27.04.05, 13:11
Czy w języku polskim funkcjonuje w ogóle takie imię? jesli tak to kiedy
obchodzi imieniny? czy Wam się podoba? jak je odbieracie?a co ze
zdrobnieniami? Czekam na opinie!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • abiela Re: LETYCJA 27.04.05, 13:13
      Mnie sie nie podoba. Byl watek juz o tym imieniu, poszukaj za pomoca
      wyszukiwarki.
    • gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 14:02
      Wrzuciłam w wyszukiwarkę, bo chciałam znaleźć jeszcze coś, ale pomyliłam
      wyszukiwarki i znalazłam śliczną mała Letycję smile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13582563&a=21753388
      No dobrze, w takim razie napiszę jeszcze raz, ale, ilko, poszukaj, i to w 2004
      roku, bo było już o Letcyji sporo, jak napisała zresztą abiela.

Jestem bardzo za Letycją i podoba mi się to imię najbardziej z Twoich
      dotychczasowych propozycji! Jest ładne, wdzięczne, nowoczesne, lekkie, i
      egzystuje w polszczyźnie od dawna, choć ostatnio częściej jako imię zakonne.
      • illka1 Re: LETYCJA 27.04.05, 14:16
        Obawiam sie trochę że zbyt "wymyślne" no i kiedy obchodzi imieniny?
        • gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 14:25
          Nie odbieram go bardziej "wymyślnie", niż Aurelii, choć Aurelia to imie na
          pewno częstsze. Imieniny są 22 lipca, a oznacza "wesołość, piękno, wdzięk".
          • illka1 Re: LETYCJA 27.04.05, 14:43
            A czy są w Polsce jakies Letycje?
            • gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 15:13
              W 1994 roku było 69, z tendencją wyraźnie rosnącą. Dodatkowo kilka osób o
              różnych wariantach pisowni, np. Letizia. Teraz jest oczywiście na pewno więcej.
              Przepowiadam Letycji wzrost popularnosci.
    • lukrecja_mniam Re: LETYCJA 27.04.05, 22:47
      uwazam, ze to bardzo ladne imie. tylko ze troche by sie go bala nadac. bo to
      imie jest dla delikatnej dziewczyny, w moim odczuciu. a co by bylo, jakby mi
      corka wyrosla na herod babe, a nie na kwiatuszka? wink
    • aurelia_b Re: LETYCJA 27.04.05, 22:55
      Na znaną mi małą Leticię (pół-Francuzka, stąd ta pisownia) rodzice mówią Tysia
      • illka1 Re: LETYCJA 28.04.05, 11:56
        A czy to jest imię polskie???? niestety w większości imienników w ogóle nie
        funkcjonuje!!!! skąd wiecie że obchodzi imieniny 22.07 ?????
        • gunka2 Re: LETYCJA 28.04.05, 12:05
          Ze strony o swietych:

Letycja
          Imię pochodzenia łacińskiego, genetycznie imię rodowe rzymskiego rodu Laetitia,
          którego nazwa wywodzi się od imienia rzymskiej bogini Laetitia będącej
          uosobieniem radości, wesołości, piękności i wdzięku.

Nie mamy świętych tego imienia. Gdzieniegdzie wyrażenia używa się jednak na
          określenie atrybutu jakim pobożność ludowa chętnie obdarza Matkę Najświętszą.
          Zwie ją Notre-Dame de Liesse lub Notre-Dame de Toute Joie czyli Letycją.
          Imieniem własnym mogłoby się to wyrażenie stać na tym samym podłożu, na jakim
          wyodrębniły się imiona Anuncjata, Dolores itp.
          Matkę Boską Radosną wspomina się gdzieniegdzie 18 sierpnia.
        • gaudencja Re: LETYCJA 28.04.05, 20:12
          illka1 napisała:

> A czy to jest imię polskie???? niestety w większości imienników w ogóle nie
          > funkcjonuje!!!! skąd wiecie że obchodzi imieniny 22.07 ?????

Jest spolszczone, jak wiele innych, i w tym sensie polskie. Od dawna
          funkcjonuje przynajmniej jako imię zakonne - mozesz poszukać sobie przykladów w
          internecie, jest też sztuka teatralna "Letycja i lubczyk" Petera Schaffera.
          Date imienin wzięłam z książki Bogdana Kupisa "Nasze imiona" - to taki
          wcześniejsy Grzenia, ale bez ilości osób noszacych dane imię, bo i sprzed
          zafunkcjonowania rejestru PESEL - Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, r.wyd. 1991.
          • illka1 Re: LETYCJA 29.04.05, 08:42
            To może będzie się za bardzo kojarzyło z zakonnicą... I obawiam się tego że
            wiele osb nie będzie w ogóle wiedziało że jest takie imię...sad
            • gaudencja Re: LETYCJA 29.04.05, 14:57
              Illko, ludzie będą wiedzieć, bo jest Laetizia Casta. Dlatego to imię bynajmniej
              nie będzie się kojarzyć ani staroświacko, ani z zakonnicą. Ale jeśli Ci się nie
              podoba, to go nie nadawaj! Może jeszcze nie trafiłaś na "to" imię.

Letycja bardzo silnie kojarzy mi się też z imieniem Licynia, które jeszcze
              bardziej lubię!
              • illka1 Re: LETYCJA 29.04.05, 15:50
                Mi się ono naprawdę bardzo podoba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Boję się tylko o odbiór
                przez rodzinę, znajomych no i przypadkowych ludzi..
                • gaudencja Re: LETYCJA 29.04.05, 16:24
                  Ilko, do odważnych świat należy! smile Nie ma się co przejmować, to piękne imię.
                  Trzeba decydowac się na to, co się nam podoba. Poza tym jestem pewna, że
                  Letycja ma wszelkie szanse na popularyzację.

A na zachętę masz to:
                  bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/15000/o15341.htm
                  strategia.ae.wroc.pl/l_soloducho.htm
                  Na tej ostatniej stronie jest nawet mejl, więc można do Letycji nawet napisać i
                  zaptać, jak otoczenie przyjmuje jej imię.

Zawsze możesz otoczeniu powiedzieć, że to na cześć matki Napoleona; miała na
                  imię Maria Letycja smile
                • gunka2 Re: LETYCJA 29.04.05, 17:00
                  Dlaczego? Odkiedy Letycja (Letizia) jest zona nastepcy tronu Hiszpanii? Tylko
                  zeby tam wielkiego skandalu nie bylo, to chyba nikomu imie nie bedzie wadzic!
                  • annajustyna Re: LETYCJA 17.05.06, 22:13
                    I stad rosnie pokolenie kilku tysiecy malych hiszpanskich Letycjiwink)).
              • gunka2 Licynia 02.05.05, 20:13
                Kojarzy mi sie z "licytacja". Czy ma jakies tradycje nadawania w Polsce?
                • gaudencja Re: Licynia 02.05.05, 21:16
                  Trudno powiedzieć. W obecnej chwili w kazdym razie nadań brak.
    • awe19 Re: LETYCJA 29.04.05, 17:32
      uzazam ze to jest bardzo wyszukane imie, lecz ladne. jednak jest wiele innych
      polskich imion ktore mi sie bardziej podobaja np Aleksandra czy Ewa. sa to
      bardzo ladne imiona smile.
      • illka1 Re: LETYCJA 01.05.05, 18:10
        Dziękuję za wszystkie opiniesmile A jakie byście zaproponowa`ły drugie imię do
        Letycji? wydaje mi się że powinno być raczej krótkie i bardziej pospolite,
        pozdrawiam
        • gaudencja Re: LETYCJA 01.05.05, 19:27
          smile Może właśnie Letycja Ewa? Albo:
          Letycja Anna
          Letycja Zofia
          Letycja Maria
          Letycja Amelia
          ...a z odrobinkę rzadszych:
          Letycja Wanda
          Letycja Róża
          Letycja Klara
          • illka1 Re: LETYCJA 02.05.05, 13:04
            A co powiecie na Letycja Joanna albo Letycja Hanna ????jak to brzmi?
            • tawananna Re: LETYCJA 02.05.05, 13:12
              Letycja Joanna - pięknie! Idealnie!smile

Letycja Hanna - czegoś mi tu brakuje.

Ale myślę, że ważne jest jeszcze nazwisko - jeśli jest trzysylabowe, wybrałabym
              Letycję Hannę, por.:

Letycja Joanna Drzewiecka
              Letycja Hanna Drzewiecka
              • theodorka Re: LETYCJA 15.12.05, 09:50
                Letycja to bardzo ładne imię i miło byłoby, gdyby było bardziej znane. Zanim
                zajrzałam na forum, zupełnie nie zdawałam sobie nawet sprawy z tego, że
                istnieje smile.
            • gaudencja Re: LETYCJA 02.05.05, 21:17
              Wszystko tak naprawdę zalezy od nazwiska, trzeba wypowiadac razem z nazwiskiem
              i wsłuchiwać się w melodię. Pozdrawiam! smile
              • illka1 Re: LETYCJA 04.05.05, 09:34
                Nazwisko mamy 3-sylabowe więc Joanna troszkę za długiesad Już bylismy za Hanną
                ale okazało się że nie ma takiej świętej a ja chcę żeby chociaż 2-gie imię
                miało swoją świętą.. Czyzby zostało tylko Letycja Maria? A może Letycja Agata??
                POMÓŻCIE !!!!!!!!!
                • abiela Re: LETYCJA 04.05.05, 11:21
                  illka1 napisała:

> Nazwisko mamy 3-sylabowe więc Joanna troszkę za długiesad Już bylismy za Hanną
                  > ale okazało się że nie ma takiej świętej a ja chcę żeby chociaż 2-gie imię
                  > miało swoją świętą..

Sw. Hanna wraz z Symeonem spotkala Jezusa podczas objawienia w swiatyni. Jej
                  wspomnienie w kosciele katolickim jest 3 lutego.
                  Dodam jeszcze, ze imie Anna w grece to hannah wiec rownie dobrze patronka malej
                  Hani moze byc sw. Anna.
                  • illka1 Re: LETYCJA 04.05.05, 11:41
                    A ja wyczytałam w "imionach świetych i błogosławionych " że nie ma świetej
                    Hanny... Proszę jeszcze o rady!!
                    • abiela Re: LETYCJA 04.05.05, 11:43
                      illka1 napisała:

> A ja wyczytałam w "imionach świetych i błogosławionych " że nie ma świetej
                      > Hanny... Proszę jeszcze o rady!!

A czy ta ksiazka jest wiarygodna? Ja podaje dane na podstawie bardzo dobrego i
                      obszarnego leksykonu swietych i blogoslawionych (niestety niemieckiego).
                      Zamiasta Hanny proponuje Klare, Ewe
                • gaudencja Re: LETYCJA 04.05.05, 22:54
                  Ilko, ten serwis nie jest do końca wiarygodny; robi go bardzo zapalony ksiądz
                  amator, który specjalnym znawcą tematu nie jest, tylko szuka po ksiązkach i po
                  internecie, nie zawsze trafnie. Abiela ma rację - nawet jeśli jej ksiązka się
                  myli (a raczej sądzę, ze jest dobra), Hanna to to samo, co Anna. Jest więc
                  wystarczająco dobra patronka.

Znalazłam nawet w internecie przysłowie "Święta Hanna to już jesienna panna".
    • gaudencja odświeżanie dla agi40 n/t 30.08.05, 17:15
      • ildiko309 Re: odświeżanie dla agi40 n/t 30.08.05, 18:01
        ???
        • gaudencja Re: odświeżanie dla agi40 n/t 15.12.05, 18:03
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=28224826&a=28380830
    • linna-altair Re: LETYCJA 16.12.05, 19:10
      Ja nie toleruję tego Y.Może być Leticia lub Letizia.
      • gaudencja Re: LETYCJA 17.05.06, 20:36
        Trochę nie po polsku.
    • kiki-riki22 Re: LETYCJA 18.12.05, 12:56
      w zyciu nie dalabym tego imienia mojemu dzeicku.
      we francji jest pewna letitia- dziewczyna ma dwadziesciapare lat i od kilku lat
      jest mezatka ze starym dziadem jonnym- gwiazda muzyki od blisko 60 lat.
      nie mam nic przeciwko ich parze, tylko nie chialabym zeby moje dziecko tak sie
      dziwnie wiazalo...
      • gaudencja Re: LETYCJA 18.12.05, 15:31
        Na serio myślisz, że nadanie imienia Letycja może spozodować związanie się
        dziecka z facetem starszym o 40 lat?
        • abiela Re: LETYCJA 18.12.05, 17:04
          gaudencja napisała:

> Na serio myślisz, że nadanie imienia Letycja może spozodować związanie się
          > dziecka z facetem starszym o 40 lat?
          >

ROTFL!!!
          • rycheza Re: LETYCJA 17.05.06, 20:41
            O Wy Niedowiarki! A same zaryzykowałyście?smile
    • bea-sjf Re: LETYCJA 17.05.06, 21:37
      Letycja podoba mi sie od zawsze ,nawet planowałam 11 lat temu dla córki ,ale
      mąż zgody nie dał przez wzgląd na jakąś brazylijską postać serialową (bodaj).
      Śliczne smile
      • simply_z Re: LETYCJA 17.05.06, 23:53
        Mnie się to imię podoba ,choć faktycznie dość często pojawia się w
        telenowelachwink ,kiedy dawno temu byłam w 1 liceum ,nadawano serial ,ktory (
        hehehe) namietnie ogladałam "Esmeralda" ,odtworczyni tytułowej roli nazywała
        się Leticia Calderonwink i jakoś tak mi sie kojarzy i troszeczke jeszcze z
        Letty "Morderstwo odbędzie się"
        • dottoranda Re: LETYCJA 18.05.06, 00:34
          Letycja jest śliczne!; wcale bym się nie przejmowała tym,że wg niektórych
          udziwnione czy zbyt rzadkie-to akurat dla mnie plussmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.