abiela 31.03.05, 13:40 Przy okazji watku o Ludwice (i Honoracie) przypomnialy mi sie te dwa imiona. Z tego, co udalo mi sie odszukac, nie mielismy jeszcze osobnego watku na ich temat. Wydaja mi sie byc calkiem wdzieczna alternatywa dla Ludwiki. Co sadzicie? Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Ludwina, Lawinia 31.03.05, 13:53 Ludwina tak, natomiast Lawinia za bardzo kojarzy mi sie z praniem, niewiem nawet dokladnie dlaczego (nawet mniej niz lawina sniezna). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ludwina, Lawinia 31.03.05, 14:44 gunka2 napisała: > Ludwina tak, natomiast Lawinia za bardzo kojarzy mi sie z praniem, niewiem nawe > t > dokladnie dlaczego (nawet mniej niz lawina sniezna). Moze przez Lovelle? A. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina, Lawinia 07.07.06, 23:12 abiela napisała: > Moze przez Lovelle? Albo francuskie laver? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 12:38 Dobrze ci się kojarzy - lavo, lavare (łac.) - myć, czyścić (prać pewnie też) lavar (hiszp.) - myć lavadora - pralka Ludwina mi trochę wygląda jak literówka. Pewnie wszędzie by ją zapisywali jako Ludwikę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 13:16 aniadm napisała: > > Ludwina mi trochę wygląda jak literówka. Pewnie wszędzie by ją zapisywali jako > Ludwikę. Naprawde? Zapytalam o to imie, poniewaz mama mojej kolezanki miala tak na imie i zawsze bardzo mi sie podobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 13:23 Naprawdę to nie wiem. Zdrowy rozsądek (i trochę doświadczenie) podpowiada mi, że w wypadku imienia tylko jedną literą różniącego się od innego, bardziej znanego (Ludwika nie jest może w pierwszej dziesiątce, ale jest to imię wszystkim znane) prawdopodobne jest, że ludzie będą odruchowo traktować je jako literówkę. W dokumentach urzedowych pewnie nie, ale w innych wypadkach jest to moim zdaniem bardzo możliwe, niemal pewne. Nie jest to dramat, ale nosicielkę może czekać dużo poprawiania. Gaudencja chyba kiedyś mówiła, że spotykało ją coś podobnego. Gaudencjo? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 13:38 aniadm napisała: > > Gaudencja chyba kiedyś mówiła, że spotykało ją coś podobnego. Gaudencjo? Gaudencji akurat chodzilo o jej nazwisko. Ale masz racje, istnieje powazne prawdopodobienstwo, ze imie bedzie mylone. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 15:10 abiela napisała: > aniadm napisała: > > > > > Gaudencja chyba kiedyś mówiła, że spotykało ją coś podobnego. Gaudencjo? > > Gaudencji akurat chodzilo o jej nazwisko. Tak jest - zawsze jest mylone w ten sam sposób. A poniewaz nie jest w tym miejscu podobne do żadnego wyrazu, nie wiem o co ludziom chodzi i dlaczego są tak konsekwentni Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina, Lawinia 31.03.05, 18:37 Oba bardzo ciekawe i oba mi się podobają. A Lawinia jeszcze w dodatku przemiło mi się kojarzy (oczywiście wymawiana "Lawińja"). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina, Lawinia 09.04.05, 18:50 gaudencja napisała: > Oba bardzo ciekawe i oba mi się podobają. A Lawinia jeszcze w dodatku przemiło > mi się kojarzy (oczywiście wymawiana "Lawińja"). I jeszcze na pytanie lili1974, odpowiem, że miło mi się to imię kojarzy właśnie ze znajomą osobą o tym imieniu, Holenderką. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ludwina, Lawinia 31.03.05, 19:12 Ludwina zupełnie mi się nie podoba, brzmi mi prawie jak "ludu wina" . Lawinia - bardzo ładnie, ale nie mogę pozbyć się negatywnych skojarzeń związanych z "Małą księżniczką", ukochaną lekturą dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Ludwina, Lawinia 31.03.05, 20:37 Ludwina kojarzy mi się z myciem naczyń nieśmiertelnym płynem Ludwik (swoją drogą ciekawe, że już przy Ludwisi nie nasuwaja mi się takie skojarzenia) A co do Lawinii to zdecydowanie zgadzam się z Tawanną Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 09:07 Mnie też się kojarzy z "Małą ksieżniczką", tylko i wyłącznie. Ponieważ była to negatywna postać imię odrazu kojarzy mi się z kimś żłośliwym i zepsutym do szpiku kości. Chyba najtrudniej zmienić spojarzenia, które tkwią w nas od dziecka. Ludwika dużo bardziej mi się podoba od Ludwiny Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Ludwina, Lawinia 01.04.05, 15:04 tawananna napisała: > Ludwina zupełnie mi się nie podoba, brzmi mi prawie jak "ludu wina" . > > Lawinia - bardzo ładnie, ale nie mogę pozbyć się negatywnych skojarzeń > związanych z "Małą księżniczką", ukochaną lekturą dzieciństwa. > Mam to samo skojarzenie! Wredna Lawinia, która tak zazdrościała Sarze Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Ludwina, Lawinia 07.02.06, 19:05 Ludwina to jakoś tak rozwlekle, nie wiem. A Lawinia też niezbyt- po pierwsze "Mała Księżniczka", a po drugie- kojarzy mi się z lawą, wulkanem, i z winą- bo LaWINiA. już lepiej Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Ludwina, Lawinia 12.05.05, 20:15 Oba imiona mi się podobają, choć Ludwika jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Ludwina, Lawinia 19.05.05, 14:17 mimo wszystko Ludwika brzmi najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Ludwina, Lawinia 10.09.05, 17:06 Lawinia pięknie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwina, Lawinia 07.02.06, 19:01 Od jakiegoś czasu szalenie mi się podoba Ludwina. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ludwina, Lawinia 08.07.06, 13:15 Co do Ludwiny zgadzam się - zawsze będzie się myliła z Ludwiką. Lawinia - no niestety. Mnie się ona raczej kojarzy z bohaterką "Profesji pani Warren" i rzmi strasznie angielsko, ale mniejsza z tym. Gorzej, że w Polsce Lawinia zawsze będzie się kojarzyła z lawiną. I rzeczywiście, dla bardziej obytych językoznawczo - z praniem. Odpowiedz Link Zgłoś