08.07.24, 18:59
Jako, że dzisiaj Akwila ma imieniny a nie znalazłem jego osobnego wątku to pozwoliłem sobie na założenie go. Wg mnie jedynym minusem jest jego biblijne pochodzenie i ew końcówka na -a, bo skoro ludzie potrafią uznać popularnego Kosmę za imię żeńskie to Akwilę na pewno by tak uznano.
Co wy o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • nokturnus Re: Akwila 08.07.24, 19:01
      Przepraszam nie dopisałem, że biblijność jest jedynie minusem dla mnie, zdaję sobie sprawę, że dla kogo innego może być to plus.
    • remigia1 Re: Akwila 08.07.24, 19:25
      Wg mnie byłoby niepraktyczne, gdyż niemal wszyscy uznawaliby je za imię żeńskie, niestety.
      A brzmienie trochę zbyt miękkie dla mnie, mało męskie, ale to tylko moje odczucie.
      Kosma IMO dużo lepszy.
      • remigia1 Re: Akwila 08.07.24, 19:35
        Biblijność danego imienia odbieram neutralnie.
    • paula.anna Re: Akwila 08.07.24, 20:25
      Biblijne pochodzenie to i dla mnie minus, duży.
      Drugi to fakt, że Akwila kojarzy mi się z kwileniem. A to kiepsko w przypadku imienia 😉.
      Co do zarzutów do końcówki -a, zawsze można wspomnieć Kubę 😛.

Tak czy owak Akwila niezbyt pasuje mi brzmieniowo.
      • misha.parajanov Re: Akwila 08.07.24, 20:36
        paula.anna napisała:

> Co do zarzutów do końcówki -a, zawsze można wspomnieć Kubę 😛.

Oooo tak! tongue_out
    • misha.parajanov Re: Akwila 08.07.24, 20:30
      Imię samo w sobie odbieram zupełnie neutralnie, muszę się jeszcze bardziej z nim osłuchać.

Końcówka "-a" w przypadku tak mało osłuchanego imienia faktycznie może sprawiać, że ludzie będą odbierali to imię jako żeńskie.

Mając do wyboru Akwilę i Kosmę - pomimo nieosłuchania, wybrałabym jednak Akwilę, bo bardziej mi się podoba. Kosma podobał mi się w dzieciństwie, teraz nie jest w moim guście tongue_out

Odnośnie biblijnego pochodzenia to, o ile nie jestem fanką większości imion biblijnych (z nielicznymi wyjątkami), o tyle w przypadku Akwili nie zwróciłam na to uwagi, może dlatego, że nie pamiętam/nie znam tego konkretnego fragmentu Biblii, w którym pojawiło się to imię.

smile
      • kocynder Re: Akwila 11.11.24, 23:12
        Abstrahując od biblijnoci - imię dodatkowo może zostać uznane za żeńskie przez miłośników "Świata Dysku" Terry'ego Pratchetta - tam występuje wszak czarownica: Tiffany Obolała, Akwila Dokuczliwa (ang. Tiffany Aching) – czarownica z krainy zwanej Kredą. Mimo młodego wieku wykazuje wielki talent. Jest blisko związana z Nac Mac Feegle’ami. Począwszy od Zimistrza zostaje objęta opieką przez czarownice z Lancre. Akwila Dokuczliwa to wersja imienia użyta przez tłumaczkę pierwszego polskiego wydania.
        • aequoreavictoria Re: Akwila 03.12.24, 12:33
          Ja bym przetłumaczyła na Teofanię Cierpiętnicę 😀
          • mysz_w_malinach Re: Akwila 03.12.24, 16:55
            Z tego co pamiętam w drugim wydaniu już była prawie jak w oryginale - Tiffany Obolałą. Twój pomysł z Teofanią bardziej mi pasuje. wink
    • emnilda.wolna Re: Akwila 09.07.24, 00:17
      Neutralne, u kogoś doceniłabym za oryginalność. Niepraktyczna końcówka, średnie brzmienie, ładne znaczenie. Na plus, że brzmi lepiej od żeńskiego odpowiednika. wink
      • emnilda.wolna Re: Akwila 03.12.24, 14:11
        emnilda.wolna napisała:

> Neutralne, u kogoś doceniłabym za oryginalność. Niepraktyczna końcówka, średnie
        > brzmienie, ładne znaczenie. Na plus, że brzmi lepiej od żeńskiego odpowiednika
        > . wink

Weszłam tu po to, żeby wpisać, że brzmi 100 razy lepiej niż Akwilina, która dosłownie kwili. big_grin Czyli nic się w moim odbiorze nie zmieniło.
    • gaudencja Re: Akwila 11.11.24, 19:53
      Podoba mi się brzmieniowo, ale wiele innych podoba mi się bardziej. Dziecko musiałoby mieć nazwisko jednoznacznie wskazujące na płeć, bo 99% ludzi uznałoby Akwilę za imię żeńskie.
    • mysz_w_malinach Re: Akwila 03.12.24, 03:31
      Moje pierwsze skojarzenie to Akwila Dokuczliwa - mała czarownica ze Świata Dysku Pratchetta. A, no i "orzeł" po łacinie. Nawet nie wiedziałam, że to imię ma jakiekolwiek konotacje biblijne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.