Dodaj do ulubionych

Imiona a JEZYCJADA Musierowicz

23.12.04, 17:41
Czesc Dziewczyny!

Tak sobie mysle i mysle bo mowicie ze moda na imiona wziela sie z seriali ale
ostatnio siegnelam po pare ksiazek musierowicz, ( ktore moje starsze kuzynki
polykaly w calosci) i zdziwilam sie ze juz wtedy byla: Ida, Natalia,
Gabrysia...Roma, Aurelia! o Laurze i Rozy juz nie wspomne...A przeciez to
bylo kupe lat temu...

Musiarowicz chyba przejrzala dzisiejsza tendencje

Co o tym sadzicie? Pewnie pare imion pominelam ale uwazam ze to ciekawy watek

pozdrawiam

*Agata*
Obserwuj wątek
    • reirei Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 19:23
      Mnie sie bardzo podobają prawie wszystkie imiona z Jeżycjady. Przede wszystkim
      siostry Borejko-GAbriela, Ida, Natalia, Patrycja. Poza tym Noelia-bardzo ładne
      i orginalne imię. A pamietacie Mamerta i Teofilę (Tosię) Kowalików? Mieli
      dwójkę dzieci-Romę i Tomasza. Ciotki: Lila-pewno Lilianna i Felicja, no i mama
      Borejko-Mila, czy było w którejś książce powiedziane jakie jest jej pełne imię?
      Moje pierwsze skojarzenie to Emilia, ale z Musierowicz to nigdy nic nie
      wiadomo. smile A! no i jeszcze moje najwieksze zaskoczenie-Arabella zwana dalej
      Bellą. Fajne imiona smile
      • martka_k Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 19:29
        Owszem, bylo powiedziane, Mila to Melania ("Kalamburka"). Natomiast chyba nie
        bylo Noelii, Noelka to byla tylko Elka czyli Elzbieta, czy sie myle? A skad
        wzielas ciotke Lile?? Bo Felicja to zona mlodszego brata Ignacego, Jozefa, ale
        Lila? A z innych fajnych imion z Jezycjady, to jeszcze Celestyna (Cielecina), z
        calkiem mlodego pokolenia Fryderyk, chlopak Rozy i Jozinek-nie znosze imiona
        Jozef, ale Jozinek mnie zachwycil... W zasadzie jedyna nieoryginalna byla
        Patrycja, ktora nazwala corke Ania. urodzona tego samego dnia (1 sierpnia)
        corka Idy to Lucja...
        • tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 20:14
          Noelka na pewno była Elką smile. Żadnej Lilianny niestety nie kojarzę sad.
          Celestyna (zwana Cesią chyba) natomiast często narzekała na swoje imię (dobrze
          kojarzę?). Aniela chyba też nie była w tym okresie zbyt popularnym imieniem.

Muszę koniecznie przeczytać w końcu "Kalamburkę" i "Język Trolli".smile

Trzeba przyznać, że z Idą i Gabrielą trafiła Musierowicz w dziesiątkę smile.

Pozdrowienia,
          Tawi
          • yonk Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 20:29
            "język trolli" czytaj szybko, bo on jest świąteczny dość smile)
            zresztą "Kalamburka" też.
            ciotka Lila- nie wiem czy Lilianna- była ciotką Mamerta ["Kłamczucha"], u
            której Aniela wynajmowała pokój.
            a siostra Fryderyka- Hildegarda?
        • minerwamcg Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 21:14
          Ciotka Lila (z "Kłamczuchy") to nie żadna Lilianna tylko Ligia. Jest napisane
          jak wół, że miała wizytówkę na drzwiach "Ligia Muszyńska". Fajny jest też
          Mamert i Florian, zwany w domu Bobciem.
          • lukrecja_mniam Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 23.12.04, 21:35
            To Mamert to imię ??? Nigdy nie traktowalam tego jak imię,
            A Musierowicz jest zdecydowanie miłosniczką ciekawych imion. Powinnysmy ja tu
            zaprosic smile
            • idaaa Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 01:36
              Zielonego pojęcia nie mam kiedy pierwsze wydanie 'Idy Sierpniowej' ukazało się
              w księgarniach ale na pewno ta książka utwierdziła mnie w przekonaniu, że moje
              imię jest jak by na nie nie popatrzeć po prostu fajne smile
              Co wiecej wkrotce zostane mama i... Mam zamiar nazwac swoją córeczkę Łucja.
              Czyżby zbieg okoliczności wink
            • wilenka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 10:34
              hm..te imiona rzeczywiście dobrane z wyczuciem , odznajczają sie jakimś
              ciepłem ,muszą być takie dla utrzymania klimatu tych książek..hm..Aurelia i
              Konrad i Bernard smile sympatyczne smile
    • ariana1 Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 10:43
      Halo! Zgłasza się nieuleczalna fanka "Jeżycjady" smile Wszystkie książki p.
      Musierowicz przeczytałam po 100 razy i kupuję każdą nową.
      Do imion wymienionych przez Was dodam jeszcze Julię - siostrę Cesi i jej
      siostrzeńca - Floriana czyli Bobka.
      • reirei Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 11:38
        Noelka to była po prostu Elżbieta?! No co wy, a ja całe życie trwałam w
        przekonaniu, że to samodzielne imię sad
        A, że ciotka Lila to była LIgia to w życiu bym się nie domyśliła. Przypomniało
        mi sie, że była też Paulina-w "Idzie sierpniowej", dzieczyna KRzysztofa, który
        była wnuczkiem pana Karolka, do którego Ida chodziła jako dama do
        towarzystwa. smile Tam była też pani Basia, któa piekła nadzwyczajne ciastka i
        bracia Marek i Jarek.
        • tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 14:59
          Z bardziej typowych: byli też Maciek i Kreska (Kasia?), Robert. I cała gama
          innych postaci, muszę chyba wszystko przeczytać jeszcze raz, żeby jakoś objąć
          to moim umysłem i sobie poukładać ;D.
          • aniadm Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 21:29
            Kreska była Janina.
            Od "Noelki" jezycjada jakoś przestała mi się podobać. Dwie ostatnie ksiązki w
            zasadzie przeczytałam w księgarniach. Ale do starych ciągle lubie zajrzeć.
            • tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 24.12.04, 23:37
              > Kreska była Janina.
              Dzięki! Ech, w dziedzinie "Jeżycjady" jestem niestety ignorantką. Musiałabym
              odświeżyć sobie pamięć wink.

Też wolę wcześniejsze tomy "Jeżycjady". I dziwi mnie to o tyle, że przecież to
              Laura czy Róża są dla mnie współczesnymi bohaterkami, a rzeczywistość opisywana
              w pierwszych tomach - zamierzchłą przeszłością. A jednak, jest w tym coś
              takiego, co mnie zachwyca, a co trudniej mi znaleźć w nowszych tomach.
              • grzalka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 25.12.04, 12:32
                Jak dla mnie rewelacją jest "zupełnie mała córeczka Jagienka" oraz jej brat
                Walenty.
                Inne tez mi sie podobają, łącznie z Anią, a ciekawe sa imiona bohaterów
                negatywnych: Paulina, Matylda, Krystian...
                • cysia.b Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 10:32
                  Z ciekawszych imion by jeszcze Damazy czyli Dambo z "Brulionu Bebe B".
    • ariana1 Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 12:31
      Dziewczyny! A kto to był Robert? Bo za chiny nie mogę sobie skojarzyć smile
      • tawananna Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 13:01
        Hmm, no ja obstawiałam Robrojka, ale zaraz pewnie się dowiem, że znowu coś
        pomieszałam wink.
        • magical1 Moja córka Ida 27.12.04, 13:41
          Cieszę się bardzo,że ten wątek został poruszony i że tyle jest mamusiek , które
          też kochają Jeżycjadę.Kochana Pani Musirowicz fantazję ma przeogromną i
          niebanalną stąd takie piękne imiona. Jeszcze gdy byłam nastolatką ,
          postanowiłam sobie, ze gdy kiedyś będę miała córeczkę, nazwę ją Ida. I tak się
          stało. Moja 3,5-mieięczna niunia nazywa się Ida Emilia. Teraz, mając już prawie
          trzy dychy na karku , czasem w wolnej chwili chwytam którą cześć Jezycjady i
          zaczytuję się po raz tysięczny. Pozdrawiam wszystkie mamusie a i btw. czy ktoś
          wie czy Małgosia Musierowicz lub Jeżycjada mają swoją stronę?
        • aniadm Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 14:12
          Nie, on był faktycznie Robert Rojek.
          Siostra Cesi była Julia, co pewnie wtedy było rzadkim imieniem. Anieli też
          żadnej nie znam.
          • wilenka Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 27.12.04, 15:57
            a Aniela to Kłamczucha chyba....żona Bernarda smile
        • avarja Re: Imiona a JEZYCJADA Musierowicz 09.02.05, 13:34
          Taaa... Robert Rojek wink
    • lunatica A Aurelia? 27.12.04, 14:20
      Aurelia Jedwabińska vel Genowefa Lompke,Pompke, Trompke, Sztompke, Zombke,
      Bombke, Pombke, która przychodziła na obiadek w "Opium w rosole"
    • lukrecja_mniam do tawananny 27.12.04, 14:45
      Mnie tez te najwczesniejsze tomy Musierowicz sa najblizsze. Tych nowszych juz w
      zasadzie nie znam tak dobrze, nie wszystkie czytalam. Stare lubie czytac do tej
      pory. Myslalam, ze to dlatego je wole od tych nowszych bo mam do nich sentyment
      z wczesnej mlodosci, ale moze faktycznie jest w nich cos czego w tych nowszych
      nie ma?
      • gaudencja Re: do tawananny 27.12.04, 16:00
        lukrecja_mniam napisała:

Stare lubie czytac do tej
        >
        > pory. Myslalam, ze to dlatego je wole od tych nowszych bo mam do nich
        sentyment
        >
        > z wczesnej mlodosci, ale moze faktycznie jest w nich cos czego w tych
        nowszych
        > nie ma?

Nowszych nie czytałam, ale za to czytałam coraz gorsze ich recenzje...

A co do tego, ze Musierowicz "wyczuła trendy", to moim zdaniem tak nie jest.
        Musierowicz je wykreowała (w odniesieniu do kilku imion), o czym świadczy post
        mamy Idy smile
        • gagata85 do gaudencji 04.01.05, 08:46

> Nowszych nie czytałam, ale za to czytałam coraz gorsze ich recenzje...
          >
          > A co do tego, ze Musierowicz "wyczuła trendy", to moim zdaniem tak nie jest.
          > Musierowicz je wykreowała (w odniesieniu do kilku imion), o czym świadczy

Gaudencjo, a jkie sa tytyly tych najnowszych? I jakie ksiazki musierowicz
          lubisz najbardziej? Bo cos mi sie wydaje ze jakos nie przepadasz za ta
          autorka...

pozdrawiam
          *Agata*
          • gaudencja Re: do gaudencji 04.01.05, 11:19
            gagata85 napisała:

> Gaudencjo, a jkie sa tytyly tych najnowszych? I jakie ksiazki musierowicz
            > lubisz najbardziej? Bo cos mi sie wydaje ze jakos nie przepadasz za ta
            > autorka...

Oj, gagato, widzisz, jak przeczytałam złą recenzję to dochodziłam do wniosku,
            ze nie ma co pamiętac tytułów smile Oczywiscie mogłabym sprawdzic i Ci podać -
            rownież odpowiedź na Twoje pytanie znalazłaby się pewnie tu, w zakładce książki, ale to chyba nie o to chodzi.

Nie, to nie to, że nie przepadam, ale nie jestem gorąca fanką smile "Kwiat
            kalafiora" i "Idę sierpniową" (a może coś jeszcze) przeczytałam dawno temu,
            tzn. wtedy kiedy miałam mniej więcej 14-15 lat, bardzo mi się podobały, ale od
            tego czasu już ich nie czytałam i nie bardzo wiele pamiętam (oprócz tego, ze
            były ciepłe, no i oprócz kilku bohaterów). Nie wiem, jak bym podeszła do nich
            teraz i wolę nie sprawdzac, bo kilka moich ukochanych książek czasów licealnych
            po odświeżeniu później straciło zupelnie swój czar.

A sama Musierowicz stanowi bardzo fajne rodzeństwo ze Stanislawem Barańczakiem
            i choćby z tego względu ciepło o niej myślę smile
    • lunatica Borejkowie i inni 27.12.04, 15:04
      - Ignacy
      - Mila (Melania)
      - Gabriela
      - Ida
      - Natalia
      - Patrycja
      - Róża
      - Laura
      - Józef
      - Łucja
      - Marek
      - Aniela
      - Teofila
      - Mamert
      - Tomasz
      - Roma
      - Bernard
      - Robert
      - Arabella (Bella)
      - Paweł
      - Marzena
      - Danka
      - Irena
      - Celestyna
      - Julia
      - Florian (Bobcio, Baltona)
      - Jerzy
      - Wiesia
      - Krysia
      - Józefina
      - Beata (Bebe)
      - Konrad (Kozio)
      - Cyryl
      - Metody
      - Helena
      - Grzegorz
      - Elżbieta (Noelka)
      - Ignacy Grzegorz
      - Janina (Kreska)
      - Maciej
      - Aurelia (Genowefa Sztompke)
      - Tunio
      - Damazy (Dambo)
      - Filip
      - Klaudiusz
      - Karol
      - Jarek i Marek
      - Krzysiu
      - Cezary
      - Fryderyk
      - Stanisława
      - Ania
      - Jagienka
      - Gizela
      • arwena_11 Re: Borejkowie i inni 27.12.04, 18:32
        witam
        Ja też jeżycjadę pochłaniałam. Wiele tomów znam prawie na pamięć, a ostatnie
        też fajne. Dlatego też moja NIunia ma na imię Gabrysia, a synek Daniel Gabriel
        ( miała być Gabrysia. Imię Daniel pojawiło się w 8 miesiącu ciąży jak
        dowiedziałam się że bedzie syn )Pozdrawiam wszystkie fanki jeżycjady Marta
      • lunatica i jeszcze 27.12.04, 23:38
        - Felicja
        - Wiktor
        - Adrian
        - Lucjan
        - Monika
        - Alma
        - Piotr i Paweł
        • mader1 Re: i jeszcze... i jeszcze... 08.02.05, 22:30
          byl Zygmunt - nie zdrabniany, tajemniczy, przystojny brodacz, ktory
          umawial sie z Cesia smile
    • gagata85 Pytanie do fanek!!!! W jakiem wieku bylyby... 04.01.05, 08:42
      Drogie fanki Jezycjady!

Nie jestem tak obeznana jak wy, ale prosze napiszcie mi w jakim wieku ( gdyby
      byly naprawde) bylyby teraz siostry Borejko, Roza, Laura, corka Robrojka,
      Romcia i Tomcio...

Czy moglubyscie mi podac tytuly jezycjadu od pierwszego tomu do ostatniego?
      Tak, zeby czytac od poczatku...Bo zaczelam od szostej klepki, idy sierpniowej,
      corki Robrojka i teraz czytam Klamczuche...

Dziekuje z gory,
      *Agata*
      • lunatica Jeżycjada 04.01.05, 11:33
        Jeśli chodzi o wiek bohaterek książek M. Musierowicz, to najlepiej będzie,
        jeśli wejdziesz na forum Książki i tam poszukasz - temat był wałkowany wiele
        razy lub spojrzysz na tylnią okładkę "Języka Trolli" tam też są te informacje.
        --
        Prawidłowa kolejność:

1. Szósta klepka
        2. Kłamczucha!
        3. Kwiat kalafiora
        4. Ida sierpniowa
        5. Opium w rosole
        6. Brulion Bebe B.
        7. Noelka
        8. Pulpecja
        9. Dziecko piątku
        10. Nutria i Nerwus
        11. Córka Robrojka
        12. Imieniny
        13. Tygrys i Róża
        14. Kalamburka
        15. Język Trolli
      • anilia Re: Pytanie do fanek!!!! W jakiem wieku bylyby... 08.02.05, 22:51
        Mogę pomóc tylko w kwestii Laury, urodziła się w grudniu 1984 (jak jasmile, czyli
        miałaby 20 lat. Niestety pani Musierowicz się pomyliła, i mimo poprawnej daty
        urodzin na okładce "Języka Trolli" w środku książki pod datą 31 grudnia 2003
        napisała, że Laura ma 18 lat. Róża jest 2-3 lata starsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.