zuzolzuzinski 10.01.26, 08:37 Jakie imie wybrałybyście dla dziewczynki? W domu starsza Olgunia, a teraz bierzemy pod uwagę: - Iga -Nastia -Natasza -Lena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 09:03 Niestety, te imiona są zupełnie nie w moim guście, szczególnie rosyjskie zdrobnienia. W ostateczności Iga, nie lubię tego zdrobnienia, jednak dzięki Idze Świątek dobrze mi się kojarzy 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 09:43 Lubię Olgę, z tych podanych tylko Iga. Podrzucę Idę i Tamarę. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 16:39 Iga to zdrobnienie od Jadwigi. Trzy ostatnie to rosyjskie zdrobnienia. Nie wiem, czy nadanie imienia rosyjskiego w formie zdrobniałej jest czymś pożądanym w dobie rosyjskiej agresji na Ukrainie. Może Ida, Anastazja, Tacjana, Kalina, Larysa, Tamara? Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 12:14 Olga i Galla Olga i Ligia Olga i Iga Olga i Aglaja Olga i Eugenia Olga i Gloria Olga i Lena Olga i Glafira Bardzo lubię te imiona ale Olga plus jakakolwiek z wymienionych w poście daje immersyjne wrażenie wschodu. Pasuje Olga i Lena, Olga i Iga. Nataszę i Nastię lubię najbardziej z podanych. Można je zastąpić Nastazją czy Anastazją i Natalią. Lena jest zbyt częsta obecnie. Celowałabym w imię albo podkreślające brzmieniowo Olgę, jak Iga albo innego imienia. Oto mój ranking brzmienia: Natasza, Nastia - 10 Lena - 9/10 ale jest zbyt popularna Iga - nie jestem amatorką ale pasuje dźwiękowo do Olgi Odpowiedz Link Zgłoś
meidkkdi Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 22:03 Mówiąć całkowicie subiektywnie, nie wybrałabym Nastii i Nataszy jako, że są to rosyjskie zdrobnienia innych imion. Lena według mnie posiada mało charakteru, jest jej dużo i jest zdrobnieniem Heleny (którą lubię). Najbardziej mi się podoba Iga z propozycji, jest co prawda zrobnieniem Jadwigi ale realistycznie Jadwigi są raczej Jadźkami. Iga brzmi dość wdzięcznie, chyba nawet podoba mi się bardziej niż Olga Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 23:25 Olga jest pelnym imieniem I wydaje mi sie, ze siostra rowniez zasluguje na pelne imie, a w propozycjach sa same zdrobnienia. Lena jest zdrobnieniem imion Magdalena lub Helena. Nadawane samodzielnie, ale juz w tym momencie jest imieniem przebrzmialym. W 2020 roku bylo szostym najpopularniejszym imieniem, a obecnie okolo 20. Dodatkowo samo brzmienie jest wlasnie takie mdle podczas gdy Olga jest wyrazna i silna. Nastia kojarzy mi sie z nasty w angielskim wiec nie potrafie znalezc uroku w tym imieniu. Uwielbiam Ige Swiatek, ale dla corki nadalabym pelne imie. Szczerze mowiac z Olga podoba mi sie, i Jadwiga , i Ignacja. Dodatkowo, Iga more stac sie druga Lena. Patrzac na wschod to duo bardziej od Nataszy czy Leny podoba mi sie Ludmila, Sniezana czy Daria. Z tych imion na sile to tylko Iga poniewaz uwielbiam nosicielke. Olga jest twardsza, wyrazna i nie oklepana wiec zaproponuje w podobnym klimacie imiona: Jagna, Bogna, Ignacja, Wanda, Biruta, Grazyna, Zywia, Leticia Osobiscie bardzo podoba mi sie zestaw Olga i Ignacja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imie dla dziewczynki 14.01.26, 09:05 Z tych to od biedy Iga, choć ja za nią nie przepadam. Nastia i Natasza pretensjonalne, wschodnie, zdecydowanie nie. Lena podobnie, a do tego przezroczysta, mdła, popularna. Z innych typów moze: Zoja, Gaja, Blanka, Flora, Ida, Liwia, Daria, Róża, Sara, Ewa, Klara Odpowiedz Link Zgłoś
jiigsaw Re: Imie dla dziewczynki 14.01.26, 19:52 Z podanych imion wybrałabym Igę. Propozycje: Inga i Nina Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imie dla dziewczynki 18.01.26, 08:20 Z podanych tylko Iga. Nastia - zdrobnienie od Anastazji/Nastazji, jeśli już, to nadałabym pełną Anastazję Natasza - wschodnia Natalia Lena - zdrobnieniowa i baaaardzo popularna. Kilkanaście lat temu miała pik popularności (w 2012 r. miała ponad 12 000 nadań) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imie dla dziewczynki 31.03.26, 20:31 Podzielisz sie z nami wybranym imieniem? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś