moje-cudo 22.02.05, 13:12 ja poznałam ostatnio pana o tym imieniu, przyznam ze nigdy wcześniej nie słyszałam, ale nie przypadło mi do gustu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vinci_78 Re: Gwidon 02.11.05, 00:26 Tak miał na imię bohater baśni Puszkina - car Gwidon Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Gwidon 22.02.05, 14:26 Gwido(n) to jedno z nielicznych imion pochodzenia germanskiego, ktore mi sie podobaja. msz o wiele ciekawsze niz coraz czesciej pojawiajacy sie ostatnio Bruno(n). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gwidon 22.02.05, 14:28 Były już o tym imieniu watki, bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gwidon Miklaszewski 22.02.05, 14:33 miałam kiedyś pocztówki z jego pracami... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Gwidon Miklaszewski 22.02.05, 14:40 Ja pamiętam. imię mi się podoba, zwłaszcza od kiedy wiem, że zdrabnia się Gwiszek Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Gwidon 22.02.05, 15:11 Mi rowniez podoba sie Gwido(n), Gwidus, Gwiszek, Gwiszko Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Gwidon czy Gwido ??? 06.06.05, 13:29 Muszę się zdecydować na jedną z tych form .Którą ? Pomóżcie Beata-mama Sary(04.95),Jędrka(05.00),Frycka(05.03)i Brzusia(06.05) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gwidon czy Gwido ??? 06.06.05, 16:54 Stanęło jednak na Gwidonie? Decydujące powinno być współbrzmienie z nazwiskiem; w końcu dzieciak będzie nosił ten zestaw do końca życia (raczej). A abstrahując od współbrzmienia, chyba skłaniałabym się ku wersji Gwidon... Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Gwidon czy Gwido ??? 06.06.05, 21:59 Nazwisko jest na U ,więc Gwidon "zlewała się" z nazwiskiem .Z drugiej strony to -n na końcu ułatwia odmianę w języku polskim , ale czy występuje poza granicami naszego kraju ? Na dzisiaj "przypieczętowaliśmy " zgodę na imiona Gwido(n) Achacy ,ale mały jeszcze po tamtej stronie brzuszka i kto wie ,czy zaakcepuje wybór rodziców ( i rodzeństwa )? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gwidon czy Gwido ??? 06.06.05, 22:19 "N" funkcjonuje nie tylko po polsku: nominis.cef.fr/contenus/prenoms_830.html Odmiana czy z "n", czy bez, jest taka sama, tylko imię w mianowniku wygląda inaczej. A ta mała literka na końcu rzeczywiscie może przeszkadzać przy nazwisku na "u", choć to zależy jeszcze od tego, co jest po "u". Kierowałabym się tylko i wyłącznie brzmieniem imię + nazwisko, bo z odmianą sobie chłopak poradzi, i otoczenie też będzie musiało, a estetyka brzmienia najważniejsza Choć, nie powiem, cały czas mam nadzieję na Achacego (Achacego Gwidona?) - tak jak to było z idaaą, która czekała na Łucję Florę, aż jej się urodziła Flora Łucja (nie muszę dodawać, że pół forum kibicowało Florze ). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Wido 05.06.05, 12:45 ...w staropolszczyźnie funkcjonowała jeszcze taka forma tego imienia. Obecnie Wido nie jest nadawany. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gwidon 31.10.05, 23:37 Mnie sie podoba i kojarzy nieodmiennie z Miklaszewskim. Od niedawna tez z Bea Odpowiedz Link Zgłoś