emi28 11.12.04, 15:08 Nasz synek ma na imię Leonardo. Czy jest tu jeszcze jakaś mama, której dziecko nosi to imię?Albo może Leonard?Pozdrawiam. Mama Leo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: leonardo 11.12.04, 15:12 Była mama Leonarda (Leonard), wyszukiwarka Ci dopomoże. Jeśli mogę zapytać, to co zadecydowało o wyborze zagranicznej formy tego imienia, i to konkretnie włoskiej/hiszpańskie/portugalskiej akurat? Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: leonardo 11.12.04, 15:19 DZiękuję A Leonardo po pierwsze dlatego, że bardzo chciałam nazwac Synka po moich rodzicach (mama Leonarda, tata Leon) a Leonard jakoś mi nie pasował. A po drugie i najwazniejsze dlatego, że to imię poprostu mnie zachwyca : Pozdrawiam. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: leonardo 11.12.04, 15:46 Ja się tylko boję, patrząc na takie zagraniczne imiona, o dopasowanie ich do polskich nazwisk. Leonard Kozłowski brzmi na przykład dobrze, a Leonardo Kozłowski - humorystycznie. Leonard Nowak - ok, ale Leonardo Nowak - jak przy Leonardo Kozłowskim. Nawet do nazwiska typu Szwarc bardziej pasuje Leonhard niż Leoonardo... A przy imionach chłopiecych takie dopasowanie ma duże znaczenie, bo mężczyźni rzadko zmieniają nazwiska. Mam nadzieje, że Ty znalazłaś na to dobry pomysł. Do Twojej wiadomosci - do 1994 roku było w Polsce 7 osób o imieniu Leonardo, a Leonard - według nowszych źródeł, bo na 2001 rok - 14 tysięcy osób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: leonardo 11.12.04, 16:19 Dziekuję za te dane - nie miałam pojęcia , jak to wygląda w Polsce. Nie napisze oczywiście, jak się nazywa moje dziecko, ale wg mnie pasuje. Przy czym troche inaczej to widzę niż Ty - bardziej mi się podoba Leonardo Kozłowski, niż Leonard Kozłowski. Kończę, bo Leonardo wrzeszczy z kuchni - robi ciasteczka Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maknop Re: leonardo 12.12.04, 21:58 nasz syn urodzony w tym roku nosi imię Leonard. Przyznam jednak, że raczej forma Leonardo mi sie nie podoba.. My wołamy na naszego Leo, Lew, Leonardo, Leonardinho, Leonarduś, Narduś, Nardi, ale to raczej tylko przezwiska i tak tez traktujemy forme Leonardo... Jakos nie widze sensu by nagle pojawila sie Roberto, Marko itp. Ale skoro wa jest tak dobrze, to nie ma problemu...opinia innych w tym moja sie nei przejmujcie Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: leonardo 12.12.04, 22:08 Imię Leonard bardzo mi sie podoba. Leonardo jest dla mnie nie do przyjęcia w Polsce. Brzmi sztucznie i efekciarsko. W dodatku, jak dla mnie, brzmi mniej męsko niż Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: leonardo 13.12.04, 10:18 Wybacz, ale imię Leonardo w Polsce brzmi groteskowo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: leonardo 13.12.04, 14:54 ...nie chciałam tego pisać, ale podzielam tę opinię. W dodatku w kontekście malego chłopca forma Leonardo kojarzy mi się głównie z jednym z żółwi Ninja... Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: leonardo 13.12.04, 17:53 bracia Leonarda beda nosic imiona Michaelangelo, Donatello i Raphael. )) Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: leonardo 13.12.04, 16:53 Wybaczam, oczywiście . kazdy ma prawo do własnego zdania - taką mam nadzieje. Nie zalezy mi specjalnie na tym, by Wam się podobało. Nie sposób zadowolić wszystkich i chyba nie o to chodzi, by tak było, pradwa? Mnie się Leonardo podoba, mojej rodzinie też i to mi wystarcza. Przypuszczam, że imiona Waszych dzieci też nie wszystkich zachwycają, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
maknop Re: leonardo 13.12.04, 17:43 Spokojnie Ja przypominam, ze mam synka Leonarda i była taka wojna w rodzinie, że dopóki nie przyniosłem z USC aktu urodzenia z wypisanym imieniem to nikt sie do nas nie odzywał...Wazne ze imie zaakceptowane, a maluszek kochany... Buźka.. I na pewno jest cudownym drańszczykiem jak każdy Leo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: leonardo 13.12.04, 18:52 emi28 napisała: Mnie się > Leonardo podoba, mojej rodzinie też i to mi wystarcza. Przypuszczam, że imiona > Waszych dzieci też nie wszystkich zachwycają, prawda? Zapewne nie - imię mojego dziecka nie zachwyca przynajmniej dwóch osób, które się na forum kiedyś pojawiły Gratuluję zdrowego podejścia do sprawy i pozdrawiam serdecznie )) Odpowiedz Link Zgłoś