11.02.23, 11:21
W XV i XVI wieku w rodzie Tarnowskich był mały tłumek ludzi o imionach Jan Amor. Jeden nawet był ojcem dwóch kolejnych (z różnych małżeństw). Właśnie odkryłam, że imię Amor wciąż jest w Polsce noszone. W tej chwili 17 mężczyzn ma tak na pierwsze, a 10 - na drugie imię. Co sądzicie? Ja się zetknęłam z takim imieniem wyłącznie u psa i nie wiedziałam, że jest w użyciu.
Obserwuj wątek
    • niii Re: Amor 11.02.23, 12:50
      Podoba mi się, jestem za. Nawet imię Azor ma szlachetne korzenie, a noszą je psy u nas. Ciekawe, co z damską formą, czy istnieje Amora, Amoria? Amarena i Amaranta tak ale to są już całkiem inne znaczenia wink
    • remigia1 Re: Amor 11.02.23, 13:30
      Amor to "miłość" lub "kochanie" (w kontekście zwracania się do ukochanej osoby) po hiszpańsku. To skojarzenie sprawia, że to imię niestety nie brzmi dla mnie jak imię.
      • remigia1 Re: Amor 11.02.23, 13:33
        Z drugiej strony, kiedyś zetknęłam się w internecie z dziewczyną o nicku Amortencja i bardzo mi się podobał. Amortencja to nazwa eliksiru miłosnego w Harrym Potterze. Ale to raczej temat na wątek "wyrazy, które mogłyby być ładnie brzmiącymi imionami".
      • emnilda.wolna Re: Amor 11.02.23, 14:05
        > Amor to "miłość" lub "kochanie" (w kontekście zwracania się do ukochanej osoby) po hiszpańsku

I po łacinie, pewnie to z niej zaczerpnięto to w tamtych czasach. W dzisiejszych - nie wiem, co o tym myśleć. smile
    • n.ataleczk.aa Re: Amor 11.02.23, 18:58
      Amor brzmi bardzo ładnie jako imię.
    • gaudencja Re: Amor 26.02.23, 02:37
      Jestem za podtrzymywaniem rodowych tradycji imienniczych, nawet jesli do nich trzeba wrócić po setkach lat. Pytanie, czy jest jeszcze komu to robić..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.