misia776 22.07.05, 23:33 Witam serdzecznie. Wyraźcie swoje opinie co sądzicie o tym imieniu? Czy podoba się komuś? Zastanawiam się czy nie nazwać tak swojej córeczki. Zdrobniale brzmi fajnie np. Mirusia, Mirunia, Mircia, Mireczka. Czekam na wasze opinie!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 00:10 Bardzo lubię imiona staropolskie i jestem ich gorącą zwolenniczką, Mirosława też teoretycznie powinna mi się podobać, ale jakoś nie mogę przełamać dystansu do tego imienia, i myślę, że wiele osób będzie myśleć podobnie. Natomiast zdrobnienia są rzeczywiscie fajne. A co byś powiedziała wobe powyższego na inne słowiańskie imię o podobnej konstrukcji: imię Mironiega? albo Mirogniewa? Oba uważam za prześliczne, zdrabniają się tak samo jak Mirosława, ale nie ma skojarzeń z ciociami czy babciami. Aha, ze zdrobnień jest jeszcze Mirochna, Miroszka, Miruta; cudo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 00:12 No i oczywiście zapomniałam najważniejszego - witaj serdecznie Oj, najwyraźniej czas już iść spac Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 25.07.05, 16:21 czemu wiele osób miałoby myśleć podobnie? Mnie osobiście imiona zak.na -sława niespecjalnie zachwycają,ale wolałabym stanowczo Mirosławę od Mironiegi czy Mirogniewy.Zdrobnienia do Mirosławy chyba są nawet ładniejsze od imienia w pełnym brzmieniu.Można też zdrabniać na Sławka,Sławeczka etc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 25.07.05, 16:28 dolmadakia napisała: > czemu wiele osób miałoby myśleć podobnie? Oj, widzę, ze koleżanka nastawiona wysoce polemicznie w stosunku do mojej skromnej osoby ;-P A czemu by nie miało wiele osób myśleć podobnie? Zdarza się słyszeć komentarze na temat tego imienia, i na tej podstawie to napisałam. Nie widzę tu żadnego fałszu. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 10:11 Mi się podoba, choć np. Tomira, Dobrawa czy Dobromiła bardziej. Mirka to też fajne zdrobnienie, dla kobiety z charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 10:12 A moze Miłosława?? Miłka brzmi jakos ladniej niz Mirka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 12:09 Mnie sie podoba, zawsze mi sie podobalo, zwlaszcza ze wzgledu na zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 23.07.05, 19:18 Misia Mialam bardzo sympatyczna kolezanke Mirke, ktora byla jedyna Mirka na cala szkole. I to jeszcze bardziej ja wyroznialo. Moim zdaniem, to bardzo ladne imie i jesli masz taki pomysl na imie dla coreczki, to ja goraco popieram. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Mirogniewa 23.07.05, 20:11 Przecudne imię, ale ja uwielbiam "gniewne imiona". Czy mogłybyście sprawdzić ile osób w Polsce je nosi? Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Mirogniewa 24.07.05, 17:34 rycheza napisała: > Przecudne imię, ale ja uwielbiam "gniewne imiona". Czy mogłybyście sprawdzić > ile osób w Polsce je nosi? Ani jedna! (do 1994) Jest jeden Mirogniew. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 24.07.05, 16:41 Niby takie rzadkie teraz, a ja spotkalam juz 4 Mirki, wszystkie w moim wieku. Az zwrocilo to moja uwage, skad tyle tych Mirek sie wzielo Mnie osobiscie nie podoba sie... Ale ja po prostu nie lubie zenskich imion zakonczonych na -sława. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 24.07.05, 18:49 Brrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
fistaszek81 [...] 25.07.05, 17:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 05.08.05, 16:46 Mnie się podoba. Z sentymentu zapewne, bo miałam babcię Mirosławę. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.08.05, 12:57 Nie podoba mi się. Mimo kilku fajnych Mirosław, które znam. Fakt, że dość rzadkie imię. Ale ze słowiańskich bardziej mi leży Dobrosława, Dobromiła, Bogusława. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia18 Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.08.05, 19:18 Nie sądzę , by dziewczynka czuła się dobrze wśród rówieśników z takim imieniem.Chyba przesada....... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 09.09.05, 17:45 Nie, za starodawne jak dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 06.02.06, 21:14 Ostatnio była mała Mirka w Wnś - ciekawe, jaka była motywacja rodziców do nadania tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 06.02.06, 21:42 Slawomir, Miroslaw, Miroslawa - bez koloru Odpowiedz Link Zgłoś
xdagmarax Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.02.06, 11:35 mnie się nie podoba! moja przyszła teściowa ma tak na imie i jest straszna (nie przesadzam),a po drugie jakoś tak dziwinie mi brzmi wolałabym już samo imię Mira, albo poszukałabym innego, ale imie to rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 07.02.06, 16:03 Kojarzy mi się z moją nauczycielką chemii. Ale ma ładne zdrobnienie Mirka. Odpowiedz Link Zgłoś
kozuch.m Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 08.05.06, 11:32 CZeść ja właśnie mam ma imię Mirosława , mam 27 lat. Fakt byłam zawsze jedyną Mirką w klasie i wszyscy mnie szybko kojarzyli i lubili. Nikt mi nigdy nie dogryzał z powodu imienia ale chyba euforii nad nim tez nie było. spotkałam tylko jedną kolezankę której się podobało moję imię i tez by córeczke tak nazwałą ale włąsnie nie Mirisława ale Mira. Mnie znajomi zawsze nazywali Mira , bo bardziej do mnie pasowao Rodzice natomiast do tej pory mówią do mnie Mireczka , lub Mirunia ( czasami Mania) Mąż nazwał mnie Mirianna albo Misia , albo Marynia ( hehe) Spotkałam tylko jednego kolegę który mówiłą do mnie: Mirsaławo i mówił to w jakiś szczególny sposób , który mi sie bardzo podobał. Ja osobiście do tej pory czuję jakieś zażenowanie jak się przedstawiam( zwłaszcza jak zależy mi na dobrym wrażeniu) Pozdrawiam. Mirka Odpowiedz Link Zgłoś
kozuch.m Re: Mirosława - zapomniane imię!!! co o nim sądzi 08.05.06, 21:42 przepraszam za błędy literowe Odpowiedz Link Zgłoś
mischka49 Dzieki nareszcie: Mirosława - zapomniane imię! 10.05.06, 10:21 Czesc Tu kolejna Miroslawa. Mam 32 lata i jestem naprawde milo zaskoczona, ze sa jeszcze dziewczyny, ktore zastanawiaja sie nad wyborem tego imienia dla dzieciatka. W dziecinstwie, osobisie nie bylam zachwycona owym brzmieniem. Samo Mirka albo, nie daj Boze:Mira, Nauczylam sie jednak, ze dzieki temu jestem jedyna i wyrozniam sie z tlumow Agnieszek, Ann, Malgos itp... A wiec,ze nie jestem standardem. I zaczelam je lubic; poprostu podobalo mi sie to,ze w firmie mowia do mnie pani Miroslawo. A zdrobnienia sa poprostu przesliczne: Mirusia, Mireczka, Mirunia, Myszka, ... poniewaz od lat mieszkam we Francji i tam moje imie stalo sie problemem dla administracji : Miroslawa bez l z kreseczka, a poza tym, jak to wymowic (?) bo Francuzi niestety to geniuszy jezykowych nie naleza!, moj francuski Maz wpadl na pomysl i stwierdzil, ze Misia czy bardziej oficjalnie Mischka, brzmi prawie ok. Dlaczego nie. Osobiscie mowi do mnie Miruniu czy Misiu, ale potrafi poprawnie wymowic Miroslawa tak jak trzeba. Uprzedze twoje byc moze pytanie; Miroslawa nie nalezy do swietych patronek (jesli to jest dla ciebie super istotne!), ale imie Miroslawa nosila zona bodajze ksiecia Boleslawa w XI w, ktora byla pobozna i bardzo dobra kobieta (Mirosława – staropolskie imię żeńskie, złożone z członów Miro- ("pokój, spokój, dobro") oraz -sława ("sława"). Oznacza "ta, która sławi pokój". Włodzimierz Ścisłowski napisal aforyzm: W klejnot się zmienia Mirosława, Miłość to jego jest oprawa. Podrawiam Cie serdecznie jak i wszystkie inne dziewczyny, a zwlaszcza Miruchny Odpowiedz Link Zgłoś