ajlii 10.05.05, 21:23 Jak Wam się podoba to imię...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlii Re: Amina 13.05.05, 22:02 no właśnie m.in. dlatego o nim myślę... chociaż bardziej podoba mi się wersja Aminat - niestety, u nas niemożliwe do zarejestrowania... albo Patimat (Patima - inna forma imienia Fatima)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amina 09.03.06, 19:57 Jakoś tak im bardziej w las, tym bardziej z rozlazłością mi się kojarzy, nic na to nie poradzę. Może dlatego, ze jest to jednak dosć popularne imię chyba nie tylko wśród Czeczenek, ale i innych muzułmanskich narodów FR, i jakoś to imię łączy mi się z zawsze starszymi kobietami w chustkach na głowie, nie robiącymi wrażenia dynamicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amina 11.05.05, 09:29 okreslenie na zwiazki organiczne zawierajace azot... Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Amina 11.05.05, 09:30 Ja słyszałam imię Armina,ale nie wiem, czy to wariant Aminy, czy już inne imię. Znam też Pana o imieniu Armin. Acha, no i jeszcze w rodziie męża jest Arminina. pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amina 11.05.05, 09:52 nata76 napisała: > Ja słyszałam imię Armina,ale nie wiem, czy to wariant Aminy, czy już inne imię. > > Znam też Pana o imieniu Armin. Armin to wariant Hermana, a Armina to jego żeńska wersja, której pewnie Arminina jest jakąś modyfikacją. BTW, pierwszy raz słyszę o takowej... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Amina 11.05.05, 15:01 Dla mnie to tylko Słowacki "tej samej nocy... i Amina, umarły leżąc na łozu przy sobie". Ponure. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amina 14.05.05, 14:35 Dziś w WnŚ jest Amina - po nazwisku sądząc, Czeczenka. I tak sobie pomyślałam, ze lepiej jednak to imię pasuje do muzułmańskiego nazwiska, a do polskiego - Dobrawa A co jeszcze bierzesz pod uwagę dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Amina 14.05.05, 16:06 Obiło mi się dziś o uszy,że chyba w NY??? pierwszy raz w historii islamu w meczecie modły prowadziła kobieta. NAzywa się Amina....Przepraszam ,ale tylko tyle usłyszałam. POzdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Amina 14.05.05, 19:58 dokładnie )) właśnie dlatego myślę o tym imieniu... tylko jak Ci wyżej pisałam - wolę wersję Aminat (końcówka "t" jest właśnie charakterystyczna dla imion czeczeńkich). Wogóle strasznie mi sie podobają imiona moich czeczeńskich znajomych, szczególnie kobiece a i tak dziecko będzie obracało się w tym środowisku. A nazwisko mam tak neutralne, że i Amina i Dobrawa dobrze brzmią Wogóle myślałam też o imieniu Dobroniega, no i Patima (Patimat)... dziwnie, co nie? Z jednej strony imiona arabskie (czeczeńskie), z drugiej historyczne, związane z historią Polski i Rusi... Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: jakie skróty? 14.05.05, 20:17 od imiona Amina i Dobrawa? Amina - Ami Dobrawa - Dobka (pomysł męża), Awa (mój pomysł) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie skróty? 15.05.05, 11:41 Od Dobrawy - może też być Dobrusia, Dobronka, Dobrosia, pewnie mnóstwo innych. Ale najbardziej jestem za Dobroniegą!! To cud prawdziwy, jedno z moich ulubionych imion słowiańskich. Po prostu piękne! A poza tym, odbierz priv, tylko za chwilę, bo muszę go napisać Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: jakie skróty? 15.05.05, 12:42 Dobroniega lub Dobronega - są dwie wersje tego imienia. Też mi sie podoba - choć nie jestem do końca pewna jego korzeni - napewno pojawia się w XIII w. - jako imię ruskiej ksieżniczki. Znasz znaczenie tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie skróty? 15.05.05, 13:01 pl.wikipedia.org/wiki/Dobroniega Pojawia się w zapisach polskich jako imię ruskiej księżniczki, ale mogło być również staropolskie - jest jak najabrdziej czytelne, jesli chodzi o znaczenie; było też więcej imion z członem -niega (np. Wyszeniega, Niegosław, Niegosława, Niegodoma). Imiona żeńskie zapisywano dużo rzadziej, niż imiona męskie - zresztą nawet w odniesieniu do imion męskich brak zapisu nie świadczy o tym, ze dane imię nie występowało. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: jakie skróty? 15.05.05, 13:10 ok występuje w znaczeniu też: "rozkoszna, powabna, czarująca" A Dobrawa - to od "dębiny, lasu dębowego" - jeśli patrzeć na znaczenie imion to Dobrawa jest mi znacznie bliższa... zresztą mąż mi sie nie zgodzi na Doroniege, choć to imię już ma wielki urok Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amina 10.10.05, 12:48 Niestety wogole. Kojarzy mi sie z prduktami zywnosciowymi Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amina 09.03.06, 20:38 troche za bardzo przypomina "amino" to takie zupki ... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Amina 09.03.06, 21:55 w pierwszej chwili-spodobało mi się. w drugiej-coraz mniej. heh Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amina 07.08.06, 22:11 cataluna napisała: > Kojarzy mi sie z aminokwasem... Faktycznie, mnie też. Odpowiedz Link Zgłoś