margala 27.04.05, 10:22 jakie jest pochodzenie tego imienia? czy ma cos wspólnego ze wsią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wiesław 27.04.05, 11:45 Nie, skąd. Jest to forma skrócona imienia Wielisław (albo Wielesław). A 'veleti' oznaczało "chcieć", "kazać, rozkazywać", "radzić". Czyli imię to mogło oznaczać mniej więcej kogoś, kto pragnie sławy. Dziś bym wybrała raczej Wielisława albo Wielesława, a nie Wiesława. Było też imię z tym samym początkeim, ale inną końcówką - Wielebor. Dawniej imiona te zdrabniały się do róznych ciekawych form, np. Wiech, Wielisz, Wielątko (jest takie nazwisko Wielądek), Wiechna, Wielanka itp. (ale na pewno nie Wiesio). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Wiesław 27.04.05, 20:33 A mnie się to imię podoba! Właśnie w takiej formie - Wiesiek. Chociaż opcje przedstawione przez Gaudencję też są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Wielisława 14.05.05, 11:17 A mnie się strasznie podoba żeńska forma tego imienia - Wielisława: czyli Wielinka, Wielenka, Wiesia Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Wielisława 14.05.05, 20:52 To skojarzenie z wsia jest "młodsze" od imienia. Zauważyłam obrazanie kogoś: wieśniak-wiesio. No i niezmienne skojartzenie z towarzyszem Wiesławem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wiesław 10.10.05, 12:43 Dla mnie neutralne, na pewno nie jest brzydkie. Niestety aktualne skojarzenia odbieraja mu wiele uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Kto wymyślił Wiesława 10.10.05, 21:00 margala napisał: > jakie jest pochodzenie tego imienia? Wymyślił je w XIX wieku poeta Kazimierz Brodziński dla potrzeb sielanki o tym samym tytule (na odpowiedzialność mojej ślubnej, polonistki). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kto wymyślił Wiesława 14.10.05, 18:59 No to juz wiesz, ze sie mylila. Odsylam do swojego postu powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kto wymyślił Wiesława 14.10.05, 19:00 Tfu, tfu, myli. Polecam Slownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych, wyd. krakowski PAN. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Wiesław 11.10.05, 11:44 Mój brat ma na drugie imię Wiesław Bartłomiej Wiesław ) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Wiesław 15.10.05, 02:15 hehe rozśmieszyłaś mnie z tą wsią ale rzeczywiście kojarzy sie z wsią :] Odpowiedz Link Zgłoś