illka1 27.04.05, 13:11 Czy w języku polskim funkcjonuje w ogóle takie imię? jesli tak to kiedy obchodzi imieniny? czy Wam się podoba? jak je odbieracie?a co ze zdrobnieniami? Czekam na opinie!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: LETYCJA 27.04.05, 13:13 Mnie sie nie podoba. Byl watek juz o tym imieniu, poszukaj za pomoca wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 14:02 Wrzuciłam w wyszukiwarkę, bo chciałam znaleźć jeszcze coś, ale pomyliłam wyszukiwarki i znalazłam śliczną mała Letycję forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13582563&a=21753388 No dobrze, w takim razie napiszę jeszcze raz, ale, ilko, poszukaj, i to w 2004 roku, bo było już o Letcyji sporo, jak napisała zresztą abiela. Jestem bardzo za Letycją i podoba mi się to imię najbardziej z Twoich dotychczasowych propozycji! Jest ładne, wdzięczne, nowoczesne, lekkie, i egzystuje w polszczyźnie od dawna, choć ostatnio częściej jako imię zakonne. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 27.04.05, 14:16 Obawiam sie trochę że zbyt "wymyślne" no i kiedy obchodzi imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 14:25 Nie odbieram go bardziej "wymyślnie", niż Aurelii, choć Aurelia to imie na pewno częstsze. Imieniny są 22 lipca, a oznacza "wesołość, piękno, wdzięk". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 27.04.05, 15:13 W 1994 roku było 69, z tendencją wyraźnie rosnącą. Dodatkowo kilka osób o różnych wariantach pisowni, np. Letizia. Teraz jest oczywiście na pewno więcej. Przepowiadam Letycji wzrost popularnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: LETYCJA 27.04.05, 22:47 uwazam, ze to bardzo ladne imie. tylko ze troche by sie go bala nadac. bo to imie jest dla delikatnej dziewczyny, w moim odczuciu. a co by bylo, jakby mi corka wyrosla na herod babe, a nie na kwiatuszka? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: LETYCJA 27.04.05, 22:55 Na znaną mi małą Leticię (pół-Francuzka, stąd ta pisownia) rodzice mówią Tysia Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 28.04.05, 11:56 A czy to jest imię polskie???? niestety w większości imienników w ogóle nie funkcjonuje!!!! skąd wiecie że obchodzi imieniny 22.07 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: LETYCJA 28.04.05, 12:05 Ze strony o swietych: Letycja Imię pochodzenia łacińskiego, genetycznie imię rodowe rzymskiego rodu Laetitia, którego nazwa wywodzi się od imienia rzymskiej bogini Laetitia będącej uosobieniem radości, wesołości, piękności i wdzięku. Nie mamy świętych tego imienia. Gdzieniegdzie wyrażenia używa się jednak na określenie atrybutu jakim pobożność ludowa chętnie obdarza Matkę Najświętszą. Zwie ją Notre-Dame de Liesse lub Notre-Dame de Toute Joie czyli Letycją. Imieniem własnym mogłoby się to wyrażenie stać na tym samym podłożu, na jakim wyodrębniły się imiona Anuncjata, Dolores itp. Matkę Boską Radosną wspomina się gdzieniegdzie 18 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 28.04.05, 20:12 illka1 napisała: > A czy to jest imię polskie???? niestety w większości imienników w ogóle nie > funkcjonuje!!!! skąd wiecie że obchodzi imieniny 22.07 ????? Jest spolszczone, jak wiele innych, i w tym sensie polskie. Od dawna funkcjonuje przynajmniej jako imię zakonne - mozesz poszukać sobie przykladów w internecie, jest też sztuka teatralna "Letycja i lubczyk" Petera Schaffera. Date imienin wzięłam z książki Bogdana Kupisa "Nasze imiona" - to taki wcześniejsy Grzenia, ale bez ilości osób noszacych dane imię, bo i sprzed zafunkcjonowania rejestru PESEL - Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, r.wyd. 1991. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 29.04.05, 08:42 To może będzie się za bardzo kojarzyło z zakonnicą... I obawiam się tego że wiele osb nie będzie w ogóle wiedziało że jest takie imię... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 29.04.05, 14:57 Illko, ludzie będą wiedzieć, bo jest Laetizia Casta. Dlatego to imię bynajmniej nie będzie się kojarzyć ani staroświacko, ani z zakonnicą. Ale jeśli Ci się nie podoba, to go nie nadawaj! Może jeszcze nie trafiłaś na "to" imię. Letycja bardzo silnie kojarzy mi się też z imieniem Licynia, które jeszcze bardziej lubię! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 29.04.05, 15:50 Mi się ono naprawdę bardzo podoba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Boję się tylko o odbiór przez rodzinę, znajomych no i przypadkowych ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 29.04.05, 16:24 Ilko, do odważnych świat należy! Nie ma się co przejmować, to piękne imię. Trzeba decydowac się na to, co się nam podoba. Poza tym jestem pewna, że Letycja ma wszelkie szanse na popularyzację. A na zachętę masz to: bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/15000/o15341.htm strategia.ae.wroc.pl/l_soloducho.htm Na tej ostatniej stronie jest nawet mejl, więc można do Letycji nawet napisać i zaptać, jak otoczenie przyjmuje jej imię. Zawsze możesz otoczeniu powiedzieć, że to na cześć matki Napoleona; miała na imię Maria Letycja Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: LETYCJA 29.04.05, 17:00 Dlaczego? Odkiedy Letycja (Letizia) jest zona nastepcy tronu Hiszpanii? Tylko zeby tam wielkiego skandalu nie bylo, to chyba nikomu imie nie bedzie wadzic! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: LETYCJA 17.05.06, 22:13 I stad rosnie pokolenie kilku tysiecy malych hiszpanskich Letycji)). Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Licynia 02.05.05, 20:13 Kojarzy mi sie z "licytacja". Czy ma jakies tradycje nadawania w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Licynia 02.05.05, 21:16 Trudno powiedzieć. W obecnej chwili w kazdym razie nadań brak. Odpowiedz Link Zgłoś
awe19 Re: LETYCJA 29.04.05, 17:32 uzazam ze to jest bardzo wyszukane imie, lecz ladne. jednak jest wiele innych polskich imion ktore mi sie bardziej podobaja np Aleksandra czy Ewa. sa to bardzo ladne imiona . Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 01.05.05, 18:10 Dziękuję za wszystkie opinie A jakie byście zaproponowa`ły drugie imię do Letycji? wydaje mi się że powinno być raczej krótkie i bardziej pospolite, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 01.05.05, 19:27 Może właśnie Letycja Ewa? Albo: Letycja Anna Letycja Zofia Letycja Maria Letycja Amelia ...a z odrobinkę rzadszych: Letycja Wanda Letycja Róża Letycja Klara Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 02.05.05, 13:04 A co powiecie na Letycja Joanna albo Letycja Hanna ????jak to brzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: LETYCJA 02.05.05, 13:12 Letycja Joanna - pięknie! Idealnie! Letycja Hanna - czegoś mi tu brakuje. Ale myślę, że ważne jest jeszcze nazwisko - jeśli jest trzysylabowe, wybrałabym Letycję Hannę, por.: Letycja Joanna Drzewiecka Letycja Hanna Drzewiecka Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: LETYCJA 15.12.05, 09:50 Letycja to bardzo ładne imię i miło byłoby, gdyby było bardziej znane. Zanim zajrzałam na forum, zupełnie nie zdawałam sobie nawet sprawy z tego, że istnieje . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 02.05.05, 21:17 Wszystko tak naprawdę zalezy od nazwiska, trzeba wypowiadac razem z nazwiskiem i wsłuchiwać się w melodię. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 04.05.05, 09:34 Nazwisko mamy 3-sylabowe więc Joanna troszkę za długie Już bylismy za Hanną ale okazało się że nie ma takiej świętej a ja chcę żeby chociaż 2-gie imię miało swoją świętą.. Czyzby zostało tylko Letycja Maria? A może Letycja Agata?? POMÓŻCIE !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: LETYCJA 04.05.05, 11:21 illka1 napisała: > Nazwisko mamy 3-sylabowe więc Joanna troszkę za długie Już bylismy za Hanną > ale okazało się że nie ma takiej świętej a ja chcę żeby chociaż 2-gie imię > miało swoją świętą.. Sw. Hanna wraz z Symeonem spotkala Jezusa podczas objawienia w swiatyni. Jej wspomnienie w kosciele katolickim jest 3 lutego. Dodam jeszcze, ze imie Anna w grece to hannah wiec rownie dobrze patronka malej Hani moze byc sw. Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: LETYCJA 04.05.05, 11:41 A ja wyczytałam w "imionach świetych i błogosławionych " że nie ma świetej Hanny... Proszę jeszcze o rady!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: LETYCJA 04.05.05, 11:43 illka1 napisała: > A ja wyczytałam w "imionach świetych i błogosławionych " że nie ma świetej > Hanny... Proszę jeszcze o rady!! A czy ta ksiazka jest wiarygodna? Ja podaje dane na podstawie bardzo dobrego i obszarnego leksykonu swietych i blogoslawionych (niestety niemieckiego). Zamiasta Hanny proponuje Klare, Ewe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 04.05.05, 22:54 Ilko, ten serwis nie jest do końca wiarygodny; robi go bardzo zapalony ksiądz amator, który specjalnym znawcą tematu nie jest, tylko szuka po ksiązkach i po internecie, nie zawsze trafnie. Abiela ma rację - nawet jeśli jej ksiązka się myli (a raczej sądzę, ze jest dobra), Hanna to to samo, co Anna. Jest więc wystarczająco dobra patronka. Znalazłam nawet w internecie przysłowie "Święta Hanna to już jesienna panna". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: odświeżanie dla agi40 n/t 15.12.05, 18:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=28224826&a=28380830 Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: LETYCJA 16.12.05, 19:10 Ja nie toleruję tego Y.Może być Leticia lub Letizia. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki-riki22 Re: LETYCJA 18.12.05, 12:56 w zyciu nie dalabym tego imienia mojemu dzeicku. we francji jest pewna letitia- dziewczyna ma dwadziesciapare lat i od kilku lat jest mezatka ze starym dziadem jonnym- gwiazda muzyki od blisko 60 lat. nie mam nic przeciwko ich parze, tylko nie chialabym zeby moje dziecko tak sie dziwnie wiazalo... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: LETYCJA 18.12.05, 15:31 Na serio myślisz, że nadanie imienia Letycja może spozodować związanie się dziecka z facetem starszym o 40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: LETYCJA 18.12.05, 17:04 gaudencja napisała: > Na serio myślisz, że nadanie imienia Letycja może spozodować związanie się > dziecka z facetem starszym o 40 lat? > ROTFL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: LETYCJA 17.05.06, 21:37 Letycja podoba mi sie od zawsze ,nawet planowałam 11 lat temu dla córki ,ale mąż zgody nie dał przez wzgląd na jakąś brazylijską postać serialową (bodaj). Śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: LETYCJA 17.05.06, 23:53 Mnie się to imię podoba ,choć faktycznie dość często pojawia się w telenowelach ,kiedy dawno temu byłam w 1 liceum ,nadawano serial ,ktory ( hehehe) namietnie ogladałam "Esmeralda" ,odtworczyni tytułowej roli nazywała się Leticia Calderon i jakoś tak mi sie kojarzy i troszeczke jeszcze z Letty "Morderstwo odbędzie się" Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: LETYCJA 18.05.06, 00:34 Letycja jest śliczne!; wcale bym się nie przejmowała tym,że wg niektórych udziwnione czy zbyt rzadkie-to akurat dla mnie plus Odpowiedz Link Zgłoś