agna33 30.08.05, 22:07 Co sądzicie o tym imieniu? Czy w Polsce również występuje w takiej formie pisemnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Aaron 30.08.05, 22:26 A ma jakieś inne? Mnie się wydawało, że głównie w takiej. Nie mam co prawda do dyspozycji stosownych statystyk (mam nadzieję, że tu pomoże Gaudencja), ale nie wydaje mi się, żeby to imię było w Polsce kiedykolwiek rozpowszechnione. Nalezy raczej do imion uznawanych za typowo żydowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aaron 30.08.05, 22:33 Występuje w obu pisowniach (nie mogłam dociec, która jest "prawidłowsza"). W Biblii znajdziesz je pod postacią Aaron, ale częściej nadawane jest w postaci Aron (382 nadania w 1994 roku), niż Aaron (15 nadań, dane również z 1994 r.). Obie formy są również znane w naszym kraju od średniowiecza. Abstrahując od konotacji i czy stanowią one przeszkodę, samo imię brzmieniowo nie bardzo mi się podoba, w żadnej z tych form. Ale jeśli chcesz je nadac, to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Aaron 31.08.05, 13:17 W srednowieczu byl jeden biskup krakowski, ktory tak sie nazywal. Moj ojciec ma na imie Áron, ale jest Wegrem, wiec to z innej bajki. Wsrod Wegrow siedmiogrodzkich - Seklerow bylo to b. popularne imie. Przypadkiem znam jednego Aarona - trzyletnegio chlopca, pol Anglika, pol Bialorusina, ale rodzina mieszka na stale w Polsce, mama mowi do niego po polsku, wiec nalezy raczej do grona polskich Aaronow. Pozdr Noémi Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Aaron 31.08.05, 13:54 Jakis czas temu zalozylam watek na temat Aarona wiec mozesz przeczytac opinie innych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aaron 01.09.05, 20:00 Adziuniu, on już się niestety zarchiwizował. Podaję link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15120422&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Aaron 31.08.05, 21:12 na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy spotkałam dwóch chłopców o tym imieniu - jeden na oko trzyletni, drugi mniej więcej dziesięciolatek - brat Dawida. Nie wiem, jak pisani. Imię mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aaron 28.01.06, 13:03 Ciekawe, może to oznacza, że Aaron zaczyna być częściej nadawany? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Aaron 01.09.05, 19:55 imię ładne.A ja zawsze byłam przekonana,ze to z Matriksa,Władcy Pierścieni czy Gwiezdnych wojen(nie lubie fantasty,więc nie oglądaam,za to sf uwielbiam).A ,może to był Araon? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aaron 27.06.06, 22:58 linna-altair napisała: > imię ładne.A ja zawsze byłam przekonana,ze to z Matriksa,Władcy Pierścieni czy > Gwiezdnych wojen ...nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Aaron IP: *.eu.org 03.10.06, 19:20 Swojego czasu byłam przekonana, że takie właśnie imię nadam przyszłemu synowi ). Ale teraz zmieniły mi sie gusta chyba...w każdym bądź razie imię to zawsze mi się podobało(tzn odkąd dowiedziałam się, że tak ma na drugie sam Elvis ) - wiadomo tak synowi nie dam na imię, a jestem jego wielką fanką) i podobać się będzie. Myślę, że reakcje mogłyby być różne na to imię...ale narazie nie szukam intensywnie więc nie ma problemu... Powiem szczerze, że nie znam żadnego A(a)rona. Pozdrawiam Magdalena M. Odpowiedz Link Zgłoś