forencja 02.04.05, 08:55 Kolejne moje odkrycie. Fidelia podoba mi się, Fidelis nie za bardzo. A Wy co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Fidelia i Fidelis 02.04.05, 10:21 Niestety zbyt nacechowane. Od razu na mysl przychodzi mi Fisel Castro. Tak samo i przy Fidelii i Fidelisie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fidelia i Fidelis 02.04.05, 11:53 ...a u mnie w książce sa pary imion: Fidelis i Fidelisa (rzeczywiście odpowiednikiem jest Fidel) oraz Fideliusz i Fidelia. Ta druga o wiele bardziej mi się podoba, no i przywodzi na myśli "Fidelia" Beethovena (zresztą słusznie. bo Fideliusz jest właśnie odpowoiednikiem Fidelia). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Fidelia i Fidelis 02.04.05, 12:28 Fidelis nie podoba mi się zupełnie (ale nie lubię imion kończących się na -is). Fidelia - nawet, nawet, ale co z tego, skoro skojarzenie z Fidelem Castro zbyt silne . Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Fidelia i Fidelis 02.04.05, 13:00 A to ciekawe, bo kiedy wygrzebałam te imiona, wcale nie skojarzyły mi się od razu z Fidelem Castro - pomimo, że jest to skojarzenie dosyć oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Fidelia i Fidelis 05.04.05, 09:16 Obydwa imiona kojarzą mi się tylko i wyłącznie z Fidelem Castro. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Fidelia i Fidelis 05.04.05, 11:23 kurczę, mnie się nie kojarzą z Castro, ale bardziej z romantycznymi poematami o pasterce i pasterzu, co to się spotkali i pokochali pod jaworem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fidelia i Fidelis 24.08.05, 10:14 Podobaja mi sie, sa takie..."radosne" Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Fidelia i Fidelis 02.09.05, 19:59 Fidelis odpada.Fidelia...może być.Mnie kojarzy sie z Filadelfią. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Fidelia i Fidelis 12.12.05, 13:57 Podciągam - może kogoś zainspiruje ? Odpowiedz Link Zgłoś
epoche Re: Fidelia i Fidelis 12.12.05, 22:41 łacina. i semper fidelis. niestety, przez to Fidelis odpada kompletnie (choć za to jest podobny do ładnego brzmieniowo Witalisa). Fidelia -to m i się tylko z Fidelem kojarzy... i nawet abstrahując od Castro, po prostu nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Fidelia i Fidelis 12.05.06, 11:22 Skojarzenie mam wylaczenie operowe. Castro mi do glowy nie przyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Fidelia i Fidelis 05.08.06, 20:48 Chodzi za mną ten Fidelis ostatnio. Podoba mi się niezmiernie. Szkoda, że się ludziom kojarzy, bo mógłby wrócić. Synek Fidelis, córka Castroella! (Zaraz ktoś to potraktuje serio...). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fidelia i Fidelis 05.08.06, 20:57 olianka napisała: > Chodzi za mną ten Fidelis ostatnio. Podoba mi się niezmiernie. Szkoda, że się > ludziom kojarzy, bo mógłby wrócić. A wiesz mnie się też podobają coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fidelia i Fidelis 15.08.06, 13:52 olianka napisała: > (Zaraz ktoś to potraktuje serio...). I słusznie, chwała ludziom poważnie traktującym życie! Precz z płochymi żartownisiami! Odpowiedz Link Zgłoś