10.05.05, 21:23
Jak Wam się podoba to imię...?
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Amina 10.05.05, 21:24
      Zdecydowanie NIE.
    • gaudencja Re: Amina 10.05.05, 21:26
      Ładne arabskie smile
      • ajlii Re: Amina 13.05.05, 22:02
        no właśnie smile m.in. dlatego o nim myślę... chociaż bardziej podoba mi się wersja Aminat - niestety, u nas niemożliwe do zarejestrowania... albo Patimat (Patima - inna forma imienia Fatima)...
      • gaudencja Re: Amina 09.03.06, 19:57
        Jakoś tak im bardziej w las, tym bardziej z rozlazłością mi się kojarzy, nic na
        to nie poradzę. Może dlatego, ze jest to jednak dosć popularne imię chyba nie
        tylko wśród Czeczenek, ale i innych muzułmanskich narodów FR, i jakoś to imię
        łączy mi się z zawsze starszymi kobietami w chustkach na głowie, nie robiącymi
        wrażenia dynamicznych.
    • brasiunia Re: Amina 10.05.05, 23:39
      kojarzy mi się z zupą
    • basia027 Re: Amina 11.05.05, 09:09
      nie podoba mi się to imię!
    • sparkling Re: Amina 11.05.05, 09:25
      Nie za bardzo. jakieś takie anemiczne...
      • martka_k Re: Amina 11.05.05, 09:29
        okreslenie na zwiazki organiczne zawierajace azot...
    • nata76 Re: Amina 11.05.05, 09:30
      Ja słyszałam imię Armina,ale nie wiem, czy to wariant Aminy, czy już inne imię.
      Znam też Pana o imieniu Armin.
      Acha, no i jeszcze w rodziie męża jest Arminina.
      pozdrawiam,nata
      • gaudencja Re: Amina 11.05.05, 09:52
        nata76 napisała:

> Ja słyszałam imię Armina,ale nie wiem, czy to wariant Aminy, czy już inne
        imię.
        >
        > Znam też Pana o imieniu Armin.

Armin to wariant Hermana, a Armina to jego żeńska wersja, której pewnie
        Arminina jest jakąś modyfikacją. BTW, pierwszy raz słyszę o takowej...
        • verdana Re: Amina 11.05.05, 15:01
          Dla mnie to tylko Słowacki "tej samej nocy... i Amina, umarły leżąc na łozu
          przy sobie". Ponure.
    • gaudencja Re: Amina 14.05.05, 14:35
      Dziś w WnŚ jest Amina - po nazwisku sądząc, Czeczenka. I tak sobie pomyślałam,
      ze lepiej jednak to imię pasuje do muzułmańskiego nazwiska, a do polskiego -
      Dobrawa smile A co jeszcze bierzesz pod uwagę dla dziewczynki?
      • nata76 Re: Amina 14.05.05, 16:06
        Obiło mi się dziś o uszy,że chyba w NY??? pierwszy raz w historii islamu w
        meczecie modły prowadziła kobieta. NAzywa się Amina....Przepraszam ,ale tylko
        tyle usłyszałam. POzdrawiam,nata
      • ajlii Re: Amina 14.05.05, 19:58
        dokładnie smile)) właśnie dlatego myślę o tym imieniu... tylko jak Ci wyżej pisałam - wolę wersję Aminat (końcówka "t" jest właśnie charakterystyczna dla imion czeczeńkich). Wogóle strasznie mi sie podobają imiona moich czeczeńskich znajomych, szczególnie kobiece smile a i tak dziecko będzie obracało się w tym środowisku. A nazwisko mam tak neutralne, że i Amina i Dobrawa dobrze brzmią smile
        Wogóle myślałam też o imieniu Dobroniega, no i Patima (Patimat)... dziwnie, co nie? Z jednej strony imiona arabskie (czeczeńskie), z drugiej historyczne, związane z historią Polski i Rusi...
    • ajlii Re: jakie skróty? 14.05.05, 20:17
      od imiona Amina i Dobrawa?
      Amina - Ami
      Dobrawa - Dobka (pomysł męża), Awa (mój pomysł)
      • gaudencja Re: jakie skróty? 15.05.05, 11:41
        Od Dobrawy - może też być Dobrusia, Dobronka, Dobrosia, pewnie mnóstwo innych.
        Ale najbardziej jestem za Dobroniegą!! To cud prawdziwy, jedno z moich
        ulubionych imion słowiańskich. Po prostu piękne! A poza tym, odbierz priv,
        tylko za chwilę, bo muszę go napisać wink
        • ajlii Re: jakie skróty? 15.05.05, 12:42
          Dobroniega lub Dobronega - są dwie wersje tego imienia. Też mi sie podoba - choć nie jestem do końca pewna jego korzeni - napewno pojawia się w XIII w. - jako imię ruskiej ksieżniczki. Znasz znaczenie tego imienia?
          • gaudencja Re: jakie skróty? 15.05.05, 13:01
            pl.wikipedia.org/wiki/Dobroniega
            Pojawia się w zapisach polskich jako imię ruskiej księżniczki, ale mogło być
            również staropolskie - jest jak najabrdziej czytelne, jesli chodzi o znaczenie;
            było też więcej imion z członem -niega (np. Wyszeniega, Niegosław, Niegosława,
            Niegodoma). Imiona żeńskie zapisywano dużo rzadziej, niż imiona męskie -
            zresztą nawet w odniesieniu do imion męskich brak zapisu nie świadczy o tym, ze
            dane imię nie występowało.
            • ajlii Re: jakie skróty? 15.05.05, 13:10
              ok smile występuje w znaczeniu też: "rozkoszna, powabna, czarująca" wink
              A Dobrawa - to od "dębiny, lasu dębowego" - jeśli patrzeć na znaczenie imion to Dobrawa jest mi znacznie bliższa... zresztą mąż mi sie nie zgodzi na Doroniege, choć to imię już ma wielki urok smile
    • abiela Re: Amina 10.10.05, 12:48
      Niestety wogole. Kojarzy mi sie z prduktami zywnosciowymiuncertain
    • linna-altair Re: Amina 10.10.05, 19:07
      Nie za bardzo,ale są gorsze.
      • shilla01 Re: Amina 09.03.06, 20:38
        troche za bardzo przypomina "amino" to takie zupki ...
        • bodomlake Re: Amina 09.03.06, 21:55
          w pierwszej chwili-spodobało mi się. w drugiej-coraz mniej. heh
    • cataluna Re: Amina 10.03.06, 09:44
      Kojarzy mi sie z aminokwasem...
      • abiela Re: Amina 07.08.06, 22:11
        cataluna napisała:

> Kojarzy mi sie z aminokwasem...

Faktycznie, mnie też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.