11.03.05, 14:49
Tak kiedyś chciałam nazwać syna. Uwielbiam staropolskie imiona i nic na to
nie poradzę.
Obserwuj wątek
    • kasia.66 Re: Gniewko 11.03.05, 15:28
      Opiekowałam się kiedyś dwoma braćmi - jeden nazywał się Gniewko, a drugi
      Mieszko - co wy na to?
    • gaudencja Re: Gniewko 11.03.05, 15:30
      Ale Gniewomir oczywiście? Bardzo fajnie!
      • mamaemmy Re: Gniewko 11.03.05, 16:50
        Mąż mojej koleżanki ma na imię Gniewko właśnie i to chyba nawet w tej właśnie formie(nie Gniewomir).On sam jest bardzo zadowolony,choć mówił,że często ludzie pytali go czy to pseudonim...Cóż-dla mnie jest śmieszna taka ignorancja ludzi,którzy nie znają różnych imion i sądzą,że wobec tego dane imię nie istnieje..smile
        • a444 Re: Gniewko 11.03.05, 19:00
          Istnieje również imię Gniewosz.
          Gniewosz,czy się na mnie gniewosz? smile
          • mamaemmy Re: Gniewosz 11.03.05, 19:46
            Ale się uśmiałamsmile))
            • samboraga Re: Gniewko i Mieszko 11.03.05, 21:45
              ciekawe, ja też spotkałam (blilźniaków) Gniewka i Mieszka, urodzeni w 1000-
              lecie chrztu Polski i z tej okazji takie patriotyczne imiona... (swoją drogą
              znam też Dąbrówkę z tegoż roku-identyczna przyczyna)
              jak dla mnie fajne oba, a Gniewka zostawiłabym w formie Gniewko
              przecież nikt się już nie dziwi, że jest Leszek (obok 'źródłowego' Lech), Jacek
              (a nie Jacenty)
              • gaudencja Re: Gniewko i Mieszko 11.03.05, 22:03
                samboraga napisała:

> przecież nikt się już nie dziwi, że jest Leszek (obok 'źródłowego' Lech),
                Jacek
                >
                > (a nie Jacenty)

Lech jest imieniem pochodzenia niewiadomego - moze formą skróconą od jakiegoś
                imienia taką jak Stach od Stanisława; Leszek podobnie. Grzenia pisze, że
                dominuje poglad, ze pierwotną formą było imię Lestek, skracane na Lech i od
                tego powstała zdrobniała forma Leszek. Samo zaś Lestek byc może było
                zdrobnieniem od hipotetycznych imion na "Lści" - na przykład Lścimir czy
                Lścisław. Nie ma jednak w Polsce żadnych zapisów takich imion; jest natomiast
                czeski Lstimir.

Jacek do teraz bywa odbierany zdrobnieniowo, i tak na przykład było w przypadku
                mojego znajomego już dorosłego Jacka, który przez całe życie cierpiał, ze m
                imię jak zdrobnienie.

Lestek (Leszek, Lech) to trochę inna sprawa, bo tak się te imiona przechowały
                bez prawdopodobnie istniejącej formy pełnej, ale Gniewko czy Gniewosz brzmiące
                zdrobnieniowo (i IMO trochę mimo wszystko niepoważnie) mają swoje zapisane
                formy pełne: Gniewomir (ew. Gniewomiar, Gniewomier, Gniemir) czy Gnierad
                (Gnierat); nie można wykluczyć, ze były tez złożenia z innym drugim członem.
                Zawsze uważam, ze dziecko, które ma formę rozwiniętą imienia i zdrobnienia, ma
                w życiu większy wybór, a Gniewomir czy Gniewomiar to MSZ bardzo ładne imię, na
                pewno nie gorsze od zdrobniałego Gniewka...
    • delicja2 Re: Gniewko 20.03.05, 17:05
      dla mnie gniewko brzmi o wiele gorzej niz gniewosz...imie dosyc zadko spotykane, a majace w sobie tyle uroku...znam jedengo gniewosza i moge powiedziec, ze jest przesympatycznym czlowiekiem
      • verdana Re: Gniewko 21.03.05, 14:01
        Ja bym Gniewko nie nazwała. Dla dziecka i mlodego człowieka - może być. Nie
        wyobrazam sobie powaznego pana dyrektora czy profesora Gniewka.
        W ogóle nie bardzo mi się podoba, ze względu na to, że budzi natychmiastowe
        skojarzenia z gniewem, co później może dziecku przeszkadzać. Imiona bardziej
        popularne, które mają jakieś znaczenie, kojarzą się już rzadziej (np. Daniel
        czy Sławomir), bo przyzwyczailismy się do nich.
        • poliksena Re: Gniewko 12.05.05, 20:09
          Dlatego najlepiej używać forymy Gniewko na co dzień, a Gniewomir w
          dokumentach. smile
    • aurelia_b Re: Gniewko 21.03.05, 23:02
      Bardziej podoba mi się Gniewosz. Gniewko w zestawieniu z poważnym panem w sile
      wieku brzmi nieco dziwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.