emi28 26.01.05, 23:49 na edziecku dyskutują na temat, który był tu już poruszany- "im niższe wykształcenie tym bardziej wymyśle imię". Zaintrygowała mnie wypowiedź pani, która pisze, iż miała do czynienia z dzieckiem nazywającym się Mercedes Miednica. I tu pytanie: czy można (zakładając, że oboje rodzice są Polakami) dać dziewczynce na imię Mercedes??? CZy USC to zarejstruje?Choć imię nie pozwala na odróżnienie płci? Pozdrawiam. Emilia, mama Leosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_ricardo Re: Mercedes? 27.01.05, 03:23 Nie mam pojecia, jakie sa polskie reguly w tym zakresie, ale chce dorzucic, ze to imie jest zawsze zenskie (chociaz gramatyczna forma dla polskiego ucha sugeruje byc moze inaczej). Mieszkam w Stanach i tutaj to imie jest jako tako popularne Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Mercedes? 27.01.05, 14:43 lucy_ricardo napisała: >choc w rzeczywistosci znaczy Dziewica Maryja). Znaczy "Łaski" (w sensie liczba mnoga od "łaska" ). Od "Nuestra Senora/Virgen de las Mercedes" - Matka Boska Łaskawa Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Mercedes? 27.01.05, 09:41 Być może dziecko ma w papierach "Mercedesa" ;o) Brzmi to jeszcze śmieszniej, ale tak może być. Ja znam Inez, która w dokumentach jest "Ineza". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mercedes? 27.01.05, 09:54 Niespecjalnie wierze w ta Miednice, bo niejaka Dolores Miednica to juz urban legend, a spotkalam juz kilka innych zestawow z Miednica i po prostu nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Mercedes? 27.01.05, 10:06 Też słyszałam o Dolores Miednicy. Może miała siostrę Mercedes Myślę, że imię Mercedes nie będzie zarejestrowane w Polsce. Nie ma końcówki wskazującej na płeć i chyba większości kojarzy się jednak z samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Mercedes? 27.01.05, 12:24 W ogóle ladnie ale w Polsce to bedzie sie kojarzyc tylko z autkiem Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Mercedes? 27.01.05, 14:44 W jakims artykule o imionach (z lokalnego pisma chyba, kiedyś ktoś podał linka) wymieniono imię Mercedes, wyraźnie jako męskie... Co powinno stanowić wystarczającą przestrogę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mercedes? 27.01.05, 16:19 Dziewczynki o tym imieniu sa w Polsce. Był o tym imieniu kiedyś wątek; jedni rodziec byli wyjątkowo uparci, odwołali się do NSA (wtedy chyba jeszcze NSA był własciwy w takich sprawach) i dostali zgodę, jakkolwiek argumentacja biegłego była moim zdaniem naciągana, tzn. Mercedes nie jest w Polsce postrzegany(a) jako imię żeńskie, więc nie pozwala odrożnić płci dziecka i z tej przyczyny jego nadanie jest IMO niezgodne z prawem. Więcej możesz poczytać o tym tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14685971&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
anetask Re: Mercedes? 09.02.05, 20:42 Ja mam córkę o imieniu Mercedes. Obydwoje z mężem jesteśmy Polakami.Córka urodziła się w 1996r. w Krakowie i tam został wypiany akt urodzenia w USC.Urzędnicy rzeczywiście nie chcieli zarejestrować tego imienia, ale po uzyskaniu pisemnej ekspertyzy profesora filologii(nie pamiętam jakiej) z UJ nie było już żadnych problemów. Bardzo chciałabym nawiązać kontakt z posiadaczką tego pięknego imienia, niezależnie od wieku.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy nietypowych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi47 Re: Mercedes? 27.01.05, 23:24 Mercedes Miednica to jeszcze nic , a Mirella Syrek , co na to powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Mercedes? 28.01.05, 00:59 prawde mowiac nic dziwnego nie widze w podanym przez Ciebie przykladzie napotkalam duzo bardziej dziwne zestawy - choc to pojecie naprawde bardzo subiektywne Odpowiedz Link Zgłoś