abiela 26.10.05, 16:29 Rymut podaje po jednej uzytkowniczce przy obu imionach. Almut to germanskie imie, forma imienia Adelmut (o szlachetnympochodzeniu, duchu). Widze to imie jako alternatywe dla Almy, co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agmani Re: Almut, Almuta 26.10.05, 18:08 Ania, czy Alma jest uzywanym imieniem? W moim nieuctwie kojarze to z: lacina (alma mater), imieniem dla zwierzecia i siecia delikatesow w Krakowie i Warszawie, ale nie z imieniem ludzkim "w obiegu". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Alma 26.10.05, 22:59 Ja poznalam to imie czytajac powiesc Günthera de Bruyna. W Niemczech Alma jest sporadycznie nadawana a Duden podaje dwa rodowody tego imienia: 1. poch. wloskie, od lac. almus: owocny, udzielajacy blogoslawienstwa, por. alma mater - karmiaca matka, we Wloszech spopularyzowalo sie w Renesansie, w DE w XIX w. 2. samodzielna forma skrocona imion tworzonych z czastki "Amal-" (Amalberga, Amalgunde), ktora pochodzi od nazwy wschodniogotyckiego rodu krolewskiego Amelungow, got. slowo amals oznaczalo kogos odwaznego, pilnego W Polsce to imie zostalo nadane 394 razy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Almut, Almuta 26.10.05, 18:09 Bardzo ciekawe i rzeczywiscie dobra altrnatywa dla Almy (ktora bywa czasem nadawana, agmani). Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Almut, Almuta 26.10.05, 23:49 Ja zboczę z tematu Aniu-to już 38 tydzień-Florcia niedługo bedzie z Wami! Cieszę się! Ale ten czas przeleciał! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Almut, Almuta 27.10.05, 09:26 mamaemmy napisała: > Aniu-to już 38 tydzień-Florcia niedługo bedzie z Wami! > Cieszę się! > Ale ten czas przeleciał! > Nie strasz mnie A fakt, z perspektywy czasu zlecialo szybko. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Almut, Almuta 14.11.05, 18:53 linna-altair napisała: > nie za bardzo mi się podoba Mi też Odpowiedz Link Zgłoś