mama.tadka 05.11.04, 11:10 Bardzo bym chciala, żeby mój przyszly synek mial na imię Tymek (w zdrobnieniu). Tyle, że nie wiem, jakie "zgrubienie" dać do tego: Tymoteusz czy Tymon? Mój obecny synek ma na imię Tadeusz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 11:30 Skoro Twoj synek ma na imie Tadeusz, to wybierz pelna forme imienia dla drugiego dziecka. Tymek to takie infantylne, osobiste, nie nadaje sie dla doroslego czlowieka, ktory powinien miec wybor. Ja uwielbiam imie Tymoteusz w pelnej formie jest naprawde super. Tymon, Tymoteusz daje znak rownosci, tylko blagam nie Tymek, niech to zdrobnienie bedzie uzywane na codzien, ale nie wpisane do aktu urodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 11:46 Nie, no oczywiście, że nie chcę, żeby to byl Tymek w akcie urodzenia! Waham się wlaśnie między pelną formą: Tymoteusz czy Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 11:57 Tymon-bardzo mi się podoba. Sama tez rozważam taką możliwość na wypadek drugiego ew. synkaPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dona76 Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 06.11.04, 22:46 oczywiście że Tymon.ja mam Tymonka i bardzo mi śię podoba Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 13:50 Ja jestem za Tymoteuszem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 15:15 Takie dylematy nie należą do wyjątków, o czym świadczy wątek, który Ci odświeżyłam Dodam tylko, że skoro Twój pierwszy synek ma na imię Tadeusz (piękne imię!) to unikałabym Tymoteusza, bo oba te imiona w pełnych wersjach w zestawieniu brzmią ciężko i są zbyt podobne do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
magar1 Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 07.11.04, 01:37 Hi, hi, byłam niedawno w odwrotnej sytuacji, miałam już w domu Tymoteusz(na razie to słodziutki Tymuś) a po głowie dla trzeciego synka chodził mi Tadeusz (bo Tadzio bardzo mi się podobało jako skrut) ale rozsądek zwyciężył bo Tymoteusz i Tadeusz bardzo podobnie brzmi, tak myląco i tego się obawiałam. Teraz mam trójeczkę Miłosz, Tymoteusz i Jonasz, bo najważniejsze dla nas było to aby imię kończyło się na "sz" ale też staraliśmy się żeby każde z imion porzed "sz" miało inną samogłoskę. Adekwatnie do powyższego radzę wybrać Tymona, choć Tymoteusz bardziej mi się podoba. Zwłaszcza w przyszłości duże już Tymki-Tymoteusze będą miały lepiej według mnie, bo fajnie brzmi "panie Tymoteuszu, lepiej niż "panie Tymonie" Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 05.11.04, 19:06 Tymon! Zdecydowanie zgrabniej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 07.11.04, 16:54 Bardziej podoba mi się Tymon,ale do Tadeusza będzie bardziej pasować Tymoteusz,więc chyba wybrałabym to.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 07.11.04, 17:11 Nie wybralabym zadnego z tych imion, bo Tymoteusz brzmi podobnie do Tomasza a Tymek przypomina za bardzo Tomka. Poszykaj czegos bardziej orginalnego. Ryzykujesz, ze dzieci beda miala do ciebie pretensje, ze podobnie je nazwalas. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 07.11.04, 17:29 Wybrałabym Tymoteusza ale w zestawieniu z Tadeuszem, to imie odpada... Więc zostaje Tymon... Choć równiez byłabym za tym bys pomyslala o czyms oryginalniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 07.11.04, 18:02 chuda_w-w napisała: > Choć równiez byłabym za tym bys pomyslala o czyms oryginalniejszym Hm, w zasadzie się zgadzam, ale... Tymon jest imieniem bardzo oryginalnym, Tymoteusz tez, i dla porządku to zaznaczam Tymonów pewnie jest teraz więcej, ale w 2001 roku było ich 356, a Tymoteuszów - 3075. Jakie imię może być oryginalniejsze - Nikander? Achacy? Gaudenty? Licyniusz? Oczywiście, ale moze Tymon wystarczy Aczkolwiek gnębi mnie to, ze Tymek jest bardzo podobny do Tadka, co moze być mylące. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 08.11.04, 22:32 Nie jest moim celem wyszukiwanie imion fikuśnych i oryginalnych Wystarczy mi takie, które mi się podoba. Zresztą, Tymon czy Tymoteusz to przecież nie Piotr czy Pawel, nie nazywa się tak co drugie dziecko w przedszkolu czy szkole. Moj brat proponuje mi Boleslaw, co wy na to??? Bolek? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 08.11.04, 22:44 Mnie sie Boleslaw bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Bolesław 09.11.04, 11:50 Fajne imie, pasuje do Tadeusza. A moze Sergiusz, Ryszard, Franciszek, Antoni, Bronisław?! Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 09.11.04, 15:45 Tymon. Tymoteusz i Tadeusz brzmia zbyt podobnie. Od Boleslawa wolalabym Stanislawa badz Kazimierza, albo Jerzego. Wszystkie pasuja do Tadka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 09.11.04, 16:09 he he, no to już zupelnie nic nie wiem i jestem w duuużej kropce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Bolesław!! :) 09.11.04, 19:16 Ja jestem mocno za Bolesławem! To piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
edziama Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 09.11.04, 23:00 My Synusiowi daliśmy na imię Tymon. Po powrocie, ze szpitala sprawdziłam, co oznacza. Byłam bardzo zadowolona, bo pochodzi z gerki i oznacza: czczony, uwielbiany. A w szpitalu powiedziano mi, że jest taka bajka pt. Tymon i Pumba, czy jakoś tak. Moje maleństwo jest kochane i to imię pasuje do niego jak ulał. W mojej rodzine panuje pogląd, że tylko ja mogłam takie wybrać.. Hi,hi... razem z Mężem je wybraliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
edziama Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 09.11.04, 23:06 zdrobnienia i imionka oraz dokładne ich znaczenia znajdziesz na www.skarbczyk.com Odpowiedz Link Zgłoś
sylka1982 Re: TYMEK - Tymon czy Tymoteusz? 11.11.04, 18:53 Ja też jestem zafascynowana imieniem Tymoteusz! Jest piękne, dumne. ma zdrobnienia i to jest najważniejsze. Myślę że będzie pasowało do imienia Tadeusz. Ono też ma zdrobnienia.Pozdrwawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś