16.04.22, 01:20
Za Wikipedią: "Alana - imię żeńskie pochodzenia celtyckiego, odpowiednik męski: Alan".

Co myślicie o tym imieniu? wink

Wiem, że Alan jest odbierany pretensjonalnie, podobnie jak wiele imion pochodzenia celtyckiego, tj. Ewelina, Oliwier, Sabrina, bo nie mają dłuższej tradycji w polszczyźnie. Była o tym mowa w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,126383244,126383244,Celtyckie_imiona.html
Ja również tak odbieram wymienione w tamtym wątku imiona.

Brzmienie Alany samo w sobie mi się nawet podoba, ale ze względu na skojarzenia z męskim odpowiednikiem na pewno nie nadałabym.

Zdrobnienia: Lana, Lanka, Alanka
Obserwuj wątek
    • polik17 Re: Alana 16.04.22, 01:44
      W ogóle mi nie podchodzi to imię. Zresztą tak samo jak męski odpowiednik. Na plus może jedynie zdrobnienie Ala, które bardzo mi się podoba smile
      • remigia1 Re: Alana 16.04.22, 01:47
        O, właśnie, zapomniałam o zdrobnieniu Ala.
    • sulimira Re: Alana 16.04.22, 02:36
      A ja troche odstapie tutaj i powiem, ze Alana nawet mi sie podoba. Alan w ogole, ale Alana kojarzy mi sie z Myles. Miekkie imie w stylu Amelia, Lena czy Emilia
    • sulika Re: Alana 16.04.22, 22:18
      W podstawówce przechodziłam fascynację Alaną, była w jakiejś bajce? Brzmienie jest niezłe, choć wolę Alenę, chyba jeszcze mniej lubianą na forumwink
      • remigia1 Re: Alana 18.04.22, 03:58
        Alena to chyba czeska Alina.
        • sulika Re: Alana 18.04.22, 14:59
          Oraz wschodni skrót od Magdaleny. Albo inna forma Heleny.
          A a propos Aliny, za Wikipedią: Alina – imię żeńskie pochodzenia germańskiego, powstałe jako forma pochodna od Adelajda, Adelina. W staropolszczyźnie pisane m.in. Alena, Helina[1].
          • remigia1 Re: Alana 18.04.22, 16:05
            Alina bardzo mi się podoba, ale trochę zniechęca mnie fakt, że powstało jako zdrobnienie.

Podobają mi się w takiej kolejności:
            1. Alina
            2. Adelajda
            3. Alana
            4. Alena
            5. Helina (trochę przypomina mi angielskie słowo "hell")
            • sulika Re: Alana 18.04.22, 17:15
              Mnie się Alina podoba, coraz bardziej, ale nie nadam z różnych względów. Na Adelajdę miałam fazę, ale już mi przeszłowink. Helina mi się spodobała, na szczęsćie mi się z piekłem nie kojarzywink
    • emnilda.wolna Re: Alana 18.04.22, 00:01
      Abstrahując nawet od mniemanej pretensjonalności Alana - okrutnie nie podoba mi się brzmienie (sam Alan i wspomniana przez Sulikę Alena brzmią ciut lepiej), nie znoszę zdrobnienia Ala (dyskwalifikuje dla mnie piękną Alicję), a do tego kojarzy się odmęsko. Odpada.

A pierwsze skojarzenie miałam z kluskami lanymi, których nienawidziłam jako dziecko. W zupie mlecznej, brr.
      • sulimira Re: Alana 18.04.22, 03:41
        Przyznam, ze ja rowniez mam skojarzenia z laniem, lanymi czy ulanymi. Ja rowniez nienawidzilam lanych klusek i to akurat sie nie zmienilo.
        • emnilda.wolna Re: Alana 18.04.22, 14:29
          Ja nigdy więcej ich nie tknęłam, więc uczucie wygasło. wink
      • sulika Re: Alana 18.04.22, 14:59
        Kocham lane kluskismile
      • polik17 Re: Alana 27.07.22, 01:54
        Jeśli mogłabym wiedzieć, dlaczego nie podoba Ci się Ala? smile Dla mnie to jedno z bardziej uroczych zdrobnień z końcówką „la”😀 Zaraz za Polą, Nelą i Ulą.
        • emnilda.wolna Re: Alana 27.07.22, 06:30
          polik17 napisała:

> Jeśli mogłabym wiedzieć, dlaczego nie podoba Ci się Ala? smile Dla mnie to jedno z
          > bardziej uroczych zdrobnień z końcówką „la”😀 Zaraz za Polą, Nelą i Ulą.

Nie wiem. Po prostu brzmienie słów "Ala" i "Ela" źle na mnie działa.
          • polik17 Re: Alana 29.07.22, 18:36
            Rozumiem smile Większość Alicji chyba zwykle jest Alami. Moja mama ma na imię Alicja i poza sytuacjami czysto formalnymi dla wszystkich jest Alą.
    • gaudencja Re: Alana 26.07.22, 00:21
      Nie przepadam za imionami o zbliżonym zestawie głosek, jak Alicja i Alina. Za Alaną - najbardziej.
    • dalenia Re: Alana 26.07.22, 12:57
      Raz, że dla mnie pretensjonalne (pewnie przez męską wersję). A dwa - dla mnie brzmi za bardzo jak "zalana" czy "nalana".
    • sferoplast Re: Alana 29.07.22, 13:59
      W kontekście anglojęzycznym podoba mi się, w polskim - zupełnie nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.