parys1983 30.01.06, 13:33 Kiedys bedac na wsi, na pewna pania wolano Lodzia. Gdy pytalam,mowiono,ze ma na imie Loda.Co o tym myslicie? Niestety,mnie kojarzy sie baaaardzo brzydko ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xdagmarax Re: Lodzia 30.01.06, 16:03 znam ten skrót, ale pod kątem innego imienia Leokadia (imię cioci), no ale cóż imię bardzo oryginalne -> Loda, mnie się kojarzy z lodami... hmm... trochę zimne to imię chociaz mnie osobiście ani trochę sie nie podoba, ale imie to rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Lodzia 30.01.06, 20:08 Z Lodą kojarzą mi się przede wszystkim lody Bambino... Tak czy inaczej nie nazwałabym tak swojej córki... Natomiast Leokadia (nie mówiąc o Leoni) już jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Loda Halama... 31.01.06, 07:42 Loda kojarzy mi się przede wszystkim z Lodą Halamą www.filmweb.pl/PersonDescriptions?id=64208 natomiast imię Lodzia - jako zdrobnienie od Leokadii. No i tu miejsce na clou - sama Loda nazywała się Leokadią: www.spotkaniazpiosenka.org/gwiazdozbior/halama_loda.htm Odpowiedz Link Zgłoś
parys1983 Re: Loda Halama... 31.01.06, 13:17 No wlasnie,Leonia bardzo mi sie podoba,Leokadia troche mniej,ale zdziwilo mnie troszke to,bo ta pani ma teraz juz z 60 lat i mieszka na tzw. wiosce zabitej dechami, chodz to nie znaczy,ze jej rodzice byli bezpolotu. Babcia mowi,ze ona ma na imie Loda.No coz. Chyba sie nie dowiem Jednak sama nie nazwalabym dziecka Loda. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Loda Halama... 31.01.06, 13:46 Może i mieć Loda. Pewnie jej rodzice zasugerowani pseudo Halamki dali tak córce na imię i w ten sposób powstało nowe imię... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Loda Halama... 01.07.06, 23:08 parys1983 napisała: > No wlasnie,Leonia bardzo mi sie podoba,Leokadia troche mniej,ale zdziwilo mnie > troszke to,bo ta pani ma teraz juz z 60 lat i mieszka na tzw. wiosce zabitej > dechami, chodz to nie znaczy,ze jej rodzice byli bezpolotu. Leokadia była dawniej dość popularnym imieniem. I też, mam wrazenie, z grupy "eleganckich". Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Lodzia 31.01.06, 13:26 Znam jedna pania Lode (po 60tce) i nigdy nie potrafilam zrozumiec skad ma takie nieladne imie, choc to wszystko kwestia gustu. Ja jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Lodzia 31.01.06, 17:48 w "barze" była Ludmiła na którą mówili Lodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lodzia 31.01.06, 21:02 Od Lody zdecydowanie wolę Leokadię, do której mam jakis niewytłumaczalny sentyment. Leonia tez ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
parys1983 Re: Lodzia 31.01.06, 21:11 Jednak ze wszystkich -leonek- wole Eleonore,pozniej Leonie,Leokadiado mnie w ogole nie przemawia, raczej jest obojetna, chociaz niebrzydka Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Lodzia 01.02.06, 11:28 U mojej babci na wsi były dwie panie starszej daty - Lodzia i Lonia. Lodzia to było zdrobnienie od leokadii, a Lonia - od Leonardy. Ale znałam tez kobietę, której zdrobnienie - Lonia pochodziło od Longiny. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Lodzia 04.07.06, 10:48 Ja jak byłam mała znałam jedna Panią Lodzię-zawsze myslałam, że to siostra Papieża-taka podobna, to była koleżanka Babci, ale jak miała na imię?-chyba Leokadia... Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Lodzia 06.07.06, 11:15 A ja mam ciocię Lodzię właśnie, starsza, dostojna pani, lat 80. A na imię ma... Klaudia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Lodzia 06.07.06, 17:36 jeszcze Loda Niemirzanka, czyli Leokadia Niemira-pamiętna Ada z filmu "Ada, to nie wypada". Odpowiedz Link Zgłoś