andaba 31.10.05, 20:12 Jak w poprzednim, wynik plątania się po Rakowicach... Istnieje samodzielne takie imię? Bo nie zdziwiłoby mnie zdrobnienie, jakiekolwiek by było, na grobie dziecka, ale owa Masia była po siedemdziesiątce... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Masia 31.10.05, 23:29 Najwyrazniej takie imie istnieje: www.luszpinski.net/genealogy/fam00126.html Rymut nie rejestruje ani jednej Masi ale jednego pana o imieniu Masio. Nie udalo mi sie nic znalezc o tym imieniu, ale mam wrazenie, ze moze jest pochodzenia zydowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Masia 01.11.05, 09:14 Dzięki za odpowiedź. Też mam skojarzenie, że to żydowskie imię. A pani ta zmarła w 1984 roku, nie wiem jak daleko Rymut sięga. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Masia 01.11.05, 12:24 Mysle, ze jest takie imie. Moja ciotka przyjazni sie z Masia Polka, ale mieszkajaca (i chyba urodzona tez) w Wlk. Brytanii. Nawet kiedys pytalam, czy to zdrobnienie, ciotka twierdzi, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Masia 05.04.24, 23:26 Niestety nie podoba mi się. Kojarzy mi się z masą i z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Masia 05.04.24, 23:52 Też mam takie skojarzenia, zastanawiam się tylko czy to Masia czy Masja u nas w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Masia 07.07.24, 02:49 miaumia napisała: > Też mam takie skojarzenia, zastanawiam się tylko czy to Masia czy Masja u nas w > wymowie. Chyba tak samo, jak 'sia' w imieniu Kasia. Kiedyś znałam dziewczynę, która nazywała się Kasia Malinka, ale wymyśliła sobie taki żartobliwy pseudonim artystyczny - Masia Kalinka. Obstawiam, że Masia z tego wątku to zdrobnienie Marii, ew. Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Masia 06.04.24, 11:10 Stawiam na to, że ktoś użył zdrobnienia na grobie. Bo mógł. Mam nadzieję, że zmarła osoba lubiła tę wersję swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Masia 06.04.24, 21:00 Mógł użyć ale nie zmienia to faktu, że to imię bóstwa i jest ekstremalnie rzadko, jednak nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Masia 06.04.24, 14:23 Znam jedną Marię i jedną Mariannę używające zdrobnienia Masia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Masia 07.04.24, 09:46 Zastanawia mnie, po co tak imo ładne imię jak Marianna psuć takim imo okropnym zdrobnieniem jak Masia 🤔. Odpowiedz Link Zgłoś