claudia207 24.07.05, 15:09 Co myslicie o tym imieniu? Wydaje sie dzis zapomniane - Ciekawe dlaczego? Znam paru z mojego rocznika, ale chyba nigdy do czolowki nie nalezal, wiec nie powinien kojazyc sie ze starszym pokoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poliksena Re: Leszek 24.07.05, 15:23 Lech i Leszek to prześliczne imiona, ale mają to (nie)szczęście, że kojarzą się bardzo politycznie (z Wałęsą, Balcerowiczem i Millerem), a to raczej nie pomaga imionom w zachowaniu popularności. Na marginesie dodam, że znajomi nadając imię dziecku (po dziadku chyba), nazwali je Jędrzej, a nie Andrzej, głównie dlatego by nie kojarzyło się z "miłym" panem w biało-czerwonym krawacie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leszek 24.07.05, 15:24 Myślę, że Leszek się po prostu w którymś momencie osłuchał i może przestał się wydawać atrakcyjny. Ale nadal jest to bardzo "polskie" imię i na pewno kiedyś wróci. Sama z podobnych imion wybieram zawsze Lecha, ale mają na to wplyw również tradycje rodzinne. Popularnosć imion chodzi dziwnymi ścieżkami - jak na przykład wyjaśnić spadek nadawalnosci Jacka - imienia, które wywołuje raczej, z tego co widziałam na forum, bardzo pozytywny oddźwięk, a mimo to jest obecnie bardzo rzadko nadawane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Leszek IP: *.eu.org 20.10.06, 19:13 Znam 17-letniego Leszka, który ma brata Zbyszka(28l.) Oczywiście z taką pisownią - Zbyszek i Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Leszek 14.12.05, 17:14 Leszek to bardzo ładne imię, ale dla dorosłego mężczyzny jako główna forma brzmi niepoważnie. Wolę Lecha! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Leszek 14.12.05, 20:09 Moje ulubione imię odkąd pamiętam. Muszę się zgodzić, że chociaż nie jest to imię z czołówki, to w polityce jakoś Leszków i Lechów dużo, w dodatku na widocznych miejscach Kiedy mi się spodobało jakoś ich tak wielu nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Leszek 15.12.05, 13:34 andaba napisała: > Moje ulubione imię odkąd pamiętam. > Muszę się zgodzić, że chociaż nie jest to imię z czołówki, to w polityce jakoś > Leszków i Lechów dużo, w dodatku na widocznych miejscach Myślę, że to imię pasuje do zagorzałego patrioty zatroskanego sprawami kraju, jest takie polskie Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Leszek 16.12.05, 19:03 Mój tata ma tak na imie,więć nie będę obiektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Leszek 22.12.05, 12:58 Mój też, ale za nim nie przepada. Mówi, że brzmi jak zdrobnienie. Ludzie, którzy słabo go znają, czasami mówią "panie Lechu" Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Leszek 23.12.05, 13:38 a mi sie to imie podoba kojarzy mi sie z Leszkiem z serialu Daleko od szosy no i tak tam te dziewczyny slicznie do niego mowily Lesiu.......... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leszek 22.05.06, 20:50 W sumie nie jest to zle imie, ale faktycznie znam zaledwie kilku Leszkow. Odpowiedz Link Zgłoś