29.11.22, 00:40
To imię pochodzenia greckiego, oznaczające: "uwolnić człowieka".
Źródło: www.behindthename.com/name/lysander
Nazywał się tak spartański dowódca i polityk:
pl.m.wikipedia.org/wiki/Lizander
Co sądzicie o tym imieniu? Mi, niestety, za bardzo kojarzy się ze słowem: "lizak".
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Lizander 29.11.22, 06:57
      Lizander i Eliza liżą lizaki 😉.
      Kojarzy mi się z lizaniem, co nieco zmniejsza potencjalną atrakcyjność tego imienia.
    • sulimira Re: Lizander 29.11.22, 10:00
      Uwielbiam meskie i imiona z - ander/andros, ale ten rowniez zbytnio kojarzy mi sie z lizaniem, a nawet lizard czyli angielska jaszczurka, zeby wzbudzalo zachwyt.
      • annthonka Re: Lizander 29.11.22, 10:19
        Mam takie same odczucia.
      • emnilda.wolna Re: Lizander 29.11.22, 14:18
        To samo! Od razu stanęła mi przed oczami jaszczurka i nie wiedziałam czemu, myślałam, że chodzi o lekkie podobieństwo brzmienia z "salamandrą". big_grin A to przez "lizard".
    • dalenia Re: Lizander 29.11.22, 10:59
      Oj nie. Luiza, Eliza, a teraz i Lizander to dla mnie śliskie, liżące imiona.
      • remigia1 Re: Lizander 29.11.22, 11:25
        Też podobnie odbieram Elizę; nie lubię tego imienia.
    • n.ataleczk.aa Re: Lizander 29.11.22, 16:09
      Za bardzo kojarzy mi się z lizaniem, ale same brzmienie bardzo ładne.
    • polik17 Re: Lizander 29.11.22, 18:17
      Ja również nie jestem przekonana do tego imienia, też kojarzy mi się z lizaniem, podobnie jak Eliza i Luiza (choć ona nawet mi się podoba). Jednak wydaje się ciekawe smile
    • sferoplast Re: Lizander 30.11.22, 21:44
      Kojarzy się z lizaniem i tak samo jak wspomniane powyżej Luiza i Eliza budzi we mnie lekki wstręt.
    • gaudencja Re: Lizander 02.12.22, 22:55
      Brzmieniowo IMO piękne, ale ze względu na skojarzenie z lizaniem wykluczyłabym je ze swojego zasobu i odradzała wszystkim, którzy nie są szaleńczo odważni.
    • niii Re: Lizander 03.12.22, 04:01
      Lizandra albo Lisandra, również piękne. W Polsce niestety nie ma popularyzacji imion z Liz, Lis- na początku wink Eliza i Luiza to piękne imiona, podobnie Lisa, Liza, Lizander. Dość kontrowersyjna byłaby u nas wersja Lisbet, Lizbeta od Elżbiety. Liże bety, lesbijka etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.