Dodaj do ulubionych

imię dla mojej Fasolki

20.04.05, 16:45
Witam,
Spodziewam się dziecka. Niestety z różnych powodów będę wychowywała go sama.
Dziecko będzie mulatem, chciałabym dla niego jakieś oryginalne imię, bo
wydaje mi się, ze pospolite typu Piotruś, Ania nie pasują
Bardzo proszę o radę
Obserwuj wątek
    • forencja Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 17:50
      Laura smile Albo Eryk smile
      • mygda Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 17:54
        a masz jakies typy, moze napisz a my pomozemy ci wybrac?

i mysle jescze ze nie ma co na sile szukasz bardzo oryginalnych imion
        • faziletli Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:02
          mam, bardzo mi sie podoba Rebeka, Salomea
          dla chłopca Aaron (no właśnie Aaron czy Aron?)lub Dawid
          dziecko będzie miało moje nazwisko, kończące się -ski -ska, typowo polskie
          wolałabym jakieś mało popularne imię, troche orientalne, zastanawiam się czy
          synciowi nie dać imienia po tatusiu?
          • theodorka Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:20
            Proponuję w takim razie Rachelę, Leę i Esterę smile A jeśli chodzi o chłopca, to
            popieram Aarona smile
    • gaudencja Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:24
      Bardzo podoba mi sie i Rebeka i Salomea. A dla chłopca - może Samuel, Nikanor,
      Zachary albo Melchior (zdrobniale Melik, Melo, Mel)? smile Aaron też może być, ale
      bardziej podobałby mi się Abel.

Tak czy inaczej, napisz co wybrałaś!
      • theodorka Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:26
        gaudencja napisała:

> Bardzo podoba mi sie i Rebeka i Salomea. A dla chłopca - może Samuel,
        Nikanor,
        > Zachary albo Melchior (zdrobniale Melik, Melo, Mel)? smile Aaron też może być,
        ale
        > bardziej podobałby mi się Abel.
        >

Mi też Abel się podoba, ale te wszystkie biblijne konotacje... sad No cóż, ale
        istnieją przecież jeszcze inne imiona - naprawdę, jest w czym wybierać smile
        • biedrona1 Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:30
          Ja bym stawiała na Arona bardzo łądne imię orginalne a zarazem nie dziwne. Abel
          też ładnie ale nieodparcie będzie się kojarzyło biblijnym Ablem, choć nie wiem
          czy to źle. Popieram Zacharego też łądnie. Eryka bym odradzała, w akademiku
          wielu ciemnoskórych chłopców miało tak na imię, wiec jest to dość popularnesmile A
          jak ma tatuś na imię skoro planujesz nazwać dziecko po tatusiu?
        • gaudencja Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:38
          theodorka napisała:

> Mi też Abel się podoba, ale te wszystkie biblijne konotacje... sad No cóż, ale
          > istnieją przecież jeszcze inne imiona - naprawdę, jest w czym wybierać smile

Aaron też wszak ma konotacje biblijne. A Abla polecam, bo niedawno było słychać
          o młodym kompozytorze, Ablu bodaj Korzeniowskim, ktory zrobił na mnie bardzo
          pozytywne wrażenie i natchnął pozytywnie do nadawania tego imienia w Polsce...
    • tawananna Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 07:56
      Z imion wymienionych w tym wątku polecam Leę dla dziewczynki i Samuela dla
      chłopca, piękne smile.

A z innych: może Ariana, Ariadna, Melania, Julianna, Amalia, Oriana... Tymon,
      Ariel, Edgar.
    • anilia Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 08:59
      Czy ja wiem, czy nie pasują "pospolite imiona"? Na pewno dziecko wtedy zwraca
      na siebie mniejszą uwagę, bo zwraca i tak. U mnie w liceum była mulatka, Ania
      się właśnie nazywała.

Z imion z tego wątku gorąco popieram Laurę, Leę, Melanię i Samuela.
    • idaaa Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 10:40
      Gorąco popieram Aarona, Abla, Dawida (a może przede wszystkim Dawida), Laurkę i
      Leę. A z innych imion proponuję Florę, Emmę, Gaję, Idę, Nataniela, Samuela oraz
      Izaaka smile
      • faziletli Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 14:26
        Bardzo Wam dziękuję, na pewno Was powiadomię o swoim wyborze, jak już będę
        wiedziała czy syńcio czy córcia smile
        Jest tyle pięknych imion...
    • dorotafrancis Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 16:17
      A gdzie bedzie dzidzius mieszkac? W Polsce? A moze tatus ma jekies ciekawe
      propozycje... Moja corka tez jest mieszana, mieszkamy w Anglii a na imie ma po
      prostu Izabela... Sama nie wiem, ale jakos Aaron Kowalski (np) do mnie nie
      przemawia...
    • marylkaa Re: imię dla mojej Fasolki 22.04.05, 08:11
      ale po co mu oryginalne imie???
      i tak bedzie oryginalny, wiec imie spokojnie moze byc "zwykłe".
      czy dziecko o nnym kolorze skóry, a przy tym o wydumanym imieniu będzie miało fajnie?
      śmiem watpić...
      • szczekuszka Re: imię dla mojej Fasolki 22.04.05, 09:01
        Marylkaa
        Daj na luz...
        Gdyby wszyscy nazywali sie Anna i Jan, zycie byloby nudne. I tak naokolo te
        same imiona, niezbyt ciekawe zjawisko.

Do autorki watku.
        Proponuje
        Dawid, Samuel, Tymoteusz, Sergiusz

Dziewczynka
        Klara, Laura, Salomea (pomysl o zdrobnieniach Salcia, Salka, mnie sie nie
        podobaja), Kornelia, Estera, Debora
        • tineczka5 Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 10:04
          Nie Anna i Jan a raczej Julia i Jakub.Ale rzeczywiście Aron czy Dawid Kowalski
          czy Nowakowski nie są zbyt dobrym połączeniem.Ja dałabym imię niepospolite,ale
          zakorzenione w polskiej tradycji /no,chyba,że dziecko nie będzie mieszkać w PL/
          typu:Ksawery,Leon,Benedykt,Beniamin a dla
          dziewczynki:Urszula,Irena,Klara,Gabriela
          • tineczka5 Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 10:50
            Aha! i jeszcze Józef /może przede wszystkim/Bartłomiej/ale nie Bartosz!!!/I
            Wicenty.Ten ostatni brzmi dobrze w wielu językach,ma silne znaczenie /po
            łacinie:zwycięzca/ U Musierowicz jest parka Mulaciątek o wdzięcznych
            imionach:Walenty i Jagienka o nazwisku Oracabessasmile))
            Dla dziewczynki mam jakoś mniej pomysłów.Może jeszcze:Maria,ew.Marianna.
    • cynta Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 03:15
      Ja bym troche na przekor dala imiona ktorych by sie nie spodziewano: np. Maciej
      dla chlopca i Emilia dla dziewczynki. Nie wiem dlaczego ale Macius czy Jacus
      wyjatkowo slodko mi brzmi w zestawieniu z troche nietypowym (jak na polskie
      ulice) wygladem. Moze jeszcze Dominik dla chlopca i Cecylia albo Marianna dla
      dziewczynki. Napisz co wybierzesz
      • mamaemmy Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 13:13
        Ja proponuje Oliwiera.Moja przyjaciółka ma synka z Holendrem,którego właśnie tak nazwała.Imie pasuje genialnie,chłopczyk jest śliczny,czarne włoski,czarna oczka,ciemna karnacja...Mimo,że moja przyjaciółka jest z osób którym generalnie podobają się klasyczne imiona,typu:Jan,Franciszek.Maria,to jednak uwazam,że do ich egzotycznego nazwiska Jaś by raczej nie pasowałsmile-strasznie by się to gryzło,zupełnie jak Dolores Miednica(była uczennica mojej cioci).

Jeśli jednak dzidzius będzie mieć polskie nazwisko,to proponuję Zacharego,Kajetana,Kasjusza.A dla dziewczynki Karinę,Florę,Zoe,Zoje,Hanne..
        Moja Emma
        • itymonka Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 14:09
          Dla chłopca: Aaron, Dawid, Symeon, Natan, Zachary, Teodor smile dla dziewczynki
          Lea, Rachela, Salomea, Estera smile

wiekszosc imion sie powtarza smile ale tak jakos najbardziej mi pasuja smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.