13.09.25, 16:31
Drony
jakze goracy temat, a tu taka cisza.
I co, ustalone jest juz oficjalnie co to byly za drony? z jakiego kierunku lecialy? czy tylko mamy opierac sie na
1 wiadomosci, ze sa to drony rosyjskie?
Z natury jestem osoba ciekawa i probuje dowiedzec sie zawsze czegos blizej, jezeli dany temat mnie zainteresuje.
Tak oto dotarlam do wywiadu z Leszkiem Sykulskim (od razu dodam nie wiem kto to jest) i do wywiadu z Pania Wielomska (tu rowniez dodam nie wiem kim ta Pani jest, ale sprawdze. Ktos w komentarzach polecil z nia wywiad, polecam rowniez przeczytac komentarze pod w/w wywiadami) Dodam rowniez, ze nie slucham polskich dziennikarzy (poza jednym) ale tu siegnelam po wiadomosci prosto z Polski, gdyz akcja dronow rozegrala sie na jej terytorium. Najpierw wysluchalam wystapienia jakiegos Pana Jakubiaka w polskim sejmie. Byl swietny, zadal duzo sensownych na czasie pytan, nie wiem, czy na wszystkie otrzyma odpowiedzi, czy zamkna go jako onuce.
Zachecona, zaczelam szukac dalej i znalazlam juz wyzej wymienione wywiady, ktore wszystkim polecam do wysluchania, potraktujcie to jako lekture. Dziwi mnie tylko, ze forumowi obroncy Polski, nigdy nie podali linkow do wypowiedzi tych osob. Pytam sie dlaczego?
Jak zwykle sa 2 strony medalu, dlaczego znac tylko jedna?
Czy te wymienione wyzej osoby, to sa rowniez w jezyku forumowym onuce i ruskie trolle?
Zachecam do rozwiniecia tematu.

www.youtube.com/watch?v=nlCm44DOgjc&t=2228s
wywiad z Panem L. Sykulskim

www.youtube.com/watch?v=bffXka-7Rfg
wywiad z Pania Wielomska

Obydwoje mowia rowniez o sprawach nigdy nie dyskutowanych na forum I powiedzialabym, zakazanych.
Jestem pod wrazeniem, ze sa jeszcze ludzie w Polsce zdrowo myslacy, jakze inni od tych, jakich nam przedstawiaja w gazetce polskiej.
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: Drony 13.09.25, 18:49
      www.gazetapolska.pl/
    • pijatyka Re: Zachecam do rozwiniecia tematu 13.09.25, 21:51

To żaden temat - to ruskie gówno, onuco.

• bunkum Re: Drony 13.09.25, 22:03
      Dzis regime change w Polsce jest koniecznoscia. Ryzyka nie ma zadnego, bo gorszego juz byc nie moze.
    • boomerang Re: Drony 13.09.25, 23:26
      To nie ważne ruska onuco czyje były te akurat drony. Co innego jest ważne.

Sykulski is the founder of the pro-Russian Polish Geopolitical Society, czyli bratnia ci ruska onuca.

Wystarczy?
      • senioryta13 Re: jedna strona medalu 14.09.25, 13:23
        boomerang napisał:

> To nie ważne ruska onuco czyje były te akurat drony. Co innego jest ważne.
        >
        > Sykulski is the founder of the pro-Russian Polish Geopolitical Society,
        > czyli bratnia ci ruska onuca.
        >
        > Wystarczy?

Przeciez pisze, ze nie znam czlowiejka i nie pytam czyje byly te drony, masz jakie's klapki na oczach i uszach jak podczas covidu -19 ? Cos dlugo was trzymaja na sznurku.

W Polsce ludzie mowia otwarcie o tym i owym, nawet w sejmie polskim i parlamencie europejskim, radze sie zapoznac.

• pijatyka Re: Przeciez piszę, ze nie znam czlowieka 14.09.25, 16:00

...a cytuję same ruskie onuce przez czysty przypadek ;-D

• senioryta13 Re: Przeciez piszę, ze nie znam czlowieka 14.09.25, 19:51
            pijatyka napisała:
            > ...a cytuję same ruskie onuce przez czysty przypadek ;-D

Alez oczywiscie, poddajesz to jeszcze w watpliwosc? gdyby bylo inaczej nie odwazylabym sie tego zrobic znajac pijaczyne, booma, czy adaska, za kneblowanie ust. Czy bede ich sluchac? Nie. Nie mam czasu. Sprawa dronow mnie b. zainteresowala. Zabraniasz?
            Dla Kogo pracujesz, ile ci placa?
            Nawet byly prezydent Duda w wywiadzie, we wrzesniu 2025 powiedzial prawde, ktorej ty sie boisz jak diabel swieconej wody.
            Wysluchaj. Czy On tez jest onuca ? Cos duzo tych onuc ostatnio w Polsce, nawet w sejmie.
            W komentarzach pod wywiadami jest pelno 'twoich onuc', poczytaj, jaki wyrok, daj znac.

• bmc3i Re: Drony 14.09.25, 01:01
      senioryta13 napisał:

> Drony
      > jakze goracy temat, a tu taka cisza.
      > I co, ustalone jest juz oficjalnie co to byly za drony? z jakiego kierunku leci
      > aly? czy tylko mamy opierac sie na
      > 1 wiadomosci, ze sa to drony rosyjskie?
      > Z natury jestem osoba ciekawa i probuje dowiedzec sie zawsze czegos blizej, jez
      > eli dany temat mnie zainteresuje.

No patrz, taka jesteś ciekawa, a ciekawość nie pozwoliła Ci zapoznać się z wypowiedziami Kremla, że drony poleciały do Polski przez pomyłkę? TO może dotarły do ciebie wypowiedzi rosyjskiego przedstawiciela przy radzi bezpieczeństwa ONZ, spekulujące ze może drony poleciały do Polski "możliwej awarii, albo z powodu błędu, albo przez przypadek"?

> Zachecona, zaczelam szukac dalej i znalazlam juz wyzej wymienione wywiady, ktor
      > e wszystkim polecam do wysluchania, potraktujcie to jako lekture. Dziwi mnie ty
      > lko, ze forumowi obroncy Polski, nigdy nie podali linkow do wypowiedzi tych oso
      > b. Pytam sie dlaczego?

Ty lepiej powstrzymaj się od polecania czegokolwiek, a już zwłaszcza kogokolwiek. Bo to antyreklama. Robisz temu komuś krecią robotę. Jesli Ty polecasz, to już na pewno nikt nawet nie zajrzy.
      • senioryta13 Re: Drony 14.09.25, 13:14
        bmc3i napisał:
        > No patrz, taka jesteś ciekawa, a ciekawość nie pozwoliła Ci zapoznać się z wypo
        > wiedziami Kremla, że drony poleciały do Polski przez pomyłkę? TO może dotarły d
        > o ciebie wypowiedzi rosyjskiego przedstawiciela przy radzi bezpieczeństwa ONZ,
        > spekulujące ze może drony poleciały do Polski "możliwej awarii, albo z powodu b
        > łędu, albo przez przypadek"?

Dobrze, ze ty sluchasz I mozesz nam dac sprawozdanie z Kremla, sprobuj jeszcze z Kijowa, tak dla rownowagi,
        a my tutaj przeprowadzimy analize.
        Dotarlo do mnie potwierdzenie polskiego generala, w sejmie polskim, ze drony nadlecialy od strony Bialorusi i Ukrainy. W polskiej prasie wzmianki o tym brak. Zarowno Bialorus I Ukraina nas o tym ostrzegla.

> Ty lepiej powstrzymaj się od polecania czegokolwiek, a już zwłaszcza kogokolwie
        > k. Bo to antyreklama. Robisz temu komuś krecią robotę. Jesli Ty polecasz, to ju
        > ż na pewno nikt nawet nie zajrzy.

Przesadzasz. Musisz sam przyznac, ze Phil Washington, ktorego przesluchanie wysluchales dobrze wam naklamal.

• senioryta13 Re: Drony, ciekawe 14.09.25, 20:13
          senioryta13 napisał:

> Dotarlo do mnie potwierdzenie polskiego generala, w sejmie polskim, ze drony na
          > dlecialy od strony Bialorusi i Ukrainy. W polskiej prasie wzmianki o tym brak.
          > Zarowno Bialorus I Ukraina nas o tym ostrzegla.

a tu link do obrad w sejmie, mowa o dronach o ktorych wspominam.
          Dlaczego prasa milczy, to mnie ciekawi.

krotkie:
          www.youtube.com/watch?v=Bc1K6EYirwo

• oktavian_pl Re: Drony, ciekawe 14.09.25, 20:18
            senioryta13 napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            > > Dotarlo do mnie potwierdzenie polskiego generala, w sejmie polskim, ze dr
            > ony na
            > > dlecialy od strony Bialorusi i Ukrainy. W polskiej prasie wzmianki o tym
            > brak.
            > > Zarowno Bialorus I Ukraina nas o tym ostrzegla.
            >
            > a tu link do obrad w sejmie, mowa o dronach o ktorych wspominam.
            > Dlaczego prasa milczy, to mnie ciekawi.
            >
            > krotkie:
            > www.youtube.com/watch?v=Bc1K6EYirwo
            >
            Wystarczy rzucic wzrokiem na mapy przelotu dronow podane przez Ukraincow w internecie natychmiast po wydrzeniu.Widac ze drony lecialy z Ukrainy do Polski i z Ukrainy przez Bialorus do Polski.
            • senioryta13 Re: Drony, ciekawe 15.09.25, 12:36
              oktavian_pl napisał:

> Wystarczy rzucic wzrokiem na mapy przelotu dronow podane przez Ukraincow w inte
              > rnecie natychmiast po wydrzeniu.Widac ze drony lecialy z Ukrainy do Polski i z
              > Ukrainy przez Bialorus do Polski.

Niby widac, ale prasa pisze tylko o jednym kierunku z Bialorusi.
              A tu prosze, dowiadujemy sie od samego generala, ze jednak byly i od strony Ukrainy.
              W prasie zadnej korekty. Nadal cisza.
    • engine8t Re: Drony 14.09.25, 01:53
      Poszukaj sobie Marka Budzisza - ten chyba potraafi disc rozsaadni eoceniac sytuacje.
      O np tu dyskutuje z Zychowiczem.
      www.youtube.com/watch?v=cTq1_tBu83k&pp=ygUNbWFyZWsgYnVkemlzeg%3D%3D

Sykulski dla mnie jest zbyt pro-rosyjski
      A Wielomska to nie wiem czy ona ma pojecie co sie na swiecie dzieje i dlaczego
      • boavista4 Re: Drony 14.09.25, 09:31
        ~dla mnie najbardziej prokacapski jest Zdradek i Donek.
      • senioryta13 Re: Drony 14.09.25, 13:05
        engine8t napisał:

> Poszukaj sobie Marka Budzisza - ten chyba potraafi disc rozsaadni eoceniac sytu
        > acje.
        > O np tu dyskutuje z Zychowiczem.
        > www.youtube.com/watch?v=cTq1_tBu83k&pp=ygUNbWFyZWsgYnVkemlzeg%3D%3D
        >
        > Sykulski dla mnie jest zbyt pro-rosyjski

Nie znam, ale ten wywiad jest naprawde dobry. Prowadzacy swietny.

> A Wielomska to nie wiem czy ona ma pojecie co sie na swiecie dzieje i dlaczego

Rowniez nie znam, bylam pod wrazeniem. Wszystko z pamieci, bez karteluszek i czytania.

Marek Budzisz, rowniez nie znam, odslonil slabosci , osmieszyl armie polska, dobre.
        Podane przeze mnie wywiady sa zupelnie inne, naprawde polecam.
        W komentarzach pod Budziszem, rowniez ktos polecil wywiad z Zietek-Wielomska. Warto.

Czyli nie jest jeszcze tak zle z Polakami, jak ci tu na forum probuja nam zakneblowac usta.
        Posluchaj sobie co taki Jakubiak (nie znam) mowi w polskim sejmie, bezcenne.
        • boavista4 Re: Drony 14.09.25, 14:09
          Хороша страна Россия!
          Здесь пасётся конь в пальто.
          Здесь родился, жил и умер
          Знаменитый дед Пихто.
          Через пень растёт колода,
          Оберег у всех – авось,
          Ну, а хуже, чем татарин,
          Ясно всем - незваный гость!
          Бережёт тут рубль копейка,
          Голь на выдумки хитра,
          Пьяным- море по колено
          И нет худа без добра!
          Здесь семь пятниц на неделе
          И не в бровь тут всё, а в глаз,
          Ну, а тот, кто мягко стелет
          Точно будет жёстко спать!
          Здесь всё ёжику понятно
          Знает хрен, как дальше жить,
          За ночь тут неоднократно
          Жаба может задушить!
          Здесь не волк у нас работа,
          За семь бед — один ответ.
          Здесь икота на Федота
          И за морем счастья нет.
          Здесь с времён царя Гороха
          Не гонял телят Макар,
          Здесь не собирают крохи,
          Коль спешат как на пожар.
          Здесь жужжала Бляха-Муха
          И мурлыкал Ёшкин кот.
          У старухи и в проруху
          Видит око – зуб неймёт!
          За Кудыкиной горою
          Не видать ни зги порой.
          Буря мглою небо кроет -
          Лучше ссоры мир худой.
          Здесь у нас закон - что дышло,
          Обух не сломает плеть!
          Чтоб в глуши чего не вышло,
          Прокурор в тайге - медведь!
          Нам бы всё и на халяву!
          Бог не выдаст, хряк не съест!
          Кто сильнее, - те и правы,
          Рыбку ль съесть, иль на кол сесть!
          Здесь молчанье - знак согласья.
          Меньше знаешь - крепче спишь!
          Наше счастье - дождь с ненастьем
          Тут на всех не угодишь.
          Здесь нашла коса на камень
          Здесь, что сеешь - то и жнёшь,
          Что мы тут понаписали -
          Без бутылки не поймёшь!
          Всё нам - разлюли малина,
          На горе не свистнет рак,
          Ни в Лондонах, ни в Берлинах,
          Не понять им нас никак!
          Нету худа без добра,
          Кто-то в лес, кто по дрова,
          Первый блин все время комом,
          Каждый тут не лыком шит.
          Стелят, как всегда, солому
          Коль падение грозит.
          ТОЛЬКО ТОТ МЕНЯ ПОЙМЕТ,
          КТО В МОЕЙ СТРАНЕ ЖИВЕТ.
    • senioryta13 Re: Drony 15.09.25, 14:22
      mamy pierwsza wiadomosc o Wyrykach, co uderzylo w dom:
      "Odnosząc się do zdarzenia w Wyrykach, wiceszef MON przyznał, że mógł tam spaść fragment pocisku neutralizującego drona."
      wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32252139,tomczyk-zapowiada-nowe-wojska-chcemy-zeby-polscy-weterani.html#s=BoxPWD
      • boavista4 Re: Drony 15.09.25, 15:40
        Drony stale sie pojawiaja na Forum Swiat i nikt sue tym nie przejmuje!
      • 1.melord Re: Drony 16.09.25, 00:07
        Psychoza strachu C.D.

Dron nad Belwederem i budynkami rządu.Służba Ochrony Państwa zneutralizowała drona operującego nad budynkami rządowymi (Gazeta.PL)
        Policja bada okoliczności incydentu - poinformował premier Donald Tusk ze schronu do ktorego udal sie Rzad(lokalizacja scisle tajna)

Rzad W.B. zapowiedzial wyslanie do RP mysliwcow Eurofighter wyposazonych w nowoczesne rakiety "Meteor" (zasieg ok 200km),ktore wraz z francuzkimi Rafael,holenderskimi F-35 pomoga przegonic ruskie styropianowe "Gerbery" z polskiego nieba.
        Polskie F-16 poniewaz maja kiepski radar(poczatek lat 80 ub.wieku) beda stanowily ich ochrone przed....to jeszcze sztab generalny RP ustali.

W miedzyczasie krainaU oglosila ,ze 60% dronow dostarczanych na front nie nadaje sie do uzytku(Altair)
        Biedni widlarze musza naprawiac je w okopach pod ogniem ruskich dzial by uzyc w walce...by wogole polecialy ,mniej istotne gdzie (to na wszelki wypadek-podobnie bylo z Przeworowem)
        Obwiniaja za to krainskie garazowe warunki skladania dronow z chinskich kiepskich podzespolow jak rowniez olbrzymia skale korupcji przy zamowieniach i dostawach.
        • bmc3i Re: Drony 16.09.25, 01:06
          1.melord napisał(a):

> Rzad W.B. zapowiedzial wyslanie do RP mysliwcow Eurofighter wyposazonych w now
          > oczesne rakiety "Meteor" (zasieg ok 200km),ktore wraz z francuzkimi Rafael,hole
          > nderskimi F-35 pomoga przegonic ruskie styropianowe "Gerbery" z polskiego nieba
          > .
          > Polskie F-16 poniewaz maja kiepski radar(poczatek lat 80 ub.wieku)

Mógłbyś rozwinąć tę błyskotliwą myśl?

• senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 15.09.25, 21:53
      senioryta13 napisał:
      > Drony
      > I co, ustalone jest juz oficjalnie co to byly za drony? z jakiego kierunku lecialy?
      > czy tylko mamy opierac sie na 1 wiadomosci, ze sa to drony rosyjskie?

Skoro rzad milczy, media milcza, prosze posluchac o czym sobie nasi rodacy rozmawiaja, jakie maja watpliwosci i pytania w zwiazku z afera z dronami. Z pewnoscia niektorzy z was znajda odpowiedzi na niektore swoje pytania:

www.youtube.com/watch?v=mohiEMGfOSA

• stefan4 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 15.09.25, 23:08
        senioryta13:
        > prosze posluchac o czym sobie nasi rodacy rozmawiaja

Rodacy?!
        Senioryto, nie wszystko, co ma w nazwie ,,polska'' jest od razu polskie. Konfederacja Korony Polskiej to typowy przykład.

Może wróć do tego, jaki to Biden był zły a jaki Trump wspaniały, dobrze? Sam Cię próbowałem od tego odwieść, ale teraz widzę, że niesłusznie, bo w polskich sprawach orientujesz się jeszcze słabiej.

- Stefan
        • senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 11:55
          stefan4 napisał:

> Rodacy?!
          > Senioryto, nie wszystko, co ma w nazwie ,,polska'' jest od razu polskie. Konfe
          > deracja Korony Polskiej to typowy przykład.

Polec zatem Polakow.
          • stefan4 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 13:43
            senioryta13:
            > Polec zatem Polakow.

Seniorytko, nie można kogoś ,,polec'', można najwyżej samemu polec. Od biedy mogę zrozumieć, że nie znasz języka angielskiego po tylu latach jako imigrantka w kraju angielskojęzycznym; ale żeby tak dokumentnie zapomnieć rodzony polski?!

A jeśli jakiś Polakow poległ, to powiedz nam o tym coś więcej, bo przecież sama wiesz, że w tej sprawie nasz ,,rzad milczy, media milcza''...

- Stefan
            • senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 13:58
              stefan4 napisał:

> senioryta13:
              > > Polec zatem Polakow.
              >
              > Seniorytko, nie można kogoś ,,polec'', można najwyżej samemu polec.

a wiec jeszcze raz:
              Poleć zatem Polakow. (Czekam)

To widac, ze jestes z epoki, kiedy nakazano Ci uzywac slow np. chirurżka i nie masz nic przeciwko temu.
              • stefan4 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 14:05
                senioryta13:
                > Poleć zatem Polakow. (Czekam)

Nie znam żadnego Polakowa, którego mógłbym Ci polecić. Ale może nada się ktoś inny; tylko będzie chciał wiedzieć, do jakiego celu chcesz go użyć.

A tak bardziej serio: o co Ci właściwie chodzi z tym polecaniem? Czy to ma jakiś związek z tematem tego wątku, czyli z dronami?

senioryta13:
                > To widac, ze jestes z epoki, kiedy nakazano Ci uzywac slow np. chirurżka i nie
                > masz nic przeciwko temu.

A Ty z epoki, w której mieszają się języki, przysłówki są zastępowane przymiotnikami i dziewczynki piszą ,,uzywac slow'' zamiast ,,to use slowly''...

- Stefan
                • senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 14:21
                  stefan4 napisał:

> A tak bardziej serio: o co Ci właściwie chodzi z tym polecaniem? Czy to ma jak
                  > iś związek z tematem tego wątku, czyli z dronami?

Oczywiscie. Podalam juz kilka linkow do przeprowadzonych rozmow, okazuje sie, ze tych osob nie nalezy sluchac, bo to, bo tamto.
                  Ostatnia krytyka wlasnie od ciebie, wiec prosze, jesli masz kogos, kogo powinnam wysluchac , poleć mi.
                  Interesuje mnie temat dronow, latajacych ostatnio nad Polska.
                  • stefan4 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 14:59
                    senioryta13:
                    > Oczywiscie. Podalam juz kilka linkow do przeprowadzonych rozmow, okazuje sie,
                    > ze tych osob nie nalezy sluchac, bo to, bo tamto.

Skoro okazało się, że nie należy ich słuchać ,,bo to, bo tamto'', to ich nie słuchaj. Ale czego chcesz ode mnie?

Z tych Twoich ,,kilku linków'' ja trafiłem na tylko jeden (podany tutaj) i okazało się, że to była rozmowa z Braunem (nie wiem, dlaczego tylko jednookim, widać rząd i media znowu coś przede mną zataiły) oraz jakimś jeszcze pomniejszym braunofilem. Być może podałaś tych linków więcej i nie wszystkie do propagandy faszystowskiej, ale ja nie klikam wiernie we wszystko, co forumowicze cytują, kiedy nie chce im się wyrazić myśli własnymi słowami.

senioryta13:
                    > prosze, jesli masz kogos, kogo powinnam wysluchac , poleć mi.

Nie słuchaj. Czytaj. Zacznij na przykład tutaj.

- Stefan
                    • senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 16.09.25, 15:44
                      stefan4 napisał:

> Z tych Twoich ,,kilku linków'' ja trafiłem na [b]tylko jeden...że to była rozmowa z Braunem .. oraz jakimś jeszc
                      > ze pomniejszym braunofilem.

W poscie rozpoczynajacym wątek, sa 2 linki. Ciekawe, polecam.
                      Jezeli chodzi o Brauna, to nie jakis tam, tylko posel do Parlamentu Europejskiego, a wczesniej byl poslem w polskim sejmie. Jego pytania zainteresowaly mnie. Skalik, byly pilot, skonczyl Akademie Obrony Narodowej w Warszawie, wybacz, ale nie zadowoli sie tym co mu jakis redaktor w gazecie napisze. Oczywiscie jestes uprzedzony, z dronami zgadzasz sie I pozostajesz na tym tylko co wyczytasz, twoja sprawa.

> Nie słuchaj. Czytaj. Zacznij na przykład tutaj.

No widzisz, ja wychodze z innego zalozenia, wole wysluchac niz przeczytac. Wiem wtedy na 100% co kto powiedzial, a nie jakis tam dziennikarzyna zda mi relacje co ON uslyszal. Przy okazji przekreci, doda, wyolbrzymi, wytlusci, wedle niego co jest wazne, a co nie.
                      Skoro jestes usatysfakcjonowany co Mariusz Cielma, redaktor naczelny miesięcznika „Nowa Technika Wojskowa” ci opowiedzial, to dobrze, ale nie czepiaj sie innych zadajacych dalsze pytania. Pamietaj, kto pyta nie bladzi.

• bmc3i Re: Ciekawe Polakow rozmowy 24.09.25, 16:40
                        senioryta13 napisał:

> No widzisz, ja wychodze z innego zalozenia, wole wysluchac niz przeczytac. Wiem
                        > wtedy na 100% co kto powiedzial, a nie jakis tam dziennikarzyna zda mi relacje
                        > co ON uslyszal. Przy okazji przekreci, doda, wyolbrzymi, wytlusci, wedle niego
                        > co jest wazne, a co nie.

Tylko Deep Fake of prawdziwej osoby nie masz szansy odróżnić.

> Skoro jestes usatysfakcjonowany co Mariusz Cielma, redaktor naczelny miesięczni
                        > ka „Nowa Technika Wojskowa” ci opowiedzial, to dobrze, ale nie czepiaj sie inn
                        > ych zadajacych dalsze pytania. Pamietaj, kto pyta nie bladzi.

• senioryta13 Re: Ciekawe Polakow rozmowy 24.09.25, 22:02
                          bmc3i napisał:

> Tylko Deep Fake of prawdziwej osoby nie masz szansy odróżnić.

Prawdziwe osoby, a to cos nowego. Dawaj przyklad.
                          Cala ta demokratyczna partia z AOC, Kamala, Jasmine Crockett, Ilhan Omar,
                          Cori Bush (przegrala nie dawno wybory), daleko nie zajedziecie.
                          Jak mozna, majac taki sklad pchac sie w ogole do W.H.?

• senioryta13 Re: Drony 16.09.25, 16:26
      wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32255885,prezydent-domaga-sie-wyjasnien-w-sprawie-incydentu-w-wyrkach.html#s=BoxPWD
      cytat:
      "Przypomnijmy, "Rzeczpospolita" podała, że w dom w Wyrykach uderzyła polska rakieta z samolotu F-16, która miała strącić rosyjskiego drona, jednak w wyniku "dysfunkcji układu naprowadzania" nie trafiła w cel i bez detonacji uderzyła w dach budynku."

tzn. jest jeszcze lepiej/gorzej. Okazuje sie, ze rakieta spadla w calosci na budynek, a ten jeszcze stoi.
      3.5m. zelastwo trafia, nie exploduje, wiec mozna toto sfotografowac i uciac leb wszelkim spekulacjom.
      Oj dziennikarze, dziennikarze, oberwie wam sie. Pisac tylko aby pisac? A wyslac ekipe do tych Wyrek i dac rzetelne sprawozdanie.
      • senioryta13 Re: 'smichu warte'-robi sie coraz ciekawiej 16.09.25, 19:26
        senioryta13 napisał:

> A wyslac
        > ekipe do tych Wyrek i dac rzetelne sprawozdanie.

www.swiatdronow.pl/podsumowanie-sytuacji-naruszen-polskiej-granicy-przez-rosyjskie-drony-z-9-10-wrzesnia-2025
        z ponizszego artykulu wynika, ze jakas ekipa byla i poza rozwalonym dachem nic nie zobaczyla, ani statku powietrznego, ani rakiety ( przypominam 3.5m dluga). Ciekawe.
        Cytat:
        "W miejscowości Wyryki-Wola w domu jednorodzinnym został uszkodzony dach i fragment elewacji. Są jednak wątpliwości, czy stało się to w wyniku drona, bo w przypadku BSP typu Gerbera – ani jego waga (zwykle ok. 10 kg), ani sama styropianowa konstrukcja nie daje możliwości spowodowania takich uszkodzeń (patrz: Bychawka Trzecia, dron nie uszkodził nawet dachu klatki dla królików). Nie znaleziono również szczątków żadnego BSP w tym miejscu."

Jest tez tu mapa z przelotu dronow.
        Pytanie: Czy taki np. dron, ktory wyladowal na dachu kurnika, mozna go powtornie uzyc, nie widac uszkodzen.
        Lot nie byl zaklocony, wiec czemu nie?
    • senioryta13 Re: Przelom w sprawie dronow. 18.09.25, 17:55
      senioryta13 napisał:
      > I co, ustalone jest juz oficjalnie co to byly za drony? z jakiego kierunku lecialy?
      > czy tylko mamy opierac sie na 1 wiadomosci, ze sa to drony rosyjskie?

Znalazlam dzisiaj w komentarzach, pod jakims artykulem w naszej gazetce, taka oto wiadomosc, niejaki pendram pisze:
      "Kursk (obwód Kurski, Rosja) - Wyryki (woj. lubelskie, Polska) to odległość 1058 km.

"Min. MON, Kosiniak-Kamysz, w TVP Info, na konferencji w Orzyszu 17.09.2025 14:10 informował, że drony z 9/10 IX 2025 wystartowały z okolic Kurska.

Dron Gerbera ma rozpiętość skrzydeł 2.5 metra, wagę około 18 kg, prędkość lotu około 160 km/h, a zasięg z zapasowymi zbiornikami paliwa 600 km.

Czy statek powietrzny o zasięgu 600 km może przelecieć dystans 1058 km?

Czy Tusk zadał sobie trud i cyrklem na papierowej mapie zakreślił łuki o promieniu 600 km z miejsc upadków w Polsce dronów produkcji rosyjskiej?
      Jaki kraj za wschodnią granicą znajdzie się w zasięgu tych łuków?"

Czy ktos moze potwierdzic, ze taka wiadomosc byla przekazana w tv.?

• stefan4 Re: Przelom w sprawie dronow. 18.09.25, 19:39
        senioryta13:
        > Znalazlam dzisiaj w komentarzach, pod jakims artykulem w naszej gazetce, taka oto wiadomosc,
        > niejaki pendram pisze:

Aha, niejaki pendram pod jakimś artykułem...

senioryta13:
        > Kursk (obwód Kurski, Rosja) - Wyryki (woj. lubelskie, Polska) to odległość 1058 km.

A mnie wyszło z pomiaru 875km. Czyli albo niejaki pendram z wpisu pod jakimś artykułem hojną ręką dorzucił 21 procent, albo policzył odległość po drogach; a tymczasem, wiesz, drony nie jeżdżą drogami i nie muszą czekać na czerwonym świetle.

I radzę Ci, żebyś nie przejmowała się tym, co podają inni, choćby pendram albo ja, tylko zmierzyła tą odległość osobiście, sama. W końcu kiedyś musisz dorosnąć do jakiegoś choćby cienia samodzielności.

senioryta13:
        > Min. MON, Kosiniak-Kamysz, w TVP Info, na konferencji w Orzyszu 17.09.2025 14:
        > 10 informował, że drony z 9/10 IX 2025 wystartowały z okolic Kurska.

Tak twierdzi znowu niejaki pendram z wpisu pod jakimś artykułem? Aha, z Kurska... I zdaje się, że to również twierdzi ten sam niejaki pendram:

senioryta13:
        > Dron Gerbera ma rozpiętość skrzydeł 2.5 metra, wagę około 18 kg, prędkość lotu
        > około 160 km/h, a zasięg z zapasowymi zbiornikami paliwa 600 km.

No to teraz, co twierdzą wiadomo gdzie podpisani z imienia i nazwiska specjaliści:
            ,,kapitan rezerwy Maciej Lisowski szacuje, że dodatkowe zbiorniki paliwa na zwykłych
            Gerberach mogą wydłużyć ich zasięg nawet do 900 kilometrów. Jednak ekspert zwrócił
            także uwagę na jednego drona, który spadł w miejscowości Bychawka Trzecia koło
            Lublina. Wskazuje, że ten ulepszony model, który został skonstruowany z myślą
            dotrzymania kroku docelowym dronom bojowym serii Gerań/Szahid. Wojskowy sugeruje
            tym, że mogą mieć nie mniej niż 2 tys. kilometrów zasięgu.
        ''

Ale jeśli wolisz cytować niejakich pendramów z anonimowych wpisów pod nieokreślonymi artykułami, to proszę. To jest wolny kraj.

- Stefan
        • senioryta13 Re: Przelom w sprawie dronow. 18.09.25, 20:13
          stefan4 napisał:

> Ale jeśli wolisz cytować niejakich pendramów z anonimowych wpisów pod nieokreśl
          > onymi artykułami, to proszę. To jest wolny kraj.

a prosze bardzo.
          ty jak zwykle wyolbrzymiasz zostawiajac glowny temat w tyle.
          Tu jest artykul. Wiemy przeciez , ze drony spadly rowniez w okolicach lodzi. Mniszkow. Zabaw sie samemu i oblicz jaka to jest odleglosc, jak duzy musi byc zbiornik na paliwo itd.
          wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32261767,drony-znowu-probowaly-wleciec-do-polski-kierwinski-alarmuje.html

• boavista4 Re: Nasz noblista powiedziałby - drony to androny 21.09.25, 17:12
              Żyli sobie trzej Chińczycy:
              Jangcy, Jangcy-Drangcy, Jangcy-Drangcy-Droń.
              Żyły były trzy Japonki: Cypka, Cypka-Drypka,
              Cypka-Drypka-Limpompoń.
              Dnia pewnego się pobrali: Jancy z Cypką,
              Jangcy-Drangcy z Cypką-Drypką,
              Jangcy-Drangcy-Droń z Cypką-Drypką-Limpompoń.
              No a potem mieli dzieci: Jancy z Cypką - Szacha,
              Jangcy-Drangcy z Cypką-Drypką - Szach-Szaracha,
              Jangcy-Drangcy-Droń z Cypką-Drypką-Limpompoń -
              Szach-Szaracha-Droń.
              • boavista4 Re: Nasz noblista powiedziałby - drony to androny 21.09.25, 17:14
                Oda a un drone
                (Amit Majmudar)
                Ezequiel Zaidenwerg-Dib
                jun 22, 2025
                Alado pendenciero
                de plumas afiladas, cernícalo
                cernido sobre el cielo

de Peshawar, alegre cimitarra
                que a miles de kilómetros
                el joystick del poder

vuelve su brazo ejecutor,
                su hacha ejecutora,
                su servil servidor ejecutor;

victoria alada,
                piloto misterioso
                al que nada le pesa

excepto el combustible
                y las bombas, bufón
                de dios, salvaje sabedor

estúpido, que te chupás el dedo
                medio dormido
                del gatillo gamer
    • senioryta13 Re: Dom w Wyrykach 24.09.25, 15:55
      senioryta13 napisał:
      > Drony
      > I co, ustalone jest juz oficjalnie co to byly za drony? z jakiego kierunku leci
      > aly? czy tylko mamy opierac sie na
      > 1 wiadomosci, ze sa to drony rosyjskie?

...jednak nie daje spac. Kolejny artykul:
      wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32274487,nie-rosyjski-dron-i-nie-polska-rakieta-nieoficjalnie-to-spadlo.html
      "Dziennikarze Radia Eska nieoficjalnie ustalili, że na dom w Wyrykach (woj. lubelskie) nie spadła rakieta wystrzelona przez polski myśliwiec F-16. "Miała być to rakieta z norweskiego F-35" - napisali dziennikarze."
      Jak to dobrze, ze dziennikarze wzieli sie w koncu do roboty.

Wczesniej prasa informowala o samolotach holenderskich, o norweskich nie bylo mowy.
      No ale bedziemy cierpliwie czekac, jakie wyjasnienie w koncu nam polski rzad zaserwuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka