Dodaj do ulubionych

Barbara :))

27.12.05, 17:36
Podoba Wam się??
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Barbara :)) 27.12.05, 18:21
      Nie. Baśka brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi się z koniem.
      • gustko Re: Barbara :)) 27.12.05, 21:31
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Nie. Baśka brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi się z koniem.
        >

Czytam to forum i prosze co znajduje:

Przepraszam, ale Caralyn nieodparcie kojarzy mi sie z karaluchem-
        aurelia_b

Donata, mam skojarzenia z donatami, tymi paczkami z dziurka.
        ariana1

Selena - nie podoba mi sie - mam skojarzenia chemiczne wink
        aurelia_b

Lizeta - Okropne...cos pomiedzy "lizanie" a "mineta".
        bodomlake

Niestety rowniez mi sie kojarzy z lizaniem.
        gaudencja

Nie lubie jedynie zdrobnienia Frycek,z niewiadomych przyczyn kojarzy mi sie z
        fredzlami od kocasmile
        llora

Xymena - Nie wiem czemu, kojarzy mi sie z syfonemsmile
        justyna4444

Gloria - a mi to sie nieodparcie kojarzy z suczke znajomych - Gloria, przepraszam...
        gismol77

Barbara - Nie. Baska brzmi bardzo pospolicie. Kojarzy mi sie z koniem.
        koza_w_rajtuzach

A zdrobnienie od Sebastiana? Ja na wszystkich swoich kolegow noszacych to imie
        mówilam "Bestia", bo tak mi sie to imie kojarzy smile. Choc, nie wiem, moze jest
        ladne, ale jego dzwiek brzmi dla mnie jak bestia wlasnie.
        koza_w_rajtuzach

Nie zamierzam nikogo obrazic, ale wezcie sie w garsc.
        Kazdemu imieniu dodajecie jakies paskudne skojarzenia. Imie nic nie jest winne,
        jedynie macie chyba cos z glowa.

To juz Barbara jest podejrzanym imieniem, przypominajacym konia?
        • tawananna Re: Barbara :)) 27.12.05, 23:20
          > Nie zamierzam nikogo obrazic, ale wezcie sie w garsc.
          > Kazdemu imieniu dodajecie jakies paskudne skojarzenia. Imie nic nie jest
          > winne,
          > jedynie macie chyba cos z glowa.

Nie mamy nic z głową smile. Po to jest to forum, by dyskutować o imionach - a
          imiona to także skojarzenia z nimi związane. Nie trzeba się nimi sugerować,
          poza tym mają mniejszy lub większy stopień rozpowszechnienia, i są bardziej lub
          mniej sympatyczne. Np. nie sądzę, żeby Baśka wielu osobom kojarzyła się z
          koniem, albo Frycek z frędzlami, ale już Lizeta z lizaniem - częściej.

Badźmy szczerzy - nasze "lubienie" lub "nielubienie" imion to właśnie
          SKOJARZENIA - wywoływane przez ich brzmienie, pisownię, przez osoby, które je
          noszą (lub zwierzęta smile) itd.

Dlatego dzielimy się tu skojarzeniami smile
          • wij-drewniak Re: Barbara :)) 01.06.06, 09:36
            Np. nie sądzę, żeby Baśka wielu osobom kojarzyła się z
            > koniem,

hehe, własnie że może się kojarzyć. Na wsiach (kiedyś) bardzo często na klacz
            wołało się baśka (no na imię tak miały). Moja własna teściowa jest własnie
            Basią i niestety w czasach jej wczesnomałżeńskich jej teść (czyli ojciec mego
            teścia) miał konia, który nazywał się Baśka. Na dodatek to ona jako żona syna
            chyba pierwsza pojawiła się w rodzinie, przed klaczą :]
        • koza_w_rajtuzach Re: Barbara :)) 28.12.05, 08:52
          Przyznaję, może przesadziłam z krytykowaniem imienia Barbara. Faktem jest, że
          nie jest ono w moim guście, ale faktem też jest, że dzień przed napisaniem tego
          postu pewna kobieta o tym właśnie imieniu uraziła mnie stwierdzając, że imię
          Klara jest pretensjonalne i w szkole będą się śmiać z mojej córki. Nie wiem co
          mi stuknęło do głowy, ale postanowiłam się odgryźć na Baśkach smile.
          Mam nadzieję, że żadna Barbara nie poczuła się urażona. Imię ładne w moim
          odczuciu nie jest, ale raczej nie jakoś bardzo brzydkie. Zdrobnienie Basia
          brzmi nie najgorzej.
          • theodorka Re: Barbara :)) 28.12.05, 08:55
            koza_w_rajtuzach napisała:

> Przyznaję, może przesadziłam z krytykowaniem imienia Barbara. Faktem jest, że
            > nie jest ono w moim guście, ale faktem też jest, że dzień przed napisaniem
            tego
            >
            > postu pewna kobieta o tym właśnie imieniu uraziła mnie stwierdzając, że imię
            > Klara jest pretensjonalne i w szkole będą się śmiać z mojej córki. Nie wiem
            co
            > mi stuknęło do głowy, ale postanowiłam się odgryźć na Baśkach smile.
            > Mam nadzieję, że żadna Barbara nie poczuła się urażona. Imię ładne w moim
            > odczuciu nie jest, ale raczej nie jakoś bardzo brzydkie. Zdrobnienie Basia
            > brzmi nie najgorzej.
            >

Mi się to imię trochę kojarzy z... bocianem
            Tak, tak, to było kiedyś popularne imię na wsi dla bocianów płci żeńskiej
            Ale jeszcze bardziej kojarzy mi się z pięcioma Baśkami, które miałam okazję
            poznać
            Wszystkie były fenomenalne
            Słyszałam o jednej niesympatycznej Baśce, ale znałam ją tylko z czyichś
            opowieści wink
    • theodorka Re: Barbara :)) 27.12.05, 19:54
      Barbara to jedno z tych imion, które podobały mi się od zawsze. Uważam, że
      zdrobnienie Basia brzmi naprawdę ślicznie, a pełna forma też jest bardzo piękna
      i dostojna. Cokolwiek by nie powiedzieć o tym imieniu, pasuje do osoby w każdym
      wieku. Wszystkie Baśki, które znałam, były naprawdę świetne. Plusem Barbary w
      dzisiejszych czasach jest to, że nie jest zanadto popularna, nie mieści się
      nawet w pierwszej dwudziestce najczęściej nadawanych imion. Gdybym miała pięć
      córek, jedna z nich być może byłaby Basią smile Podsumowując: polecam.
      • gaudencja Re: Barbara :)) 31.05.06, 20:56
        Barbara chwilowo jest w odwrocie, ale na pewno jeszcze wróci. Może to i dobrze,
        że jest w odwrocie, możemy od niej trochę odpocząć.
        • theodorka Re: Barbara :)) 31.05.06, 20:59
          Mnie się podoba i nie chcę od niej odpoczywać. Jest ładniejsza od wielu imion z
          aktualnej pierwszej dwudziestki smile.
          • gaudencja Re: Barbara :)) 29.10.06, 22:08
            theodorka napisała:

> Mnie się podoba i nie chcę od niej odpoczywać.

Bo jesteś z innego rocznika, niż ja wink
            • olianka Re: Barbara :)) 29.10.06, 22:13
              Dawniej bardzo mi się nie podobało, a teraz je polubiłam. Może dlatego, że znam
              bardzo sympatyczne Basiesmile
    • dorianne.gray Re: Barbara :)) 28.12.05, 00:01
      Znam dwie Baśki, jedną przesympatyczną!!!, a drugą potwornie wredną, sama nie
      wiem... smile
    • llora Re: Barbara :)) 28.12.05, 13:20
      bardzo ładne imiesmile
      • adziunia Re: Barbara :)) 28.12.05, 17:27
        Moja babcia miala konia Basie smile , ale mi sie to imie z niczym nie kojarzy.
        Bardzo mi sie podoba i jestem zaskoczona ze w statystykach WnŚ wciaz jest
        wysoko (30 miejsce).
        • theodorka Re: Barbara :)) 28.12.05, 18:46
          adziunia napisała:

> Moja babcia miala konia Basie smile , ale mi sie to imie z niczym nie kojarzy.
          > Bardzo mi sie podoba i jestem zaskoczona ze w statystykach WnŚ wciaz jest
          > wysoko (30 miejsce).

To nie jest tak wysoko w porównaniu z Julią czy Aleksandrą smile
    • szczekuszka Re: Barbara :)) 29.12.05, 19:47
      Nie lubie tego imienia za zdrobnienie Basia. Juz tak mam, ale znma dosyc
      sympatyczne Basie, wiec imie ok, ale bez sentymentow...
      • bodomlake Re: Barbara :)) 29.12.05, 19:51
        Podoba mi się smile
        • abiela Fajne imie, podoba mi sie. 29.12.05, 20:57

• gaudencja Re: Barbara :)) 02.01.06, 15:50
      Nie przepadam za nim, a kojarzy mi się szaromyszkowato - taka była moja
      koleżanka z klasy, Basia. Dlatego też imię wydaje mi się nijakie -
      nieszczególnie ładne, nieszczególnie brzydkie, jakieś takie niewyraziste.
    • pepperann Re: Barbara :)) 01.06.06, 10:31
      Mnie imię się podoba bardzo. Jeśli chodzi o skojarzenia - kojarzy mi się z
      wiewiórką (bo się woła: basia, basia; przynajmniej ja tak je wołam). I z Basią z
      Trylogii. Bardzo miłe skojarzenie.

Poznałam za to w życiu kilka niesympatycznych Baś i pewnie dlatego bym nie
      zdecydowała się nadać tego imienia własnej córce.
    • Gość: manarai Re: Barbara :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 02:25
      Jestem Barbarą z rocznika '82.

... i tak mniej więcej od szóstego do dwunastego roku życia swojego imienia serdecznie nie cierpiałam - rówieśniczek imienniczek nie było, a wszyscy wokół mieli albo babcię, albo ciocię Basię, mówili z rozpędu "babciu" zamiast "Basiu". A, i jeszcze ten wierszyk spod trzepaka, w którym Barbara z każdym chłopakiem o imieniu dwusylabowym tworzy zakochaną parę... (zresztą, moja kuzynka Dagmara miała ten sam problem)

Dopiero jak trochę dorosłam, bardzo je polubiłam. I za pewną "oficjalność" pełnej wersji, którą się zawsze przedstawiam, i za historię związaną z jego nadaniem, i za rzadkość w mojej grupie wiekowej - wszyscy mnie łatwo zapamiętują, nikt mnie z nikim nie myli... A jak się zachwycała germanistka na studiach, kiedy miała w grupie na lektoracie obok siebie Barbarę i Zofię!

Co do "końskości" imienia - w moich rodzinnych okolicach taka szkapina podwórkowa nazywała się z reguły Kaśka. Baśka kojarzyła się raczej z owcą wink ("Na baranka bez ustanku wołam baś, baś, mój baranku...")

Osobiście uważam, że w Barbarach siedzi in potentia z jednej strony rozbrykana trzpiotka (Baśka Wołodyjowska), a z drugiej - humorzasta neurotyczka (Barbara Niechcicowa).
    • Gość: dolmadakia Re: Barbara :)) IP: *.interpc.pl 30.10.06, 13:08
      Mi się podoba.Nie jest mdłe.Oczywiście zdr.Baśka jest wykluczonewink Ale
      Basia,Basieńka i Barbu/ó/rka jak najbardziej.Teraz to nieczęste imię wśród
      młodych kobiet i dziewczynek.Mam kontakt ze studentami i na ok.200 osób,z
      którymi mam zajęcia nie ma ani jednej Beaty /sic!/ Barbar jest w granicach-3-4-
      identycznie jak Michaliny,Antoniny i nawet Krystyny.Jest po jednej:
      Celina,Bożena,Marianna,Julita,ze 2-3 Zuzanny i Weroniki i Angelika;-(
      Przeważają oczywiście ogromne ilości Ań,Mart,Magd,Joaś i Katarzyn.Małe
      urozmaiceniesad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.