gaudencja 27.04.05, 19:11 Dziewczyny micheaszowe (i wszystkie inne), czy to imię też się Wam podoba? Mi bardzo, od dłuższego czasu, a jakoś o dziwo nigdy o nim na forum nie było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Zacheusz 27.04.05, 19:17 gaudencja napisała: > Dziewczyny micheaszowe (i wszystkie inne), czy to imię też się Wam podoba? Mi > bardzo, od dłuższego czasu, a jakoś o dziwo nigdy o nim na forum nie było. > Nie wiem, skrot "Zach" troche mnie zraza. Poza tym to tak wyrazista postac, bardzo mi sie konkretnie kojarzy. Troche a malo neutralnie. Ale jesli Tomasz (niewierny) sie przebil to czemu nie i Zacheusz. Dla mnie jednak zbyt konkretnie kojarzy sie z postacia biblijna. Tak samo nie dalabym np. imienia Mojzesz, Barabasz lub Pilat (nie stawiam ich bynajmniej na rowni, chodzi mi o sile skojarzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zacheusz 26.03.06, 12:28 Zacheusz to bardzo pozytywna (w końcu) postać! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Zacheusz 26.03.06, 13:33 Zacheusz kojarzy mi się z takimi małymi, wspólnotowymi, kościelnymi rekolekcjami, na których kiedyś byłam... Rozważaliśmy wtedy między innymi tekst o tym bliblijnym Zacheuszu I dlatego oprócz tego kojarzy mi się to imię z drzewem i kimś baaardzo niskim. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Zacheusz 26.03.06, 13:34 theodorka napisała: > Zacheusz kojarzy mi się z takimi małymi, wspólnotowymi, kościelnymi > rekolekcjami, na których kiedyś byłam... Rozważaliśmy wtedy między innymi tekst > > o tym bliblijnym Zacheuszu I dlatego oprócz tego kojarzy mi się to imię z > drzewem i kimś baaardzo niskim. Chociaż, z drugiej strony, drzewa są na ogół wysokie . Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zacheusz a Zachariasz 27.04.05, 20:34 pl.wikipedia.org/wiki/Zacheusz Wyglada na to ze zwiazek podobny co miedzy Maciejem a Mateuszem. Ja wole Zachariasza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zacheusz a Zachariasz 27.04.05, 22:14 Hmm, na razie nie mam gdzie/jak/kiedy tego sprawdzic, ciekawe jak to jest. W wolnym czasie poszperam. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zacheusz a Zachariasz 28.04.05, 10:16 No, napewna oba oznaczaja to samo: "Bog wspomnial" / "Bog sobie przypomnial". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zacheusz a Zachariasz 03.05.05, 20:13 Behindthename twierdzi jednak co innego: ZACCHAEUS Gender: Masculine Usage: Biblical Pronounced: za-KEE-us [key] Extra Info: Namesakes Options: Contribute Information, Add to List From the Greek form of the Hebrew name Zaccai which meant "pure". In the New Testament he was a tax collector of Jericho who gave half of his possessions to charity. www.behindthename.com/php/view.php?name=zacchaeus Szukamy dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zacheusz a Zachariasz 04.05.05, 14:42 Tak dla powiekszenia zamieszania: www.encyclopedia.com/html/Z/Zaccai.asp Zaccai zăk´āī, zekā´ī, in the Bible, family that returned from the Exile. ... Zacchaeus or Zaccheus both: zăkē´es [Gr.,=Heb. Zaccai], in the New Testament, publican of Jericho, short of stature, who climbed a tree to see Jesus. ... www.christiananswers.net/dictionary/zaccai.htmlZaccai Meaning: pure one whose "sons" returned with Zerubbabel to Jerusalem (Ezra 2:9; Neh. 7:14) See: Zabbai Zabbai Meaning: wanderer; pure Ezra 10:28. The father of Baruch, who "earnestly repaired" part of the wall of Jerusalem (Neh. 3:20; marg., "Zaccai"). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zacheusz a Zachariasz 24.08.06, 21:53 Cóż, chciałabym wiedzieć, jak jest naprawdę. A obawiam się, że jedyne wyjście z tej sytuacji to rozmnożyc Zacheuszów do tego stopnia, żeby Grzenia ich objął następnym wydaniem "Slownika" Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Zacheusz a Zachariasz 04.05.05, 15:40 www.vornamenarchiv.de/suche/?Q=Z-&sex=m&WIN= porownaj: N1.1. i Nr. 11 nawet na jednej stronie nie potrafia sie zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zacheusz a Zachariasz 01.10.05, 22:13 gunka2 napisała: > Wyglada na to ze zwiazek podobny co miedzy Maciejem a Mateuszem. Mam wrażenie, że Zacheusz a Zachariasz to raczej relacja jak między Michałem a Micheaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Zacheusz 27.04.05, 20:45 Zacheusz fajne imie ale chyba jednak wole Zachariasza a jeszcze bardziej forme Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Zacheusz 27.04.05, 21:51 Ech, i tak Micheasza nie przebije Tak jak dziewczyny wole Zachariasza i imiona zakonczone na -asz, a nie na -usz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazach Re: Zacheusz 27.03.06, 23:03 A ja mam synka Zachariasza i bardzo sie z tego ciesze O Odpowiedz Link Zgłoś