17.04.22, 06:05
pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82ownik_rzeczy_staro%C5%BCytnych/Imiona_polsko-s%C5%82owia%C5%84skie
Jak wam sie podoba?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Busława 17.04.22, 10:17
      Po przejrzeniu podlinkowanej listy już się z nim oswoiłam, ale pierwsze wrażenie: dla fanów jazdy busem. Busia brzmi miło, ale pełna forma nienadawalna. Na plus, że nie kojarzy się odmęsko, bo bardziej niż równie nieznanego Busława przypomina buławę.
      • sulimira Re: Busława 17.04.22, 10:40
        Jak czesto, podobne wrazenia. Pierwsze czytanie, dziwne. Drugie, w sumie kolejna -slawa. Busia brzmi slodko. Nie kojarzy sie odmesko i nawet dosyc miekko jak na -slawe. Pelne brzmienie nie zachwyca mnie jednak.
    • sulika Re: Busława 17.04.22, 17:44
      Nie nadałabymwink
    • remigia1 Re: Busława 18.04.22, 10:24
      Za bardzo kojarzy mi się z busem i buszem.
    • kocynder Re: Busława 18.04.22, 11:26
      Pomijając moją osobistą awersję do imion kończących się na -sław, -sława.
      Robi wrażenie błędnie zapisanej Bogusławy.
      Busia może brzmieć fajnie dla kilkulatki, ale już czternasto czy piętnastoletnia Busia brzmi infantylnie, a innych ładnych zdrobnień ze świecą szukać. Buska? Fe, z Buska Zdroju! Busła? Fe, prawie jak gusła! Zostają w sumie tylko Sławy i inne odsławowe.
      Ani bym nie nadała, ani nie spodobałoby mi się u kogoś.
      Dla jasności - poznając jakąś Busławę albo dowiadując się, że ktoś ze znajomych tak nazwał dziecko nie komentowałabym, że głupio, brzydko czy coś takiego! Ale entuzjazmu dla imienia bym nie okazała. smile
      • emnilda.wolna Re: Busława 18.04.22, 14:28
        A to nie jest kwestia przyzwyczajenia? W czym Busia gorsza dla nastolatki czy szefowej niż Basia i Kasia? wink
        • kocynder Re: Busława 18.04.22, 14:32
          Cóż dla mnie Busia brzmi raczej jak Misia, Kicia czy Niunia, niż jak Kasia czy Basia. I tak, nastoletnia Marysia przedstawiająca się jako Misia jest infantylna. Możliwe, że to kwestia osłuchania, ale po prostu tak odbieram. smile
          • sulimira Re: Busława 18.04.22, 23:08
            Osobistych odczuc nie zmienisz, ale Busia jednak jest zdrobnieniem typu Basia czy Kasia czyli od imienia, a nie pieszczotliwym wyrazeniem.
            • kocynder Re: Busława 19.04.22, 06:25
              Ja to wiem. Ale odbieram to inaczej. Wolno mi?
              • sulimira Re: Busława 19.04.22, 17:24
                Pewnie, rozumiesz roznice, ale jej nie dczuwasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.