katriel 23.05.05, 00:28 Witam. Ostatnio ze sporym zdumieniem przeczytałam (na tabliczce przypiętej do fartucha młodej pielęgniarki) imię wymienione w tytule wątku: Ilektra. Spotkaliście się z takim imieniem? Czy to to samo, co (mitologiczna) Elektra? Czy dużo jest w Polsce Ilektr? (A Elektr?) I w ogóle jak wam się to imię podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlii Re: Ilektra 23.05.05, 08:19 Kojarzy mi się z jakąś reklamą tv... chyba dezodorantu męskiego, po użyciu którego wszystkim obecnym paniom rozsuwają się zamki w butach czy rozpinają same guziczki bluzki... A poza tym brzmi ładnie (delikatniej) niż Elektra... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ilektra 23.05.05, 08:44 Brzmi jak fonetyczny zapis imienia Elektra/Electra wypowiedzianego po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Ilektra 23.05.05, 13:45 Brzmi jak przekrecona Elektra. Pewnie bedzie ich troche wiecej po filmie o tym samym tytulem Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Ilektra 23.05.05, 16:50 Pewnie greckiego pochodzenia. W nowogreckim prastare "A" poprzez "E" zmienilo sie na "I". Stad: (H)Elena - (H)Elene - Eleni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ilektra 23.05.05, 16:55 Ilektra to wg mojego słownika nowogrecka ("ludowa", ws. "czysta") wersja Elektry. Szczerze mówiąc, strasznie mi się nie podoba i IMO równie pozbawia wdzięku Elektrę, jak Ilona Helenę. Elektr jest w Polsce 27 (i do tego 2 kobiety o widzęcznym imieniu Elekta, które nie jest chyba urobione od wyborów, lecz stanowi literówkę Elektry), a Ilektr - 2 (jedna urodzona w latach 50., a druga - w 60.). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ilektra 18.10.05, 11:19 Wole Elektre. Ilektra brzmi dla mnie jak blad i wizualnie sklejenie "il" niezbyt mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: odswiezam dla aka10 04.11.05, 11:27 Nie podoba mi się, również wolę Elektrę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: odswiezam dla aka10 04.11.05, 14:34 Z dwojga złego, to Elektra ale tak naprawdę żadne mi się nie podoba-skojarzenie z elektrycznością. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: odswiezam dla aka10 04.11.05, 15:25 Ta Elektra,o ktorej pisalam,kaze na siebie mowic Ela.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś