Dodaj do ulubionych

Druzjan - kolejne pytanie

10.12.04, 17:17
...tu jeszcze poszukiwań nie przeprowadzałam, ale i tak zapytam wink Jest imię
Druzjanna, jest imię Druzus, ale natknęłam sie też w necie na imię Druzjan, w
odniesieniu do osoby z XV wieku: tinylink.com/?5XORp8cpK2

Wikipedia wprawdzie twierdzi, ze imię to istnieje, ale poza nią (i poza
wymienioną stroną) nie natknęłam sie na nie nigdzie więcej. Czy Druzjan to
forma prawidłowa i od niej pochodzi Druzjanna, czy też - urobiona wtórnie od
Druzjanny, która jest urobiona od Druzusa?
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 20:59
      To ja jeszcze chciałabym zapytać, jak się do tego wszystkiego ma Druzylla.
      Myślałam, że to jest właśnie żeńska forma Druzusa.
      • gaudencja Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 22:20
        Gdzieś wyczytałam, ze Druzjanna i Druzylla to dwie oboczne formy od Druzusa.
        Ale jeśli Druzjan istnieje, to może Druzjanna jest formą żeńską od Druzjana, a
        Druzylla - od Druzusa?
        • aniadm Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 22:48
          W Rzymie obowiązywała chyba forma Drusilla. Na ile sobie przypominam łacinę, to
          Drusiana pochodziłaby od imienia (a raczej nazwiska albo przydomka) Drusianus.
          • gaudencja Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 22:50
            Niestety nie znam łaciny, ale też wydawałoby mi sie to logiczne. Być moze autor
            tego wyjaśnienia uznał, że Druzjan pochodzi od Druzusa, więc pośrednio takze i
            Druzjanna od niego pochodzi?
            • gaudencja Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 22:52
              Może to jest jakieś wyjaśnienie:
              Drusianus, a, um : de Drusus
              tinylink.com/?SUzkD1az4h
              Wiele imion kończących się na -an jest utworzonych w ten sposób, np.
              Lucjan/Łucjan od Lucjusza/łucjusza...
              • aniadm Re: Druzjan - kolejne pytanie 10.12.04, 23:00
                To możliwe. Ja zaliczyłam cztery lata z łaciny i ustną maturę, ale po pierwsze
                to było dawno, a po drugie imiennictwa konkretnie nie studiowaliśmy...

Główne, co zapamiętałam, to że imiona żeńskie tworzono od nazwy rodu - tzn.
                każda córka Juliusza była Julią, Klaudiusza Klaudią itp. Jak mieli po parę, to
                chyba im dokładali jakieś przezwiska albo je numerowali. Jeżeli ojciec miał
                przydomek (a często miewał, bo Rzymianie imion męskich też wymyślili stosunkowo
                niewiele - jak przejrzeć spis pierwszych cesarzy, to w zasadzie wszyscy
                nazywali się Caius Iulius Caesar z jakimis dodatkami), to mogła też dostać
                żeńską formę przydomka, żeby sie odróżnić od tych wszystkich innych Julii czy
                Oktawii. Np. córka Marka Wipsaniusza Agryppy była Wipsania Agrypina.
                • gaudencja Re: Druzjan - kolejne pytanie 17.04.05, 11:55
                  Wygląda na to, że w swietle słownika Osoolineum pary imion powinny wyglądać tak:

Druzus, Druzylla
                  Druzjan ("należący do Druzusa"); Druzjanna
    • pejsaty Re: Druzjan - kolejne pytanie 19.12.04, 20:20
      imie druzjan brzmi o wiele lepiej niz druzus i to jedyne co wiem pewnego na
      temat tych imion. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.