Dodaj do ulubionych

Boncjan i inni

05.06.23, 12:59
Przejrzałam listę osób usuniętych z zawodowego wojska PRL w latach 1967-1968 (swoją drogą widać asymilację imienniczą, która oczywiście nie pomogła). Wśród ojców osób wydalonych sporo oczywistości, takich jak Leon z jednej strony, a Izaak z drugiej, ale wynotowałam też trochę imion ciekawych. Rubin to odmiana Rubena, Mordechol to wersja Mordechaja (ale nie znałam wcześniej), Kopel to pewnie Koppel (żydowskie zdrobnienie Jakuba)... Jednak taki Boncjan z niczym mi się nie kojarzy.

Boncjan Bolesław, ojciec Michała
Gotel, ojciec Józefa
Kopel, ojciec Ignacego
Kun, ojciec Jerzego
Lazar, ojciec Henryka
Mordechol, ojciec Juliana
Mores, ojciec Bernarda
Rubin, ojciec Rafała
Zon, ojciec Ludwika
Obserwuj wątek
    • adalia_decempunctata Re: Boncjan i inni 05.06.23, 18:28
      Faktycznie, zagadka. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to amalgamat imion Bonifacy Jan.
    • n.ataleczk.aa Re: Boncjan i inni 05.06.23, 21:24
      Bardzo lubię Rubena, wariant Rubin także bardzo ciekawy.
      • n.ataleczk.aa Re: Boncjan i inni 05.06.23, 21:24
        A co do Boncjana to nie mam pojęcia
    • gaudencja Re: Boncjan i inni 08.06.23, 15:05
      Zagadkowe. To na pewno nie nazwisko? Kojarzy mi się z Beocją, ale nie sądzę, by faktycznie imię to miało z nią coś wspólnego.
      • emnilda.wolna Re: Boncjan i inni 08.06.23, 16:01
        >Zagadkowe. To na pewno nie nazwisko?

Szczerze: nie wiem. W spisie był bodaj Surdykiewicz Michał, s. Boncjana Bolesława, tam gdzie inni mieli s. Izaaka, s. Leopolda itd. Teraz myślę, że to rzeczywiście mogło być nazwisko ojca, choć trudno sobie wyobrazić, żeby uznany oficjalnie syn nosił w tamtych czasach nazwisko po matce.
        • gaudencja Re: Boncjan i inni 08.06.23, 16:21
          Znalazłam Boncjana w jeszcze jednym miejscu - jednak to imię.

Wygląda na to, że dokonałaś znaleziska imienia funkcjonującego w sposób powtarzalny w polszczyźnie (choć nieczęsto). Nie wiem, jakim tropem szukać jego pochodzenia. Boncel to zniemczona forma Bolesława i jest to jedyne, co wydaje się zbliżone brzmieniowo.
          • gaudencja Re: Boncjan i inni 08.06.23, 16:23
            Nie wiem, czy się dobrze wyświetlił wynik wyszukiwania - na wszelki wypadek wyjątkowo wstawiam plik graficzny.
    • niii Re: Boncjan i inni 08.06.23, 15:23
      Boncjan w ogóle mi się nie podoba, brzmi jak Bocian wink Z podanych bardzo podoba mi się Rubin, odmiana Rubena smile
      A Lazar brzmi prawie jak Lazur i o wiele ładniej, niż Łazarz wink
      • gaudencja Re: Boncjan i inni 08.06.23, 16:21
        Dla rosyjskiego ucha - z pewnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.