glista_ludzka 12.05.05, 21:04 W zgromadzeniach zakonnych zdarza się, że zakonnicy /-e noszą dziwaczne imiona. Na przykład... Consolata (czyt. Konsolata) Medarda ... a nawet... Tadeusza!! (przerobione na żeńskie imię męskie... okrponie nienaturalne) Jak mi się coś przypomni, to jeszcze dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polichymnia Re: pokręcone imiona zakonne 12.05.05, 21:41 glista_ludzka napisała: > W zgromadzeniach zakonnych zdarza się, że zakonnicy /-e noszą dziwaczne > imiona. Na przykład... > Consolata (czyt. Konsolata znaczy pocieszająca,więc nie jest "pokręcone"tylko ma wymowę nie dla każdego czytelną. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: pokręcone imiona zakonne 12.05.05, 21:48 Przez "pokręcone" mam na myśli dziwaczne - nie spotkałam się nigdy z tym, żeby osoba "cywilna" nosiła imię Consolata jak zresztą wiele innych spotykanych w zakonach... choc teraz nastały takie czasy, że wszystko w tej materii jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: pokręcone imiona zakonne 12.05.05, 23:19 Przypomniało mi się, że w jakimś utworze ks. twardowskiego jest : "Siostra Konsolata bo kąsa i lata" Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: pokręcone imiona zakonne 12.05.05, 23:15 Uczyła mnie kiedyś siostra Andrzeja. Ale mnie te imiona nie rażą. Tzn. raziłyby oczywiście w przypadku osoby świeckiej. Tu natomiast wiem, że siostry wybierając je kierują się jakimś przesłaniem i brzmią mi całkiem naturalnie (imiona, nie siostry). Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: pokręcone imiona zakonne 13.05.05, 09:04 Jest jeszcze siostra Furiata od gniewu Bożego i siostra Flakonia od bukietów A serio to kiedyś uczyły mnie religii s. Lauretta i s. Loyola, były też: s. Avila, s. Tymotea, s. Amadea, s. Gracja, s. Dariusza. Bo w tym zgromadzeniu jest przepis, że imiona sióstr nie mogą się powtarzać. pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: pokręcone imiona zakonne 14.05.05, 18:02 Ze znanych mi bliżej - siostry : Humilia, Felicyta, Dawida, Albana, Piotra, Mateusza ( człowiek anioł ), Faustyna...póki co tyle, pamiętam jeśli chodzi o imiona niecodzienne... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 19:19 W wielu zakonach istnieje zasada, że imiona w danym dystrykcie- np. krajowym, nie mogą się powtarzać, tak więc trzeba było mocno sięgnąć w głąb martyrologium rzymskiego, by znaleźć "niepowtarzalne" imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: pokręcone imiona zakonne 14.05.05, 20:48 Byłam kiedyś na cmentarzu przyklasztornym w Szymanowie (okolice Warszawy) tam to dopiero był przegląd imion Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: pokręcone imiona zakonne 14.05.05, 20:57 Zakony to chyba jedyne miejsca, w których występuje całkowita różnorodność imion. Ja słyszałam o siostrach Letycji, Filomenie i Petronii (piękne imiona!), a jeśli chodzi o te "normalniejsze imiona" - dzisiaj spotkałam siostrę Krystynę, całkiem sympatyczna Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: pokręcone imiona zakonne 14.05.05, 21:50 znam siostre Immakulate kojarzy mi sie z ejakulatem (nie bijcie), ale siostra niesamowicie przemila i z jajem (SIC!!)) Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: pokręcone imiona zakonne 27.02.08, 19:55 czyżbyśmy znały te sama siostrę ) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: pokręcone imiona zakonne 15.05.05, 08:24 s. Prema - ale nie wiem czy to prawdziwe imię czy zakonne (jest Hinduską) z "normalnych" imiona - s. Cecylia (ale paskudne babsko niestety...) Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: pokręcone imiona zakonne 16.05.05, 21:44 ajlii napisała: > s. Prema - ale nie wiem czy to prawdziwe imię czy zakonne (jest Hinduską) O kurczę, ja też się zetknęłam z tą siostrą Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: pokręcone imiona zakonne 16.05.05, 16:59 przyjdzie się jeszcze doczekać siostry Nikoli (Nicole) Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: pokręcone imiona zakonne 05.08.08, 17:07 Ja znam siostrę Nikolę! Jest misjonarką w Kamerunie Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: pokręcone imiona zakonne 16.05.05, 23:36 znałam siostrę Maristellę, Otylię (teraz nie jest to imię specjalnie dziwne, ale 20 lat temu dla mnie jako dziecka imie było orginalne), Romanę, Judytę Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: pokręcone imiona zakonne 17.05.05, 11:42 Na moim roku była przez jakiś czas siostra Fidelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 15:19 Ja też znam siostrę Maristellę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yza Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.it-net.pl 01.03.08, 19:11 ja też i hieronimę oraz symplicję Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: pokręcone imiona zakonne 17.05.05, 15:15 A ja słyszalam opowiesc, w ktorej wystepowala siostra Marialis. Ładnie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: pokręcone imiona zakonne 17.05.05, 16:37 Scholastyka,Humiliana,Angelika,Berenika Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: pokręcone imiona zakonne 21.05.05, 14:16 To ja pamietam z religii gdzies na poczatku podstawowki uczyla mnie siostra Maksencja! Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: pokręcone imiona zakonne 21.05.05, 16:32 A ja takie zwykle mialem: Swietoslawe i Mariette Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: padrepio Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.leon.com.pl 27.05.09, 13:55 A ja znam: s. Hilaria, s. Noemi, s. Bonomia, s. Hugolina, s. Erotis, s. Urzulina, s. Celinia, a męskie to: br. Eleuteriusz, br. Dezyderiusz, br. Zenobiusz... Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: pokręcone imiona zakonne 30.10.05, 09:15 Mnie w dziecinstwie uczyły s. Kornelia i s. Martyniana Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: pokręcone imiona zakonne 31.10.05, 17:26 Na moim roku jest siostra Kristella, jej chrzestne imię to Anna. Mówimy na nią Siostra, Sista, Sistar albo po prostu Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: pokręcone imiona zakonne 20.03.06, 16:15 Mnie uczyły religii siostry: Adriana, Anzelma i Wojciecha. A w kancelarii parafialnej siedziała siostra Inwiolata. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: pokręcone imiona zakonne 20.03.06, 21:37 Znam wiele sióstr: Marietta Inez ( czarna na nią wołają) Mirona Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: pokręcone imiona zakonne 20.03.06, 22:17 s. Nulla - wśród studentów mówiono o Niej Nulka. Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: pokręcone imiona zakonne 21.03.06, 10:17 my mieszkamy niedaleko zakonu, siostry sa bardzo aktywne w parafii, uczyly mnie tez w szkole a imiona byly rozne od Gabrieli i Kamili przez Zdzisławe, Gabriele, Alicję po Zdzisławę, Maksymilianę, Noemi, kończąc na CHERUBINIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dobiesia Re: pokręcone imiona zakonne 21.03.06, 11:01 Mnie uczyła siostra Cherubina Ciekawe, czy to ta sama? Odpowiedz Link Zgłoś
evino do dobiesia 21.03.06, 11:09 co do siostry Cherubiny to nasza pracowala w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: pokręcone imiona zakonne 17.08.06, 09:04 Mnie uczyła religii siostra Brunona. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: pokręcone imiona zakonne 17.08.06, 20:42 Mnie uczyła s. Pankracja, a siostrzenicę mojej koleżanki - s. Jana Pawła. W jednym z odcinków Kiepskich występowała s. Konsoleta ) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: pokręcone imiona zakonne 17.08.06, 21:21 siostra Eufrozyna -dośc antypatyczne babsko;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: pokręcone imiona zakonne 18.08.06, 11:23 Przez jakiś czas utrzymawałam kontakt z siostrą Jozuelą, ą ze jest niesamowitą kobieta i super zakonnicą i w ogóle była mi bardzo bliska więc przyjęłam imię Jozuela na bierzmowaniu. Niestety wyjechała do Nowosybirska aby tam pracować w domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ЬУ Re: s. Rozyna (n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 19:38 A ja znałam siostrę Bertrandę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bablica Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.icpnet.pl 17.01.07, 19:04 w szkole podstawowej uczyła mnie siostra Rafala. Znałam też siostrę Ferarię Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1611 Re: pokręcone imiona zakonne 19.01.07, 18:07 w podstawówce uczyła mnie siostra Hermana, do dziś ciarki przechodzą gdy o niej pomyślę Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: pokręcone imiona zakonne 20.01.07, 02:11 W zakonach są rózne tradycje imienne. Np. u Matki Bożej Miłosierdzia (tam, gdzie siostra Faustyna) jest zwyczaj, że każda ma na pierwsze Maria, a to "właściwe" imię, którym ją nazywają, to drugie. U kapucynów ostatnio słyszałam o tendencji, żeby bracia posługiwali się jednak chrzestnym imieniem, nie nadanym. W ogóle, z imionami chyba bardziej "dziwaczą" żeńskie zakony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamboszka Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 19:20 A ja znam siostrę Damaris i siostrę Marcelinę. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: pokręcone imiona zakonne 11.11.07, 18:29 Leżałam kiedyś w szpitalu z siostrą Anuncjatą, przemiła osoba po osiemdziesiątce. Nabrałam śmiałości i podpytywałam o zwyczaje zakonne. Opowiadała, że imiona przy ślubach zakonnych losowało sie z kielicha, ponieważ od tego momentu przestawało się funkcjonować pod "chrzestnym" imieniem i nazwiskiem i jednocześnie w zgromadzeniu nie mogło być dwóch żyjących sióstr o tym samym imieniu imiona były takie hm... wymyślne, żeby nie powiedzieć cudaczne. Potem rygory złagodzono i można było samemu wybrać, a nawet zostać przy imieniu "cywilnym". Odpowiedz Link Zgłoś
jagusik Re: pokręcone imiona zakonne 11.11.07, 21:09 Moja córka ma religię z s.Antonellą Odpowiedz Link Zgłoś
claire_de_lune Re: pokręcone imiona zakonne 12.11.07, 08:17 siostra Anuncjata uczyla mnie religii Moze to ta sama? Teraz powinna byc staruszka ok. 80 -tki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: pokręcone imiona zakonne IP: *.uznam.net.pl 13.11.07, 15:52 S. Assumpta czyli od wniebowziecia Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Dla Delicji. 27.02.08, 19:53 Jakieś cuda mi sie podziały ) Widzę, że Olianka czuwa. Jeżeli dobrze zrozumiałam, chodzi o imiona zakonne?? moje znajome zmartwychwstanki: Faustyna Letycja Maksymiliana (Maksymila - ogromnie mi sie podoba to zdrobnienie) Scholastyka Agata Pia Joachima Gracjana Miriam Znam jeszcze Immakulatę. Z tą ostatnia była zabawna historia: mój wówczas mały synek mówił na nią siostra Makulatura. Bardzo się wstydził, bo nie był w stanie zapamiętać jej imienia. Siostra na szczęście ma ogromne poczucie humoru i ogromnie ja to bawiło. Wszystkie "z przodu" mają Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delicja imiona zakonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 20:15 to ja jeszce raz dopisze moje: 1.Amabilis 2.Blanda 3.Bonita 4.Remigia 5.Maksymiliana 6.Franciszka 7.Paulina 8.Nikola 9.Macieja 10.Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: pokręcone imiona zakonne 01.03.08, 20:33 Mnie uczyła siostra Redempta - byla tak samo straszna jak jej imie Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: pokręcone imiona zakonne 01.03.08, 22:41 Mój syn w podstawówce miał katechetkę - siostrę Judytę. Ogromnie ja lubił. W gimnazjum była siostra Patrycja - Święta Inkwizycja, której bały się nawet największe łobuzy ) Odpowiedz Link Zgłoś