miaumia 28.08.26, 15:41 Podobno rośnie liczba nie tylko Auror ale i Magnolii. Magnolia bardzo mi się podoba, brzmi trochę jak Magdalena, trochę jak Noelia czy Melodia. Liczę na to, że będą w pierwszej 20- tce za niedługo czy lat kilka. Inna kwiatowa lista : Magnolia Azalia Konwalia Kamelia Wisteria Dalia Maciejka Werbena Peonia Petunia Hortensja Hiacynta Gardenia Lawenda Irys Lotus/ Lotos Nilifer/ Nenufar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Magnolia w 2026 28.08.26, 16:50 Wątpię by Magnolia kiedykolwiek trafiła do pierwszej 20, choć ładnie brzmi Mimo że wiele podoba mi się z brzmienia, to mam pewien problem z ideą(?) nadawania 'imion', które są też nazwami kwiatów. Mam wrażenie, że jeśli ta praktyka rozpowszechniłaby się jeszcze bardziej, to nie skończyłoby się na kwiatach, a na nazwach pospolitych (do których kwiaty też się zaliczają), bo przecież skoro Hortensja może być, to i Jesień, i Malarz i Ręcznik, wszystkie imiona są przecież wymyślone. Choć muszę przyznać, że Róża, Wisteria, Werbena, Kalina, Jaśmina, Glicynia, Hiacynta i Azalia (i jeszcze wiele więcej) niemiernie mi się podobają, a i Liliannę, Lawendę, Irysa i Magnolię także lubię, to ideowo nie chciałabym, by były nadawane - Róża to jeszcze jakoś kulturowo zakorzeniona, ale już Malina naprawdę mogłaby być po prostu zdrobnieniem od Malwiny Ale dla futrzaka, czy postaci z książki są świetne 💖 Mogę podrzucić jeszcze kilka, które imo świetnie brzmią: Bazyli - który jest w sumie normalnym imieniem Chaber Cykoria Dalia Dereń Forsycja Glicynia Jaskier Jaśmina - na chwilę obecną na 38 miejscu, między Nadią a Mileną Laurencja - może z inną końcówką Oleander Piwonia Szałwia Tuja - byłaby świetna jako zdrobnienie od czegoś Wanilia Zawilec Odpowiedz Link Zgłoś
milisi Re: Magnolia w 2026 28.08.26, 17:02 Wanilia- aż dziwne, że nie funkcjonuje tak jak imiona typu Róża czy Lilia, spełnia kryteria dobrego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
milisi Re: Magnolia w 2026 28.08.26, 16:58 Myślę, że kilka z tych imion odpada przez swoje niewdzięczne i nieintuicyjne zdrobnienia niestety oraz przez to, że mało kto jest z nimi osłuchany (wiem, że nie każdy, ale większość osób wolałoby mówić do swojego 3- miesięcznego dziecka Olu zamiast Aleksandro, Magnolciu zamiast Magnolio). Niektóre przypadły mi do gustu, niektóre nie: Konwalia- do głowy przychodzi mi tylko Wala, a jest to zdrobnienie od Walerii lub Walentyny i nie jest ono zbyt lubiane, bo kojarzy się z czasownikiem "walić" Azalia- fajna odskocznia od Amelii, zdrobniale popularna wśród influenserów obecnie Zalia z coraz większą liczbą nadań oraz duże podobieństwo do Rozalii Dalia- bardzo przyjemnie, podobne do Darii lub Idalii Lawenda- uwielbiam to imię, świetnie się kojarzy, można zdrabniać podobnie do Wandy- Wendzia zamiast Wandzia, ewentualnie Lawi, Lawinia Wisteria- brzmi trochę jak histeria, ale podoba mi się Maciejka- zbyt odmęskie Hiacynta- ma się bardzo dobrze w rankingu, w tamtym roku 33 nadania Hortensja- ładniejsza wersja popularniejszej Honoraty jak dla mnie Kamelia- zbyt popularna do Kamili, za którą nie przepadam i kojarzy mi się z angielskim słowem "camel", czyli wielbłąd Petunia- uroczo, nawet obędzie się bez zdrobnień, końcówka jak przy Melanii, Antonii itp., może być też Tusia Patrząc na imię sugerowałabym się tym, żeby pasowało i do dziecka i do dorosłego, i np. trudno wyobrazić sobie małą dziewczynkę o imieniu Werbena. Natomiast zgadzam się z tobą- też liczę na większe docenienie niektórych z podanych propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Magnolia w 2026 28.08.26, 17:27 Konwalia - zdrobnieniem mogła by być też Walia wiem, że Walia w Wielkiej Brytanii, ale dla mnie zawsze było to najbardziej intuicyjne zdrobnienie od Walentyny i Walerii, albo na Wania, i też wiem, że Ваня męskie imię, ale co z tego, gdybym miała córkę Walentynę/Walerię byłaby Wanią/Walią Maciejka - kończy się na -ka, więc brzmi jak zdrobnienie, dlatego nie podoba mi się, jak Agnieszka, czy Blanka Hiacynta - mogłaby być Cyntią. Bardzo podoba mi się Cyntia, ale właśnie jako zdrobnienie od Hiacynty 😅 "Lawenda- uwielbiam to imię, świetnie się kojarzy, można zdrabniać podobnie do Wandy" - ej ale to jest wspaniały pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Magnolia w 2026 29.08.26, 02:37 Cynthia od Hiacynty- mam identyczne skojarzenia Super! A Konwalia jako Walia- extra. Może być ewentualnie Kolia i Kola, Lia lub Klia ale to są już takie dalsze zdrobnienia. Konia nie podoba mi się, mogłaby być ewentualnie Konwalka. Lawenda jako Wanda lub Wenda- świetne Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Magnolia w 2026 29.08.26, 02:39 Werbena - Werbena, Wera, Werka, Werbenia, Benia, Wena. Przypomina mi to imię Verena. Odpowiedz Link Zgłoś