Dodaj do ulubionych

Anna Maria - pospolite?

05.12.05, 21:12
za jakiś czas przyjdzie na świat nasze pierwsze dziecko. jeszcze nie wiemy
czy to bedzie dziewczynka czy chłopak więc imiona mamy dla dwojga. zawsze
mysleliśmy, że córka to Anna Maria (nie koniecznie oba w uzyciu), jak
ogłosilismy to przyjaciołom to wszystcy stwierdzili, że to bardzo pospolite.
pospolite to może i było ale jak czytam jakie wymyślne imiona rodzice teraz
nadają swoim pociechą to Ania wydaje mi się być innowacyjne, może
staroświeckie ale nie pospolite.
moje pytanie: uważacie, że zrobie dziecku kzywdę dając mu tak na imię? nie
chcę aby kiedyś w życiu wstydziło się swojego imienia. i nie chce aby kiedyś
ktoś się śmial tak jak dzisiaj z Genowefy czy Wiesi.
dla synka też mamy imię raczej stare - Franciszek Jan (na drugie po ukochanym
dziadku).

poradzcie coś, uspokójcie albo wybijcie z głowy smile)))

dzięki
Obserwuj wątek
    • black.and.white Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 21:30
      Wg. mnie Franciszek nie powinien nikogo dziwić, zwłaszcza, że imię to jest
      coraz częściej nadawne.

A Anna Maria - cóż, niezbyt mogę się [niestety] wypowiedzieć.
    • gaudencja Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 21:33
      Hej!
      Przynajmniej w Warszawie Ania jest nadal bardzo czesto nadawana, choc nie na
      pierwszym miejscu. Poza tym Ania jest w Polsce numerem jeden jesli chodzi o
      ilosc nadan, i wszystkie nastepne imiona za nia sa okolo dwa razy mniej czesto
      spotykane. Niemniej nie zniechecam Cie, bo to IMO piekne i klasyczne imie, ale
      na pewno nadal do superoryginalnych nie nalezy.

Natomiast co do Anny Marii, to mam alergię na ten zestaw, bo moim zdaniem do
      najpiekniejszych i najbardziej dobranych brzmieniowo nie nalezy, uzywanie obu
      tych imion odbieram jako pretensjonalne, a rzeczywiscie jest to para stosunkowo
      czesta. Ponadto mocno powatpiewam w to, czy jest to rzeczywiscie zestaw bardzo
      tradycyjny, dla mnie to raczej brzmi jak nasladownictwo zachodniego Anna-Maria
      albo Annamaria.

A czy rozwazalas Marianne? Imie bardzo tradycyjne, przez wieki w Polsce w
      czolowce nadan, klasyczne, eleganckie i zawierajace w sobie oba imiona, ktore
      Ci sie podobaja? Na pewno nie jest pospolite, ani tez nie jest szokujaco
      rzadkie.

> dla synka też mamy imię raczej stare - Franciszek Jan (na drugie po ukochanym
      > dziadku).

Rzeczywiscie - imie stare, choc przezywajace renesans, wiec mozna juz mowic o
      tym, ze jest calkiem wspolczesne smile Juz wybraliscie, ale nie powstrzymam sie
      przed wymienieniem swojego ulubionego imienia z tej kategorii, ktore tez
      wyraznie zaczyna wracac (ale jeszcze nie spotyka sie go tak czesto, jak
      Franciszka), a jest to Ignacy. Pozdrawiam smile))
    • llora Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 21:39
      ani Anna,ani Maria nie podoba mi sie...

Tylko Marianna!!!!!!smile

Franciszek b.mi sie podoba.
      • black.and.white Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 21:43
        Ja też byłabym za Marianną.
        • agmani Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 22:58
          A dla mnie z kolei Marianna odpada, za to Anna Maria to wg mnie piekny zestaw.
          Klasyczny, ale w piekny, a nie oklepany sposob (tzn. nie nabierajacy tego
          specyficznego "uroku" imion stadnych). Franciszek - rowniez ogromny plus.
          • llora Re: Anna Maria - pospolite? 05.12.05, 23:20
            A Marianna to imie "stadne" i oklepane?????????????
            Raczej nie....
            • agmani Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 11:33
              A skad to wyczytalas? Bo chyba nie z mojej wypowiedzi.
              • llora Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 11:51
                z Twojej,nie napisałaś dlaczego Marianna nie,więc każdy ma prawo do własnej
                interpretacji,przyjemniaczko...
                • agmani Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 12:13
                  Llora, gdybys jeszcze nie zauwazyla, to forum nie jest najlepszym miejscem dla
                  osob, ktore przekrecaja cudze wypowiedzi i probuja innych obrazac, wiec wyraz
                  swoja opinie - ale na temat, a nie zasmiecaj watku, ok?
                  • llora Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 12:21
                    ok,ale powiem Ci,że już raz kogoś zaczepiłaś w taki sposób jak mnie...
                    Tzn.wmawiałaś,ze nie potrafi czytać...
                    Jeżeli zapytałam,co sądzisz nt.Marianny,trzeba było odpowiedzieć i wątek był by
                    na temat...
                    • agmani Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 12:25
                      Jak narazie, to nie ja zaczepiam Ciebie, tylko Ty mnie. Sprawdz kolejnosc
                      postow (umiejetnosc liczenia do trzech). Chyba ze lubisz bic piane, tylko o co?
                      • llora Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 12:34
                        Ja tylko zapytałam o imie Marianna,byc moze błednie interpretujc Twoja
                        wypowiedź...
                        Gdyby zapytała Cie o to samo znajoma itp.odpowiedziałabyś zapewne:"Ja nic
                        takiego nie powiedziałam.Uważam imie Marianna rownież za niebalne" lub "uważam
                        ,że to imie jest banalne"
                        Raczej nie odpowiedziałabyś:A z czyjej wypowiedzi to wywnioskowałaś,z mojej?"I
                        po tym koniec...
                        Również spodziewałam sie odpowiedzi pierwszego typu,ew.wskazania jeszcze
                        różnicy pomiędzy Pl a Niemcami(np.tam imie popularne,W Pl nie za bardzo).
                        Stąd Twoja niemiła wypowiedź zdziwiła mnie...
                        • agmani Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 13:02
                          Przepraszam, jesli Cie urazilam, ale po prostu poczulam (moze nieslusznie), ze
                          na mnie wsiadlas tym pierwszym mailem. Zapomnijmy, ok?
                          Jesli chodzi o Marianne, to za blisko jej do Mariana, a na to imie mam gule w
                          gardle. Marianna jest dla mnie przerobka Marii Anny, juz pisalam ponizej, ze z
                          powodow rodzinnych. Co do Niemiec, to Marianna(e) nie jest czesta, ale z
                          pewnoscia przestarzala. Moze to sie zmieni, bo Maria(e) jest obecnie na topie.
                          Popularna zbitka Marii jest Lisa-Marie (czasem zdrabniana do Lima), Anna-Maria
                          tez sie czesto widuje.
                          • llora Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 13:25
                            ok,też przepraszam i dzięki za odpowiedźsmile
                            Ciesze sie,ze doszłyśmy do porozumieniasmile
    • koza_w_rajtuzach Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 08:40
      Bardzo podoba mi się zestaw Anna Maria.
      W ogóle imię Anna należy do moich ulubionych. Pewnie dlatego, że sama takie
      noszę wink. Nie jest to absolutnie żadna krzywda dla dziecka i nigdy nie będzie
      to imię tak odbierane jak Genowefa czy Wiesia!
      Mała Ania, dorosła Anna - jak dla mnie to bomba.
      • szczekuszka Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 09:51
        > Mała Ania, dorosła Anna - jak dla mnie to bomba.

Odzywa sie kolejna Anna wink
        Ja mam zestaw Anna Irena, jesli w ogole bierzecie pod uwage imie Anna, to
        koniecznie wybierzcie tez drugie imie. Niech sie troche odroznia wink))

Anna Maria- coz, jesli zawsze chcieliscie tak nazwac corke, to nie ma zmiluj wink
    • inspiracja1 Anna Maria - cd 06.12.05, 11:45
      już chcialam pisać, że tak najechaliście na to imię, że zaczelismy się
      zastanawiać ale jak znalazłam teraz chile na pisanie to zauwazyłam też
      pozytywne posty smile
      trochę wyjaśnienie bo zaszło pewne niedomowienie. dwoje imion chcialam dziecku
      dać na chrzcie, jakoś sobie nie wyobrażałam żeby na codzień do małej Ani (Any)
      ktoś zwracał się Anno Mario. ja również mam dwa imiona w papierach i nikt nigdy
      nie powiedział do mnie Katarzyno Aleksandro! jak Anna była by dorosła miałaby
      wybór jak się przedstawiać, tylko tyle. a dlaczego Maria? bo Marysia też jest
      ładne.
      co do Marianny - siostra mojej mamy ma na imię Marianna, w życiu spotkała
      jeszcze jedną Mariannę. może teraz to już nie problem ale dla niej zawsze to
      było problematyczne, tłumaczenie jak to sie pisze, razem czy osobno, no i
      zdrobnienie Marysia, ktore nasuwa sie pierwsze - bardzo go nie lubi. odpada.

od wczoraj, po przeczytaniu wątku o popularnych i nie popularnych imionach
      nadawanych w Polsce w ostatnich latach, zaczeliśmy się nawet zastanawiać
      ponieważ Pola wpadła nam w oko. co myślicie o takim imieniu? oczywiście w
      kombinacji z Anną - Pola Anna. smile))

zadowolona jestem z Franciszka mimo, że obiecaliśmy sobie iż imona bądą miały
      angielskie odpowiedniki (jesteśmy już jakiś czas w UK i może przez jeszcze
      jakiś czas to się nie zmieni a jeśli tak to na przyszłość było by łatwiej).
      jest jakiś odpowiednik ranciszka po angielsku? Anna Maria czy Pola to nie
      problem ale Franciszek? jakieś pomysły?

dzięki wielkie za opinie
      pozdrawiam
      • agmani Re: Anna Maria - cd 06.12.05, 12:22
        To ja bylam jedna z tych pozytywnych, wiec pozwole sie wypowiedziec dalejsmile.
        Pola Anna to troche jak Pollyanna, tak mi sie z literatura wczesnej mlodosci
        czytelniczej pokojarzylo. Franciszek to pewnie glownie Frank.
        Wracajac do Poli, to na forum jest mama dziewczynki o tym imieniu, tez
        mieszkajaca w Anglii (nick azbestowestringi, o ile sie nie myle). Dla mnie to
        imie jest takie dziecinno-dziecieco-szczebioczace w odbiorze, przynajmniej w
        porownaniu z Anna (ktora ma wiele zdrobnien, a Pola zdaje sie juz sama w sobie
        byc zdrobnieniem).
        Mialam kiedys kolezanke o imieniu Anka. Dla wszytkich byla zwykla Anka, dobra w
        sporcie, kumpelka - ale z wyjatkiem jej mamy wolajacej zawsze "Anno Karolino",
        kiedy to Anka vel Anna Karolina zdyszana grala w gume. W koncu mama sie
        poddala, ku radosci corki, jak sadze. Chcialam przez to powiedziec, ze nie ma
        co katowac dziecka podwojnym imieniem w codziennym uzyciu, jesli dla samego
        dziecka taka sytuacja jest obca, ale takie podwojne imie jak Anna Maria daje
        wiele mozliwosci - od zwyklej, ale pelnej ciepla Ani przez Anule, Anke do
        rozmarzonej Anny Marii. Do warunkow angielskich tez zdaje sie byc bardzo dobre
        (hihi, sama mieszkam za granica, to tez jestem troche wyczulona na tym
        punkcie).pozdrawiam!

ps. Moja babcie wiecznie przekrecano z Marii Anny na Marianne, byly klopoty
        lacznie z wymiana dokumentow.
      • szczekuszka Tylko nie Pola 06.12.05, 13:19
        inspiracja1
        Pola to jest zdrobnienie od imienia Apolonia. Teraz jest trend na Pole, ale ja
        uwazam, ze zdrobnien nie powinno sie nadawac dziecku. I nie tylko ja...
        Zdrobnienie to bardzo prywatna sprawa i np. nie chcialabym, zeby rodzice dali mi
        na imie: Ania, Anka. To sa zdrobnienia zarezerwowane dla kogos blizszego,
        oficjalnie jestem Anna i bardzo mi to odpowiada.

Takze prosze darujcie sobie Pole, ale rozwazcie Apolonie. wink
        • inspiracja1 Re: Tylko nie Pola 06.12.05, 16:30
          mam kuzynke Pauline, mowilismy do niej Pola. teraz to juz kobieta i Paulina
          lepiej do niej pasuje. o imieniu Pola pomyslelismy bo od razu skojazylo sie z
          Pola Raksa (mam nadzieje, ze jakos tak sie to pisze).
          ciagle myslimy
          a co z angielskim odpowiednikiem Franciszka?
          • etre2 Re: Tylko nie Pola - Franciszka 06.12.05, 16:47
            >a co z angielskim odpowiednikiem Franciszka?

Frances
          • gaudencja Re: Tylko nie Pola 06.12.05, 18:10
            inspiracja1 napisała:

o imieniu Pola pomyslelismy bo od razu skojazylo sie z
            > Pola Raksa (mam nadzieje, ze jakos tak sie to pisze).

Pola Raksa byla pseudonimem artystycznym, a naprawde rzeczona pani miala na
            imie Apolonia.
            Ja tez uwazam, ze lepsza jest Paulina albo Apolonia, a nie Pola.
            Co do Anny Marii - to, co napisala agmani o popularnosci Anny-Marii w Niemczech
            tylko podtrzymuje moja opinie, ze obecnie jest to zapozyczenie z Zachodu. W
            ogole imie Maria nadaje sie w polsce stosunkowo inedawno (mniej wiecej od XIX
            wieku na szersza skale), wiec tym bardziej Anna Maria tradycyjna nie jest, tzn.
            moze w innych krajach, ale nie w Polsce. Poza tym zbyt silne sa dla mnie
            skojarzenia w tym momencie z wizerunkiem estradowym Anny Marii Jopek, ktora
            nota bene zaczela uzywac drugiego imienia dopiero po rozpoczeciu kariery
            gwiazdki i pozniej gwiazdy estradowej. Stanowczo do Anny wybralabym inne drugie
            imie.

Sa zreszta inne ciekawe tradycyjne imiona - Klara, Łucja, Aniela, Helena... i
            wiele, wiele innych. A moze Franciszka? IMO to sliczne imie.
    • pepperann Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 12:57
      Ja też dołączam do zwolenniczek. Imię Anna jest prześliczne i w użyciu od
      stuleci, więc raczej los Wiesi i Gieni mu nie grozi. Nie jest bardzo oryginalne,
      ale o wiele lepsze (moim zdaniem)niż Oliwia, Wiktoria itp.

Na pewno nie będzie to imię, którego dziecko mogłoby się wstydzić, albo którym
      można by mu wyrządzić krzywdę. Raczej - bezpieczne i tradycyjne.

W Polsce zwykle się nie używa i tak dwojga imion, więc ja bym nie przywiązywała
      aż tak wielkiej wagi do drugiego imienia. A Anna Maria - brzmi OK.

Bardzo lubię też imię Hanna. Jest mniej popularne. Ale na moje wyczucie
      popularność Hanny rośnie, a Anny spada.
      • gaudencja Re: Anna Maria - pospolite? 01.06.06, 21:40
        W Warszawie nadal Anna jest nadawana o 1/3 częściej, niż Hanna. A w populacji
        ogólem pozycja Anny z jej ponad milionem nadań jest niezagrożona. Druga w
        kolejnosci Maria ma o 350 tysięcy nadań mniej. O Hannie nie wspomnę.
    • bartekgo Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 13:16
      inspiracja1 napisała:

> za jakiś czas przyjdzie na świat nasze pierwsze dziecko. jeszcze nie wiemy
      > czy to bedzie dziewczynka czy chłopak więc imiona mamy dla dwojga. zawsze
      > mysleliśmy, że córka to Anna Maria

Mi się Anna Maria bardzo podoba - chciałem dać tak naszemu dziecku na imię, ale
      żona oprotestowała - a zresztą i tak urodził się chłopiec smile

Bartek
    • dolmadakia Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 17:00
      Krzywdy na pewno nie zrobisz,bo to imię w dobrym stylu i samo w sobie ładne,ale
      juz tak oklepane,że aż przezroczyste.Dla mnie stanowi jakby tło dla innych
      imion.No i co tu duzo mówić:jest i banalne i pospolite.Gdyby było rzadziej
      nadawane byłoby piękne.Zawsze będzie jedną z wielu.Takie jest moje zdanie,a
      jeśli od zawsze chciałaś mieć Annę Marię-to coż? Marzenia są po to,żeby je
      spełniać.A Polę zdecydowanie odradzam.
    • inspiracja1 a inny zestaw? 06.12.05, 18:10
      na dziecko czekamy juz pare lat wiec to nie pierwszy pomysl. kiedys myslelismy
      o imieniu Kaja Karolina (na drugie, jak mowilam nie razem). ale jak to bywa,
      poznalismy pwena Kaje (samozwancza Kasie, ktorej nie podobalo sie pospolite
      imie), i nam przeszlo od reki. moze to blad. znacie jakas Kaje? opis imienia?
      moze to nie byl zly pomysl? jak to znowu jakies zdrobnieni to przepraszam za
      niedouczenie. szukalam wsrod swietych i blogoslawionych ale Kaii/Kaji (jeszcze
      jeden problem) nie znalazlam ale znajomy, ktory tak nazwal corke powiedzial ze
      jest takie imie w Bibli, prawda?

nie myslalam, ze z wyborem imienia bedziemy miec taki problemsmile)
      • gaudencja Re: a inny zestaw? 06.12.05, 18:18
        Kaje znalam jedna, bardzo sympatyczne, subtelne i kulturalne dziewcze, jesli Ci
        to w czyms pomoze wink Jest to zenska forma Kajus(z)a; jesli przeszukasz link
        PDF "Swieci i blogoslawieni" z opisu forum, znajdziesz wielu swietych o tym
        imieniu. Natomiast nic mi nie wiadomo o tym, zeby imie to znajdowalo sie w
        Biblii.

Natomiast mam wrazenie, ze Kaja Karolina to troche maslo maslane, za duzo
        tego "Ka-a"; jesli jednak ten zestaw sie Wam bardzo podoba, to, jak pisalas,
        drugiego imienia sie raczej nie uzywa, wiec nie ma przeszkod. Poza tym do
        nazwiska akurat moze bardziej pasowac, niz bez niego...

Pewnie, ze z wyborem imienia jest problem, w koncu jest to wybor na cale
        zycie smile
      • tawananna Re: a inny zestaw? 06.12.05, 22:43
        Kaja Karolina to dla mnie trochę zbyt ujednolicony zestaw. Imiona mi się ze
        sobą silnie kojarzą, zwłaszcza, że mam małą kuzynkę Karolinę, zdrabnianą jako
        Kaja. Jako zdrobnienie od imienia Kaja podoba mi się (jakiś czas temu
        promowałam ją trochę jako zdrobnienie od trudno zdrabnialnej Konstancji). Jako
        osobne imię... średnio, zbyt miękko brzmi. To już ciekawsza wydawałaby mi się
        Gaja.
    • ariana1 Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 18:15
      Anna to imię uniwersalne. Inne imiona pojawiaja się i znikają a Anna jest
      ZAWSZE. Kiedy odejdą w niepamięć Oliwie i Nikolki, Anna pozostanie. Oklepane
      było 30 lat temu, teraz "zdarzy się" raz na jedną Maję i dwie Zuzie. Moja córka
      ma "zestaw" Anna Lidia i jest jedyną Anią w przedszkolu i w swoim otoczeniu. A
      zdrobnień ma bez liku. Gorąco polecam ci Annę, niekoniecznie Marię.
    • tawananna Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 18:18
      Pola - nie. Warto mieć jeszcze jakąś "pełną" formę w zanadrzu - choćby Paulina,
      jak Twoja kuzynka. Może np. Paulina Anna (a w skrócie Paulinka, Pola, Inka
      itd.). Może być też Paulina Maria.

Anna - innowacyjne nikomu się to wydawać nie będzie, staroświeckie - też nie.
      Anna nie jest już na największym "topie", ale ciągle jest popularna. Znacznie
      mniej jednak od Julii czy Natalii.

Anna Maria - hmm, mnie się osobiście zestaw średnio podoba, bo brzmi dość
      ogranie, poza tym wolę zestawienia imion różniących się ilością sylab. Jeśli
      Anna, to polecałabym drugie imię bardziej oryginalne, żeby zestaw
      był "identyfikujący".

Marianna - mnie się akurat podoba. Wcale nie trzeba zdrabniać Marysia - można
      zwracać się pełną formą. A dla małej dziewczynki cudne jest zdrobnienie
      Marianka.

A może...

Marcjanna? Zdrabniane np. jako Marcysia, Marcunia, Marcjanka, Martusia.

Anastazja?
      • mamafaustyny Re: Anna Maria - pospolite? 06.12.05, 22:51
        Franciszek Jan i Pola Anastazja (nie Paulina Pola oryginalniej brzmi)Chociaz
        Estera i Laura tez mi sie podoba A ja mam Faustyne Marie i Zachariasza Jana z
        czego jestem dumna Pozdrawiam
        • cyganeczka4 Re: Anna Maria - pospolite? 03.01.06, 13:02
          ja jestem Anna Maria i ciesze sie ze rodzice tak mi dali na imie... a piosenke
          Czerwonych Gitar uwielbiambig_grin
    • trrruskawa Re: Anna Maria - pospolite? 02.06.06, 11:35
      W Szansie na sukces była ostatnio Anna Józefina- bardzo mi sie ten zestaw spodobałsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.