emnilda.wolna 18.01.23, 18:36 Co sądzicie? Cyryla jest dla mnie zbyt odmęska, ale uświadomiłam sobie, że ta forma też jest poprawna i brzmi całkiem nieźle. Cyrylka mogłaby też być zamiennikiem Cecylki jeśli kogoś odstręczają anatomiczne skojarzenia (z forum dowiedziałam się, że to powszechne, sama nie mam). Niepokoi frywolna końcówka, takie imię może być chyba odbierane jako pretensjonalne. No i literackie skojarzenie z Ciri - nie wiem, czy to plus, czy minus. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Cyrylla 18.01.23, 18:38 Dodam jeszcze, że nigdy nie lubiłam Cyry (a Kira, jak Rita, wydaje mi się dobrą dla bliskich wielkich artystów, a nie nas maluczkich), ale Cyrylla brzmi dla mnie zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Cyrylla 18.01.23, 21:54 A samo imię ciekawe, choćby jako odskocznia od Hanny, Zofii, Antoniny, Konstancji, Zuzanny Albo Kirke jak czarodziejka Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Cyrylla 18.01.23, 19:41 Trochę pretensjonalne brzmi. Niestety, zarówno Cyryl, jak i Cyryla, kojarzą mi się też ze słowem: "cyrkiel". Ale wolę ją od Kiry. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cyrylla 18.01.23, 20:12 remigia1 napisała: > Trochę pretensjonalne brzmi. Niestety, zarówno Cyryl, jak i Cyryla, kojarzą mi > się też ze słowem: "cyrkiel". > Ale wolę ją od Kiry. O masz. To mi zabiłaś ćwieka tym cyrklem. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Cyrylla 18.01.23, 21:26 Nie podoba mi się. Jak już to niech będzie przez jedno "L". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Cyrylla 18.01.23, 21:43 Lepiej wyglądałaby jako Cirilla, Ciri, Cilla i Kira. Spolszczenia z i na y przeważnie brzydko wyglądają. Brzmienie mocno kojarzy się z cyrkiem. Najgorszy jest Cyryl dla chłopca w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cyrylla 18.01.23, 21:47 Kira/Cyra to odpowiednik Cyrusa, całkiem inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cyrylla 18.01.23, 21:53 A mi się kojarzy ze słowem "cyrylica". Jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cyrylla 18.01.23, 22:18 Słusznie, oba słowa pochodzą od Cyryla. Szkoda, że taki duży elektorat negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Cyrylla 19.01.23, 15:40 Kojarzy mi się z cyrklem, z resztą tak jak Cyryl. Na szczęście tego skojarzenia nie mam przy Cecylce, więc akurat to imię lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrylla 21.01.23, 14:13 Nie jestem przekonana, że forma przez dwa "l" jest poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cyrylla 21.01.23, 14:59 To mnie zmartwiłaś. Jak to ocenić? W internecie można znaleźć Cyryllę Niesluchowską (z d. Grąbczewską), ur. 1844. Imię wygląda na poprawnie zbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrylla 21.01.23, 17:05 W jęz. polskim raczej się współcześnie nie podwaja spółgłosek w wygłosie, tworząc żeńskie odpowiedniki. Jeśli już one się pojawiają, to w formach wcześniej silnie utrwalonych tradycją. W dawniejszych czasach pisownia była nie do końca ustalona, słowniki jęz. polskiego mało rozpowszechnione (pierwszy słownik jez. polskiego, autorstwa Samuela Lindego, został wydany w początkach XIX wieku) i nawet faktycznie potwierdzonej historycznie pisowni nie należy traktować jako aktualnie wzorca, zwłaszcza w przypadku rzadkich form. Analogicznie odpowiednikiem męskiego imienia Gabriel jest Gabriela, nie Gabriella. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrylla 21.01.23, 17:06 Tu jeszcze opinia o Cirilli i Cyryli: rjp.pan.pl/opinie-o-imionach-main/1551-cirilla-cyryla-bella Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cyrylla 21.01.23, 17:19 Niestety jestem bardzo wyczulona na te "dopełniaczowe" formy, pewnie na palcach jednej ręki bym policzyła żeńskie imiona o tym kształcie, które mnie nie rażą (np. Kamila, Justyna). Z Gabrielą też mam ten problem, choć akurat Gabriella zupełnie mnie nie pociąga. Ech, czemuż żeńską formą nie jest Cyrylia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Cyrylla 22.01.23, 19:23 Cyrylia o wiele ładniejsza i może nią się stać na podstawie naszych choćby wniosków Albo nadawać w formie Cirilla, wtedy wygląda lepiej od Cyrylli/ Cyrylii. Podobnie jest w przypadku Lucylli i Lucylii Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyrylla 22.01.23, 20:41 Nie, imię w pisowni zagranicznej nie jest od razu ex definitione ładniejsze od imienia w pisowni polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Cyrylla 23.01.23, 19:50 Nie chodzi o pisownię zagraniczną. Nie każdy lubi dźwięk Y, więc wybiera I Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: Cyrylla 23.01.23, 22:54 Ale niestety zbitka "ri" jest obca dla języka polskiego i co za tym idzie po prostu obco brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Cyrylla 25.01.23, 02:21 To też prawda, mamy tak ukształtowany aparat mowy i w większości trudno Polakom wymawiać 'ri'. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cyrylla 23.01.23, 21:28 Cyrylla trochę zbyt pretensjonalna, a Cyryla faktycznie mocno odmęska. Cyrylka byłaby urocza, jako zdrobnienie oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cyrylla 25.01.23, 07:27 Tak i nie. Cyrylla brzmi ok. Cyryla kojarzy mi sie z Maryla i troche ocieplilam sie do tego imienia. Ogolnie nie zachwyca mnie, ale nie odrzuca rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś