guitarra 26.11.05, 14:13 Miesiąc temu urodziła mi się córeczka. Nadaliśmy jej z żoną na imię Natasza, ponieważ bardzo nam podobało, chcieliśmy aby było oryginalne i jednocześnie piękne. Zanim jednak ostatecznie załatwiłem sprawę w USC przeszliśmy gehennę. Teściowa stwierdziła, że "krzywdzimy dziecko", że to najgorsze imię z możliwych, próbowała szantażować i wpływać na zmianę naszej decyzji. Na szczęście udało mi się przekonać żonę, aby pozostać przy Nataszy. Co sądzicie o problemie wpływania teściów/dziadków na imię dziecka, no i czy podoba Wam się samo imię Natasza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
portalegre Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 14:42 Bardzo podoba mi sie imie Natasza. Co do tesciow - a czy to ich dziecko, zeby decydowali o wyborze imienia? Bez komentarza. Dobrze, ze się nie ugięliści i nadaliście dziecku imię, jakie Wam się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 14:51 Natasza mi sie bardzo podoba, a co do tesciow, to po prostu przykre... Dlatego uwazam, ze nie nalezy przed urodzeniem dziecka konsultowac imienia z cala rodzina, to sprawa rodzicow, a nowourodzonego czlonka rodziny nalezy po prostu przedstawic po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 15:01 Ja rowniez uwazam, ze tesciom niewiele do wyboru imienia, choc w konkretnym imieniu Natasza nie widze nic ladnego... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 15:06 Natasza nie jest moim ulubionym imieniem ale zachowanie tesciow bardzo przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 15:23 Nie przejmuj się teściami. Imię, które chcę nadać córce też nie wszystkim z rodziny się podoba. Ale to ich problem, bo ja z tym imieniem żadnego problemu nie mam . Ważne jest tylko to, że Wam się podoba! Osobiście nic złego w imieniu Natasza nie widzę . Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 17:00 Samo imię Natasza jest mi neutralne, chociaż nie jestem zwolenniczką nadawania zdrobnień jako oficjalnych imion urzędowych. Co do teściów, to przykre, że posunęli się aż do szantażu. Chociaż z tym wtrącaniem się dziadków to różnie bywa. Swojego imienia nie trawię i wściekam się na rodziców do dzisiaj o tę Martę, tym bardziej, że dziadkowie byli bardzo przeciwni i niewiele brakowało a zostałabym Beatą. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 19:00 A Natasza to zdrobnienie od jakiego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 19:26 Od Natalii. Rosyjskie. Tak jak Daria-Dasza, czy Maria-Masza. Swoja droga, tak sobie myslalam - czy jezeli bylybyscie tesciowymi i Wasze dzieci chcialyby nadac dzieciom imie, ktore z jakichs konkretnych powodow doslownie nie pzrechodzi Wam przez usta, nie interweniowalybyscie? Bo ja nie moge powiedziec z reka na sercu, ze nie. Tylko ze jesli juz, to w formie niesmialej prosby, a nie kategorycznego sprzeciwu. W koncu dziadkowie, jesli stosunki sie ukladaja poprawnie, maja kontakt z dziecmi, wolaja je po imieniu i dobrze byloby zeby akceptowali te imiona. W przeciwnym przypadku pozostaje wolanie "wnusiu". Z drugiej strony problemem sa dziadkowie interweniujacy nie tylko w skrajnych sytuacjach nieakceptacji dla imienia wnuczka, i to interweniujacy brutalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 21:59 Natasza to piękne imie!(jak prawie wszystkie rosyjskie)Uwielbiam też zdrobnienie Nataśka. A jakie imie chciała teściowa?(tak z ciekawosci pytam) Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 22:29 Cytuję: "jakieś normalne". Miała probelm z "rosyjskością" imienia. Kiedy już zrozumiała, że nic nie wskóra, to walczyła do upadłego o drugie imię też dowolne, byle "normalne". Skończyło się jednak na jednym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 23:53 Szczerze mowiac, jestem calym sercem za tesciami. Uwazam, ze nie powinno sie nadawac obcych imion majacych polskie odpowiedniki, bo to pretensjonalne. Ale oczywiscie to Wasz wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 10:38 1. mnie sie Natasza bardzonie podoba i jestem przeciwna dawaniu zdroibnien jako pelnych imion-szczegolnie nie naszych zdrobnien 2. tesciom uwazam nic dotego i musza zaakceptowac 3. natomiastnie rozumiem, skoro tak cholernie zalezalo im na drugim imieniu, a Wam wcale, bo go nie daliscie, czemu w ramach prostego wyjscia komus na przeciw nie daliscie jednak dziecku drugiego imienia? I tak uzywa sie tylko pierwszego a bylby to jakis gest... Ja tez lubie stawiac na swoim i nie lubie nacisku, niemniej jesli zawarcie kompromisu i daniekomus czegos, na czym tak mu zalezynicmnei niekosztuje,to zazwyczaj to robie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 17:46 Poza tym - abstrahujac od tego, ze Natasza jest zdrobnieniem - doskonale rozumiem problem z "rosyjskoscia" imienia, i nie jest on wcale taki smieszny. Ostatecznie dziadkowie nawet jesli nie pamietaja drugiej wojny, to urodzili sie niedlugo po niej, i maja pelne prawo miec urazy; tak samo nie zdziwilabym sie, gdyby protestowali przeciwko imionom typu Herman czy Wolfgang. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Natasza - teściom się nie podobało 26.11.05, 23:23 Ja wolę ojczystą werscję, czyli Natalię, ale Natasza też ładnie, a niezbyt popuularnie, co jest oczywicie aspektem "za" Teściowie, coż... przykre, ale nbardzo dobrze, że konsekwentnie bronicie swego Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 14:40 Tesciowie ani żadna inna rodzina nie powinna mieć wpływu na imię dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 17:28 Dzięki za wsparcie. Ja się podpisuję obiemama rękami. Problem w tym, że teściowe rzadko rozumieją, że najgorsza rzecz to się wtrącać... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 17:28 Ja zostałabym przy Nataszy. Co takiego złego jest w tym imieniu, nie rozumiem? Teściowie się przyzywczają. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Natasza - teściom się nie podobało 27.11.05, 17:35 Natasza, tak jak i inne rosyjsko brzmiace imiona (Igor, Borys na ten przyklad) bardzo mi sie podobaja. O niebo bardziej niz te inne amerykanskie Dzesiki, Oliwie i Brajany. Co do zachowania tesciow - bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Natasza - teściom się nie podobało 28.11.05, 13:47 bardzo mi sie podoba, też myślałam o tym imieniu dla dziecka i było to jedno z niewielu, które podobało się równocześnie niemężowi zrezygnowaliśmy z tego imienia, bo niezbyt pasuje do nazwiska (za bardzo szeleści) Odpowiedz Link Zgłoś
mrzania2 Re: Natasza - teściom się nie podobało 28.11.05, 18:27 A moja corka (ur 11/04/2005) wlasnie tak ma na imie i uwazam, ze jest najpiekniejsze na swiecie przed jej urodzeniem nikomu nie mowilismy jak sie bedzie nazywac aby uniknac wlasnie takich sytuacji. Pozniej oczywiscie moi rodzice probowali wplynac na nasza decyzje i nudzili dotac az zobaczli odpis aktu urodzenia a tam Natasz Ewa stalo jak byk. od tamtej pory spokoj chociaz innych ludzi dziwi to imie pozdrawiam cieplo i nie daj sie ugiac - to Twoje dziecko przeciez jest. Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: Natasza - teściom się nie podobało 29.11.05, 09:49 Wiem co czułaś, w końcu przechodziłem przez podobną sytuację. Dzięki za słowa otuchy. W moim przypadku jedynymi osobami, o ironio!, reagującymi negatywnie byli właśnie teściowie. Pozostałym albo się podobało, albo mieli stosunek neutralny. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Natasza - teściom się nie podobało 29.11.05, 09:28 Samo imię Natasza mi się nie podoba, ale doskonale rozumiem Waszą sytuację, ponieważ nie tak dawno przechodziłam przez to samo. Kosztowało nas to sporo nerwów a i tak nie wpłynęło na naszą decyzję. Uważam, że dziadkowie mieli pole do popisu nazywając swoje dzieci i teraz oczywiście mogą wyrazić swoją opinię, ale w żadnym wypadku nie mają prawa ingerencji w wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: Natasza - teściom się nie podobało 30.11.05, 10:38 Imię Natasza bardzo mi się podoba, co już wielokrotnie na tym forum deklarowałam, chociaż teraz nie wydaje mi się już oryginalne. Zachowanie teściów bez komentarza, tylko współczuć, bo wiem, ze wywołało wiele niezdrowych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Natasza - teściom się nie podobało 01.12.05, 10:24 Imię Natasza ostatnio mi się spodobało,ale rozumiem,że może się komuś nie podobać.Moim zdaniem dziecka napewno nie skrzywdziliście. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Natasza - teściom się nie podobało 11.12.05, 23:39 Natasza brzmi przepieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Natasza - teściom się nie podobało 12.12.05, 00:47 Mozna trwac przy swojej decyzji, ale dyplomacja, kompromis i dobre stosunki z tesciami sa rownie wazne. Nie raz bedziemy potrzebowac od tesciow pomocy przy wychowywaniu Nataszy. Odpowiedz Link Zgłoś