Dodaj do ulubionych

Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzicie??

22.07.05, 23:33
Witam serdzecznie.
Wyraźcie swoje opinie co sądzicie o tym imieniu?
Czy podoba się komuś?
Zastanawiam się czy nie nazwać tak swojej córeczki.
Zdrobniale brzmi fajnie np. Mirusia, Mirunia, Mircia, Mireczka.
Czekam na wasze opinie!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 00:10
      Bardzo lubię imiona staropolskie i jestem ich gorącą zwolenniczką, Mirosława
      też teoretycznie powinna mi się podobać, ale jakoś nie mogę przełamać dystansu
      do tego imienia, i myślę, że wiele osób będzie myśleć podobnie. Natomiast
      zdrobnienia są rzeczywiscie fajne.

A co byś powiedziała wobe powyższego na inne słowiańskie imię o podobnej
      konstrukcji: imię Mironiega? albo Mirogniewa? Oba uważam za prześliczne,
      zdrabniają się tak samo jak Mirosława, ale nie ma skojarzeń z ciociami czy
      babciami.

Aha, ze zdrobnień jest jeszcze Mirochna, Miroszka, Miruta; cudo, prawda? wink
      • gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 00:12
        No i oczywiście zapomniałam najważniejszego - witaj serdecznie smile Oj,
        najwyraźniej czas już iść spac smile Pozdrawiam, g.
      • dolmadakia Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 25.07.05, 16:21
        czemu wiele osób miałoby myśleć podobnie?
        Mnie osobiście imiona zak.na -sława niespecjalnie zachwycają,ale wolałabym
        stanowczo Mirosławę od Mironiegi czy Mirogniewy.Zdrobnienia do Mirosławy chyba
        są nawet ładniejsze od imienia w pełnym brzmieniu.Można też zdrabniać na
        Sławka,Sławeczka etc.
        • gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 25.07.05, 16:28
          dolmadakia napisała:

> czemu wiele osób miałoby myśleć podobnie?

Oj, widzę, ze koleżanka nastawiona wysoce polemicznie w stosunku do mojej
          skromnej osoby ;-P
          A czemu by nie miało wiele osób myśleć podobnie? Zdarza się słyszeć komentarze
          na temat tego imienia, i na tej podstawie to napisałam. Nie widzę tu żadnego
          fałszu.
    • poliksena Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 10:11
      Mi się podoba, choć np. Tomira, Dobrawa czy Dobromiła bardziej. Mirka to też
      fajne zdrobnienie, dla kobiety z charakterem. smile
    • adziunia Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 10:12
      A moze Miłosława?? Miłka brzmi jakos ladniej niz Mirka.
      • abiela Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 12:09
        Mnie sie podoba, zawsze mi sie podobalo, zwlaszcza ze wzgledu na zdrobnienia.
    • szczekuszka Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 19:18
      Misia
      Mialam bardzo sympatyczna kolezanke Mirke, ktora byla jedyna Mirka na cala szkole.
      I to jeszcze bardziej ja wyroznialo.
      Moim zdaniem, to bardzo ladne imie i jesli masz taki pomysl na imie dla
      coreczki, to ja goraco popieram. ;p
    • rycheza Mirogniewa 23.07.05, 20:11
      Przecudne imię, ale ja uwielbiam "gniewne imiona". Czy mogłybyście sprawdzić
      ile osób w Polsce je nosi?
      • portalegre Re: Mirogniewa 24.07.05, 17:34
        rycheza napisała:

> Przecudne imię, ale ja uwielbiam "gniewne imiona". Czy mogłybyście sprawdzić
        > ile osób w Polsce je nosi?

Ani jedna! (do 1994)
        Jest jeden Mirogniew.
    • portalegre Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 24.07.05, 16:41
      Niby takie rzadkie teraz, a ja spotkalam juz 4 Mirki, wszystkie w moim wieku.
      Az zwrocilo to moja uwage, skad tyle tych Mirek sie wzielo smile
      Mnie osobiscie nie podoba sie... Ale ja po prostu nie lubie zenskich imion
      zakonczonych na -sława.
      • mamaanieli Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 24.07.05, 18:49
        Brrrr...
    • fistaszek81 [...] 25.07.05, 17:22
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • wierzba_b Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 05.08.05, 16:46
      Mnie się podoba. Z sentymentu zapewne, bo miałam babcię Mirosławę.
      • grzalka Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.08.05, 12:57
        Nie podoba mi się. Mimo kilku fajnych Mirosław, które znam. Fakt, że dość
        rzadkie imię. Ale ze słowiańskich bardziej mi leży Dobrosława, Dobromiła,
        Bogusława.
        • adzia18 Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.08.05, 19:18
          Nie sądzę , by dziewczynka czuła się dobrze wśród rówieśników z takim
          imieniem.Chyba przesada.......
    • linna-altair Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 09.09.05, 17:45
      Nie, za starodawne jak dla mnie!
      • gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 06.02.06, 21:14
        Ostatnio była mała Mirka w Wnś - ciekawe, jaka była motywacja rodziców do
        nadania tego imienia.
    • adelle33 Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 06.02.06, 21:42
      Slawomir, Miroslaw, Miroslawa - bez koloru
      • xdagmarax Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.02.06, 11:35
        mnie się nie podoba! moja przyszła teściowa ma tak na imie i jest straszna (nie
        przesadzam),a po drugie jakoś tak dziwinie mi brzmi wolałabym już samo imię
        Mira, albo poszukałabym innego, ale imie to rzecz gustu wink
    • bodomlake Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.02.06, 16:03
      Kojarzy mi się z moją nauczycielką chemii. Ale ma ładne zdrobnienie Mirka.
      • kozuch.m Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 08.05.06, 11:32
        CZeść ja właśnie mam ma imię Mirosława , mam 27 lat.
        Fakt byłam zawsze jedyną Mirką w klasie i wszyscy mnie szybko kojarzyli i
        lubili. Nikt mi nigdy nie dogryzał z powodu imienia ale chyba euforii nad nim
        tez nie było.

spotkałam tylko jedną kolezankę której się podobało moję imię i tez by córeczke
        tak nazwałą ale włąsnie nie Mirisława ale Mira.

Mnie znajomi zawsze nazywali Mira , bo bardziej do mnie pasowao
        Rodzice natomiast do tej pory mówią do mnie Mireczka , lub Mirunia ( czasami
        Mania)
        Mąż nazwał mnie Mirianna smile albo Misia , albo Marynia ( hehe)

Spotkałam tylko jednego kolegę który mówiłą do mnie: Mirsaławo i mówił to w
        jakiś szczególny sposób , który mi sie bardzo podobał.

Ja osobiście do tej pory czuję jakieś zażenowanie jak się przedstawiam(
        zwłaszcza jak zależy mi na dobrym wrażeniu)

Pozdrawiam. Mirka
        smile
        • kozuch.m Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 08.05.06, 21:42
          przepraszam za błędy literowe smile
          • mischka49 Dzieki nareszcie: Mirosława - zapomniane imię! 10.05.06, 10:21
            Czesc
            Tu kolejna Miroslawa. Mam 32 lata i jestem naprawde milo zaskoczona, ze sa
            jeszcze dziewczyny, ktore zastanawiaja sie nad wyborem tego imienia dla
            dzieciatka. W dziecinstwie, osobisie nie bylam zachwycona owym brzmieniem. Samo
            Mirka albo, nie daj Boze:Mira, Nauczylam sie jednak, ze dzieki temu jestem
            jedyna i wyrozniam sie z tlumow Agnieszek, Ann, Malgos itp... A wiec,ze nie
            jestem standardem. I zaczelam je lubic; poprostu podobalo mi sie to,ze w firmie
            mowia do mnie pani Miroslawo. A zdrobnienia sa poprostu przesliczne: Mirusia,
            Mireczka, Mirunia, Myszka, ... poniewaz od lat mieszkam we Francji i tam moje
            imie stalo sie problemem dla administracji : Miroslawa bez l z kreseczka, a
            poza tym, jak to wymowic (?) bo Francuzi niestety to geniuszy jezykowych nie
            naleza!, moj francuski Maz wpadl na pomysl i stwierdzil, ze Misia czy bardziej
            oficjalnie Mischka, brzmi prawie ok. Dlaczego nie. Osobiscie mowi do mnie
            Miruniu czy Misiu, ale potrafi poprawnie wymowic Miroslawa tak jak trzeba.
            Uprzedze twoje byc moze pytanie; Miroslawa nie nalezy do swietych patronek
            (jesli to jest dla ciebie super istotne!), ale imie Miroslawa nosila zona
            bodajze ksiecia Boleslawa w XI w, ktora byla pobozna i bardzo dobra kobieta
            (Mirosława – staropolskie imię żeńskie, złożone z członów Miro- ("pokój,
            spokój, dobro") oraz -sława ("sława"). Oznacza "ta, która sławi pokój".
            Włodzimierz Ścisłowski napisal aforyzm: W klejnot się zmienia Mirosława, Miłość
            to jego jest oprawa.
            Podrawiam Cie serdecznie jak i wszystkie inne dziewczyny, a zwlaszcza Miruchnybig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.