cookie55 05.12.04, 22:19 To imie podoba mi sie od dawna i mozna je zdrobnic na Mele. Mieszkam w Szwecji, i chcialabym nazwac coreczke jakos orginalnie, ale zeby bylo latwo do wymowienia i w Szwecji, i w Polsce. Kochane dziewczyny, co radzicie? Jak Wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja co myślę o imieniu Carmela... 05.12.04, 22:22 Hmmm, ja bym raczej wybrała coś, co jest bardziej akorzenione w polszczyźnie... Ale jeśli Ci się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
cookie55 Re: co myślę o imieniu Carmela... 05.12.04, 22:29 Moj luby jest pol Szwedem, nazwisko mamy wloskie, chcialabym zeby pasowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co myślę o imieniu Carmela... 05.12.04, 22:33 A może Carmen, to to samo imię, a w Polsce jest nieco częściej spotykane ze względu na operę? No i nie brzmi tak słodko, co jest o tyle zaletą, ze niech (a nie daj Bóg) będzie bardziej przy kości, a imię Karmela będzie brzmiało jak ironiczny żart. Może Aida? Może dziewczyny jeszcze coś wymyslą, np. Oriana byłoby MSZ calkiem fajnie, nie wiem, jak na Szwecję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja poszukałam trochę... 05.12.04, 22:41 ...w ksiązce, w któej są różne wersje jezykowe imion (w tym rzadkich), i z identycznie wyglądających po polsku i po szwedzku znalazłam takie imiona: Abigail, Adela, Agata, Amalia, Amata, Amanda; mogę póżniej ew. jeszcze poszukać, moze coś się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cookie55 Re: poszukałam trochę... 05.12.04, 22:50 Adela tutaj kojarzy sie z babcia, imie zupelnie staroswieckie, ale Amalia jest ladnie. Dzieki... Naprawde wiesz niesamowicie duzo na temat imion. W Szwecji nastala moda na imiona zagraniczne takie jag Nellie czy Wiliam, pochodzenia angielskiego. Mi sie bardzo podobaja imiona typowo polskie, ale czesto jest problem z wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja imiona polsko-szwedzkie, odc. II 06.12.04, 21:18 szperam znów i wypiszę wszystko, co znalazłam, nawet jeśli są to imion b.b. rzadkei w PL lub jeśli zakładam, że raczej nie przypadną Ci te imiona do gustu, jak np. Alfreda Aglaja (szw. Aglaia) - niepopularne w Polsce, w Szwecji pewnie też nie Agneta - w tym słowniku jest jako tylko szwedzka wersja Agnieszki, ale wśród swoich przodkiń w XIX wiek znalazłam kiedyś zupełnie polską Agnetę (patrz watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13860764&v=2&s=0 ), więc można to imię chyba zaliczyć do polsko-szwedzkich Alberta, Albertyna (szw. Alberta, Albertina) Albina (pewnie Ci się nie spodoba ) Alicja (szw. Alicia) Alina Apolonia (Apollonia) Armida Artemizja (szw. Artemisia) Aspazja (szw. Aspasia) Stella Augusta Aurora Azucena Barbara Beata Beatrycze (szw. Beatrice) Berengaria Blanka Cecylia (szw. Cecilia) Celina Chloe Dafne Dagny (!) - z tradycjami w Polsce Dalila Daria Debora Desdemona Dezyderia (szw. Desideria) Diana Eleonora Emanuela Emma Ernesta Eufemia Eugenia Eulalia Fatima Fausta Felicja (szw. Felicia) Filipa (szw. Filippa) Flora Freja ...jak widzisz, jest z czego wybierac, choć nie wszystkie imiona sa równie atrakcyjne. Jest jednak w tym spisie kilka naprawdę w porządku. Jeśli będziesz chciała, w którymś momencie zrobię Ci wypisy z reszty alfabetu Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 05.12.04, 23:06 Stanowczo za słodko, kojarzy się z karmelem, a w Polsce brzmi dość dziwnie (jeśli to dla Ciebie istotne). Podoba mi się Amalia wymieniona przez Gaudencję, podobna jest jeszcze Amelia (w Polsce dość popularna ostatnio, nie mam pojęcia, jak w Szwecji, ale za to możesz zdrabniać na Melę). A co sądzisz o Idalii? Czy to imię łatwe do wymówienia w Szwecji? Bo jest i oryginalne i - moim zdaniem - bardzo ładne, na dodatek można zdrabniać je jako Ida (prosto, krótko, wdzięcznie), albo - jeśli wolisz - np. jako Dalia czy Alia. A z polskich - uwielbiam Dobromiłę, może być też Dobromila, zdrobnienie - Mila/Milka czy Miła/Miłka, na bardzo trudne do wymówienia mi nie wygląda. Z jakimi głoskami/zbitkami głosek mają największe problemy Szwedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cookie55 Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 05.12.04, 23:15 Idalia jest slicznie, ale niestety wszyscy zdrabnialiby na Ide, a Id jest teraz mnostwo, bo tutaj to imie bardzo popularne. Szwedzi maja w zwyczaju robic imie jak najbardziej szwedzkim, np Dorote zmieniaja na Dorothea. Maja trudnosci z sz, cz, i wogole z imionami dlugimi, gdzie nie ma odpowiednika szwedzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 06.12.04, 11:57 Mnie Carmela tez sie nie podoba, ale moze Camelia - Kamelia??? Mysle, ze brzmi lepiej. Wpadla mi do glowy jeszcze Leila - wiem, ze jest dosc popularna w Norwegii. Anula Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 06.12.04, 14:15 Moze Klara, Fryderyka, Klaudyna, Rozalia ?! Odpowiedz Link Zgłoś
cookie55 Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 06.12.04, 23:12 Dziekuje pieknie kobitki, nie zawiodlyscie. Poddalyscie mi kilka fajnych pomyslow, musimy sie z ukochanym naradzic. Jemu tez Carmela podoba sie srednio. Usciski! Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 07.12.04, 11:00 Oj Karmela mi się też za bardzo nie podoba Od razu widzę zakonnicę z cukierkami . Ale może Kornelia, Klara, Konstancja? Pozdrowienia. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
jurny_jerzy Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 08.12.04, 03:34 Carmela brzmi smakowicie (choć w Polsce moze mieć niezbyt przychylny odbiór). Carmen zupełnie poronione, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwage ewentualną tuszę dziecięcia (na co ktoś zwracał uwagę proponując w takim wypadku Carmen- to dopiero niefortunne połączenie). Do pulchniutkiej dziewczynki Karmelek pasuje idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Co uwazacie o imieniu Carmela? 08.12.04, 11:47 będę "wyrodkiem" - mnie się Carmela bardzo podoba )) pierwszy raz zetknęłam się z tym imieniem w serialu "Rodzina Soprano" (może w Szwecji nieznanym) i od razu mi się spodobało. Odpowiedz Link Zgłoś
prelka Re: odświeżanie dla prelki 06.05.05, 19:48 gaudencja napisała: > bardzo dziękuj Odpowiedz Link Zgłoś