theodorka 24.11.05, 11:25 Wspominałam już o tym imieniu w wątku "greckie "-s" na polskie "-da"? Czy zawsze?", który niedawno odświeżyłam. Napisałam o nim tak: "Na takiej samej zasadzie jest jeszcze Filis, po polsku Filida. Filida zresztą mi się bardzo podoba. Zrobnienie? Ida ." A Wy jak się zapatrujecie na takie imię? Pozdrawiam, Teodorka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cataluna Re: Filida 24.11.05, 11:31 Znacznie bardziej podoba mi sie Filida niż Filis (gdyby dopisac z przodu "sy-" wyszłoby bardzo brzydko )., Filide mozna zdrabniac na Idę. Ida to ładne imie jako samodzielne rowniez, a wiec jestem na tak na IDĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filida 24.11.05, 13:05 Podobaja mi sie w ogole wszystkie "Fili" z wyjatkiem Filipa, wiec jestem na "tak" Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Filida 25.11.05, 16:08 Filida może bć,ale zdrobnienie Ida zupełnie dla mnie odpada.Moze np.Filia lub Dafia? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filida 01.12.05, 20:35 Mnie sie podoba, jakos imiona na F mi sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Filida 02.12.05, 15:03 Bardzo ladne. Mnie sie z tej serii bardzo podoba Disis = "zachod, zmieszch, zmrok" w sensie: "okcydent, Abendland" (przekonana Zachodnioslowianka we mnie ) ale niestety Dyzyda jakos za twardo wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Filida 03.12.05, 09:18 gunka2 napisała: > Bardzo ladne. > Mnie sie z tej serii bardzo podoba Disis = "zachod, zmieszch, zmrok" w > sensie: "okcydent, Abendland" (przekonana Zachodnioslowianka we mnie ) ale > niestety Dyzyda jakos za twardo wychodzi. Rzeczywiście, Disis ślicznie. Ale Dyzyda - okropność. Z tej serii jest jeszcze Iryda i Izyda, to drugie chyba bardziej strawne, ale za to obrosło w różne konotacje i skojarzenia, które wywołuje (o ile mnie pamięć nie myli, chyba coś związanego z historią Egiptu i ze śmiercią) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Izyda - Izis 03.12.05, 13:35 Za to Izis to salon kosmetyczny. Izyda kojarzy mi sie milo, z "Czarodziejskim fletem" Mozarta. Dla brata Izydy pasuje Ozyrys Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Izyda - Izis 02.05.06, 21:07 Z serii tak zakończonych imion - jeszcze Astryda i Ingryda, choć z innego kręgu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Filida 03.12.05, 11:26 Moim zdaniem, Filis dużo ładniejsze niż Filida. Odpowiedz Link Zgłoś