lexi1989 Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 11:11 Melduję stan imienniczy na dzień dzisiejszy 🙈 wczoraj odbyliśmy rozmowę z mężem, z gry odpadła Laura. Mężowi niezmiennie podoba się Rozalia. Ja się trochę osłuchałam z nim w swojej głowie, wyparłam zdrobnienie Rózia 😃 nie wykluczam nadania, ale ciągle nie mam jeszcze do końca przekonania. Na jej plus dla mnie, że jest kwiatowa jak imiona starszych córek. Nie stresowała bym się, że Malutka będzie się czuła inaczej potraktowana 😉 Aniela mężowi się podoba, nie tak jak Rozalka, ale wczoraj powiedział, że do piękne imię więc gdybyśmy je nadali nie czuł by się zupełnie poszkodowany 😉 Zaproponował jeszcze Amelię. Szczerze nigdy nie brałam jej pod uwagę, ale podoba mi się. Brzmieniowo jest podobna do Anieli a nie ma takiego charakteru retro więc może bardziej by pasowała do imion sióstr? 🤔 Myślę, że już żadne inne imię nie będzie przez nas brane pod uwagę. Co myślicie o Amelii? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 13:29 Podoba mi się brzmienie Amelii, ale to imię jest bardzo popularne. Teraz może nieco spadło, ale ja w szkole mam całą masę Amelek, więc ciężko mi dostrzec ten jej urok. Aniela czy Rozalia - obie cudne, na co by nie padło może jak na nią spojrzycie, to coś się wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 13:39 Rozalia bardzo mi się podoba ☺️ Znam jedną nastolatkę o tym imieniu, która jest nazywana Zalką, bo sama tak chciała. Oprócz tego zdrobnienia Rozalka/Rozalcia są prześliczne. Aniela też jest pięknym imieniem, ale nie wiem czemu jakoś mi nie pasuje do imion sióstr, choć to oczywiście jest subiektywne i bym się tym nie przejmowała skoro innym z forum bardzo pasuje. Amelia bardzo mi pasuje do imion sióstr i można pięknie zdrabniać do Amelki/Melki. Kiedyś byłam zachwycona tym imieniem, teraz moje uczucia trochę ostygły. Jedyne co to jest bardzo popularna i mimo że sama tego nie odczuwam, bo nie znam malutkich Amelek to jednak mieści się w pierwszej 20 najpopularniejszych z zeszłego roku. Powodzenia w wyborze! ☺️💗 Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 13:40 Amelia jest nawet spoko, ale wolę od niej Melanię. Anielę kiedyś lubiłam, teraz zachwyt mi minął. Za to Rozalię uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 15:00 Nie przepadam za Amelią. A już kiedy w grę wchodzą także Rozalia 🙂 i Aniela- Amelia blednie całkowicie. Kibicuję Rozalii. Aniela jest niżej, nie ma "r" i w ogóle 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 21:52 Amelia bardzo mi się podoba Ma ładne, kobiece, takie melodyjne brzmienie i śliczne zdrobnienia. Na minus jedynie ogromna popularność, ja non stop spotykam Amelki w różnym wieku😅 Ładnie też pasuje do imion rodzeństwa. Jeśli Wam się podoba i nie przeszkadza Wam popularność możecie ją śmiało nadać Mam w rodzinie 13 letnią kuzynkę Amelkę i bardzo lubi swoje imię. Aniela i Rozalia też są cudne, bardzo mi się podobają i są mniej popularne od Amelki Naprawdę miałabym ciężki wybór pomiędzy tymi 3 imionami. Może jak malutka się urodzi i na nią popatrzycie to będziecie wiedzieć, jakie imię do niej pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
majkaja Re: Dziewczynka nr 3 04.08.22, 22:57 Kiedyś Amelia bardzo mi się podobała, ale potem poznałam jej znaczenie i nie potrafię spojrzeć na nią nie myśląc o nim, nie ważne jak bardzo bym się starała. Poza tym ja mam strasznie dużo Amelek w koło, więc zrobiła się dla mnie taka… „przeźroczysta”. Zdecydowanie Aniela bardziej mi się podoba. Rozalia to też bardzo fajne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 01:46 Z tych trzech wybrałabym Rozalię. Jest to imię nieczęste, ma ładne zdrobnienie - Rozalka i pasuje do kwiatowych imion starszych córek. Osobiście nie podobają mi się Aniela i Amelia. Aniela wydaje mi się taka "rozmemłana" w brzmieniu. Amelia z kolei jest bardzo popularna i trochę sezonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 02:41 Rozalia i Aniela podobaja mi sie. Amelia natomiast niezbyt i mozliwe, ze jest sezonowa poniewaz weszla po sukcesie filmu i stala sie szalenie popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 11:00 Amelka to imię sezonowe? Nie spodziewałabym się Do tej pory wydawało mi się, że to imię prababciowe, które powróciło, podobnie jak np. Karolina czy Wiktoria. O tym filmie wiedziałam, ale myślałam, że on tylko zwiększył jej popularność, a nie zapoczątkował. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 13:57 Moim zdaniem jest sezonówką, ale nie aż tak "spektakularną", jak np. Lena. Myślę (bo nigdy nie widziałam pełnych danych z tego okresu), że nigdy nie było az tak popularne w pokoleniu prababć, jak np. Wiktoria. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 14:37 Rozumiem Dla mnie Lena też jest właśnie taką sezonówką. A Amelia podoba mi się w sumie od zawsze. Podobna brzmieniowo Emilia też. W ogóle dużo imion żeńskich z końcówką "lia" mi się podoba Aurelia, Rozalia, Cecylia, Kornelia. Kiedyś też podobała mi się Natalia, ale ostatnio zdecydowanie mi się przejadła. W sumie chyba tylko do Julii jakoś nigdy nie mogłam się przekonać, jakoś wyjątkowo nie podchodzi mi brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Dziewczynka nr 3 07.08.22, 18:03 Amelia jest IMO zbyt popularna. Brzmienie też nie do końca mi pasuje. Wybrałabym Rozalkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziewczynka nr 3 06.09.22, 00:07 Amelia gwałtowny boom ma już za sobą. Nie zdecydowałabym się za nią. A Idalia? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Dziewczynka nr 3 05.08.22, 23:10 Amelie zawsze lubiłam. Ma fajne brzmienie i nadal to imię lubię mimo popularności. Jestem za. Moim zdaniem też pasuje do Liliany i Jaśminki. 👌 Amelka Lilianka i Jaśminka 😍😍😍 Anielka też jest słodka i fajna. Moim zdaniem jest świeższa. Ale to Wam ma pasować. Rozalia za to ma minus bo Rózi lub Rozi nie unikniesz. Więc jak nie lubisz tych zdrobnien to bez sensu ja rozważać. Chyba musicie zaczekać do porodu i podjąć decyzję jak zobaczycie malutką. Odpowiedz Link Zgłoś
lexi1989 Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 09:25 Miałam pisać dopiero po porodzie, bo ze mną to nigdy nic nie wiadomo 🙈😃 Ale decyzja zapadła i czekamy na Rozalkę ❤️ (o ile mi się nie odwidzi 😅) Wreszcie mogę zaszaleć z drugim imieniem bo dwie pierwsze córki mają imiona po babciach - Liliana Elżbieta i Jaśmina Dorota (dramat... Wiem 🤢) Teraz mąż proponuje żeby córka miała drugie imię po mnie - Rozalia Aleksandra, ale mnie nie zależy, a wydaje mi się, że dwa długie imiona będą problematyczne. Myślałam o Marii 🤔 ale jestem totalnie otwarta na propozycje, jedynie zależy mi, żeby imię miało świętą Patronkę Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 09:41 Rozalia jest sliczna wiec ciesze sie, ze ja wybraliscie. Rozalia Aleksandra brzmi dobrze. A moz zenska forma imienia meza lub dziadkow? Odpowiedz Link Zgłoś
lexi1989 Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 09:42 sulimira napisała: > Rozalia jest sliczna wiec ciesze sie, ze ja wybraliscie. Rozalia Aleksandra br > zmi dobrze. A moz zenska forma imienia meza lub dziadkow? Paweł, Dariusz, Adam... Raczej ciężko 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 10:20 Rozalia Paulina Rozalia Daria Rozalia Adamina Ostatni zestaw mnie by pasował Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 19:36 Rozalia Adamina brzmi calkiem fajnie, ale nie wiem czy ma swieta patronke Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 21:09 Ale jeśli nie ma patronki, to wtedy patronem jest św. Adam (z tego, co wiem). Chyba że wolicie, żeby imię żeńskie miało "bezpośrednią" patronkę. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 10:00 Bardzo cieszy mnie Wasz wybór, bo Rozalia jest prześliczna😀😍❤️ Zgadzam się, że Rozalia Aleksandra brzmi dobrze, nie przejmowałabym się długością imion, bo na codzień nie używa się 2 imienia Moje propozycje: Rozalia Matylda Rozalia Wiktoria Rozalia Weronika Rozalia Karolina Rozalia Ignacja (ma błogosławioną patronkę) Rozalia Urszula Jakoś właśnie dłuższe imiona bardziej „grają” mi z Rozalką, 3-4 sylabowe Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 10:19 Bardzo fajny wybór. Liczę na to, że się nie zmieni Rozalia Aleksandra bardzo mi się podoba. Brzmi dla mnie lepiej i ciekawiej niż Rozalia Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 13:25 Rozalia Aleksandra również mi się podoba Jeśli jesteście jeszcze otwarci na nowe propozycję, to podsunę jeszcze Rozalię Klementynę i Rozalię Florentynę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 13:28 Rozalia bardzo mnie cieszy 🙂. Rozalia Maria- nie, nie tylko dlatego że nie przepadam za Marią. Nie znam się na świętych, abstrahując od tego kryterium proponuję Rozalia Teresa Rozalia Klara- choć tu może paść argument, że trudne do wymówienia, wg mnie nieszczególnie 😉 Rozalia Łucja Rozalua Tekla Rozalia Aniela- tu moze być jak z Klarą. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Dziewczynka nr 3 08.09.22, 16:22 Przepiękne imię wybraliście 😊. Zarówno Rozalia Aleksandra, jak i Rozalia Maria brzmią pięknie. Proponuję jeszcze Rozalię Florentynę, Rozalię Klarę, Rozalię Aurorę i Rozalię Konstancję. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Dziewczynka nr 3 09.09.22, 12:43 Rozalia Aleksandra brzmi ciekawie. Rozalia Adamina podoba mi się. Rozalia Klara (znam dziewczynę o takich imionach) Rozalia Weronika Rozalia Laura (skoro Laura Wam się podobała) Jaśmina Dorota brzmi ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Dziewczynka nr 3 12.09.22, 22:39 Rozalia Felicja? Rozalia Olga Rozalia Faustyna Rozalia Łucja Rozalia Marcelina Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Dziewczynka nr 3 12.09.22, 22:42 Rozalia Augustyna Rozalia Hanna Rozalia Apolonia Rozalia Zofia Rozalia Józefina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziewczynka nr 3 11.10.22, 14:52 lexi1989 napisał(a): > Myślałam o Marii 🤔 ale jestem totalnie otwarta na propozycje, jedynie zależy > mi, żeby imię miało świętą Patronkę Rozalia też ma świętą patronkę, ale jeśli chcielibyście mieć dwie, to może: Rozalia Zenaida Rozalia Zyglinda pl.wikipedia.org/wiki/Segolena Rozalia Leontyna www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2815.html Rozalia Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Dziewczynka nr 3 11.10.22, 15:58 Rozalia Aleksandra brzmi bardzo dobrze. Jeżeli nie jesteś przekonana, a starsze córki mają imiona po babciach, to może szujakcie w dalszych pokoleniach? Imię po którejś prababci? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Dziewczynka nr 3 11.10.22, 16:31 Przepraszam bo dopiero zobaczyłam najświeższy post Rozalia jest przepięknym imieniem i to dobry wybór. Rozalia Aleksandra brzmi bardzo udanie lub Rozalia Laura, Rozalia Leandra ale nie orientuję się odnośnie świętości tej patronki. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Dziewczynka nr 3 11.10.22, 16:18 Gratuluję ogromnie Córeczki istnieje jeszcze włoskie: Fiorella i tożsame Florella, Florena, Florencja, Florinda. Imiona ' różane ' to również : Rozetta, Rozana, Różana, Różena, Rozalinda, Rozmarina, etc. Tobie ma się podobać i dziecku przede wszystkim. Laura jest uroczym imieniem, i może nie oglądać się na rankingi popularności i nadać Laura albo skojarzone, Laurencja, Laurella, Lorena, Lorencja, Lorina, Lorelei, Loretta, Lorna, Lora. Z zawierających podobne litery : Flawia i Lara. Felicja to również przyjemne imię, występuje jeszcze w wariantach Feliksa i Felissa. Tutaj pasuje jak najbardziej Laura Felicja albo Felicja Laura, bardzo miły zestaw Nazwisko kiedyś może zmienić, a imię niezmiennie śliczne Wspomniana wyżej Malwina ciekawa czy Lavinia. Odpowiedz Link Zgłoś