adalia_decempunctata 07.06.23, 17:05 (Zakładam nowy wątek, bo w tym sprzed 2 lat nie można dodawać nowych postów.) Dziś tenisowo 😉 1) Serena czy 2) Aryna bądź też 3) A idź mi pani stąd z tymi zagramanicznymi imionami, nasza Karyna najpiękniejsza! Ja jestem team nr 3, ale z Ireną zamiast Karyny 😏 Nie mniej jednak w moim odczuciu zarówno Serena jak i Aryna uszłyby w połączeniu z jakimiś poważnie brzmiącymi nazwiskami (np. Serena Szymańska, Aryna Nowakowska, itp.) A Wy co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 17:10 Z 2 pierwszych wolę Serenę. A najlepiej zupełnie inne, niekoniecznie "polskie" 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 19:03 Wybieram Serenę. Ale nie do polskiego nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 20:11 Serena To dla mnie trochę wybór jak między młotem a kowadłem. Aryna mocno wschodnia, przeszkadza mi cząstka "ry". Serena, no cóż - po prostu lepsza brzmieniowo. Bo tak to obie dla mnie pretensjonalne, szczególnie do polskiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 20:37 Serena to nie jest zagraniczne imię - w odróżnieniu od Aryny, która jest białoruską Ireną. O Serenie myślałam ostatnio, nawet wczoraj edytowałam artykuł o niej na Wikipedii. Podoba mi się, nawet bardzo - ale zbyt jednoznacznie kojarzy się z konkretną postacią. Myślę, że nadając to imię dziecku, można by spotkać się z pytaniami, czy to na cześć Sereny Williams. Wolę Serenę zarówno od Aryny, jak i Ireny. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 21:01 Serena ujdzie, ale tylko w tym wątku, w życiu bym nie nadała. Aryna natychmiast skojarzyła mi się z uryną. Karinę, ale nie Karynę bardzo lubię, o wiele bardziej, niż okropnie brzmiącą Laurę i Klarę (brrrrrr). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.06.23, 21:50 1) Arina, nie Aryna jeśli chodzi o moje upodobania dźwięków 2) Podobnie, tylko Karina, nie Karyna 3) Serena może być, a może jej nie być 4) Albo Silena ale tu brak tenisowego 'rrrr' A z tych 3 podanych przez Ciebie Irena powinna liczniej powrócić Nie zaneguję Kariny, jak inni, bo lubię brzmienie tego imienia, jest miłe i pochodzi od włoskiego słowa carina Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 10:24 A patrząc na inne analogie, wybrałabym Selenę Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 11:18 Imiona, które można zdrabniać do Leny. Eleonora, Leonia, Helena, Arlena, Marlena, Milena, Selena czy Magdalena? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 12:49 Milena. Wiele osób uważa, że to imię ma złe konotacje, ale mimo tego mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 19:11 Trudny wybór. Dla własnej córki brałabym pod uwagę Eleonorę i Helenę (choć tę pierwszą skracałabym raczej do Lei lub Eli). Ale imię Leonia też mi się podoba, i gdybym napotkała jakąś jego nosicielkę to szczerze bym skomplementowała. Podobnie jak Remigia, nie mam żadnych negatywnych skojarzeń z Mileną, wręcz przeciwnie - w rodzinie mam Milenę i jest to naprawdę fajna babeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 19:47 Leonia - naprawdę przepięknie brzmi. Tak samo Milena i zupełnie nie rozumiem ataków na to miłe imię Mam też pośród znajomych i w rodzinie Lenę, i pomimo nadmiernej popularności w Polsce, jest ogólnie neutralna na świecie i nie tak powszechna jak tutaj, np. w Stanach. Z innych ' Len' znalazłam takie, jak: Malena, Alena, Bellena, Silena, Annalena. Albo miks Pollena - Pola + Lena Mnie podobałaby się Lilena - kombinacja Lili i Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 19:50 niii napisała: > Leonia - naprawdę przepięknie brzmi. Tak samo Milena i zupełnie nie rozumiem at > aków na to miłe imię Skończ już proszę z tą obrzydliwą, ostatnio rozpowszechnioną, modą nazywania zwykłego nieobjawiania zachwytu atakiem. Atak mamy za wschodnią granicą, na Ukrainę. Kolejne posty, w których będziesz podważać cudzą swobodę wypowiedzi, nazywając niepasujące ci poglądy atakiem, będą kasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 22:02 Nie mówię o atakach na forum, a o nastawieniu wielu Polaków ( niesłusznym i zmyślonym). Można nie lubić danego imienia ale nie wolno rozpowszechniać opinii, że takie imię noszą 'gorsi ludzie'. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 22:29 niii napisała: > Nie mówię o atakach na forum, a o nastawieniu wielu Polaków ( niesłusznym i zmy > ślonym). Można nie lubić danego imienia ale nie wolno rozpowszechniać opinii, ż > e takie imię noszą 'gorsi ludzie'. Kropka. Nie zauważyłam masowych ataków Polaków na innych Polaków czy - szerzej - innych ludzi z powodu imion. Jedyną osobą, która rozpowszechnia taką opinię na tym forum, jesteś ty. Powstrzymaj się od tego raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
niii [...] 08.06.23, 23:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 02:12 niii napisała: > A w słowniku języka polskiego PAN znalazłam dowód na to, że 'umniejszać ( komu? > czemu)' w tym przypadku dziecku jest POPRAWNYM użyciem Niby gdzie to znalazłaś? Czekam na link, bo nie jest to poprawne użycie. Umniejszać to «uczynić coś mniej ważnym lub uznać za takie». Można komuś ubliżać, nie umniejszać. Pomyliło ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 20:04 Jest jeszcze: Miglena ( tutaj nie Milena, bułgarskie imię) Darlena, Madlena, Ileana( bułgarskie), Elena, Jelena, Olena, Jolena, Ksylena ( nie Ksymena tym razem). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 21:59 Asiu, czy mogę do Ciebie napisać wiadomość prywatną? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 20:14 Ja bym dodała tu Leoncję i Leontynę. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 21:48 Nie wiem, czy mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie, Natalko ale głosuję na Aurorę, choć bardzo podoba mi się też Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 21:50 Jeśli mogę odpowiedzieć, świetne imiona do zdrobnienia, także Leny Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 21:52 Helena (choć nie zdrabniałabym jej do Leny) lub Eleonora. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.06.23, 21:53 Z leosiowych jest jeszcze Leonarda i Leopoldyna. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:20 Najchętniej żadne, jednak najprędzej chyba Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 19:22 Postawiłabym na równi Eleonorę, Leonię i Marlenę, ale jeżeli musiałabym wybrać, to Leonia. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: 🌼 To czy to? 🌻 13.06.23, 00:25 Nie lubie Leny wiec ciezko mi sie odniesc. Z tych imion podoba mi sie jedynie Helena i zdrabnialabym ja do Heli, Helenki. Ostatnio zaczelam widziec urok w Magdalenie, ktorej - o dziwo - cale zycie nie lubilam, chyba z powodu zdrobnienia - Magda. A wiec pierwsze miejsce Helena, pozniej Magdalena zdrabniana tradycyjnie a pozniej juz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:48 Ciężko wybrać, niech będzie Magdalena. Po TEJ Magdalenie, of course. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:49 Dla niewtajemniczonych - TA Magdalena to moja pani od biologii, o której kilkukrotnie wspominałam w innych wątkach. Nie, nie byłam na biolchemie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 13:41 Helena, Leonia i Milena W zyciu nie zdrabnialabym ich do Leny jednak 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 17:15 Bardzo trudny wybór, bo uwielbiam oba, ale chyba jednak wybieram Aurorę. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 18:01 Aurora, choć do Aurelii też nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 21:47 Nie przepadam za żadnym z nich. Wybieram Aurorę. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 15:52 Zdecydowanie Aurelia Bardzo ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:50 Najchętniej żadne. Z musu wybrałabym Aurorę, przymknęłabym oko na krążownik i pomyślała o Śpiącej Królewnie. Aurelia ostatnio bardzo źle mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 13:42 Aurora Aurelia jest ok, ale cos mi w niej nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 18:05 Anastazja. Moja bardzo sympatyczna pani fryzjerka ma tak na imię, więc Anastazja dobrze mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 21:49 Bardzo lubię obydwa. Wybieram Anastazję, ze względu na to że Konstancja nie posiada zdrobnienia, które by mi odpowiadało. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 15:54 Lubię oba, jednak wybieram Anastazję, gdyż ma więcej zdrobnień, które mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:50 Konstancja. Anastazję lubię, ale mocno mi się "przejadła". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 03.02.24, 17:08 Konstancja. Anastazja kojarzy mi sie wschodnio plus zdrobnienie Nastka kojarzy mi sie ze slowem nasty w angielskim Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 09.06.23, 19:47 Tylko Anastazja w moim odczuciu, Konstancja kojarzy mi się prawie jak zabudowa i to ciężka, w pełnej formie. I brzmi jak Koń - stancja, ma też niemiłe zdrobnienia - Kostka, Kostusia, brr. Jedynie Nastka i Kocia, Kosia, Koja, etc. są przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 10.06.23, 21:32 Kiedyś Rozalia, teraz Róża. Ale obydwa bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 10.06.23, 21:56 Róża podoba mi się bardziej jeśli chodzi o brzmienie, ale Rozalia daje więcej zdrobnień do wyboru, tak więc wybór trudny... Ale chyba jednak Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:51 Nie każ mi wybierać!!! To za trudne! Chyba jednak Rozalka. A może Róża... Następny zestaw poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:34 Róża. Lubię imiona z "ż". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 00:58 Nie umiem wybrać pomiędzy Różą a Rozalią, obydwa imiona są przepiękne. Być może z braku decyzji wybrałabym podobną Rozalindę Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 17:10 Trudny wybór. Wiktoria piękna ale wybieram Marcelinę Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 17:46 Wybieram Wiktorię, ale z niewielką przewagą nad Marceliną. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 18:33 Oba mi się podobają, ale chyba ze względu na popularność Wiktorii wybieram Marcelinę. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:52 Wiktoria, pomimo popularności. Marcelinę też lubię, ale zniechęca mnie skojarzenie z pierwszą poznaną przeze mnie Marcelinką - nie będę opowiadać, bo mnie moderacja zbanuje... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 03.02.24, 17:10 Nie podobaja mi sie te imiona wiec wybieramy Wiktoria po prababci Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 18:06 Flora, Florentyna czy Florianna? Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 18:34 Mam bardzo trudny wybór między Florą i Florianną, ponieważ nie lubię niestety imion zakończonych na "tyna". Mimo wszystko Florianna, można ją ostatecznie zdrabniać do Flory. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 19:19 Flora - będę wierna dziecięcej fascynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:53 Wszystkie trzy uwielbiam tak samo ale chyba wybiorę Florentynę, "Lalka" zrobiła swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 22:10 Zdecydowanie Gaja, podoba mi się od jakiegoś czasu, Maja i Kaja są dla mnie zbyt popularne (przynajmniej patrząc na moje otoczenie), a poza tym, jakkolwiek lubię imiona będące zdrobnieniami, np. Tola lub Nina, tak te mi się nie podobają w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:11 Kaja Gaja mi się nie podoba, a Maja za popularna i trochę nie poważna. Jako zdrobnienie - bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:54 Kaja - to moje imię ostatnio lubię je nieco mniej niż kiedyś, ale i tak z tej trójki najbardziej mi się podoba Maja ok, ale dla mnie zdecydowanie zbyt popularna. Gaja źle mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 11.06.23, 22:12 Definitywnie Elżbieta, mam w rodzinie z pięć ciotek Krystyn, a cztery z tych pięciu są niemożliwie wredne. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 01:55 Nie przepadam ani za jednym, ani za drugim imieniem, ale wybieram Elżbietę ze względu na przodkinię o imieniu Alżbieta (8x-prababcia) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:14 Najchętniej żadne, ale z dwojga złego Elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:55 Krystyna. Tak, wiecie, po kim. Elżbietę też lubię, ale moja pani od historii z liceum... no, nie zachęca Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:38 Elżbieta Krystyna przez pewien czas bardzo mi się podobała, ale jednak jest za ciężka. Choć Krysia jest urocza. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:15 Lea, zawsze miałam awersję do Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:57 Lea, chociaż ostatnio podoba mi się nieco mniej niż kiedyś. Lenę też lubię, ale już mi się przejadła. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:16 Marianna, ze względu na praprababcię. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:17 Marcjanna, choć zdecydowanie wolę Marcelinkę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 19:58 Marcjanna, ale na Mariannę też bym się nie obraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:57 Eeeee... lubię oba Chyba jednak Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 11:32 1. Eunika 2. Eufemia....10 Eugenia ani podobna Genowefa nie budzą mojego zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:17 Jestem wiernym wyznawca Euniki ze względu na Eunice z "Quo vadis", chociaż Eugenia również dosyć mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:20 Eugenia byłaby na pierwszym miejscu, ale nie cierpię zdrobnienia Gienia. Więc Eunika. Eufemia mi się zupełnie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.06.23, 11:02 W pełnej wersji Eunika, w zdrobnieniu Eufemia. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 17:09 Nie podoba mi się żadne z nich, ale z dwojga złego wybieram Justynę. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: 🌼 To czy to? 🌻 13.06.23, 00:28 Justyna, Marta jest taka - nijaka. Odpowiedz Link Zgłoś
barlavento Re: 🌼 To czy to? 🌻 30.06.23, 21:43 Na równi dla mnie. Przyparta do muru wybrałabym Martę. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:58 Marta, pomimo mojej pani od fizyki z liceum. Justyna też może być, lubię Steczkowską. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:35 Paulina, ale obydwa mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 16:40 Mam tak samo, z tym, że ja z dwojga złego wybrałabym Patrycję😅 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 17:10 Żadne, ale jeżeli już to Partycja, bo mam dobrą koleżankę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 17:27 😬😬 Obydwóch nie lubię, ale jeśli już muszę wybrać to chyba Patrycja. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 11:59 Trudny wybór, ale chyba jednak Paulina. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:46 Moje najmniej lubiane żeńskie imiona.. Chyba jednak Paulina lepsza od Patrycji. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 17:26 Teodora, Teodozja czy Teofania? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 17:38 Teofania, ale lubię też Dorę, zdrobnienie Teodory Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 18:51 Teodora, ale za żadnym z tych imion nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 12.06.23, 19:56 Trudny wybór, tym razem mogłoby być każde, a w szczególności Teodozja i Teofania. Na dziś - Teofania, ale jutro mogłaby być Teodozja. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.06.23, 11:03 Teodozja, bo Teofania kojarzy mi się ze śmiercią, a Teodora z żabą. Odpowiedz Link Zgłoś