mija281 30.01.05, 12:58 Mojemu mężowi bardzo podoba się Marcel, mnie również, ale cały czas nie może mi wyjść z głowy imię Nikodem, do którego mój mąż też jest przekonany. Jak Wam się podobają te imiona? Proszę napiszcie Swoją opinię. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 12:59 Nikodem lub Marceli - trudny wybór. Natomiast na pewno NIE Marcel. Oczywiście to tylko moja opinia Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
mija281 Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:08 Wiem droga Gaudencjo, że nie lubisz imienia Marcel i zawsze dodajesz "i" na końcu. Szanuje Twoje zdanie, ale to są imiona naszych dziadków i chcielibyśmy, żeby zostały w takiej formie. A swoją drogą to zdrać dlaczego Marceli? Czy to tylko kwestia "podobania się" czy kryje się za tym coś jeszcze? Pozdrawiamy serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:24 Skoro to po dziadku, to co innego, ale widzisz - zasadniczo polską wersją tego imienia jest Marceli, a nie Marcel (do niedawna na przykład ta druga forma była uznana przez Słownik poprawnej polszczyzny za niepoprawną). Marcel to bezpośrednie przeniesienie z jęz. francuskiego; forma ta była też nadawana w Polsce, ale znacznie rzadziej, i dopóki tak było, bylo dobrze. Teraz natomiast Marcel szalenie się spopularyzował i mam wrażenie, ze lepiej z nim uważać, bo może to być moda sezonowa, która znudzi sie ludziom równie szybko, jak kiedyś Mariusz, Dariusz czy Sylwester, albo żeńskich - Jola czy Sylwia. Niestety Marcel bez "i" kojarzy mi sie z dokładnie tą kategorią imion, i nawet jesli jest właśnie po dziadku, tak jak pisałas, w tej chwili mocno bym się zastanawiała, czy je nadawać. Oczywiście mogę się mylić... W tej sytuacji jednak doradzałabym Nikodema... Pozdrowienia i napisz, co wybraliście! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:09 Mi sie bardziej podoba Nikodem-Nikoś. Mam wrazenie ze Marcele (nie wiem jak to odmienić) rosną jak grzyby po deszczu, przynajmniej po lekturze tego forum tak uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:19 Zdecydowanie Marcel, ew preferowany prez Gaudencję Marceli Nikodem kojarzy mi się, niestety li i jedynie, z Niejakim Dyzmą Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:25 idaaa napisała: > Zdecydowanie Marcel, ew preferowany prez Gaudencję Marceli > > Nikodem kojarzy mi się, niestety li i jedynie, z Niejakim Dyzmą Moje zdanie jw. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 13:26 adziunia napisała: > Mi sie bardziej podoba Nikodem-Nikoś. Ja jeszcze w kwestii zdrobnień - mojego kolegę Nikodema (bardzo fajny facet, obecnie około 30-tki) zdrabniało się w dzieciństwie Nikuś i uważam, ze znakomicie ono brzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Marcel czy Nikodem? 30.01.05, 16:23 Podobają mi się oba ale zdecydowałabym się na Marcelego Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Marcel czy Nikodem? 31.01.05, 13:14 Podobają mi sie obydwa te imiona. Chyba jednak Nikodema bym wybrała... chociaz.. hmmm... ciezko sie zdecydowac. Obydwa mają cos w sobie. Nikodem fajnie sie zdrabnia - Niki, Nikuś.. Marcel - brzmi tak milo dla ucha - Marcelek. Nie pomogłam w wyborze, ale to oczywiscie tylko Wasza decyzja. Obydwa imiona są fajne. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
apusz Re: Marcel czy Nikodem? 31.01.05, 13:31 Mam ten sam problem! Bardzo podoba mi się imię Nikodem (mój mąż tez akceptuje to imię) i na tym się kończy.Wszyscy w rodzinie dręczą mnie,że w szkole czy na podwórku będą wołać do niego "Dyzio". Co mamy robić????????? P.S Marcel też ładnie ale mój przyjaciel ma już syna o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Marcel czy Nikodem? 31.01.05, 19:05 Nazwać syna inaczej Jest przecież tyyyle (innych) pięknych imion Odpowiedz Link Zgłoś
czajenka Re: Marcel czy Nikodem? 13.02.05, 22:53 Marcel to fajoskie imię a Nikodem zawsze bedzie się kojarzyć z Dyzmą... Znam Marcela , urwis ale kochany Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Marcel czy Nikodem? 13.02.05, 23:28 Marcel! Lub tez Marceli-tez wole w tej formie i zawsze mozna mowic "Marcel". W kazdym razie podoba mi sie bardziej niz Nikodem Odpowiedz Link Zgłoś