralne.
      • sulimira Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 23:16
        Florentyna, Leokadia, Rozalia i Wanda sa bardzo w moim guscie. Mysle, ze wybralabym jedno z nich jezeli Idalia jest niepewna. Ciesze sie, ze Hania odpadla, a Zofia na drugie.
        Mysle, ze Leokadia Zofia lub Florentyna Zofia brzmia najlepiej. Wande uwielbiam ze zdrobnieniem Dunia, ale Wanda Zofia nie brzmi bardzo melodyjnie niestety. Wole gdy sa rozne dlugsci imion.
      • emnilda.wolna Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 23:27
        Witaj!

Łucja ❤️

Florentyna, Rozalia, Wanda 👍

Super też Aurelia i Stefania, ale skoro brak jednomyślności, to nie ma co.

Zofia na drugie to świetny pomysł. Cokolwiek wybierzecie, będzie pięknie.

Propozycja: Cecylia.
        • emnilda.wolna Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 23:31
          A, wspomnę jednak, że Łucja jest dość popularna, skoro Liliana odpadła z tego powodu, to i Łucja powinna. Choć imię cudne.
      • juliseid Re: Imię dla córeczki 08.09.21, 23:54
        Z kompromisowych wybrałabym Rozalia !!! Prześliczne.
        Było w moim top 3 dla córki
      • paula.anna Re: Imię dla córeczki 09.09.21, 06:41
        Podoba mi się większość DRUGIEJ listy.
        Oprócz Jaśminy wszystkie chętnie nadałabym swojej córce.

Z waszej wspólnej listy moją faworytką jest Rozalia.
        Dalej Wanda.
        Dalej Florentyna.
        I ew. Łucja, gdyby nie była tak często nadawana.
      • katarzynkaa Re: Imię dla córeczki 09.09.21, 08:30
        A które imię Tobie najbardziej się podoba?

Dla mnie najlepsza Jaśmina, na drugim miejscu Konstancja, później Łucja i Matylda.

Leokadia totalnie na nie. Loda, Lodzia? Dzieci są okrutne i mogą się wyśmiewać.
        • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 12.09.21, 20:42
          Uwielbiam Jaśminę i Idalię, a ostatnio pokochałam Konstancję. Podoba mi się Florentyna. Te imiona lubię najbardziej smile
    • panna.joannaaa Re: Imię dla córeczki 12.09.21, 20:50
      Witam smile
      Chwilę mnie tu nie było, ale na szczęście wspólnymi siłami udało nam się z mężem stworzyć listę, z której powoli będziemy eliminować imiona i na pewno jedno z nich będzie nosiła nasza córka.

Aniela
      Diana
      Florentyna
      Jaśmina
      Konstancja
      Matylda
      Rozalia
      Wanda

Bardzo dziękuje za Wasze rady, czytam wszystko co piszecie smile

• paula.anna Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 06:29
        Szczególnie kibicuję w takim razie Rozalii, Wandzie, Anieli i Matyldzie 🙂.
      • sulimira Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 08:06
        Ja kibicuje Anieli, Florentynie, Rozali i Wandzie
      • lexi1989 Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 12:59
        Z najnowszej listy na pierwszym miejscu Jaśmina (jak moja córeczka ❤️), na drugim Aniela (bardzo mi się podoba, myślę, że gdyby mi się trafiła trzecia córka byłaby właśnie Anielą) i na trzecim Rozalia (sama bym nie nadała bo nie podoba mi się zdrobnienie Rózia, ale u kogoś bardzo bym doceniła). W ogóle bierzecie piękne imiona pod uwagę ❤️ jeśli mogę wiedzieć, kiedy rozwiązanie?
        • juta.malcolm Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 16:37
          Rozalkę można inaczej zdrabniać... Mi się podoba Rozi smile
      • dalenia Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 15:19
        Cudnie! Aniela, Florentyna, Rozalia i Wanda - to moje faworytki smile pozostałe też bardzo ładne, więc czego teraz nie wybierzecie, to będzie okej. Czekam na wieści, kto pojawi się na świecie! smile
      • gaudencja Re: Imię dla córeczki 05.10.21, 22:47
        Hej!
        Najmniej z nich byłabym za Jaśminą (nie mam do niej przekonania jako do dość nowego imienia w Polsce) i Rozalią (nie do końca trafia do niej etymologia). A poza tym wszystkie opcje podobają mi się. Może Rozwita zamiast Rozalii? Była taka dawna święta.
    • maja0921 Re: Imię dla córeczki 13.09.21, 16:04
      Diana Konstancja - moje ulubione, imiona córci 😉
      Diana świetnie się nosi- w przeszłości nie było moim ulubionym imieniem, ale teraz uwielbiam. Uważam, ze strzał w dziesiątkę.
      Podoba mi się tez Rozalia, Aniela, Matylda, coraz bardziej tez Wanda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.