Dodaj do ulubionych

ZYCIE Z IMIENIEM :)

07.09.05, 11:47
jakies 15 lat temu, w dobie kutltowego pol. serialu smile chłopiec poznaje
dziewczyne, maja po ok. 16 lat, zapoznaja sie smile
-Robert
-Honorata
-Jak?
-H...
-hehe, ok., ale tak na naprawde, to jak masz na imie ????????
-...
to z autopsji...
zastanówcie sie dobrze, czy nie przesadzicie... kiedys nienawidziłam swojego
imienia...a teraz, pracuje wśród 2000 osób i nikt nie jest w stanie pomylić
mnie z kims innym smile
a Mama, chciała - Patrycja smile
dziekuje Ci Tato wink)))))))))))))))))
Obserwuj wątek
    • portalegre Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 13:15
      Moj kolega ma podobnie:

- Jestem Wacek
      - Jak??
      - Wacek
      - Poważnie???

Ale mnie to do oryginalnych imion nie zniecheca smile Niech sie lud edukuje i
      uczy, ze nie nie same Anny i Jakuby na swiecie.
      • ariana1 Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 16:44
        portalegre napisała
        > Ale mnie to do oryginalnych imion nie zniecheca smile Niech sie lud edukuje i
        > uczy, ze nie nie same Anny i Jakuby na swiecie.

Pewnie,że tak. Nie tylko same Julie, Maje, Wiktorie, Jakuby i Kacpry na świecie.
    • menadka Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 13:29
      Ooo, miło mi poznać smile
      Moja roczna córeczka ma na imię właśnie Honoratka smile)

Kiedy mąż ją rejestrował, urzędniczka z ciekawości wpisała imię do systemu i
      okazało się, że Wrocławiu od 4 lat nikt dziecku takiego imienia nie dał. Panie
      w żłobku nie miały zadnego problemu z zapamiętaniem imienia smile) Pewnie tak juz
      zostanie, będzie łatwo rozpoznawalna.

Pozdrawiamy
      Ula i Honia
    • bodomlake Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 14:20
      Honorata to takie dziwne? ee tam...teraz jest nawet wcale nie tak rzadko
      spotykane.
      • gaudencja Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 14:33
        Znam dwie Honoraty smile
    • ariana1 Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 16:47
      Fajny był wczoraj temat w "Pytaniu na śniadanie", o imionach właśnie. I jednym
      z gości była kobitka, która ma 2 synów o imionach: Makary i Barnaba.
      Oryginalne, prawda? Strasznie mi się podobało to co nagle powiedziała: "Imię
      nadaje się człowiekowi a nie dziecku!".
      • theodorka Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 07.09.05, 17:42
        ariana1 napisała:

> Fajny był wczoraj temat w "Pytaniu na śniadanie", o imionach właśnie. I
        jednym
        > z gości była kobitka, która ma 2 synów o imionach: Makary i Barnaba.

Bardzo ładne imiona smile

> Oryginalne, prawda? Strasznie mi się podobało to co nagle powiedziała: "Imię
        > nadaje się człowiekowi a nie dziecku!".

I ma rację smile Piotr nie będzie przecież całe życie Piotrusiem, a Jakub
        Kubusiem. Makary i Barnaba nie są rozpowszechnionymi imionami i nawet, jeśli
        jakiemuś przyszłemu rodzicowi podoba się tego typu imię, to zwykle rezygnuje z
        niego na rzecz "popularniejszych" - ostatnio zauważyłam, że oprócz "społecznego
        dowodu słuszności" działa tutaj także to, że po prostu rodzice często nie
        wiedzą, jak można się zwracać do małego człowieka o takim imieniu, że
        zdrobnienie nie nasuwa się automatycznie. A przecież fantazja ludzka jest
        nieograniczona. smile
      • kleo881 Re: otoz to ;-)) 12.12.06, 14:01
        mnie na sali porodowej polozna zapytala o imie
        wiec mowie ze ja chce Michal a maz Ignacy
        a on na to - MIchl co trzy dni zdychal - blleeee
        wiec ja jej mowie ze dla dziecka lepsze chba takie zwykle imie, a ona ze
        dzieckime jest sie krotka chwile a doroslym prawie cale zycie
        i tak mamy Ignasia
    • linna-altair Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 21.09.05, 19:50
      A ja niestey żałuję,ze nie mam innego imienia.Nie koniecznie Linaya.Imiona z
      mojego rocznika to głównie Anie i Kasie.Ania ostatnio bardzo mi sie spodobała,a
      ja niestety jestem Kaśką.Wrteszcie poznałyście moje prawdziwe imię...heh... i
      co lepsze Kaska czy Linaya?
      • lemur_ks A imię jej Katarzyna ... 21.09.05, 20:28
        Pomimo wielu przeciwniczek/-ów imienia Katarzyna, osobiście nigdy nie miałam
        przykrości z powodu jego posiadania. Wręcz przeciwnie - lubię swoje imię. Jego
        wyłączną wadą ( zdaniem posiadaczki )jest problem przedstawiania... Kasia,
        Kaśka, Katarzyna... ( moja ulubiona forma ). A i to zależy od towarzystwa... smile)
        pozdrawiam
        • gaudencja Re: A imię jej Katarzyna ... 21.09.05, 20:42
          Zdecydowanie wolę Katarzynę od Linnayi, jak można się było spodziewać. Ale już
          gdybym miała wybierać między Katarzyną a Leontyną, wybrałabym Leontynę. I to w
          ogóle nie zastanawiając się nad urodą obojga imion; po prostu z przyczyn czysto
          statystycznych. Niemniej Kasia i tak mi się podoba.
      • theodorka Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 21.09.05, 21:07
        linna-altair napisała:

> A ja niestey żałuję,ze nie mam innego imienia.Nie koniecznie Linaya.Imiona z
        > mojego rocznika to głównie Anie i Kasie.Ania ostatnio bardzo mi sie
        spodobała,a
        >
        > ja niestety jestem Kaśką.Wrteszcie poznałyście moje prawdziwe imię...heh... i
        > co lepsze Kaska czy Linaya?

Kasiu, moim zdaniem Katarzyna jest lepsza od imienia Linaya. Moim zdaniem masz
        gust typowy dla osób w Twoim wieku (czyli osób ok. 15-17 letnich), ale w
        przyszłości to się zmieni, zobaczysz smile Jeszcze polubisz stare, polskie imiona.
        Kiedy Gaudencja miała tyle lat, lubiła Roksanę i Jessicę smile))
        • martka_k Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 21.09.05, 22:36
          theodorka napisała:

>
          > Kiedy Gaudencja miała tyle lat, lubiła Roksanę i Jessicę smile))

No w to to nigdy nie uwierze...
          ale za to, Linno-Altair vel Kasiu (skadinad tez wole Kasie) musze sie zgodzic,
          ze gust si emoze nie tyle zmienia, co WYRABIA... I, zareczam Ci, za lat 10-15
          bedziesz sie bardzo wstydzic Linayi... big_grinDDD
          Czego Ci zreszta serdecznie zycze, bo to znaczy, ze sie wyrobisz.
          • mamaemmy Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 21.09.05, 23:44
            martka_k napisała:

> theodorka napisała:
            >
            > >
            > > Kiedy Gaudencja miała tyle lat, lubiła Roksanę i Jessicę smile))
            >
            >
            > No w to to nigdy nie uwierze...
            >

Uwierz,uwierz,bo to prawdasmile
            Załozymy się?
            • martka_k Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 08:50
              mamaemmy napisała:

> martka_k napisała:
              >
              > > theodorka napisała:
              > >
              > > >
              > > > Kiedy Gaudencja miała tyle lat, lubiła Roksanę i Jessicę smile))
              > >
              > >
              > > No w to to nigdy nie uwierze...
              > >
              >
              > Uwierz,uwierz,bo to prawdasmile
              > Załozymy się?

No to czekam na wypowiedz Gaudencji big_grinDDD
              Ale jesli toprawda, to tym bardziej jest jeszcze szansa dla Linny-Altair big_grin
              • gaudencja Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 15:08
                Prawda, prawda smile Już pisałam o tym na forum smile Zaczytywałam się w "Diunie", a
                najsłynniejsza Bene Gesserit ma przecież na imię Jessica. Poza tym Jessica jest
                też w "Kupcu weneckim" Szekspira. A Roksanę mialam w jakichs bajeczkach dla
                dzieci. Ale Jessicę lubiłam zdecydowanie nie pod kątem imion dla przyszłych
                dzieci; co do Roksany, trudno mi to odtworzyć.
                • kayah73 Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 14.07.06, 03:41
                  smile
                  A ja sie zastanawialam nad Chani (czani) (ale szybko mi to wybito z glowy) -
                  dodam ze nie mieszkam w Polsce, wiec by przeszlo.
        • lemur_ks Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 08:23
          Linna-altair swoją drogą nieźle mnie odmłodziłaś ech smile) A co do kwestii mego
          gustu, to raczej nie będziemy dyskutować, bo nie dostrzegam większego sensu.
          Pozdrawiam i baw się dalej.
        • lemur_ks Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 08:25
          Theodorko, chyba strzeliłam gafę. Przepraszam smile)
    • adziunia Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 17:28
      theodorka napisała:
      Kasiu, moim zdaniem Katarzyna jest lepsza od imienia Linaya. Moim zdaniem masz
      gust typowy dla osób w Twoim wieku (czyli osób ok. 15-17 letnich), ale w
      przyszłości to się zmieni, zobaczysz smile Jeszcze polubisz stare, polskie imiona.
      Kiedy Gaudencja miała tyle lat, lubiła Roksanę i Jessicę smile))

Theodorka ma racje. Ja zanim trafilam na to forum ( a mialam wtedy 15, 16 lat)
      tez lubilam imiona typu Jessica, Dylan itp. Dzisiaj jest juz zupelnie inaczej smile
      • xdagmarax Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 16.02.06, 14:11
        oryginalne.. hmm OK, ale nie amerkańsko-nijakie, typy jessica, brr.. ja mam w
        miarę orygnalne imię i lubie je chociaż nie wymyślaą mi przezwisk, ani po
        nazwisku nie mówią, bo imię wystarczy, wiadomo o kogo chodzi
        mam siostrę Ankę i kiedyś ją zawłałam z hipermarkecie to obejrzało sie parę
        osób, ale było śmiesznie smile)
    • aluc Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 22.09.05, 22:35
      absolutnie nie przeszkadzami popularność mojego imienia (najpopularniejsze
      ponoć na świecie), bo uważam je za piękne i doskonałe w swej symetrii smile
      a jak się na mnie niemąż wścieka, to mu przypominam, że hannah znaczy łaska smile)))
    • tippi Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 16.02.06, 20:01
      Moje imię nigdy nie sprawiało mi zasadniczo kłopotu. Podoba mi się ze względu
      na swoje znaczenie oraz za to, że w innych językach też ładnie brzmi. W moim
      roczniku ('88) nie ma wiele osób o tym imieniu, raz tylko w klasie miałam
      imienniczkę.
      Teraz jest trochę gorzej niż wcześniej, bo imię to stało się dość popularne i
      często gdy je słyszę odwracam się, a potem wychodzi na to, że wołano jakieś
      małe dziecko smile
      • maja92 Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 17.02.06, 11:31
        No to Honorato masz szczesciewink

Ja w pracy tez jestem jedyna Maja (bo 34-letnia), ale jak tylko wyjde na ulice
        to sytuacja wyglada zupelnie inaczejwink))

A jeszcze pamietam, jak w komunistycznej podstawowce moj Tata musial walczyc z
        nauczycielkami, by przepisywaly mi swiadectwa, bo wszedzie pisaly "Maria" i
        twierdzily, ze imie "Maja" nie istnieje.

No coz - na niekorzysc dla mnie - zycie zatoczylo wielkie kolo i moje imie z
        bycia oryginalnym zmienilo sie w oklepanewink))

A Mama chciala bym byla "Jowitta".....nie postawila na swoimwink
        • goralica Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 17.02.06, 12:07
          A ja mam na imię Karina- 28 lat temu rodzina się bulwersowała, ja też nie byłam
          szcześliwa, że nie jestem jedna z Ań, Kaś. Z czasem doceniłam swoje imię bo
          Karin nadal jest mało smile
          • zaino Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 11.07.06, 13:24
            ja mam na imię Kinga i nigdy nie narzekalam na popularność, pisałam juz o tym w
            innym watku. A jeśli chodzi o imiona moich dzieci, to Iga jest owszem bardzo
            popularna........ale w necie. W życiu codziennym natknęłam się na 2 Igi (24 i 2
            lata).
            • little_voice Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 11.07.06, 23:19
              a ja mam na imie Joanna
              i strasznie je lubie właśnie w takiej formie
              i tak też większość przyjaciół,tata,brat sie do mnie zwracają

ps.mama mówi że ta Joanna to z Joanny Chmielewskiej sie wzięła
              i fajniewink
              • akve Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 11.07.06, 23:38
                Bardzo lubie swoje imię,a własciwie imiona ( na drugie Katarzyna).
                Własnie w tym zestawieniu Ewa Katarzyna.
                Dziękuje mamie,ze przekonała tate ,ze w tej kolejnosci,a nie odwrotnie smile
                • junona444 Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 12.07.06, 10:22
                  Czyżby znowu zaczęła sie dyskusja nad przewagą imion popularnych i tych
                  zdecydowanie mniej smile.
                  Pamiętam jak w połowie lat 70-tych poznałam swoich rówieśników Sergiusza i
                  Karinę i moje szczere zdziwienie nad "pięknością" ich imion wśród Krzysiów,
                  Piotrusiów, Ań, Aś i Beatek. Dlatego uważam, że im mniej nadań danego imienia
                  tym większe szanse, że osoba nosząca imię z dolnych stref statystyk pozostaje
                  nam na długo w pamięci.
    • cynta Re: ZYCIE Z IMIENIEM :) 14.07.06, 04:31
      Kiedy poznalam mojego przyszlego meza przedstawial sie Bogdan. Potem wpadlam na
      pomysl zapytania jak ma w calosci na imie i okazalo sie ze .... Bogumil! Nie
      moglam uwierzyc, kazalam sobie dowod pokazac...
      • katriel Re: Bogdan jako zdrobnienie 10.12.06, 17:27
        Ja znam z kolei Bogusława, też przedstawiającego się jako Bogdan. Dziwne to,
        przecież Bogdan to jednak oddzielne imię...
    • kleo881 Re: otoz to ;-)))) 12.12.06, 13:57
      otóz to !!!!!!!!!
      imie powinno być oryginalne zeby nie ginac w tłumie wink
      ja jako Katarzyna - w szkole 4 w klasie, w pracy 5 - koszmar
      ktoś woła Pani Kasiu i lecimy wszystkie
      • Gość: Mela Otóż nie ... IP: 86.73.46.* 08.05.07, 19:03
        Ja wolałabym mieć na imię Anna, niż np. Honorata. W ogóle nie przekonują mnie
        argumenty w stylu, że najważniejsze to to, żeby imię było oryginalne i
        niespotykane. Wcale nie, najważniejsze to to, żeby imię było piękne dla ucha.
        Dlatego nazwałabym swoją córkę Julia, ale na pewno nie Honorata. I zgodzę się,
        że być może w klasie byłyby dwie Julie oprócz mojej córki, a tylko jedna jedyna
        Honorata. Wolę jednak być Julią, czy Anną niż rzadko spotykaną Honoratą, które
        to imię nie ma w sobie melodii smile.
        • olianka Re: Otóż nie ... 08.05.07, 19:25
          Gość portalu: Mela napisał(a):
          Wcale nie, najważniejsze to to, żeby imię było piękne dla ucha.

W pewnym momencie najpiękniejsze imiona stają się nijakie - dzieje się to
          wówczas, gdy osiagają nadmierną popularność.
          Honorata to silny typ na drugie imię dla mojej córki (Honorata lub Regina).
        • gaudencja Re: Otóż nie ... 08.05.07, 19:26
          Czy Honorata ma melodię, czy nie, to kwestia subiektywnego odczucia. IMO jest
          bardzo melodyjna, a Julia jest w porównaniu z nią mniej melodyjna, bo np. zbyt
          krótka, zeby jakakolwiek melodia mogła się rozwinąć.
          • Gość: Mela Re: Otóż nie ... IP: 86.73.46.* 08.05.07, 19:42
            Anna to imię bardzo często nadawane, znane na całym świecie. Dlaczego ? Bo jest
            to imię piękne i bardzo kobiece. Ma w sobie urok i melodię, czego nie można
            powiedzieć o kanciastej Honoracie. Z jakiś tam powodów jedne imiona nadawane są
            częściej niż inne. Moim zdaniem nie jest to jedynie skutek mody i małej
            wyobraźni ludzi. Imiona, które mają to COŚ, są po postu częściej używane.
            • gaudencja Re: Otóż nie ... 08.05.07, 19:57
              Gdyby było tak, jak piszesz, nie byłoby mód na imiona, tylko niektóre imiona
              bylyby nadawane stale. Julia przez ostatnie 50 lat była nadawana równie często,
              jak Honorata, a może nawet rzadziej. Jeszcze raz podkreślam, ze ocena, co ma
              urok i melodię, jest subiektywna.
            • kleo881 Re: Otóż nie ... 10.05.07, 12:12
              to coś, jak piszesz, dla każdego może znaczyć co innego
              dla jednym to 'coś' ma w sobie Honorata, a dla innych Anna
              • blue_ice1 Re: Otóż .... 10.05.07, 13:51
                Hania mi danosmile) i jestem zadowolonasmile moze byc Hania, Haneczka, Hanusia,
                Hanus- byle nie- Hanka- brzmi mi tak suchosmile
    • magda_m22 a co do wieku... 05.10.07, 18:53
      A ja mając lat 17 myślę, że już częściowo sobie gust wyrobiłam ale to tylko
      dzięki temu forum - dziękuję smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.