Dodaj do ulubionych

Imie dla dziewczynki

10.01.26, 08:37
Jakie imie wybrałybyście dla dziewczynki?
W domu starsza Olgunia, a teraz bierzemy pod uwagę:
- Iga
-Nastia
-Natasza
-Lena
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 09:03
      Niestety, te imiona są zupełnie nie w moim guście, szczególnie rosyjskie zdrobnienia.
      W ostateczności Iga, nie lubię tego zdrobnienia, jednak dzięki Idze Świątek dobrze mi się kojarzy 🙂.
    • losninos Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 09:43
      Lubię Olgę, z tych podanych tylko Iga. Podrzucę Idę i Tamarę.
    • seryeen Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 11:00
      Lena
    • aequoreavictoria Re: Imie dla dziewczynki 10.01.26, 16:39
      Iga to zdrobnienie od Jadwigi.
      Trzy ostatnie to rosyjskie zdrobnienia. Nie wiem, czy nadanie imienia rosyjskiego w formie zdrobniałej jest czymś pożądanym w dobie rosyjskiej agresji na Ukrainie.
      Może Ida, Anastazja, Tacjana, Kalina, Larysa, Tamara?
    • miaumia Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 12:14
      Olga i Galla
      Olga i Ligia
      Olga i Iga
      Olga i Aglaja
      Olga i Eugenia
      Olga i Gloria
      Olga i Lena
      Olga i Glafira

Bardzo lubię te imiona ale Olga plus jakakolwiek z wymienionych w poście daje immersyjne wrażenie wschodu.
      Pasuje Olga i Lena, Olga i Iga.
      Nataszę i Nastię lubię najbardziej z podanych.
      Można je zastąpić Nastazją czy Anastazją i Natalią.
      Lena jest zbyt częsta obecnie.
      Celowałabym w imię albo podkreślające brzmieniowo Olgę, jak Iga albo innego imienia.

Oto mój ranking brzmienia:
      Natasza, Nastia - 10
      Lena - 9/10 ale jest zbyt popularna
      Iga - nie jestem amatorką ale pasuje dźwiękowo do Olgi
    • meidkkdi Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 22:03
      Mówiąć całkowicie subiektywnie, nie wybrałabym Nastii i Nataszy jako, że są to rosyjskie zdrobnienia innych imion.
      Lena według mnie posiada mało charakteru, jest jej dużo i jest zdrobnieniem Heleny (którą lubię).
      Najbardziej mi się podoba Iga z propozycji, jest co prawda zrobnieniem Jadwigi ale realistycznie Jadwigi są raczej Jadźkami. Iga brzmi dość wdzięcznie, chyba nawet podoba mi się bardziej niż Olga smile
    • sulimira Re: Imie dla dziewczynki 11.01.26, 23:25
      Olga jest pelnym imieniem I wydaje mi sie, ze siostra rowniez zasluguje na pelne imie, a w propozycjach sa same zdrobnienia.
      Lena jest zdrobnieniem imion Magdalena lub Helena. Nadawane samodzielnie, ale juz w tym momencie jest imieniem przebrzmialym. W 2020 roku bylo szostym najpopularniejszym imieniem, a obecnie okolo 20. Dodatkowo samo brzmienie jest wlasnie takie mdle podczas gdy Olga jest wyrazna i silna.
      Nastia kojarzy mi sie z nasty w angielskim wiec nie potrafie znalezc uroku w tym imieniu.
      Uwielbiam Ige Swiatek, ale dla corki nadalabym pelne imie. Szczerze mowiac z Olga podoba mi sie, i Jadwiga , i Ignacja. Dodatkowo, Iga more stac sie druga Lena.
      Patrzac na wschod to duo bardziej od Nataszy czy Leny podoba mi sie Ludmila, Sniezana czy Daria.
      Z tych imion na sile to tylko Iga poniewaz uwielbiam nosicielke.
      Olga jest twardsza, wyrazna i nie oklepana wiec zaproponuje w podobnym klimacie imiona: Jagna, Bogna, Ignacja, Wanda, Biruta, Grazyna, Zywia, Leticia
      Osobiscie bardzo podoba mi sie zestaw Olga i Ignacja
    • dalenia Re: Imie dla dziewczynki 14.01.26, 09:05
      Z tych to od biedy Iga, choć ja za nią nie przepadam. Nastia i Natasza pretensjonalne, wschodnie, zdecydowanie nie. Lena podobnie, a do tego przezroczysta, mdła, popularna.

Z innych typów moze:
      Zoja, Gaja, Blanka, Flora, Ida, Liwia, Daria, Róża, Sara, Ewa, Klara
    • jiigsaw Re: Imie dla dziewczynki 14.01.26, 19:52
      Z podanych imion wybrałabym Igę. Propozycje: Inga i Nina
    • katarzynkaa Re: Imie dla dziewczynki 18.01.26, 08:20
      Z podanych tylko Iga.

Nastia - zdrobnienie od Anastazji/Nastazji, jeśli już, to nadałabym pełną Anastazję
      Natasza - wschodnia Natalia
      Lena - zdrobnieniowa i baaaardzo popularna. Kilkanaście lat temu miała pik popularności (w 2012 r. miała ponad 12 000 nadań)
    • sulimira Re: Imie dla dziewczynki 31.03.26, 20:31
      Podzielisz sie z nami wybranym imieniem? 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.