Dodaj do ulubionych

katerina????

09.01.06, 23:48
czy są nadania w Polsce , a jesli nie czy są szanse na nadanie. Tu zwracam
się ze szczególną prośbą do Gaudencji ( choć nie tylko )
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: katerina???? 10.01.06, 00:32
      Po pierwsze - jest to Katarzyna, więc nie ma powodów, żeby imię w formie
      Katerina rejestrować w Polsce. Może się zdarzyć, ze jakaś pani w USC w
      przypływie pomroczności jasnej zarejestruje, ale nie powinna tego zrobić wink
      Jest nawet o tym opinia RJP:

Katarina

[...]

Powołując się na wspomniane "Zalecenia...", przewodniczący Rady napisał w
      odpowiedzi:

W "Zaleceniach" tych czytamy:

"[...] I.1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język
      polski, a więc np.: Jan, a nie John lub Johann, Katarzyna, nie Catherine
      [...]".

To zalecenie należy odnieść także do postaci imienia Katarina, niewątpliwie
      niepolskiej. Nazwę własną Katarina, przyjętą w działalności artystycznej,
      należy traktować jako pseudonim artystyczny; wielu artystów posługuje się
      pseudonimami, ale nie słyszałem, by przeszkadzało to w ustalaniu ich tożsamości.
      ------------------------------------------------------------------------------

Oczywiście dotyczy to Katariny, ale idea jest dokładnie ta sama.
      Nadania są (25 sztuk), ale Rymut nie podaje, czy nie są to cudzoziemki o
      obywatelstwie polskim albo osoby cudzoziemskiego pochodzenia. Fakt, że są
      nadania, o niczym nie świadczy...
      • shilla01 Re: katerina???? 10.01.06, 00:46
        no tak, ale jest wiele imion obcojęzycznych, które mają polskie odpowiednieki a
        jednak są nadawane ( pozwolisz , że nie bede wymieniac , bo na pewno wiesz )
        Rozumiem, że nie jestes zwolenniczką tego typu imion, ale prosze o obiektywną
        odpowiedź . Imie to ma jasną pisownie i wymowę. Więc z mojego punktu widzenia
        nie powinno być przeciwskazań. Nie chcąc Cię za bardzo fatygować poproszę tylko
        o namiary gdzie mogłabym znależc jakieś informacje na ten temat. smile
        • gaudencja Re: katerina???? 10.01.06, 07:46
          Przecież Ci podałam źródło i namiary - opinię RJP; jest jednoznaczna i nie
          napisałam od siebie nic, co by się z nią kłóciło. Jest to jedyna ogólnokrajowa
          i obiektywna informacja, jaką możesz dostać na temat rejestracji tego imienia,
          chyba że napiszesz do RJP z pytaniem o imię Katerina, a nie Katarina. Ale
          przecież łatwo się domyslić, jaką opinię dostaniesz, bo różnią się one tylko
          jedną literką i w obu przypadkach polskim odpowiednikiem jest imię Katarzyna. Z
          punktu widzenia Rady Języka Polskiego jak widać przeciwskazania są. Oczywiście
          są USC, które mają opinie RJP w głębokim poważaniu, ale są i takie, które
          odmawiają rejestracji Nadii, ponieważ ma ona negatywną opinię RJP.

A z ciekawości - co to za imiona obcojęzyczne, które mają polskie odpowiedniki,
          a jednak są nadawane? Pzdr.
          • shilla01 Re: katerina???? 10.01.06, 20:37
            przeczytałam dokładnie wszystkie za i przeciw , jeśli chodzi o nadanie imienia
            i znalazłam tam wiele imion, które nie są dozwolone, a jednak są nadawane i to
            dosyć często. Tym samym, imie Katerina spełnia wszystkie warunki.. kończy się
            na "a" , nie jest nazwą panstwa , miasta itp, nie jest obraźliwe, krzywdzące
            itp, ma jasną pisownie ( polską) i wymowę (polską) Pytałam tak z ciekawości bo
            marze o takim imieniu dla córeczki, oczywiście Katarzyna absolutnie nie wchodzi
            w gre bo jest to moje imię smile I jak pieknie pasowałoby do nazwiska, wprost
            idealnie. No nic jak będzie trzeba to będe walczyć smile Dzieki za informacje smile
            • gaudencja Re: katerina???? 10.01.06, 20:46
              shilla01 napisała:

> przeczytałam dokładnie wszystkie za i przeciw , jeśli chodzi o nadanie
              imienia
              > i znalazłam tam wiele imion, które nie są dozwolone, a jednak są nadawane i
              to
              > dosyć często. Tym samym, imie Katerina spełnia wszystkie warunki.. kończy się
              > na "a" , nie jest nazwą panstwa , miasta itp, nie jest obraźliwe, krzywdzące
              > itp, ma jasną pisownie ( polską) i wymowę (polską)

nie spełnia wszystkich warunków - mianowicie nie spełnia następującego:
              "[...] I.1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język
              polski, a więc np.: Jan, a nie John lub Johann, Katarzyna, nie Catherine
              [...]".

Masz rację - są tam imiona, które nie są dozwolone, ale niektóre urzędy je
              rejestrują. Wynika to wyłącznie z niedokształcenia albo złej woli urzędników
              USC. Nie od dziś wiadomo, ze dalece nie wszyscy urzędnicy w naszym kraju są
              kompetentni.

Co do Kateriny, to zakładając nawet, że Ci ją zarejestrują, masz do wyboru albo
              jej nie zdrabniać, albo zdrabniać tak samo, jak Katarzynę i miec dwie Kasie w
              domu, albo zdrabniać jeszcze jakoś inaczej, ale o sensowną propozycję trudni
              (Rina? Katarka? Katarysia?). Poza tym Katerina brzmi prawie jak katering. Ale
              jak chcesz wink
              • shilla01 Re: katerina???? 10.01.06, 21:16
                Kati smile odnośnie zdrobnienia , albo Katerina .. jest mase imion których sie nie
                zdrabnia jak Filip np . który dla większości jest tylko Filipem, a nie Fifim
                czy innym. Nikt nie powie Pan Fifi czy Pan Filipek czyz nie?? Więc jak dla mnie
                zdrobnienie nie jest konieczne.
        • gaudencja Re: katerina???? 10.01.06, 07:46
          przeciwwskazania
    • cataluna Re: katerina???? 10.01.06, 11:09
      Katerina, Katrina, Katarina - nie podobają mi sie. Zresztą podobnie jak
      Katarzyna. Przepraszam z gory wszystkie Kasie,ale to imie jest tak oklepane, ze
      straciło wg mnie urok (jesli kiedykolwiek jakis mialo). To tylko moja opinia,
      prosze sie nie obrazac.
      Hej.
      Cata
      • nchyb Re: katerina???? 10.01.06, 13:47
        A mi Katriona się podoba, ale jako odkatarzynkowe, pewnie też by w USC nie
        przeszło...
        • aniadm Re: katerina???? 10.01.06, 15:36
          Jedyna forma Katarzyna, jak mi się ostatnio podoba (kwestia nastroju chyba) to
          hiszpańska Catalina.
          • bodomlake Re: katerina???? 11.01.06, 16:03
            Chciałabym, żeby pozwolili nadać smile Odmiany imienia Katarzyna w innych językach
            bardzo mi się podobają, a właśnie Katarzyna- w ogóle. Kojarzy się wyłącznie z
            katarem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.