Dodaj do ulubionych

top 10 w Czechach

28.12.04, 00:13
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 00:20
      Coś mi się za wcześnie wysłało. Gaudencjo, czy da się to jakoś naprawić?

No więc oto czeskie Top 10 (na podstawie jednego artykułu, więc głowy nie
      daję smile):
      Dziewczynki:
      1. Tereza
      2. Katerina (z ptaszkiem nad 'r', co daje dźwięk jak 'rz')
      3. Natalie (długie 'a', ale czyta się tak samo, jak by się to przeczytało po
      polsku, a nie "z francuska")
      4. Adela (długie 'e')
      5. Barbora
      6. (Eliska (z ptaszkiem nad 's', czyt. Eliszka)
      7. Michala/Michaela
      8. Veronika

To nie daje pełnych dziesięciu, ale tak tam napisali...

Chłopcy:
      1. Jan
      2. Jakub
      3. Tomas (długie 'a', ptaszek nad 's')
      4. Martin
      5. Filip
      6. Michal
      7. David8. Lukas (długie 's', ptaszek nad 's')
      9. Ondrej (ptaszek nad 'r', czyt. Ondrzej)
      10. Vojtech (ptaszek nad 'e', czyt. Vojtiech)

Jak ktoś ma ochotę: www.moda.cz/art/article.php?id=969

• tawananna Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 00:55
        Dzięki, wspaniałe smile.

I, kurcze, dziwne smile. Bo o ile imiona męskie wcale nie zaskakują (Jan, Jakub,
        Tomasz, Marcin, Filip, Michał, Dawid i Łukasz są u nas bardzo popularne,
        Andrzej i Wojciech mniej, ale przecież nie są rzadkością), to te żeńskie
        całkowicie odbiegają od naszych. Właściwie z obecnie modnych jest tylko
        Natalia, Weronika jest też dość popularna. Katarzyna - nadawana, ale chyba
        rzadziej niż kilka-kilkanaście lat temu. Michalina i Adela to w ogóle dość
        rzadkie imiona, Teresa i Barbara - nie z tej epoki. Nie mam pomysłu na Eliskę -
        to odpowiednik polskiej Elizy? Elżbiety?

Ciekawy tekst jest jeszcze tu: blesk.cz/clanek9838.htm, był chyba
        źródłem do tego na moda.cz. I dziesiątka podana już bez braków smile. Dane z 2002
        roku.

1. Terezka (a. Tereza - nie wiem, czy to forma oficjalna, czy podają
        zdrobnienie uncertain).
        2. Kateřina
        3. Natálie
        4. Adéla
        5. Barbora
        6. Eliška
        7. Nikola
        8. Kristýna
        9. Michala / Michaela
        10. Veronika

Największy wzrost odnotowano przy Natalii (z 11 miejsca na 3), spadła Anna
        (kiedyś 3 - nie rozszyfrowałam kiedysmile - teraz 13).

Dziesiątka chłopców zgadza się, zaznaczają jeszcze, że wypadł z niej Matěj. Coś
        jeszcze (tylko co...smile) piszą na temat imion Petr i Josef.

I najpopularniejsze imiona rodziców: Jana, Lenka, Petra; Petr, Jirk (Jirek?),
        Pavel.

Z refleksji własnych wink - Krystyna znowu w Polsce niemodna, Nikola - no, nie
        chciałabym pisać, że te statystyki pokazują, co może jeszcze dziać się z tym
        imieniem w Polsce uncertain.
        • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 10:11
          Terezka to faktycznie zdrobnienie od Tereza
          Eliška to faktycznie jedna z wersji Elżbiety. Może być także Alžběta, ale to
          najwyraźniej nie jest w modzie.

Ciekawe sa te skoki, o których mówią - Natálie z 11. na 3., Anna z 3. na 13.
          (ale oni sie dziwią, że była aż trzecia - tam to imię nie biło chyba takich
          rekordów jak u nas), Filip z 12. na 5., a Petr z 5. na 11. Ciekawe dlatego, że
          to wszystko się stało w ciągu jednego roku ("loni" to "w zeszłym roku" -
          onegdaj w Polsce też mawiano "łońskiego roku", ale to dawniejszemi czasy
          bywało. Czeski jest bardziej archaiczny w stosunku do polskiego.)

Jan (czyli zdrobniale Honzík), Jakub, Tomáš i Martin trzymają się na topie od
          czterech lat. Petr spadł (patrz wyżej), a Josef, tak samo jak w zeszłym roku,
          zamyka pierwszą dwudziestkę.

Jirka to zdrobnienie od Jíří, czyli Jerzy. Polacy notorycznie nie są w stanie
          tego imienia wymówić i mówią "iri". To powinno brzmieć bardziej jak Jyrzi, z
          długim 'i'.

• gaudencja Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 10:24
            aniadm napisała:

> Eliška to faktycznie jedna z wersji Elżbiety. Może być także Alžběta, ale to
            > najwyraźniej nie jest w modzie.

Ponieważ Eliza jest też jedną z wersji Elżbiety, to stawiałabym na to, ze
            Eliška jest odpowiednikiem Elizy własnie smile
            A co do pustego postu, to nic się nie da zrobić, bo skasowanie pierwszego postu
            = skasowanie całego wątku. Ale nie ma się co przejmować, bo on tak bardzo nie
            przeszkadza smile
            • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 11:09
              Hmm, nie jestem pewna, od jak dawna funkcjonuje Eliza. Parę czeskich
              księżniczek w Średniowieczu nosiło imię Eliška .

Tu są imiona ze znaczeniami (po czesku, znaczy smile):
              www.9mesicu.cz/index.php?ins=ja&day=21&month=12
          • martka_k Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 11:41
            Eliska, to o ile wiem po prostu nasza Agnieszka... Elzbieta to Alzbeta (kurcze,
            nie mam ptaszkow!!)
            • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 11:48
              Agnieszka to Anĕžka.
            • gaudencja Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 11:53
              Kiedy zawiedzie wszystko inne, przeczytaj instrukcję. Postanowiłam i ja zatem
              sięgnać do książek i w słowniku Ossolineum jako czeski odpowiednik Agnieszki
              podają Anežkę, Inéz, inesę, Ines; Elizy - Eliškę, Elzę i Elsę, a Elżbiety -
              Alžbetę smile
              • aniadm Re: top 10 w Czechach 29.12.04, 22:57
                A od kiedy występuje Eliza. W moim Grzeni nie ma.
                • gaudencja Re: top 10 w Czechach 29.12.04, 23:19
                  Aniu, w moich książkach też nie smile ale w różnych językach mogło sie pojawic sie
                  w różnym czasie. Na pewno było znane za Beethovena. Eliška moze być czymś
                  pośrednim międzty Halżką (Halszką) a Elizą, a rozstrzygające wydaje mi się to,
                  czy jest imieniem samodzielnie funkcjonującym w Czechach i czy są tam jakieś
                  inne odpowiedniki Elizy. Jeśli pierwszy warunek jest spełniony, a innych
                  odpowiedników nie ma, można moim zdaniem uznać Eliškę za odpowiednik poslkiej
                  Elizy.
                  • aniadm Re: top 10 w Czechach 29.12.04, 23:35
                    Jest Elza, ale to pewnie co innego smile

Ja się nie sprzeciwiam, że może być odpowiednikiem, tylko jestem ciekawa, czy
                    od razu, czy to może wtórna asocjacja. Poza tym ogólnie mnie ciekawi, od kiedy
                    występuje Eliza, jak byłam mała, uwielbiałam to imię.
                    • gaudencja Re: top 10 w Czechach 27.10.05, 20:45
                      Ja tez je kiedys lubilam, a to dzieki Beethovenowi wlasnie... Ale wraz z
                      poznaniem kolezanki o tym imieniu przeszlo mi.
      • cysia.b Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 09:55
        A Julii nie ma. Ciekawe, czy do nas przyjdzie moda na Tereski, czy raczej do Czech moda na Julie?
      • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 10:36
        Na "Rodzina.cz" do kategorii "bardzo popularne" zaliczają się:

Żeńskie:
        Adéla, Alena, Andrea (to nie jest nowomodne, znałam pare w dzieciństiwe), Anna,
        Barbora, Blanka, Dagmar/Dagmara, Dana, Daniela, Denisa, Eliška, Eva, Gabriela,
        Hana, Helena, Irena, Iva, Ivana, Iveta (patrz komentarz wyżej), Jana, Jarmila
        (żeński odpowiednik Jaromíra), Jaroslava, Jiřina (żeński odpowiednik Jerzego),
        Jitka, Johana, Kamila, Karolina/Karolína, Kateřina, Klára, Kristina/Kristýna,
        Lenka, Lucie, Ludmila, Magdalena/Magdaléna, Marcela (jw), Marie, Markéta
        (Małgorzata), Marta, Martina, Michaela/Michala, Miroslava, Monika, Olga,
        Pavla/Pavlína, Petra, Petruše, Radka, Renata, Romana, Simeona/Simona, Soňa,
        Šárka, Tereza, Věra, Verona, Veronika, Vladimíra, Zdena, Zdenka

Adam, Aleš, Antonín, Daniel, David (to nie jest chwilowa moda, w Czechach to
        imię było zawsze w użyciu), Filip, František, Ivo, Jakub, Jan, Jaromír,
        Jaroslav, Jindřich (Henryk, o dziwo smile), Jiří, Josef, Kamil, Karel, Ladislav
        (Władysław), Libor, Lubomír, Luboš, Luděk (Ludwik), Lukáš, Marek, Martin,
        Michael/Michal, Milan, Miroslav, Oldřich, Ondřej, Patrik, Pavel, Petr, Radek,
        Radim, Richard, Robert, Roman, Stanislav, Štěpán, Tomáš, Václav, Viktor,
        Vladimír, Vlastimil, Vojtěch, Zdeněk

Dziwna jest wysoka pozycja imion słowiańskich, tym bardziej, że w "Blesku"
        wyraźnie napisane jest, że Václav, František czy Jaroslav nadawane są teraz
        bardzo rzadko. Może to pobożne życzenia twórców listy? smile
      • aniadm Re: top 10 w Czechach 28.12.04, 11:07
        Jak już człowiek zacznie szukać, to czego nie znajdzie... mam aktualniejsze
        dane (ze stycznia 2004).Czeski GUS jest dużo bardziej przyjazny dla miłośników
        imiennictwa od polskiego... Prosze, oto zestawienie ze stycznia 2004:
        www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/nejoblibenejsi_detska_jmena
        Jan prowadzi od 1999 roku, z wyjątkiem 2003, kiedy to się chwilowo zamienił na
        miejsca z Jakubem. Trzecie i czwarte na liście też tam tkwią od 1999. W
        porównaniu z 2003 rokiem skład dziesiątki się nie zmienił, najwyżej kolejność.

W wypadku żeńskich Tereza i Kateřina też się trzymają od 1999, Michaela spada
        równomiernie - 3. w 1999, 4. w 2000, 7. w 2001, 9. w 2002, 8. w 2003 i 14. w
        tym. Adéla (1999 - 10., 2000 - 6., 2001 - 9., 2002 - 4., 2003 - 9., 2004 - 4.)
        i Eliška (1999 - 12., 2000 - 13., 2001 - 8., 2002 - 6., 2003 - 9., 2004 - 3.)
        idą w górę. Anna trzyma sie pierwszej dziesiątki, z wyjątkiem chwilowego z niej
        wyjścia w 2002 r. Natálie w 1999 r. nie było nawet w pierwszej dwudziestce, w
        2000 była 12., w 2001 - 11., w 2002 nieoczekiwanie 3., utrzymała się w 2003, a
        w 2004 zleciała na 7. Veronika też wyleciała z pierwszej 10., a pojawiła się
        tam Lucie.

Obliczją też "stałość" popularności imion, porównując częstotliwość jego
        występowania wśród synów i wśród ojców. To jest naprawde ciekawe.
        www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/nejcastejsi_jmena_deti_v_lednu_2004
        Petr, Jiří i Pavel, pierwsza trójka wśród ojców, są kolejno 12., 15. i 17.
        wśród dzieci. Josef i Jaroslav, 7. i 8. wśród ojców, zajęły wśród aktualnie
        nadawanych dopiero 20. i 42. miejsca. 10. wśród ojców Zdeněk jest dopiero 30.
        wśród synków.

Wśród imion żeńskich zachodzą dużo większe zmiany. Pierwsza wśród matek jana
        jest dopiero 19. wśród córek, druga Petra - 23., trzecia Lenka - 25. Eliška,
        Adéla, Kristýna, Barbora, Nikola i Natálie, w tej chwili na topie, wśród matek
        zajmuja miejsca gdzies w okolicy piątej dziesiątki. Stała popularnością cieszy
        się Kateřina (druga u córek, piąta u matek) i Lucie.

Imiona obcojęzyczne występują przewaznie u małzeństw mieszanych. Wymieniono
        wystąpienie kilku imion wyraźnie inspirowanych showbusinessem - Quentin, Kevin,
        Samantha, Amanda, Sindy i jakieś 20 Vanes.

Jest też zestawienie popularności w regionach, ale mi się nie chce streszczać smile
        Jak ktoś ma ochotę, to polecam - są nawet mapki.

Zestaw popularności 1999-2004:
        www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/srovnani_krestni_jmena_2004
        Mapki:
        www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/mapy_krestni_jmena_2004
        • poliksena Re: top 10 w Czechach 31.05.05, 16:01
          Wygląda jakby Czesi lubili te same imiona co my, ale popularne są u nich te
          imiona kóre u nas były na szczycie 20-30 lat temu (Tomasz, Łukasz, Andrzej,
          Marcin, Katarzyna, Anna, Aneta, Monika) lub jeszcze wcześniej (Teresa,
          Krystyna, Józef). Tylko kilka imion jest teraz na topie także w Polsce (Jan,
          Jakub, Maciej, Natalia, Zuzanna).
      • ajlii Pifa :) 31.05.05, 16:04
        Poznałam Czeszkę o tym imieniu smile moim zdaniem urocze, choć nie na polskie warunki... wink
      • martuszkaw Re: top 10 w Czechach 13.03.06, 23:11
        Jakoś żadne z tych imion mnie nie zaskoczyło, może wysoka pozycja Teresy. M
    • glista_ludzka Re: top 10 w Czechach 31.05.05, 16:24
      Mam pytanko do autorki tego topicu... czy Ty przypadkiem nie jesteś po
      bohemistyce? (bo ja tak)?
      • martuszkaw Re: top 10 w Czechach 13.03.06, 23:16
        Wygląda na to, że jest nas więcejwink Gdzie studiowałyście? Ja na Bratysławskim
        Comeniusie, ale nie na bohemistyce, ale na filologii zachodniosłowiańskiej ze
        słowackim kierunkowym. Pozdrawiam M.
    • polixena Re: top 10 w Czechach 16.03.06, 11:53
      nanjowsze dane (początek 2006):
      www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/nejcastejsi_jmena_deti_v_lednu_2006
      chłopcy:
      1. Jakub 292 2. 24.
      2. Jan 284 1. 5.
      3. Tomáš 197 3. 6.
      4. Ondřej 168 5. 28.
      5. Lukáš 165 8. 24.
      6. David 152 15. 13.
      7. Vojtěch 151 9. 51.
      8. Adam 148 4. 72.
      9. Martin 146 6. 4.
      10. Matěj 144 10. 94.
      dziewczynki:
      1. Tereza 227 1. 48.
      2. Adéla 172 3. 74.
      3. Kateřina 167 10. 5.
      4. Natálie 162 4. 94.
      5. Anna 157 5. 44.
      6. Eliška 154 2. 65.
      7. Karolína 129 6. 69.
      8. Kristýna 117 7. 68.
      9. Veronika 112 12. 20.
      10. Lucie 106 11. 6.

• gaudencja Re: top 10 w Czechach 17.03.06, 17:14
        Arcyciekawy artykuł, wielkie dzięki!
    • abiela Re: top 10 w Czechach 10.08.06, 23:46
      podciągam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.