a444 11.03.05, 14:49 Tak kiedyś chciałam nazwać syna. Uwielbiam staropolskie imiona i nic na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.66 Re: Gniewko 11.03.05, 15:28 Opiekowałam się kiedyś dwoma braćmi - jeden nazywał się Gniewko, a drugi Mieszko - co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Gniewko 11.03.05, 16:50 Mąż mojej koleżanki ma na imię Gniewko właśnie i to chyba nawet w tej właśnie formie(nie Gniewomir).On sam jest bardzo zadowolony,choć mówił,że często ludzie pytali go czy to pseudonim...Cóż-dla mnie jest śmieszna taka ignorancja ludzi,którzy nie znają różnych imion i sądzą,że wobec tego dane imię nie istnieje.. Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Gniewko 11.03.05, 19:00 Istnieje również imię Gniewosz. Gniewosz,czy się na mnie gniewosz? Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Gniewko i Mieszko 11.03.05, 21:45 ciekawe, ja też spotkałam (blilźniaków) Gniewka i Mieszka, urodzeni w 1000- lecie chrztu Polski i z tej okazji takie patriotyczne imiona... (swoją drogą znam też Dąbrówkę z tegoż roku-identyczna przyczyna) jak dla mnie fajne oba, a Gniewka zostawiłabym w formie Gniewko przecież nikt się już nie dziwi, że jest Leszek (obok 'źródłowego' Lech), Jacek (a nie Jacenty) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gniewko i Mieszko 11.03.05, 22:03 samboraga napisała: > przecież nikt się już nie dziwi, że jest Leszek (obok 'źródłowego' Lech), Jacek > > (a nie Jacenty) Lech jest imieniem pochodzenia niewiadomego - moze formą skróconą od jakiegoś imienia taką jak Stach od Stanisława; Leszek podobnie. Grzenia pisze, że dominuje poglad, ze pierwotną formą było imię Lestek, skracane na Lech i od tego powstała zdrobniała forma Leszek. Samo zaś Lestek byc może było zdrobnieniem od hipotetycznych imion na "Lści" - na przykład Lścimir czy Lścisław. Nie ma jednak w Polsce żadnych zapisów takich imion; jest natomiast czeski Lstimir. Jacek do teraz bywa odbierany zdrobnieniowo, i tak na przykład było w przypadku mojego znajomego już dorosłego Jacka, który przez całe życie cierpiał, ze m imię jak zdrobnienie. Lestek (Leszek, Lech) to trochę inna sprawa, bo tak się te imiona przechowały bez prawdopodobnie istniejącej formy pełnej, ale Gniewko czy Gniewosz brzmiące zdrobnieniowo (i IMO trochę mimo wszystko niepoważnie) mają swoje zapisane formy pełne: Gniewomir (ew. Gniewomiar, Gniewomier, Gniemir) czy Gnierad (Gnierat); nie można wykluczyć, ze były tez złożenia z innym drugim członem. Zawsze uważam, ze dziecko, które ma formę rozwiniętą imienia i zdrobnienia, ma w życiu większy wybór, a Gniewomir czy Gniewomiar to MSZ bardzo ładne imię, na pewno nie gorsze od zdrobniałego Gniewka... Odpowiedz Link Zgłoś
delicja2 Re: Gniewko 20.03.05, 17:05 dla mnie gniewko brzmi o wiele gorzej niz gniewosz...imie dosyc zadko spotykane, a majace w sobie tyle uroku...znam jedengo gniewosza i moge powiedziec, ze jest przesympatycznym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Gniewko 21.03.05, 14:01 Ja bym Gniewko nie nazwała. Dla dziecka i mlodego człowieka - może być. Nie wyobrazam sobie powaznego pana dyrektora czy profesora Gniewka. W ogóle nie bardzo mi się podoba, ze względu na to, że budzi natychmiastowe skojarzenia z gniewem, co później może dziecku przeszkadzać. Imiona bardziej popularne, które mają jakieś znaczenie, kojarzą się już rzadziej (np. Daniel czy Sławomir), bo przyzwyczailismy się do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Gniewko 12.05.05, 20:09 Dlatego najlepiej używać forymy Gniewko na co dzień, a Gniewomir w dokumentach. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Gniewko 21.03.05, 23:02 Bardziej podoba mi się Gniewosz. Gniewko w zestawieniu z poważnym panem w sile wieku brzmi nieco dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś