epoche 26.04.05, 17:46 co sądzicie o tym imieniu? bo ja ostatnio mam na jego punkcie kompletnego fioła Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tineczka5 Re: Franciszka 26.04.05, 18:11 Akurat mi się nie podoba,choć wiem,że ma w PL dłuuugą tradycję i świetnego patrona etc.Po prostu nie podoba mi się.A formy:Franka,Franusia już zupełnie. Frania kojarzy mi się z pralką wirnikową z wyżymaczką.Co ciekawe wersja włoska tegoż imienia/Franceska/ jest dla mnie pełna wdzięku i elegancji.Podobnie francuska.Polska wersja natomiast kojarzy mi się zgrzebnie.Niedawno ktoś pisał /zdaje się,że w związku z Weroniką/o tym samym odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszka 26.04.05, 18:30 O ile Franciszek podoba mi się tak sobie, to uważam, ze Franciszka jest cudna po prostu! Razem ze swoimi wszystkimi zdrobnieniami. No i bardzo silnie i pozytywnie kojarzy mi się z Proustem, u którego występowała i byla bardzo ważną postacią. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Franciszka 26.04.05, 20:07 Mnie sie tez kojarzyla zgrzebnie az nie zobaczylam filmow z Bournem w/g Lundluma (cholera, znowu nie wiem jak ten tytul brzmi po polsku ;O) gdzie Marie gra Franka Potente, niemiecka aktorka. Bardzo ja lubie i teraz imie tez, wlasnie w wydaniu Franka (jak Anka lub Hanka) Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Franciszka 26.04.05, 20:11 Świetne imię i zdrobnienie Frania mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Franciszka 26.04.05, 21:54 Wolę męską wersję, żeńska bowiem kojarzy mi się z nieśmiertelną pralką Franią Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Franciszka 26.04.05, 22:49 idaaa napisała: > Wolę męską wersję, żeńska bowiem kojarzy mi się z nieśmiertelną pralką Franią ; > ) pozostaje mi sie tylko podpisac Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Franciszka 27.04.05, 12:59 Mnie sie bardzo podoba i pelna wersja i zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Franciszka 26.04.05, 22:20 Ech....mnie nieodmiennie kojarzy sie to imie z moja babunia, ktora wolali czesto "Francia". Niestety wrogom zdarzalo sie w tym zdrobnieniu nie uzywac litery "i" Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Franciszka 27.04.05, 13:09 Podoba mi sie jako drugie w niektorych zestawieniach. Samo w sobie mniej, bo kojarzy mi sie z nielubiana przez mnie zbytnio Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Franciszka 27.04.05, 13:38 Faktycznie imie w innych jezykach nabiera wdzieku, a u nas hm... O wiele bardziej wole Frankę, niz popularna Zośkę, albo Antośkę. Takze imie fajne, chociaz cos z nim do konca nie jest tak jak bym chciala Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Franciszka 27.04.05, 13:44 Niestety, ja nie mogę sobie wybić z głowy, że jak chodziłam do podstawówki, imię to bywało używane w charakterze obelgi (razem z Czesławm i Wiesławem). Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Franciszka 05.05.05, 20:40 Moja córka ma na imię Franciszka i przekonuje się, żę to był dobry wybór. Jest mnóstwo zdrobnień: Frania, Franka, Franeczka, Franczeska... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Franciszka 06.05.05, 09:04 Nie podoba mi sie ani w pelnej formie ani jego zdrobnienie - Frania. Nie moj gust Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: Franciszka 06.05.05, 10:48 O, nie... Zdecydowanie nie. Niby wszystko ok, imię z tradycjami, całkiem lubie tę modę na imiona dziadków - pradziadków, ale Franciszka to moim zdaniem juz przesada. A ze zdrobnień to ani pralkowa (zdecydowanie!) Frania, ani twarda Franka. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Franciszka 06.05.05, 10:51 W pełenym brzmieniu wcale mi się nie podoba, dosyć fajne są zdrobnienia Franka, Franusia. Frania - skojarzenia z pralką albo służącą Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Franciszka 06.05.05, 10:59 Bardzo fajne imię - ma ładne zdrobnienia. Nie sądzę, by rówieśnikom dziecka kojarzyło się z pralką, więc można nadać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Franciszka -świetny wybór 06.10.05, 10:45 epoche napisała: > co sądzicie o tym imieniu? bo ja ostatnio mam na jego punkcie kompletnego fioła > bardzo ładne imię, mam sentymet, moja babcia je nosiła i bardzo dostojnie brzmi np. dr. Franciszka Kowalska moze trochę długie ale zawsze można uzywać skrótów Franeczka, Francia, Fran, Frana nie polecam Frania wiadomo dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszka 07.03.06, 20:47 A ja tylko czekam, aż się upowszechni. I doczekać się na razie nie mogę (( Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Franciszka 07.03.06, 22:18 Bardzo lubię męską wersję - Franciszek. Franciszka dla dziewczynki niezbyt mi się podoba. Skojarzenia z pralką i ogólnie nasuwa mi na myśl jakiś kontekst służących, prac domowych. Nie wiem, jak wy, ale ja jak "przymierzam" imię dla dziewczynki to zawsze sobie myślę, czy brzmi też dobrze nad kołyską i czy dobrze się wpasowuje w usta zakochanego młodzieńca. "Kocham cię, Franiu" - nie, to mi nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Franciszka 08.03.06, 20:48 Sadze, ze za sprawa serialu "Niania" to imie moze jednak zyskac na popularnosci, coraz mniej osob bedzie je kojarzyc z pralka, a zacznie kojarzyc z sympatycznymi bohaterkami jak niania Frania czy Frania Wyrobek z "Kłamczuchy" Mi sie to imie ostatnio nawet zaczelo podobac, meska wersja juz od dawna mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Franciszka 05.08.06, 17:26 Jakoś nie widać popularyzacji tego imienia w przeciwieństwie do męskiej wersji. Pewnie Frania wciąż odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Franciszka 07.08.06, 18:24 Uwielbiam zarówno męską, jak żeńską formę (ta żeńska jest "właśnie ze" bardziej dystyngowana!), ale nie miałabym dość odwagi, zeby nadać je córce. Chyba, ze miałabym ich ze sześć. No, cztery. Odpowiedz Link Zgłoś