linna-altair Re: Lista imion dla trzeciego synka : 05.08.05, 14:33 Samuel!Imię takie sobie ,ale zdecydowanie najładniejsze ,z tych które wybrałaś.Mnie się tego typu imiona nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Lista imion dla trzeciego synka : 10.08.05, 16:09 Gwidon - super imię! Na drugie najbardziej pasuje mi Ignacy, albo Antoni Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Wincenty czy Ksawery ? 12.08.05, 11:23 Właściwie wybraliśmy już Wincentego ,ale są w rodzinie tacy ,którym bardziej podoba się Ksawery .Nasze nazwisko kończące się na -ski ładnie się z Gwidonem Ksawerym komponuje ,mam tylko opory dotyczące wzrostu popularności tego imienia -zwłaszcza wśród fanów Wiśniewskiego Ale może się mylę ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wincenty czy Ksawery ? 12.08.05, 11:27 Oba imiona piekne, wybralbym jednak chyba Ksawerego. Wisniewskim bym sie ie przejmowala, bo to drugie imie a jego slawa chyba w koncu kiedys przeminie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wincenty czy Ksawery ? 16.08.05, 01:40 I jak ma Gwiszko na drugie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Ignacy? 16.08.05, 12:53 Dopóki mój mąż nie dotrze do urzędu ,Gwiszko drugiego imienia pozbawion jest .Na dzień dzisiejszy przymierzamy mu Ignasia Może jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ignacy?Ignacy! 31.08.05, 00:15 Bojów nastał kres , dołączyliśmy jeszcze co prawda trzy imiona ,które nas zachwyciły -Konstantyn ( to -n konieczne wg mojego męża -pasjonata historii!),Wawrzyniec i Klemens ,ale chyba nastąpiło "przeciążenie systemu" i wróciliśmy do Ignasia ( bo przecież zawsze chciałam Ignacka ).Gwidon Ignacy ,pięknie jest .Ech ,a może Konstantyn byłby lepszy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ignacy?Ignacy! 31.08.05, 00:20 Gwidon Ignacy na pewno lepszy! A zresztą to ciekawe, bo w jednej wersji też miałam projekt Konstantyna na drugie dla drugiego dziecka. Z "n" bo lepiej brzmiało. Ale wersja chyba padła, Konstantynowi czegoś mimo wszystko brakowało. Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ignacy?Ignacy! 31.08.05, 00:53 Konstantynowi nie służy zdrabnianie niestety Na chrzcie dostanie Gwiszko ( człowiek z lasu) imię Wincenty (bodaj święty Wincenty z Saragossy jest patronem leśników ) Pasuje idealnie Pozdrówka i dobranoc -padam na nos ! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Lista imion dla trzeciego synka : 16.08.05, 12:51 Horst kojarzy mi się wyłącznie z Grześkiem Jarzyną Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Lista imion dla trzeciego synka : 31.08.05, 00:35 bea-sjf napisała: > Długo przeglądaliśmy książeczkę z imonami ,z której wybrałam te odpowiadające > moim kryteriom ( ciekawe brzmienie oraz znaczenie imienia ),spośród nich mój > mąż wybrał kilka -wypisałam je ze znakiem + . > Ciekawa jestem jaki jest odbiór tych imion > Napiszcie proszę jak je odbieracie . > > Gwido ( Gwidon )+ > Teodor + > Benedykt + > Wincenty + > Ignacy + > Ludwik + > Samuel + > Odo > Odolan > Achacy > Cedryk > Antoni > Tymon > Orestes > > Pozdrawiam > Gwidon - kojarzy mi się z gwizdkiem. Teodor - nie podoba mi się, ale mogłoby być. Benedykt - kojarzy mi się z obecnym papieżem... Wincenty - kojarzy mi się z Wincentym z 'Kopydłowa'... Ignacy - nie podoba mi się, ale mogłoby być. Ludwik - kojarzy mi się z płynem do mycia naczyń... Samuel - kojarzy mi się z Biblijnym siłaczem... Odo - ughr... jak dla mnie okropne. Odolan - jak wyżej. Achacy - rany, w życiu o takim imieniu nie słyszałam! Cedryk - kojarzy mi się z cebrem... Antoni - Antoś - śliczne imię. Wybrałabym to. Jako jedyne ze wszystkich proponowanych. Tymon - kojarzy mi się z Timon ) /'Król Lew'./ Nie wybrałabym, ale skojarzenie bardzo, bardzo pozytywne... Orestes - kojarzy mi się z agretsem... Nadając dziecku imię Achacy czy Orestes zaspokoilibyście własny kaprys, ale dziecku zrobilibyście krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Lista imion dla trzeciego synka : 31.08.05, 11:55 Jejku, a Wawrzyniec i Klemens to takie piekne imiona! W dodatku maja ciagla tradycje. Natomiast pomysl, co bedzie, jak dziecko dostanie Gwiszko - ciagle klopoty w urzedach, przy przedstawieniu sie... ciagle bedzie musial powtarzac, bo ludzie nie kojarza tego imienia. Orestes moze i brzmi ladnie, ale to byl gosc, ktory zabil wlasna matke!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lista imion dla trzeciego synka : 31.08.05, 12:02 > Samuel - kojarzy mi się z Biblijnym siłaczem... Silaczem??????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Lista imion dla trzeciego synka : 31.08.05, 17:00 O przepraszam - pomyliłam Samuela z Samsonem, czy jak mu tam było No w każdym razie - z Biblią. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Lista imion dla trzeciego synka : 01.09.05, 20:04 Samuel!Według mnie jedyne jakieś ludzkie imie,ale mosisz sama wybarć. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś