faziletli 20.04.05, 16:45 Witam, Spodziewam się dziecka. Niestety z różnych powodów będę wychowywała go sama. Dziecko będzie mulatem, chciałabym dla niego jakieś oryginalne imię, bo wydaje mi się, ze pospolite typu Piotruś, Ania nie pasują Bardzo proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mygda Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 17:54 a masz jakies typy, moze napisz a my pomozemy ci wybrac? i mysle jescze ze nie ma co na sile szukasz bardzo oryginalnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
faziletli Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:02 mam, bardzo mi sie podoba Rebeka, Salomea dla chłopca Aaron (no właśnie Aaron czy Aron?)lub Dawid dziecko będzie miało moje nazwisko, kończące się -ski -ska, typowo polskie wolałabym jakieś mało popularne imię, troche orientalne, zastanawiam się czy synciowi nie dać imienia po tatusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:20 Proponuję w takim razie Rachelę, Leę i Esterę A jeśli chodzi o chłopca, to popieram Aarona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:24 Bardzo podoba mi sie i Rebeka i Salomea. A dla chłopca - może Samuel, Nikanor, Zachary albo Melchior (zdrobniale Melik, Melo, Mel)? Aaron też może być, ale bardziej podobałby mi się Abel. Tak czy inaczej, napisz co wybrałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:26 gaudencja napisała: > Bardzo podoba mi sie i Rebeka i Salomea. A dla chłopca - może Samuel, Nikanor, > Zachary albo Melchior (zdrobniale Melik, Melo, Mel)? Aaron też może być, ale > bardziej podobałby mi się Abel. > Mi też Abel się podoba, ale te wszystkie biblijne konotacje... No cóż, ale istnieją przecież jeszcze inne imiona - naprawdę, jest w czym wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:30 Ja bym stawiała na Arona bardzo łądne imię orginalne a zarazem nie dziwne. Abel też ładnie ale nieodparcie będzie się kojarzyło biblijnym Ablem, choć nie wiem czy to źle. Popieram Zacharego też łądnie. Eryka bym odradzała, w akademiku wielu ciemnoskórych chłopców miało tak na imię, wiec jest to dość popularne A jak ma tatuś na imię skoro planujesz nazwać dziecko po tatusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla mojej Fasolki 20.04.05, 18:38 theodorka napisała: > Mi też Abel się podoba, ale te wszystkie biblijne konotacje... No cóż, ale > istnieją przecież jeszcze inne imiona - naprawdę, jest w czym wybierać Aaron też wszak ma konotacje biblijne. A Abla polecam, bo niedawno było słychać o młodym kompozytorze, Ablu bodaj Korzeniowskim, ktory zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie i natchnął pozytywnie do nadawania tego imienia w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 07:56 Z imion wymienionych w tym wątku polecam Leę dla dziewczynki i Samuela dla chłopca, piękne . A z innych: może Ariana, Ariadna, Melania, Julianna, Amalia, Oriana... Tymon, Ariel, Edgar. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 08:59 Czy ja wiem, czy nie pasują "pospolite imiona"? Na pewno dziecko wtedy zwraca na siebie mniejszą uwagę, bo zwraca i tak. U mnie w liceum była mulatka, Ania się właśnie nazywała. Z imion z tego wątku gorąco popieram Laurę, Leę, Melanię i Samuela. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 10:40 Gorąco popieram Aarona, Abla, Dawida (a może przede wszystkim Dawida), Laurkę i Leę. A z innych imion proponuję Florę, Emmę, Gaję, Idę, Nataniela, Samuela oraz Izaaka Odpowiedz Link Zgłoś
faziletli Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 14:26 Bardzo Wam dziękuję, na pewno Was powiadomię o swoim wyborze, jak już będę wiedziała czy syńcio czy córcia Jest tyle pięknych imion... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotafrancis Re: imię dla mojej Fasolki 21.04.05, 16:17 A gdzie bedzie dzidzius mieszkac? W Polsce? A moze tatus ma jekies ciekawe propozycje... Moja corka tez jest mieszana, mieszkamy w Anglii a na imie ma po prostu Izabela... Sama nie wiem, ale jakos Aaron Kowalski (np) do mnie nie przemawia... Odpowiedz Link Zgłoś
marylkaa Re: imię dla mojej Fasolki 22.04.05, 08:11 ale po co mu oryginalne imie??? i tak bedzie oryginalny, wiec imie spokojnie moze byc "zwykłe". czy dziecko o nnym kolorze skóry, a przy tym o wydumanym imieniu będzie miało fajnie? śmiem watpić... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imię dla mojej Fasolki 22.04.05, 09:01 Marylkaa Daj na luz... Gdyby wszyscy nazywali sie Anna i Jan, zycie byloby nudne. I tak naokolo te same imiona, niezbyt ciekawe zjawisko. Do autorki watku. Proponuje Dawid, Samuel, Tymoteusz, Sergiusz Dziewczynka Klara, Laura, Salomea (pomysl o zdrobnieniach Salcia, Salka, mnie sie nie podobaja), Kornelia, Estera, Debora Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 10:04 Nie Anna i Jan a raczej Julia i Jakub.Ale rzeczywiście Aron czy Dawid Kowalski czy Nowakowski nie są zbyt dobrym połączeniem.Ja dałabym imię niepospolite,ale zakorzenione w polskiej tradycji /no,chyba,że dziecko nie będzie mieszkać w PL/ typu:Ksawery,Leon,Benedykt,Beniamin a dla dziewczynki:Urszula,Irena,Klara,Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 10:50 Aha! i jeszcze Józef /może przede wszystkim/Bartłomiej/ale nie Bartosz!!!/I Wicenty.Ten ostatni brzmi dobrze w wielu językach,ma silne znaczenie /po łacinie:zwycięzca/ U Musierowicz jest parka Mulaciątek o wdzięcznych imionach:Walenty i Jagienka o nazwisku Oracabessa)) Dla dziewczynki mam jakoś mniej pomysłów.Może jeszcze:Maria,ew.Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 03:15 Ja bym troche na przekor dala imiona ktorych by sie nie spodziewano: np. Maciej dla chlopca i Emilia dla dziewczynki. Nie wiem dlaczego ale Macius czy Jacus wyjatkowo slodko mi brzmi w zestawieniu z troche nietypowym (jak na polskie ulice) wygladem. Moze jeszcze Dominik dla chlopca i Cecylia albo Marianna dla dziewczynki. Napisz co wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 13:13 Ja proponuje Oliwiera.Moja przyjaciółka ma synka z Holendrem,którego właśnie tak nazwała.Imie pasuje genialnie,chłopczyk jest śliczny,czarne włoski,czarna oczka,ciemna karnacja...Mimo,że moja przyjaciółka jest z osób którym generalnie podobają się klasyczne imiona,typu:Jan,Franciszek.Maria,to jednak uwazam,że do ich egzotycznego nazwiska Jaś by raczej nie pasował-strasznie by się to gryzło,zupełnie jak Dolores Miednica(była uczennica mojej cioci). Jeśli jednak dzidzius będzie mieć polskie nazwisko,to proponuję Zacharego,Kajetana,Kasjusza.A dla dziewczynki Karinę,Florę,Zoe,Zoje,Hanne.. Moja Emma Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: imię dla mojej Fasolki 23.04.05, 14:09 Dla chłopca: Aaron, Dawid, Symeon, Natan, Zachary, Teodor dla dziewczynki Lea, Rachela, Salomea, Estera wiekszosc imion sie powtarza ale tak jakos najbardziej mi pasuja Odpowiedz Link Zgłoś