Dodaj do ulubionych

RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI

23.07.05, 15:11
Nie ma jak wolna sobota - zawsze można zabrać się za podliczanie głosów wink.
Przedstawiam Wam wyniki rankingu imion męskich smile.

Krótko o metodologii wink. Niżej podane są imiona według liczby punktów, od
miejsca 30 do 1. W nawiasie podana jest liczba punktów dodatnich łamana przez
liczbę punktów ujemnych. Przed nawiasem: łączna liczba punktów. Głos na plus
daje jeden punkt, głos na minus - odjęcie połowy punktu. Pod rankingiem
głównym jest jeszcze kwalifikacja, która uwzględnia wyłącznie głosy dodatnie
(liczba punktów podana w nawiasie).

Miłej lektury smile.

======

WYNIKI RANKINGU IMION MĘSKICH - GŁOSY DODATNIE I GŁOSY UJEMNE

30. Fabian -11 (3/28)

29. Eryk -1 (5/12)

28. Tymon -0,5 (1/3)

27. Marcel 0,5 (5/9)

26. Leopold 1,5 (4/5)

25. Miłosz 3 (7/8)

24. Maksymilian 3,5 (7/7)

23. Cyprian 4 ( 7/6)

22. Kornel 4,5 (7/5)

18. Adam 5 (7/4)
Mikołaj 5 (8/6)
Wiktor 5 (8/6)
Tymoteusz (6/2)

16. Franciszek 5,5 (8/5)
Wincenty (11/11)

15. Zachary 6 (8/4)

14. Leon 6,5 (8/3)

13. Witold 7,5 (10/5)

11. Michał 8 (9/2)
Teodor 8 (10/4)

9. Jan 9 (9/0) {żadnych głosów negatywnych!}
Kajetan 9 (12/6)

8. Filip 9,5 (11/3)

6. Jędrzej 11 (12/2)
Wojciech 11 (11/0) {żadnych głosów negatywnych!}

5. Julian 12,5 (14/3)

4. Konstanty 13 (15/4)

1. miejsce!

Ignacy 15 (18/6)
Jeremi 15 (17/4)
Antoni 15 (16/2)

=====

WYNIKI RANKINGU IMION MĘSKICH - GŁOSY DODATNIE

30. Tymon (1)
29. Fabian (3)
28. Leopold (4)
26. Eryk, Marcel (5)
25. Tymoteusz (6)
20. Adam, Cyprian, Kornel, Maksymilian, Miłosz (7)
15. Franciszek, Leon, Mikołaj, Wiktor, Zachary (8)
13. Jan, Michał (9)
11. Teodor, Witold (10)
8. Filip, Wincenty, Wojciech (11)
6. Jędrzej, Kajetan (12)
5. Julian (14)
4. Konstanty (15)
3. Antoni (16)
2. Jeremi (17)
1. Ignacy (18)
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 23.07.05, 15:19
      Brawo, Tawananno! Profesjonalna robota smile Dzięki za podliczenie, wykonałaś
      kawał dobrej roboty smile
    • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 23.07.05, 15:24
      A pierwsze miejsce zajęła typowa, forumowa trójka promowanych tutaj imion -
      Jeremi, Ignacy i Antoni. Około rok temu Jeremi również zwyciężył, za to wyżej
      niego znaleźli się Jan i Jakub. Więc tym bardziej cieszy mnie to, że do
      czołówki trafiły rzadsze imiona zamiast nieśmiertelnego Kubusia i Janka wink

Zaskoczyła mnie wysoka pozycja Juliana i Teodora.
      • claudia207 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 14:54
        Mnie zmartwila wysoka pozycja Teodora, bo moze wskazywac na to, ze popularnosc
        tego imienia wzrosnie. Nadal rozwazam to imie dla mojego dziecka i nie
        chcialabym, aby okazalo sie, ze jednym z "Kubusiow".
        • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 15:26
          claudia207 napisała:

> Mnie zmartwila wysoka pozycja Teodora, bo moze wskazywac na to, ze
          popularnosc
          > tego imienia wzrosnie. Nadal rozwazam to imie dla mojego dziecka i nie
          > chcialabym, aby okazalo sie, ze jednym z "Kubusiow".

Osoby z naszego forum dyskusyjnego nie są reprezentatywną próbą społeczeństwa i
          podobają im się nieco inne imiona, niż tym, którzy na forum nie zaglądają. Jest
          więc duża szansa, że Teodor będzie się pojawiał, ale nie zdobędzie masowej
          popularności i nie wbije się do czołówki najbardziej popularnych imion.
        • aamo Re: CO TO ZA IMIONA!!! 28.09.05, 21:29
          Boże! Teodor! Teduś, Tyjo, Ignacy, Loepold itp. Co wy wymyślacie za imiona! Wy je uważacie za piękne, ale dziecko z takim imieniem w szkole nie będzie miało łatwo!!! Pomyślcie też o tym fakcie!
          pozdrawiam i życzę udanego wyboru imion
          pozdrawiam
          Aga
          • gaudencja Re: CO TO ZA IMIONA!!! 28.09.05, 21:50
            a dlaczego ma nie miec łatwo??
          • martka_k To sie juz robi nudne... 28.09.05, 21:58
            spojrz sobie w wyszukiwarce i poczytaj inne watki krytyczne o "smiesznych,
            wiejskich" imionach i daj juz spokoj...
          • claudia207 Re: CO TO ZA IMIONA!!! 28.09.05, 23:36
            Czepiasz sie imion, ktore nie naleza nawet do wymyslnych. So po prostu w tej
            chwili malo popularne.
          • anula2000 Re: CO TO ZA IMIONA!!! 29.09.05, 09:40
            Bo te dzieci w szkole mysla jak ich rodzice, uwazam, ze lepiej miec takie imie
            niz Denis np. Albo miec piekne imie JUlia - tylko, ze w klasie polowa z
            wszystkich dziewczynek bedzie tak miala na imie. A jak kiedys dawali na imie
            Wlodzimierz, Waldemar to nikt nie marudzil - a to takie okropne imiona.
            • gaudencja Re: CO TO ZA IMIONA!!! 29.09.05, 16:36
              Dzieci za wiele nie mysla, po prostu mają jakiegoś kolegę o danym imieniu, i
              wiedzą tylko tyle, ze ten ich kolega ma tak na imię.
    • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 23.07.05, 23:27
      Dzięki, Tawi! Widzę, że nie tylko mnie dręczył brak wyników rankingu! A wyniki,
      no cóz, wyszły bardzo, bardzo ciekawe, tyle powiem! smile
      • danas74 Re: A kiedy ranking imion męskich 2006??? 07.05.06, 10:13
        Jestem ciekawa kiedy będzie ranking imion męskich 2006 , bo chciałabym
        zagłosowaćsmile Na żeńskie nie zdążyłam...sad
        Pozdrawiamsmile))
    • rycheza Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 10:06
      Moim zdaniem wyniki nie zaskakują nawet jeśli czyta sie forum tylko
      sporadycznie. Jednocześnie obawiam się, że próba na tym forum nie jest
      reprezentatywna i w rzeczywistości nadal będą dominować Oliwiery i Kubusie. A
      szkoda...
      • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 10:10
        rycheza napisała:

> Moim zdaniem wyniki nie zaskakują nawet jeśli czyta sie forum tylko
        > sporadycznie. Jednocześnie obawiam się, że próba na tym forum nie jest
        > reprezentatywna i w rzeczywistości nadal będą dominować Oliwiery i Kubusie. A
        > szkoda...

To dla mnie jasne. Jeśli ktoś wchodzi na forum, naczyta się rozmaitych wątków o
        Jeremich, Antonich czy Ignacych, to coraz bardziej się z tymi imionami oswaja i
        zaczynają mu się podobać. Jeśli zaś nie zna tego forum i przebywa w otoczeniu,
        w którym królują Kubusie i Mateusze, to podobają mu się takie imiona, gdyż z
        nimi się już osłuchał.
        • poliksena Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 11:04
          Ciekawe rozstrzygnięcia, choć trzeba uwzględnić, że pewnie wiele osoób myślało
          w taki sposób "co prawda Jan podoba mi się bardziej, ale wolę poprzeć jakieś
          mniej znane i nie tak często nadawane imię, np. Jeremiego czy Igancego". Dla
          mnie ważniejsze od pozytwynych są głosy negatywne, bo te pokazują, że np. imię
          Fabian może być źle odbierane przez wiele osób, podczas gdy np. Wojciech będzie
          trafiał na niechętne osoby dużo rzadziej (należy pamiętać, że wyniki tu zebrane
          nie są reprezenatywne, ale coś jednak można wywnioskować na ich podstawie).
        • rycheza Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 11:43
          Zgadzam się z Tobą Theodorko, choć jednocześnie uważam, że co innego jest
          zagłosować na jakieś imię w rankingu, a co innego je nadać. Plus od oswojenia
          imienia do jego nadania jest bardzo daleko droga...
          • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 11:50
            Akurat Ignacy chyba zaczyna znajdować sobie dosyć trwałe miejsce, jeśli chodzi
            o nadawalność, sądząc po Warszawie. Wprawdzie plasuje się w pierwszej 50-tce,
            ale jest nadawane od jakiegoś czasu dosyć regularnie. Antoni jest w pierwszej
            15-tce, a i Jeremi się pojawia. Oczywiście, ze na podstawie naszego forum nie
            można wywnioskować wiele o preferencjach osób, które się imionami szczególnie
            nie interesują, ale z drugiej strony kazda moda od czegoś i od kogos się
            zaczyna. Pozdrawiam smile
            • rycheza Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 12:42
              Odrobina pesymizmu: dobrze by było, ale obawiam się, że forum w najbliższej
              przyszłości nie przebije różnej maśći serialismileChoć z drugiej strony nie
              chciałabym, by na przykład wspomniany Jeremi stał się tak popularny jak Kubuś.
              Mimowolnie straciłabym część sympatii do niego.
              • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 13:12
                rycheza napisała:

> Odrobina pesymizmu: dobrze by było, ale obawiam się, że forum w najbliższej
                > przyszłości nie przebije różnej maśći serialismile

To prawda, ale z drugiej strony będąc swiadkiem pierwszych nadań Antosia z
                nowej fali też nie przypuszczałam, że to imię wejdzie w tak krótkim czasie do
                pierwszej piętnastki. To samo z Marysią i Zosią. Ignac ma moim zdaniem dobre
                podstawy, żeby pójsć w ślady Antosia; Jeremiemu nie wróżę aż tak dużego awansu,
                ale kto wie? A co do seriali, to naprawde mam wrażenie, że scenarzysci biorą
                imiona ze swojego otoczenia, więc kiedy powstanie wąska chocby moda na jakieś
                imiona, mają one szanse na zawędrowanie do serialu. Nie wiem, czy dobrze to,
                czy źle wink
                • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 13:14
                  gaudencja napisała:
                  > A co do seriali, to naprawde mam wrażenie, że scenarzysci biorą
                  > imiona ze swojego otoczenia, więc kiedy powstanie wąska chocby moda na jakieś
                  > imiona, mają one szanse na zawędrowanie do serialu. Nie wiem, czy dobrze to,
                  > czy źle wink

Gdybym ja była takim scenarzystą, imiona z mojego otoczenia wśród postaci
                  mojego filmu byłyby raczej obecne w znikomym procencie wink
              • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 13:12
                rycheza napisała:

> Odrobina pesymizmu: dobrze by było, ale obawiam się, że forum w najbliższej
                > przyszłości nie przebije różnej maśći serialismileChoć z drugiej strony nie
                > chciałabym, by na przykład wspomniany Jeremi stał się tak popularny jak
                Kubuś.
                > Mimowolnie straciłabym część sympatii do niego.

Szczerze mówiąc, to ja zamiast obejrzeć kolejny odcinek "M jak miłość" czy
                innego "Klanu" zdecydowanie wolę posiedzieć na forum smile

Gaudencja nie pisała o tym, ale mówiła mi kiedyś, że sądzi, że osób czytających
                forum jest ok. trzy razy więcej od ludzi, którzy regularnie na nim piszą...
                Oczywiście wolałabym, aby forum było znane jeszcze bardziej, wtedy może w
                jeszcze większym stopniu wpłynęłoby na jednostkowe decyzje ludzi i ich
                zainteresowanie imiennictwem, nie każy rodzic szukający imienia dla dziecka i
                posiadający dostęp do internetu wie jednak o jego istnieniu lub ma czas, żeby
                tutaj zajrzeć/zaglądać.
                • rycheza Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 14:51
                  Nie wiem, czy osób tylko czytających jest rzeczywiście trzy razy więcej, ale
                  jako że jestem tu "nowa", to na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że zanim się
                  odezwałam, to od jakiegoś czasu w miarę regularnie zaglądałam ma forum.
                  Jeżeli chodzi o "serialowe mody imiennicze", to wydaje mi się, że seriale są w
                  stanie wypromować imiona typu Zosia, Marysia czy nawet Ignaś, ale już na
                  przykład nie Litobora. W zasadzie nie oglądam seriali, bo szkoda mi na to
                  czasu, ale siłą rzeczy coś o nich wiem. I nie kojarzę, by w serialach pojawiały
                  się bardzo rzadkie imiona. Chyba że możecie podać przykład takiego...
                  • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 15:19
                    Nie znam akurat żadnego serialu, więc dyskutuję trochę jak ślepy o kolorach,
                    ale - no właśnie, to fakt, że sam serial nie wypromuje jakiejś Litobory;
                    pisałam raczej o sytuacji, kiedy imię zaczyna już "chodzić" w jakimś gronie,
                    konkretnie jako nadawane przez to grono i trafia do serialu. Jednak z drugiej
                    strony zauważ, że wystarczyło dwóch aktorów, żeby tak nieznane wcześniej (i
                    staropolskie) imię, jak Sambor, zaczęło być dużo bardziej znane i częściej
                    rozważane przez rodziców. To zresztą tylko potwierdza spostrzeżenie, że imię
                    się popularyzuje pod wplywem konkretnych osób je noszących.
                    • rycheza Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 16:05
                      Zastanawiam się, ile z osób rozważających imię Sambor faktycznie je nada.
                      Rozpoznawalność imienia, moim zdaniem, nie zawsze musi się przekładać na jego
                      nadawalność. Ale mam nadzieję, że będzie coraz więcej Samborów, bo to naprawdę
                      ładne imię.
                      • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 16:18
                        rycheza napisała:

> Zastanawiam się, ile z osób rozważających imię Sambor faktycznie je nada.
                        > Rozpoznawalność imienia, moim zdaniem, nie zawsze musi się przekładać na jego
                        > nadawalność.

To fakt; myślę jednak, że w tym przypadku nadań będzie coraz więcej.
                      • poliksena Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.07.05, 16:21
                        A ja myślę, że czasem postać ze świata np. kultury czy sportu może zainspirować
                        kogoś do nadania imienia, nie sądzicie, że np. Krzesimir Dębski spopularyzował
                        imię Krzesimir (oczywiście mówiąc o popularyzacji mam na myśli, że imię to nie
                        jest nadawane raz na 10 lat, ale 10 razy na rok)? Być może nawet ktoś nie zna
                        jego muzyki i nie wie kim jest ta osoba, ale usłyszał gdzieś w telewizji lub
                        przeczytał w gazecie to imię i gdy szukał niebanalnego imienia dla dziecka
                        przypomniał je sobie. Także bajka "pomysłowy Dobromir" mogła zwrócić uwagę
                        niektórych osób na to wcześniej nieznane im imię. Adam Małysz też mógł się
                        przyczynić do zwiększonego nadawania imienia Adam w czasie swoich największych
                        sukcesów. To tylko przykłady, a nie sztywna reguła, bo np. popularny aktor
                        Bogusław Linda czy noblistka Wisława Szymborska nie przyczynili się jakoś
                        zauważalnie do zwiększenia nadawalności imion Bogusław czy Wisława.
    • madziarek_edziecko Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 25.07.05, 11:12
      Tawananna , super robota smile
    • iwonkatb Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 05.08.05, 11:17
      No proszę, nawet mój Tymcio załapał się do rankingu. Co prawda jest na ostatnim
      miejscu, ale to i tak sukces. Może się ludzie w końcu przestaną dziwić.
    • anndelumester Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 05.08.05, 11:53
      Ranking supersmile tym bardziej, że Konstanty w czołówce smile))
      Inna sprawa, czy te imiona trafią pod strzechy - nie wiem, natomiast zauwazyłam
      pewien "trynd" - otóż w pewnych srodowiskach, że tak ujmę - ocierających się o
      inteligencję, czy też mających pretensję do bycia inteligencją -widać wyraźnie
      pewne zjawisko, że chociaż podoba się Mateuszek, Adrianek, Damianek itp. to
      jednak "wypada" dac na imię Antoni albo Franek...albo chociaż deklarować
      sympateię dla Ignacego wink))
      idzie nowe wink)
      • anula2000 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 08.08.05, 23:21
        anndelumester napisała:

> zauwazyłam
        > pewien "trynd" - otóż w pewnych srodowiskach, że tak ujmę - ocierających się o
        > > inteligencję, czy też mających pretensję do bycia inteligencją -widać
        wyraźnie > pewne zjawisko, że chociaż podoba się Mateuszek, Adrianek, Damianek
        itp. to > jednak "wypada" dac na imię Antoni albo Franek...albo chociaż
        deklarować > sympateię dla Ignacego wink))
        > idzie nowe wink)

Pierwszy raz na tym forum. Ja juz wybralam imiona moim dzieciom i okazuje sie,
        ze ocieram sie o inteligencje, a moze mam tylko pretensje...
        Do pierwszego syna cala ciaze mowilam Ignas, ale tu gdzie mieszkam nie jest to
        popularne imie. A spodobalo mi sie juz dawno, syn mojego kolegi ma tak na imie.
        Niestety wszyscy zle na nie reagowali, nawet polozna, a ja do dzis troche
        zaluje, ze syn ma tak na drugie nie pierwsze imie, chociaz pierwsze tez ladne -
        Wojtus. A drugi jest Antek, tez mi wokolo marudzili, ale juz sie przyzwyczaili.
        I faktycznie, w Warszawie jest Antkow wiecej, tu gdzie mieszkam nie spotkalam
        jeszcze drugiego. Szkoda, ze nie bede miec wiecej okazji do nadawania imion ,bo
        jeszcze kilka mi sie podoba.
        • ekszha Re: Pankracy 11.11.05, 03:49
      • theodorka Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 09.08.05, 08:30
        anndelumester napisała:

> Ranking supersmile tym bardziej, że Konstanty w czołówce smile))
        > Inna sprawa, czy te imiona trafią pod strzechy - nie wiem, natomiast
        zauwazyłam
        >
        > pewien "trynd" - otóż w pewnych srodowiskach, że tak ujmę - ocierających się
        o
        >
        > inteligencję, czy też mających pretensję do bycia inteligencją -widać
        wyraźnie
        > pewne zjawisko, że chociaż podoba się Mateuszek, Adrianek, Damianek itp. to
        > jednak "wypada" dac na imię Antoni albo Franek...albo chociaż deklarować
        > sympateię dla Ignacego wink))
        > idzie nowe wink)
        >
        >

Niekoniecznie. Mamom, które nadają swoim dzieciom imiona typu Ignacy,
        Franciszek, Antoni, Jeremi, Zachary (no, to ostatnie to może raczej nie wink)
        zwykle w ogóle nie podobają się imiona typu Damian czy Adrian. Mateusz
        rzeczywiście może się podobać, bo to stare, biblijne imię, ale zwykle zostaje
        odrzucony ze względu na zbyt dużą popularność. Myślę, że fala Franciszków
        zaczęła się odkąd Ania Jopek nazwała tak swoje dziecko. Ale przecież nie każdy
        musi/ma ochotę wzrorować się na elitach artystycznych i inteligencji. Nadając
        imię Franciszek może mieć różne motywacje, np. chęć uczczenia św. Franciszka
        (bardzo sympatyczny święty i fajny patron) czy jakiegoś przodka lub żyjącego
        członka rodziny o tym imieniu. Tak samo inni, nadając imię z zupełnie innej
        beczki, np. Nikola niekoniecznie muszą być ślepo zafascynowani kulturą masową.
        Ktoś może np. nazwać tak córeczkę na cześć osoby, która uratowała mu życie
        podczas pobytu w USA albo na cześć jakiejś Nicole, którą spotkał gdzieś w
        pociągu za granicą i której później już nigdy nie zobaczył, a była ona dla
        niego ważna. Więc podsumowując: motywacje są różne i nie mierzmy wszystkich
        jedną miarką.

Pozdrawiam!
        • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 16.08.05, 02:38
          theodorka napisała:

Myślę, że fala Franciszków
          > zaczęła się odkąd Ania Jopek nazwała tak swoje dziecko. Ale przecież nie
          każdy
          > musi/ma ochotę wzrorować się na elitach artystycznych i inteligencji. Nadając
          > imię Franciszek może mieć różne motywacje, np. chęć uczczenia św. Franciszka
          > (bardzo sympatyczny święty i fajny patron) czy jakiegoś przodka lub żyjącego
          > członka rodziny o tym imieniu.

Tak tak, ale jakoś tak się składa, ze powszechnie czci się prawie wyłącznie
          przodków i żyjących członków rodziny (tudzież świętego) o imieniu Franciszek, a
          nie dajmy na to Włodzimierz, Władysław, Henryk, Zygmunt czy Zdzisław, i fala ta
          zaczęła się jakoś dziwnie akurat po Franciszku Anki. Nie wierzę w cuda i nagłą
          samowyzwalajacą się czesć dla św. Franciszka.
          Imiona "stare", które zaczynają pojawiać się bardziej samoistnie (albo już sie
          spopularyzowały), to moim zdaniem Antoni, Ignacy, Stefan, Helena, Antonina,
          Kajetan, Łucja i może Maksymilian, ale za mało jeszcze mam doswiadczeń z tym
          imieniem, żeby wysnuć jakieś mocniejsze wnioski.
          • kadyga Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.11.05, 22:15
            A kiedy Pani Jopek urodziła swojego syna Franka? Chciałabym wiedzieć bo nie
            wiem czy nadając przed czterema laty takie imię swojemu synkowi naśladowaliśmy
            ją czy nie?
            No i zupełnie teraz nie wiem jakie nadać imię naszemu drugiemu synkowi, bo
            nadając jakieś zawsze ktoś powie, że to taki "trynd". Boszeee to zostaje mi
            tylko Marek, Jarek, Michał ...buuuusad
            • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 24.11.05, 22:34
              kadyga napisała:

> A kiedy Pani Jopek urodziła swojego syna Franka? Chciałabym wiedzieć bo nie
              > wiem czy nadając przed czterema laty takie imię swojemu synkowi
              naśladowaliśmy
              > ją czy nie?

Franek Jopkowny ma teraz 7,5 roku.
    • lunatica A co z Gustawem? :-) nt. 11.10.05, 23:11

• ania9974 Stasiu 16.11.05, 13:57
      A ja chciałam napisać, że wśród moich znajomych oprócz oczywiście Kubusiów,
      mamy również Adasia, Jasia i Stasia (mój synek), a wszystkie dzieciaki mają ok
      2 latek. Da się zaobserwować zdecydowany powrót do polskich imion męskich, z
      czego oczywiście bardzo się cieszę. Dodam tylko, że jeżeli będę miała drugiego
      chłopca (o co się z mężem staramy) to damy mu na imię Andrzej. Pozdrawiam Ania
    • annakg Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 14.12.05, 14:16
      Nasz synek ma na imię Jeremi!! A myślałam, że to mało popularne imię smile
      • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 14.12.05, 14:35
        Bo jest mało popularne smile Ale najwyraźniej na tym forum bardzo się podoba wink
    • danas74 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2006 07.05.06, 10:27
      Ok, ok, już znalazłam, swój głos oddałam. Jestem usatysfakcjonowanasmile))
    • madzialena22 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 07.05.06, 14:45
      Mnie ranking trochę dziwi ..
      zastanawiam się czy to jest ranking imion,które nam się podobają, czy imion
      jak nazwalisbysmy swoje dziecko..

Bo o ile komus moze się podobac pewne imię, to nie wyobrażam sobie,by można
      było w dzisiejszych czasach nadac dziecku na imię Ignacy, Konstanty, Leopold,
      Zachary czy Teodor.. no ludzie..

dlatego nie wiem czy sa to imiona, które brałybyście pod uwagę dając imię
      swojemu dziecku, czy tak po prostu je lubicie, podoba Wam się, ALE nie
      nazwałybyście tak dziecka..

Z tej listy osobiście mogę zaakceptować Filipa, Fabiana, Cypriana czy Marcela..
      aczkolwiek nie nazwałabym dziecka Cyprian.

cóż.. widać ta lista to dla mnie zupelna bajka..
      • martka_k Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 07.05.06, 15:05
        madzialena22 napisała:

> > Bo o ile komus moze się podobac pewne imię, to nie wyobrażam sobie,by można
        > było w dzisiejszych czasach nadac dziecku na imię Ignacy, Konstanty, Leopold,
        > Zachary czy Teodor.. no ludzie..

co prawda nieLeopolda,a le Leonarda w domu mam. Mogl byc jeszcze Konstantym...
        Igancy bardzonamsiepodobalo i bralismy powaznie pod uwage, ale za popularne(!).
        Itd.itp. W zwiazku z tym ranking mni ezupeie nie dziwi, za to Twoja reakcja-
        bardzo... Nie rozumiem,jak mozna nie wyobrazac sobie w dzisiejszych czasach
        nazwania dziecka Ignasiem...
        • menadka madzialena22 i aamo 07.05.06, 15:22
          Macie bardzo wąziutkie horyzonty i mizerną wyobraźnię.

Znam 2 małych Ignasiów, a Teodor i Melchior to imiona, które plasują się w
          czołówce imion przeznaczonych dla mojego syna (mam nadzieję, że kiedyś się go
          doczekam wink). I nie są to czcze przechwałki, moja córka ma na imię Honoratka a
          Teodor czy Melchior bedzie wspaniale się z Honoratą komponować smile
        • madzialena22 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 07.05.06, 19:28
          no mówiąc,ze w dzisiejszych czasach mialam na myśli to, ze jakos nie widzą mi
          się wszelkie "stare" imiona..
          Ja osobiście nie rozumiem -ale chyba mam prawo- fascynacji Jasiami, Frankami,
          Kazikami,Zbyszkami,Antosiami,Ignasiami,Władkami itp.

mam małą wyobraźnię?? może, chociaz wątpię.. po prostu te imiona kompletnie do
          mnie nie trafiają..
          cóż gusta są różne.. ja tylko wyraziłam swoje zdanie wink)
          • anula2000 Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 07.05.06, 21:13
            A ja uwielbiam Ignasia i przez takie gadanie jak w powyższych niektórych
            postach syn ma tak na drugie, zamiast na pierwsze. Skutecznie nas niestety to
            gadanie odwiodło od nadania synkowi tego imienia. Ale gdybym miała jeszcze
            jednego syna to na 100% jest to Ignaś.
      • gaudencja Re: RANKING IMION MĘSKICH 2005 - WYNIKI 07.05.06, 21:57
        madzialena22 napisała:

> Mnie ranking trochę dziwi ..
        > zastanawiam się czy to jest ranking imion,które nam się podobają, czy imion
        > jak nazwalisbysmy swoje dziecko..
        >
        > Bo o ile komus moze się podobac pewne imię, to nie wyobrażam sobie,by można
        > było w dzisiejszych czasach nadac dziecku na imię Ignacy, Konstanty, Leopold,
        > Zachary czy Teodor.. no ludzie..
        >
        > dlatego nie wiem czy sa to imiona, które brałybyście pod uwagę dając imię
        > swojemu dziecku, czy tak po prostu je lubicie, podoba Wam się, ALE nie
        > nazwałybyście tak dziecka..

Mamy na forum małych reprezentantów, czasem po kilku, prawie wszystkich imion
        wymienionych przez Ciebie w poprzednim akapicie. Jak widzisz, są to jak
        najbardziej imiona, które lubimy, podobają nam się, i nazywamy nimi dzieci. Czy
        już nie masz wątpliwości? smile Czy juz wyobrażasz sobie, ze można tak dzieci
        nazywać w dzisiejszych czasach? Można, bo my je tak nazywamy. I nie tylko my.
        Poczytaj sobie statystyki Bartka Górnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.