Dodaj do ulubionych

Robert - Wasze opinie

27.08.23, 15:26
Jestem ciekawa co myślicie o imieniu Robert. Pytam z czystej ciekawości bo wydawało mi się za na fali popularności R.Lewandowskiego będzie wysyp małych Robertowi a patrząc na statystyki imię to nie jest jakoś bardzo popularne w ostatnich latach. Macie jakieś pomysły dlaczego? Podoba Wam się to imię?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 16:21
      Nie ma wysypu popularności Robertów, gdyż jest to imię tzw. "wujkowate", więc pokolenie, które dziś zostaje rodzicami, kojarzy je z imieniem swoich kolegów. Imiona "wujkowate" i "ciotkowate" nigdy nie są w modzie.
      Podoba mi się to imię smile Jednak chyba jednak trochę zbyt mocno kojarzy się z Lewandowskim. Mam w pracy Roberta, który jest żartobliwie nazywany przez kolegów: "Lewy".
      • remigia1 Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 16:29
        * jednak chyba zbyt mocno.
        Jest za to wysyp popularności imion córek Lewandowskiego - Klary i Laury.
      • karoleena Re: Robert - Wasze opinie 28.08.23, 09:25
        No nie przepadam. To imię moich rówieśników, więc jeszcze za wcześnie na powrót.
      • niii Re: Robert - Wasze opinie 28.08.23, 21:22
        Jeszcze można spytać, czy Robert, Hubert, Gilbert, Albert czy Norbert?
        Robert - nie mam zdania, dla mnie neutralne, brzmieniowo nie w moim typie.
        smile
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 17:21
      Ja to imię uwielbiam. Moze wróci na fali popularności Oppehaimera? 😃
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 17:23
        A co do córek Lewego, to wydaje mi się, że gdy nadawali imię Laura, to ono już wtedy było mega popularne.
        • katarzynkaa Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 22:29
          Było około 9-10 miejsca, ale jak widać awansowało w górę.
    • katarzynkaa Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 22:27
      Nie przepadam. Myślę, że czas Roberta minął i jego popularność nie wróci. Jest ostre w brzmieniu (dwa r) i trudne w wymowie (rt obok siebie) i nie ma oczywistych zdrobnień jak Staś/Staszek, Antek czy Ignaś. Robercik? Zdrobnienie dłuższe niż samo imię. Mam wujka Roberta, zwanego w rodzinie Robek (brr).
      • sulimira Re: Robert - Wasze opinie 27.08.23, 23:31
        Ja rowniez nie lubie tego imienia I tez mam wujka Roberta. Jedno z imion ktorych nie lubie of dziecka.
      • niii Re: Robert - Wasze opinie 10.09.23, 14:32
        Najgorsze zdrobnienie tego imienia, stylizowane na angielskie to Bob, a także spolszczony Bobek albo Bobik.

Babcia kojarzy imię z Robertem de Niro, dlatego pewnie mój daleki wujek tak dostał na imię przez skojarzenia w tamtym czasie (jest przed 50).
        Istnieje imię bardzo podobne do Roberta, jakby napisane od tyłu, tylko zmienia się literkę - Trevor.
        Zamiast Roberta podoba mi się zagraniczne imię River, miał tak na imię brat Joaquina Phoenix'a.
    • annthonka Re: Robert - Wasze opinie 28.08.23, 09:24
      Bardzo nie lubię, poza tym jest wujkowate w odbiorze. Lewandowski to chyba najmłodszy Robert, o którym słyszałam.
    • dasza_dm Re: Robert - Wasze opinie 28.08.23, 13:23
      Lubię to imię. Braliśmy je pod uwagę przy wybieraniu imienia dla syna, ale szef męża ma tak na imię, więc zrezygnowaliśmy...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Robert - Wasze opinie 28.08.23, 16:42
      Nie lubię, nie podoba mi się.
    • sulimira Re: Robert - Wasze opinie 29.08.23, 01:34
      Mysle, ze brak wysypu Roberto's pomimo Lewandowskiego swiadczy o znudzeniu tym imieniem
    • niii Re: Robert - Wasze opinie 29.08.23, 09:48
      O, i jeszcze jedno - nie podoba mi się damskie imię Roberta, nie tylko dlatego, że jest odmęskie ale dźwiękowo.
      Przykład słynnej Roberty, utalentowanej wokalistki - Roberta Flack ( 'Killing me softly').
    • n.ataleczk.aa Re: Robert - Wasze opinie 06.09.23, 15:40
      Imię bardzo mi się nie podoba.
    • gaudencja Re: Robert - Wasze opinie 10.09.23, 01:01
      Nie bardzo mi się podoba, było zbyt popularne w moim pokoleniu, przez co nie wydawało mi się nigdy szczególnie ciekawe. Spośród zdrobnień do przyjęcia jest dla mnie jedynie Robcio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.