gagata85 23.12.04, 17:41 Czesc Dziewczyny! Tak sobie mysle i mysle bo mowicie ze moda na imiona wziela sie z seriali ale ostatnio siegnelam po pare ksiazek musierowicz, ( ktore moje starsze kuzynki polykaly w calosci) i zdziwilam sie ze juz wtedy byla: Ida, Natalia, Gabrysia...Roma, Aurelia! o Laurze i Rozy juz nie wspomne...A przeciez to bylo kupe lat temu... Musiarowicz chyba przejrzala dzisiejsza tendencje Co o tym sadzicie? Pewnie pare imion pominelam ale uwazam ze to ciekawy watek pozdrawiam *Agata* Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reirei Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 19:23 Mnie sie bardzo podobają prawie wszystkie imiona z Jeżycjady. Przede wszystkim siostry Borejko-GAbriela, Ida, Natalia, Patrycja. Poza tym Noelia-bardzo ładne i orginalne imię. A pamietacie Mamerta i Teofilę (Tosię) Kowalików? Mieli dwójkę dzieci-Romę i Tomasza. Ciotki: Lila-pewno Lilianna i Felicja, no i mama Borejko-Mila, czy było w którejś książce powiedziane jakie jest jej pełne imię? Moje pierwsze skojarzenie to Emilia, ale z Musierowicz to nigdy nic nie wiadomo. A! no i jeszcze moje najwieksze zaskoczenie-Arabella zwana dalej Bellą. Fajne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 19:29 Owszem, bylo powiedziane, Mila to Melania ("Kalamburka"). Natomiast chyba nie bylo Noelii, Noelka to byla tylko Elka czyli Elzbieta, czy sie myle? A skad wzielas ciotke Lile?? Bo Felicja to zona mlodszego brata Ignacego, Jozefa, ale Lila? A z innych fajnych imion z Jezycjady, to jeszcze Celestyna (Cielecina), z calkiem mlodego pokolenia Fryderyk, chlopak Rozy i Jozinek-nie znosze imiona Jozef, ale Jozinek mnie zachwycil... W zasadzie jedyna nieoryginalna byla Patrycja, ktora nazwala corke Ania. urodzona tego samego dnia (1 sierpnia) corka Idy to Lucja... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 20:14 Noelka na pewno była Elką . Żadnej Lilianny niestety nie kojarzę . Celestyna (zwana Cesią chyba) natomiast często narzekała na swoje imię (dobrze kojarzę?). Aniela chyba też nie była w tym okresie zbyt popularnym imieniem. Muszę koniecznie przeczytać w końcu "Kalamburkę" i "Język Trolli". Trzeba przyznać, że z Idą i Gabrielą trafiła Musierowicz w dziesiątkę . Pozdrowienia, Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
yonk Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 20:29 "język trolli" czytaj szybko, bo on jest świąteczny dość ) zresztą "Kalamburka" też. ciotka Lila- nie wiem czy Lilianna- była ciotką Mamerta ["Kłamczucha"], u której Aniela wynajmowała pokój. a siostra Fryderyka- Hildegarda? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 21:14 Ciotka Lila (z "Kłamczuchy") to nie żadna Lilianna tylko Ligia. Jest napisane jak wół, że miała wizytówkę na drzwiach "Ligia Muszyńska". Fajny jest też Mamert i Florian, zwany w domu Bobciem. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 21:35 To Mamert to imię ??? Nigdy nie traktowalam tego jak imię, A Musierowicz jest zdecydowanie miłosniczką ciekawych imion. Powinnysmy ja tu zaprosic Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 01:36 Zielonego pojęcia nie mam kiedy pierwsze wydanie 'Idy Sierpniowej' ukazało się w księgarniach ale na pewno ta książka utwierdziła mnie w przekonaniu, że moje imię jest jak by na nie nie popatrzeć po prostu fajne Co wiecej wkrotce zostane mama i... Mam zamiar nazwac swoją córeczkę Łucja. Czyżby zbieg okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 10:34 hm..te imiona rzeczywiście dobrane z wyczuciem , odznajczają sie jakimś ciepłem ,muszą być takie dla utrzymania klimatu tych książek..hm..Aurelia i Konrad i Bernard sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 10:43 Halo! Zgłasza się nieuleczalna fanka "Jeżycjady" Wszystkie książki p. Musierowicz przeczytałam po 100 razy i kupuję każdą nową. Do imion wymienionych przez Was dodam jeszcze Julię - siostrę Cesi i jej siostrzeńca - Floriana czyli Bobka. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 11:38 Noelka to była po prostu Elżbieta?! No co wy, a ja całe życie trwałam w przekonaniu, że to samodzielne imię A, że ciotka Lila to była LIgia to w życiu bym się nie domyśliła. Przypomniało mi sie, że była też Paulina-w "Idzie sierpniowej", dzieczyna KRzysztofa, który była wnuczkiem pana Karolka, do którego Ida chodziła jako dama do towarzystwa. Tam była też pani Basia, któa piekła nadzwyczajne ciastka i bracia Marek i Jarek. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 14:59 Z bardziej typowych: byli też Maciek i Kreska (Kasia?), Robert. I cała gama innych postaci, muszę chyba wszystko przeczytać jeszcze raz, żeby jakoś objąć to moim umysłem i sobie poukładać ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 21:29 Kreska była Janina. Od "Noelki" jezycjada jakoś przestała mi się podobać. Dwie ostatnie ksiązki w zasadzie przeczytałam w księgarniach. Ale do starych ciągle lubie zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 23:37 > Kreska była Janina. Dzięki! Ech, w dziedzinie "Jeżycjady" jestem niestety ignorantką. Musiałabym odświeżyć sobie pamięć . Też wolę wcześniejsze tomy "Jeżycjady". I dziwi mnie to o tyle, że przecież to Laura czy Róża są dla mnie współczesnymi bohaterkami, a rzeczywistość opisywana w pierwszych tomach - zamierzchłą przeszłością. A jednak, jest w tym coś takiego, co mnie zachwyca, a co trudniej mi znaleźć w nowszych tomach. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 25.12.04, 12:32 Jak dla mnie rewelacją jest "zupełnie mała córeczka Jagienka" oraz jej brat Walenty. Inne tez mi sie podobają, łącznie z Anią, a ciekawe sa imiona bohaterów negatywnych: Paulina, Matylda, Krystian... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 10:32 Z ciekawszych imion by jeszcze Damazy czyli Dambo z "Brulionu Bebe B". Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 12:31 Dziewczyny! A kto to był Robert? Bo za chiny nie mogę sobie skojarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 13:01 Hmm, no ja obstawiałam Robrojka, ale zaraz pewnie się dowiem, że znowu coś pomieszałam . Odpowiedz Link Zgłoś
magical1 Moja córka Ida 27.12.04, 13:41 Cieszę się bardzo,że ten wątek został poruszony i że tyle jest mamusiek , które też kochają Jeżycjadę.Kochana Pani Musirowicz fantazję ma przeogromną i niebanalną stąd takie piękne imiona. Jeszcze gdy byłam nastolatką , postanowiłam sobie, ze gdy kiedyś będę miała córeczkę, nazwę ją Ida. I tak się stało. Moja 3,5-mieięczna niunia nazywa się Ida Emilia. Teraz, mając już prawie trzy dychy na karku , czasem w wolnej chwili chwytam którą cześć Jezycjady i zaczytuję się po raz tysięczny. Pozdrawiam wszystkie mamusie a i btw. czy ktoś wie czy Małgosia Musierowicz lub Jeżycjada mają swoją stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 14:12 Nie, on był faktycznie Robert Rojek. Siostra Cesi była Julia, co pewnie wtedy było rzadkim imieniem. Anieli też żadnej nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 15:57 a Aniela to Kłamczucha chyba....żona Bernarda Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica A Aurelia? 27.12.04, 14:20 Aurelia Jedwabińska vel Genowefa Lompke,Pompke, Trompke, Sztompke, Zombke, Bombke, Pombke, która przychodziła na obiadek w "Opium w rosole" Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam do tawananny 27.12.04, 14:45 Mnie tez te najwczesniejsze tomy Musierowicz sa najblizsze. Tych nowszych juz w zasadzie nie znam tak dobrze, nie wszystkie czytalam. Stare lubie czytac do tej pory. Myslalam, ze to dlatego je wole od tych nowszych bo mam do nich sentyment z wczesnej mlodosci, ale moze faktycznie jest w nich cos czego w tych nowszych nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do tawananny 27.12.04, 16:00 lukrecja_mniam napisała: Stare lubie czytac do tej > > pory. Myslalam, ze to dlatego je wole od tych nowszych bo mam do nich sentyment > > z wczesnej mlodosci, ale moze faktycznie jest w nich cos czego w tych nowszych > nie ma? Nowszych nie czytałam, ale za to czytałam coraz gorsze ich recenzje... A co do tego, ze Musierowicz "wyczuła trendy", to moim zdaniem tak nie jest. Musierowicz je wykreowała (w odniesieniu do kilku imion), o czym świadczy post mamy Idy Odpowiedz Link Zgłoś
gagata85 do gaudencji 04.01.05, 08:46 > Nowszych nie czytałam, ale za to czytałam coraz gorsze ich recenzje... > > A co do tego, ze Musierowicz "wyczuła trendy", to moim zdaniem tak nie jest. > Musierowicz je wykreowała (w odniesieniu do kilku imion), o czym świadczy post > mamy Idy Gaudencjo, a jkie sa tytyly tych najnowszych? I jakie ksiazki musierowicz lubisz najbardziej? Bo cos mi sie wydaje ze jakos nie przepadasz za ta autorka... pozdrawiam *Agata* Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 04.01.05, 11:19 gagata85 napisała: > Gaudencjo, a jkie sa tytyly tych najnowszych? I jakie ksiazki musierowicz > lubisz najbardziej? Bo cos mi sie wydaje ze jakos nie przepadasz za ta > autorka... Oj, gagato, widzisz, jak przeczytałam złą recenzję to dochodziłam do wniosku, ze nie ma co pamiętac tytułów Oczywiscie mogłabym sprawdzic i Ci podać - rownież odpowiedź na Twoje pytanie znalazłaby się pewnie tu, w zakładce książki, ale to chyba nie o to chodzi. Nie, to nie to, że nie przepadam, ale nie jestem gorąca fanką "Kwiat kalafiora" i "Idę sierpniową" (a może coś jeszcze) przeczytałam dawno temu, tzn. wtedy kiedy miałam mniej więcej 14-15 lat, bardzo mi się podobały, ale od tego czasu już ich nie czytałam i nie bardzo wiele pamiętam (oprócz tego, ze były ciepłe, no i oprócz kilku bohaterów). Nie wiem, jak bym podeszła do nich teraz i wolę nie sprawdzac, bo kilka moich ukochanych książek czasów licealnych po odświeżeniu później straciło zupelnie swój czar. A sama Musierowicz stanowi bardzo fajne rodzeństwo ze Stanislawem Barańczakiem i choćby z tego względu ciepło o niej myślę Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Borejkowie i inni 27.12.04, 15:04 - Ignacy - Mila (Melania) - Gabriela - Ida - Natalia - Patrycja - Róża - Laura - Józef - Łucja - Marek - Aniela - Teofila - Mamert - Tomasz - Roma - Bernard - Robert - Arabella (Bella) - Paweł - Marzena - Danka - Irena - Celestyna - Julia - Florian (Bobcio, Baltona) - Jerzy - Wiesia - Krysia - Józefina - Beata (Bebe) - Konrad (Kozio) - Cyryl - Metody - Helena - Grzegorz - Elżbieta (Noelka) - Ignacy Grzegorz - Janina (Kreska) - Maciej - Aurelia (Genowefa Sztompke) - Tunio - Damazy (Dambo) - Filip - Klaudiusz - Karol - Jarek i Marek - Krzysiu - Cezary - Fryderyk - Stanisława - Ania - Jagienka - Gizela Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Borejkowie i inni 27.12.04, 18:32 witam Ja też jeżycjadę pochłaniałam. Wiele tomów znam prawie na pamięć, a ostatnie też fajne. Dlatego też moja NIunia ma na imię Gabrysia, a synek Daniel Gabriel ( miała być Gabrysia. Imię Daniel pojawiło się w 8 miesiącu ciąży jak dowiedziałam się że bedzie syn )Pozdrawiam wszystkie fanki jeżycjady Marta Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica i jeszcze 27.12.04, 23:38 - Felicja - Wiktor - Adrian - Lucjan - Monika - Alma - Piotr i Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: i jeszcze... i jeszcze... 08.02.05, 22:30 byl Zygmunt - nie zdrabniany, tajemniczy, przystojny brodacz, ktory umawial sie z Cesia Odpowiedz Link Zgłoś
gagata85 Pytanie do fanek!!!! W jakiem wieku bylyby... 04.01.05, 08:42 Drogie fanki Jezycjady! Nie jestem tak obeznana jak wy, ale prosze napiszcie mi w jakim wieku ( gdyby byly naprawde) bylyby teraz siostry Borejko, Roza, Laura, corka Robrojka, Romcia i Tomcio... Czy moglubyscie mi podac tytuly jezycjadu od pierwszego tomu do ostatniego? Tak, zeby czytac od poczatku...Bo zaczelam od szostej klepki, idy sierpniowej, corki Robrojka i teraz czytam Klamczuche... Dziekuje z gory, *Agata* Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Jeżycjada 04.01.05, 11:33 Jeśli chodzi o wiek bohaterek książek M. Musierowicz, to najlepiej będzie, jeśli wejdziesz na forum Książki i tam poszukasz - temat był wałkowany wiele razy lub spojrzysz na tylnią okładkę "Języka Trolli" tam też są te informacje. -- Prawidłowa kolejność: 1. Szósta klepka 2. Kłamczucha! 3. Kwiat kalafiora 4. Ida sierpniowa 5. Opium w rosole 6. Brulion Bebe B. 7. Noelka 8. Pulpecja 9. Dziecko piątku 10. Nutria i Nerwus 11. Córka Robrojka 12. Imieniny 13. Tygrys i Róża 14. Kalamburka 15. Język Trolli Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Pytanie do fanek!!!! W jakiem wieku bylyby... 08.02.05, 22:51 Mogę pomóc tylko w kwestii Laury, urodziła się w grudniu 1984 (jak ja, czyli miałaby 20 lat. Niestety pani Musierowicz się pomyliła, i mimo poprawnej daty urodzin na okładce "Języka Trolli" w środku książki pod datą 31 grudnia 2003 napisała, że Laura ma 18 lat. Róża jest 2-3 lata starsza. Odpowiedz Link Zgłoś