qoo 06.11.04, 14:31 to staro frezyjskie imie dla chlopca oznacza walecznego, jest rozna pisownia Kai, Kaj, Kay co o nim sadzicie ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: Kai ???? 06.11.04, 14:34 Znam kilku o tym imieniu,pisownia KAJ.Nie przepadam za tym imieniem.Znam tez jednego Kajetana,ktorego wszyscy nazywaja Kaj.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kai ???? 06.11.04, 14:53 było kilka watków o tym imieniu, poszukaj. W Polsce jest jesli już tylko jedna pisownia, Kaj. BTW, jest to starofrYzyjskie imię? Czy możesz mi podać źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
qoo Re: Kai ???? 06.11.04, 21:17 o pochodzeniu imienia wyczytalam z niemieckiej ksiazki imion - moj maz jest niemcem wiec szukalismy imienia ktore brzmialo by ladnie zarowno po polsku jak i po niemiecku ( chociaz trudno znalezc jakies slowo brzmiace ladnie w tym jezyku )) ) Bylo tam napisane, ze jest to skrocona forma uzywana w przeszlosci tylko we fryzji ( kraina w polnocnych niemczech, wieksze znane miasto Oldenburg )od imienia Kornelis lub Nikolaus. Nich im bedzie, mnie sie to imie bardzo spodobalo i bez dodaktowych dyskusji przystalismy na nie oboje z mezem. Nasz Kai pisany jest zgodnie z pisownia niemiecka przez "i" teraz ma juz 3 lata i 3 miesiace i jest cudownym dzieciakiem. Jezeli masz inne informacje na temat pochodzenia tego imienia daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kai ???? 07.11.04, 14:23 qoo napisała: Bylo tam napisane, ze jest to skrocona forma uzywana w > przeszlosci tylko we fryzji ( kraina w polnocnych niemczech, wieksze znane > miasto Oldenburg )od imienia Kornelis lub Nikolaus. ... w takim razie jest to nie tyle imię pochodzenia starofryzyjskiego, ile zdrobnienie (fryzyjskie) od imion zgoła nie starofryzyjskich... Jezeli masz inne informacje na > > temat pochodzenia tego imienia daj znac. W Słowniku Ossolineum znalazłam, ze niemiecki Kai jest odpowiednikiem polskiego Gajusz (Kajusz) - łac. Gaius, Caius. Kaj może też w PL występować jako skrót od Kajetana, choć tradycyjnym zdrobnieniem tego imienia jest Kajtek. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Kai ???? 06.11.04, 17:34 Czesc ! Mnie sie bardzo podoba w wersji KAJ. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Kai ???? 06.11.04, 20:31 Ja ze Śląska-kojarzy mi się ze słowem "gdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
sandra75 Re: Kai ???? 07.11.04, 11:25 Swieyne imiona dla parki za Śląska: Kaj i Ida Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Kai ???? 06.11.04, 21:20 kai, bardzo ladnie)) bardzo mi sie podoba, wlasnie w tej wersji, ale ja tez mam meza niemca, mieszkam w jego kraju i przyzywyczajona jestem do takiej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś