Dodaj do ulubionych

problem imienniczy

05.06.24, 23:25
Witam, koleżanka spodziewa się synka, jednakże dziecię jest na razie bezimienne. Matka lubi imiona germańskie, typu Hugo, Bruno ale też lubi Mściwoja. Ojciec zaś wielki fan imion słowiańskich i chciałby nazwać małego Wojmir bądź Mieszko. Czy da się znaleźć w tej sytuacji kompromis i znaleźć imię, które odpowiada czy trzeba kombinować z np. Wojmirem Brunonem.
pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: problem imienniczy 06.06.24, 01:05
      nokturnus napisał:

> Witam, koleżanka spodziewa się synka, jednakże dziecię jest na razie bezimienne
      > . Matka lubi imiona germańskie, typu Hugo, Bruno ale też lubi Mściwoja. Ojciec
      > zaś wielki fan imion słowiańskich i chciałby nazwać małego Wojmir bądź Mieszko.
      > Czy da się znaleźć w tej sytuacji kompromis i znaleźć imię, które odpowiada cz
      > y trzeba kombinować z np. Wojmirem Brunonem.
      > pozdrawiam smile

Może kompromisem byłoby nadanie imienia takiego jak:
      Fryderyk - z jednej strony jest to imię germańskie, z drugiej strony kojarzy się z wielkim polskim artystą F. Chopinem, więc nawiązujemy w pewien sposób do historii Polski i wybitnych Polaków;
      Otton - imię germańskie, ale znane w Polsce od średniowiecza, bo książę Bolesław w 1000 r. nazwał tak swojego syna?

Pozdrawiam!
    • sulimira Re: problem imienniczy 06.06.24, 04:51
      Nie jest latwo, ale jest kilka imion, ktore Maja jakies pokrewienstwo.
      Odolan- brzmi niemiecko, skojarzenia z Oddonem/Ottonem
      Lederg- dla mnie brzmi wyjatkowo niemiecko, ale jest to potwierdzone imie slowianskie.
      Dodam tutaj, ze oprocz Waldemar, Niemcy nie przypisuja nam zadnych imion pomimo, zgermanizowanych nazw miejscowosci.czy geograficznych na calym wschodzie Niemiec po Slowianach Polabskich. Zaleznie od slownika rowniez pomiedzy 200, a 600 slow w jezyku niemieckim ma pochodzenie slowianskie. Dla mnie oczywiste jest, ze cos tutaj nie gra z tym brakiem imion o pochodzeniu slowianskie.
      Osobiscie uwazam, ze imiona jak Konrad ( pierwszy zapis Kunrad) jest zgermanizowanym imieniem slowianskim. Podobnie ze Switunem z polskimi znakami.
      Ardgast (niemiecki) jest naszym Radogostem.
      Roch jest fajnym kompromisem.
      Imiona wladcow Slowian Polabskich tez Moga byc kompromisem jak Derwan, Niklot (mozliwe, ze oryginalny forma byl Nieklut), Jaksa (niby niemiecki, albo zdrobnienie Jakuba i rozne inne teorie, ale koncowka -ksa jest praslowianska), Drozko, Nakon.
      Niektorzy dopatruja sie korzeni slowianskich w Henryk jako, ze malo jest imion z tym czlonem wiec Ryszard rowniez.
      Pytaniem jest czy rodzice sa gotowi na jakis kompromis, brzmieniowo czy tez hiatorycznie
      • nokturnus Re: problem imienniczy 06.06.24, 08:49
        Roch oraz Odolan wg mnie bardzo fajni jako kompromis, dziękuję smile
        • sulimira Re: problem imienniczy 06.06.24, 11:12
          Osobiscie bardzo lubie te dwa imiona 😁
          Sa jeszcze imiona z pomorza jak Dalwin lub Barnim o mniej slowianskim brzmieniu i Sambor, ktory tez brzmi bardziej egzotycznie.
          • emnilda.wolna Re: problem imienniczy 06.06.24, 12:07
            > Sa jeszcze imiona z pomorza jak Dalwin lub Barnim o mniej slowianskim brzmieniu

Właśnie miałam to zaproponować. smile Barnim pasuje idealnie.
        • miaumia Re: problem imienniczy 06.06.24, 13:08
          Witaj, jeszcze jest Dalmir, Namir.
          Z podanych popieram m.in. Rocha, Barnima.
          Mogę zaproponować też Tankreda i wspomnianego już Derwana. I Radomira, Zawiszę, czy Leszka, jeśli przyszła Mama też lubi smile
          • miaumia Re: problem imienniczy 06.06.24, 13:11
            Lotara, Ludana, i Duszana*, Wiro, Mirona, Gwidona, Melchiora, ( ostatnie to inne imię już ale jeśli Roch pasuje, to może też to).
            • sulimira Re: problem imienniczy 07.06.24, 20:21
              Fakt, jest jeszcze chyba celtycki Ludan.
          • miaumia Re: problem imienniczy 06.06.24, 13:54
            I oczywiście Dalwin smile
    • sulimira Re: problem imienniczy 06.06.24, 05:08
      Wilkomir jest rowniez kompromisem. Slowianie nie nazywali dzieci gatunkami zwierzecymi wiec jest to nowszy wymysl na modle niemieckiego Wolfganga.
    • sulimira Re: problem imienniczy 07.06.24, 07:13
      Dodam jeszcze imie Wit.
      • miaumia Re: problem imienniczy 07.06.24, 12:55
        Wit bardzo ładny smile
      • losninos Re: problem imienniczy 07.06.24, 12:57
        Wit jest świetny, właśnie miałam tu to napisać.
        • sulimira Re: problem imienniczy 07.06.24, 20:22
          Tez bardzo go lubie 😁
          • miaumia Re: problem imienniczy 08.06.24, 21:44
            smile) ja też
    • aequoreavictoria Re: problem imienniczy 08.06.24, 21:52
      A Witold? Co prawda ani germański, ani słowiański, ale może stanowić kompromis.
      • sulimira Re: problem imienniczy 11.06.24, 21:51
        To mozna tez oddac Olgierda
    • nokturnus Re: problem imienniczy 11.06.24, 11:07
      Dzień dobry, w imieniu rodziców dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Rodzicom się najbardziej spodobały Gwidon, Miron, Fryderyk, Roch, Sambor, Mieszko (mama sie przekonała ale przeszkadza popularność) i Ryszard. smile
      • misha.parajanov Re: problem imienniczy 11.06.24, 11:19
        Poza Gwidonem (który nigdy nie podchodził mi brzmieniowo, poza tym w moim otoczeniu był uznawany za imię-żart) i Ryszardem (który ostatnio nie najlepiej mi się kojarzy) popieram wszystkie propozycje smile

Kibicuję Mironowi, Fryderykowi i Mieszkowi, których mam na liście ulubionych <3
      • sulimira Re: problem imienniczy 11.06.24, 21:50
        Ja mam naprawde zle skojarzenia z Ryszardem jak juz kiedys wspominalam, ale pozostale imiona lubie mniej, Fryderyk, lub bardziej, Gwidon, Miron.
        Uwielbiam Rocha, Sambora i Mieszka.
      • dalenia Re: problem imienniczy 12.06.24, 07:28
        Gwidon to moje niespełnione marzenie smile
        Poza tym bardzo lubię Fryderyka i Ryszarda. Podoba mi się też Miron, choć sama bałabym się Mirka. Rocha i Sambora doceniam u kogoś. Za Mieszkiem jakoś nie przepadam, choć też może być.
    • sulimira Re: problem imienniczy 11.06.24, 21:53
      W sumie jak mama lubi Msciwoja to moze spodobac sie jej Gniewomir ze zdrobnieniem Gniewko.
    • gaudencja Re: problem imienniczy 11.06.24, 23:48
      Może jeszcze Aldmir - imię germańskie, ale brzmi jak półsłowiańskie. Ewentualnie mocno spolszczone w średniowieczu imię germańskie, np. Jakert (Ekhard), Guncerz (Ginter). I Zyndram, jak Zyndram z Maszkowic.
    • gaudencja Re: problem imienniczy 31.10.24, 21:41
      I na czym stanęło, nokturnusie?
      • nokturnus Re: problem imienniczy 11.11.24, 23:39
        Witam, najmocniej przepraszam bo nie zauważyłem wiadomości.
        Dzieciątko otrzymało piękne, lecz popularne do bólu imię Bruno. Tata się ugiął.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.