nokturnus 08.07.24, 18:59 Jako, że dzisiaj Akwila ma imieniny a nie znalazłem jego osobnego wątku to pozwoliłem sobie na założenie go. Wg mnie jedynym minusem jest jego biblijne pochodzenie i ew końcówka na -a, bo skoro ludzie potrafią uznać popularnego Kosmę za imię żeńskie to Akwilę na pewno by tak uznano. Co wy o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nokturnus Re: Akwila 08.07.24, 19:01 Przepraszam nie dopisałem, że biblijność jest jedynie minusem dla mnie, zdaję sobie sprawę, że dla kogo innego może być to plus. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Akwila 08.07.24, 19:25 Wg mnie byłoby niepraktyczne, gdyż niemal wszyscy uznawaliby je za imię żeńskie, niestety. A brzmienie trochę zbyt miękkie dla mnie, mało męskie, ale to tylko moje odczucie. Kosma IMO dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Akwila 08.07.24, 19:35 Biblijność danego imienia odbieram neutralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Akwila 08.07.24, 20:25 Biblijne pochodzenie to i dla mnie minus, duży. Drugi to fakt, że Akwila kojarzy mi się z kwileniem. A to kiepsko w przypadku imienia 😉. Co do zarzutów do końcówki -a, zawsze można wspomnieć Kubę 😛. Tak czy owak Akwila niezbyt pasuje mi brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Akwila 08.07.24, 20:36 paula.anna napisała: > Co do zarzutów do końcówki -a, zawsze można wspomnieć Kubę 😛. Oooo tak! Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Akwila 08.07.24, 20:30 Imię samo w sobie odbieram zupełnie neutralnie, muszę się jeszcze bardziej z nim osłuchać. Końcówka "-a" w przypadku tak mało osłuchanego imienia faktycznie może sprawiać, że ludzie będą odbierali to imię jako żeńskie. Mając do wyboru Akwilę i Kosmę - pomimo nieosłuchania, wybrałabym jednak Akwilę, bo bardziej mi się podoba. Kosma podobał mi się w dzieciństwie, teraz nie jest w moim guście Odnośnie biblijnego pochodzenia to, o ile nie jestem fanką większości imion biblijnych (z nielicznymi wyjątkami), o tyle w przypadku Akwili nie zwróciłam na to uwagi, może dlatego, że nie pamiętam/nie znam tego konkretnego fragmentu Biblii, w którym pojawiło się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Akwila 11.11.24, 23:12 Abstrahując od biblijnoci - imię dodatkowo może zostać uznane za żeńskie przez miłośników "Świata Dysku" Terry'ego Pratchetta - tam występuje wszak czarownica: Tiffany Obolała, Akwila Dokuczliwa (ang. Tiffany Aching) – czarownica z krainy zwanej Kredą. Mimo młodego wieku wykazuje wielki talent. Jest blisko związana z Nac Mac Feegle’ami. Począwszy od Zimistrza zostaje objęta opieką przez czarownice z Lancre. Akwila Dokuczliwa to wersja imienia użyta przez tłumaczkę pierwszego polskiego wydania. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Akwila 03.12.24, 12:33 Ja bym przetłumaczyła na Teofanię Cierpiętnicę 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Akwila 03.12.24, 16:55 Z tego co pamiętam w drugim wydaniu już była prawie jak w oryginale - Tiffany Obolałą. Twój pomysł z Teofanią bardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Akwila 09.07.24, 00:17 Neutralne, u kogoś doceniłabym za oryginalność. Niepraktyczna końcówka, średnie brzmienie, ładne znaczenie. Na plus, że brzmi lepiej od żeńskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Akwila 03.12.24, 14:11 emnilda.wolna napisała: > Neutralne, u kogoś doceniłabym za oryginalność. Niepraktyczna końcówka, średnie > brzmienie, ładne znaczenie. Na plus, że brzmi lepiej od żeńskiego odpowiednika > . Weszłam tu po to, żeby wpisać, że brzmi 100 razy lepiej niż Akwilina, która dosłownie kwili. Czyli nic się w moim odbiorze nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Akwila 11.11.24, 19:53 Podoba mi się brzmieniowo, ale wiele innych podoba mi się bardziej. Dziecko musiałoby mieć nazwisko jednoznacznie wskazujące na płeć, bo 99% ludzi uznałoby Akwilę za imię żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Akwila 03.12.24, 03:31 Moje pierwsze skojarzenie to Akwila Dokuczliwa - mała czarownica ze Świata Dysku Pratchetta. A, no i "orzeł" po łacinie. Nawet nie wiedziałam, że to imię ma jakiekolwiek konotacje biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś